Socrates Drank The Conium

Joined
30 Σεπ 2008
Μηνύματα
667
Αντιδράσεις
92
Εάν μπορούμε να πούμε ότι υπήρξε κάποτε εγχώριο «κλασικό rock», οι Socrates σίγουρα ήταν οι σημαντικότεροι εκπρόσωποί του. Αποτελούν μία από τις περιπτώσεις εκείνες, τις μετρημένες στα δάχτυλα του ενός χεριού, που το δημιουργικό πεδίο της ηλεκτρικής μουσικής προσεγγίστηκε από ντόπιους καλλιτέχνες με συνέπεια και σοβαρότητα, δίχως στείρο μιμητισμό και με τέτοιον τρόπο, ώστε να μπουν οι βάσεις των ποικίλων μετέπειτα εξελίξεων.


Το γκρουπ ίδρυσαν οι
Αντώνης Τουρκογιώργης (μπάσο, τραγούδι), Γιάννης Σπάθας (κιθάρα, guitar synth) και Ηλίας Μπουκουβάλας (ντραμς), υλοποιώντας μια σύνθεση «rock τρίο», που ήταν πολύ δημοφιλής στις αρχές της δεκαετίας του ʼ70, με βασικό πρότυπο τους Cream.

 

 


socrates.jpg








 

 


Την περίοδο 1972-1976, που ήταν και η καλύτερη εποχή τους, οι Socrates ηχογράφησαν για την Polydor τέσσερα LP και τέσσερα δισκάκια 45 στροφών. Πρόκειται για το ομώνυμο ντεμπούτο τους (1972), το «Taste Of Conium» (1972, έπειτα από αυτό τη θέση του ντράμερ κατέλαβε ο
Γιώργος Τρανταλίδης), το «On The Wings» (1973) και το ζενίθ τους, το «Phos» (1976), με τον Βαγγέλη Παπαθανασίου στα keyboards.

 

 

 

 

 

 




Το 1972 ηχογράφησαν το πρώτο τους lp με τίτλο «Socrates Drank The Conium». Βασικό δίδυμο από την αρχή ως το 1983 οι Σπάθας, Τουρκογιώργης. Από εκεί και πέρα είχαμε κάμποσες αλλαγές. Από τους δίσκους που πούλησαν στο εξωτερικό έχουν εισπράξει ψίχουλα. Η Peterʼs που έκανε στην Αμερική τη διανομή των δίσκων τους, έπαιρνε τα master, τύπωνε όσα αντίτυπα ήθελε και δεν έδινε λογαριασμό στην εδώ Polydor, και φυσικά ούτε στους Socrates. Καλές οι αγνές προθέσεις, αλλά σχεδόν ποτέ δεν εκτιμήθηκαν όταν έμπαινε στη μέση το εύκολο χρήμα. Αλλά εδώ που τα λέμε τα τότε μέλη των Socrates το μόνο που έβλεπαν ήταν η εκπλήρωση του ονείρου που λεγόταν διεθνή καριέρα.

 

 


6-p-pet-thumb-large.jpg







 

 


Το περίφημο album «On The Wings» γράφτηκε σε 8 ώρες μόνο! Kαι μιλάμε για ένα δίσκο που ακούγεται τότε ως την Georgia των ΗΠΑ, όπου κατακτά την πρώτη θέση στις προτιμήσεις των djs των ραδιοφωνικών σταθμών. Λίγο αργότερα στο Παρίσι, ο Βαγγέλης Παπαθανασίου τους παρουσιάζει στο Ράδιο Λουξεμβούργο και τους προτείνει να γίνουν η μπάντα του. Μαζί τους ηχογραφεί στην Αγγλία «Ρhos», τον πιο εμπορικό ελληνικό ροκ δίσκο όλων των εποχών με πάνω από 200.000 πωλήσεις.



Σε μιά περίοδο που είχαν ταυτόχρονα κυκλοφορήσει δίσκους ο Dylan και οι Black Sabbath, οι κριτικοί του Billboard παραμιλούσαν με το ελληνικό συγκρότημα που λεγόταν Socrates!


 

 


Το 1981 πήγαν στο Λονδίνο όπου και τους ανέλαβε ο παραγωγός των Jam, Coppersmith (είχε συνεργαστεί με Stones και Gabriel). Λίγο αργότερα συνειδητοποίησαν το «αντιεμπορικό» του ονόματός τους και μετονομάστηκαν σε Plaza.Το group περιόδευσε με τους UFO όταν πραγματοποιούσαν την αποχαιρετιστήρια περιοδεία τους σε 23 πόλεις της Αγγλίας. Oταν υπέγραψαν τότε το συμβόλαιο στη Virgin και πήραν 35.000 στερλίνες, πλήρωσαν μέχρι και τον στιχουργό του Elton John να βοηθήσει τον Τουρκογιώργη στους στίχους, πήραν ένα ρυθμικό κιθαρίστα από Γαλλία, ένα καλό σαξοφωνίστα, και …ξέμειναν από λεφτά.


 

 




Ιστορική η άρνησή τους στην μεγάλη πρόταση στη Warner έναντι 50.000 στερλίνων, η οποία όμως συνεπαγόταν και εγκατάσταση στην Αμερική. Βρισκόμαστε στο 1984 και μετά από αρκετό καιρό παραμονής στην Αγγλία ένιωθαν υπερβολικά κουρασμένοι και νοσταλγοί της πατρίδας. Επιπλέον έβλεπαν και οι ίδιοι ότι οι εποχές είχαν αλλάξει και δεν μπορούσαν να κολυμπήσουν στα νέα νερά. Προτίμησαν τα 15.000 της Virgin, κυκλοφόρησαν το δίσκο και τον άφησαν στην τύχη του. Γύρισαν στην Ελλάδα για μερικές συναυλίες και …διαλύθηκαν.

 

 


Giannis+Spathas+-+Interview.jpg







 

 


Ο Γιάννης Σπάθας είναι υπεύθυνος για την εκπληκτική για την εποχή της ενορχήστρωση στα
Ζεστά Ποτά των Κατσιμίχα, αλλά και για ενορχηστρώσεις στην Αλεξίου, τον Λέκκα, τον Θεοδωράκη, τον Λιδάκη. Ο Γιώργος από την άλλη, στο μεσοδιάστημα πήρε το δρόμο της jazz με διάφορα σχήματα, ενώ ο Αντώνης έβγαλε ορισμένους blues-rock δίσκους.

 


πηγή:
http://www.apn.gr/music/greek-rock/socrates-drank-the-conium/

 


http://www.apn.gr/music/greek-rock/socrates-drank-the-conium/#ixzz14NHOoWjM[/URL]


 






 

 

 

 


 
..Ο Τουρκογιωργης πως ειναι με την υγεια του?

ειχε κατι σοβαρα θεματα,γνωριζει κανεις?

Οι Sokrates, ειναι η-αποστομωτικη-απαντηση σ αυτη τη σαχλαμαρα

που λεγεται "ελληνικο ροκ"

ροκ με επιρροες απο παραδοσιακα ελληνικα ακουσματα

απο μουσικους που δυστυχως γεννηθηκαν στην ελλαδα.

τους ειχα δει τελευταια φορα το '06 σαπορτ στους ΤΟΤΟ..

εσπειραν..

εντυπωση μου χε κανει ο πιτσιρικας ντραμμερ,εκτος απ τα γεροντια βεβαια. :)
 
"High speed ride"

Απόσπασμα από την πρώτη συναυλία των Socrates στο θέατρο του Λυκαβηττού μετά την επανένωσή τους η οποία μεταδώθηκε από την ΝΕΤ το 1999.

 
¨Εφυγε πέρσι από τη ζωή χτυπημένος από τον καρκίνο ο κιθαρίστας των θρυλικών Socrates Γιάννης Σπάθας σε ηλικία 69 ετών.


Giannis+Spathas+-+Interview.jpg


Γεννήθηκε στους Παξούς το 1950. Ήλθε σε επαφή με τη μουσική κοντά στον πατέρα και τους θείους του, μαθαίνοντας από μικρός ακορντεόν, κιθάρα και τύμπανα. Στον Πειραιά όπου μεγάλωσε, σχημάτισε με τους Αντώνη Τουρκογιώργη και Ηλία Ασβεστόπουλο (τον μετέπειτα ηγέτη των 2002 GR) το rock συγκρότημα Persons (1966-1969) και στη συνέχεια τους Socrates, πάλι με τον Τουρκογιώργη (μπάσο, τραγούδι).

Το 1983, μετά τη διάλυση των Socrates, ο Σπάθας συνεργάστηκε ως ενορχηστρωτής και κιθαρίστας με καλλιτέχνες όπως οι: Μίκης Θεοδωράκης, Μάνος Χατζηδάκις, Μαρία Φαραντούρη, Γιάννης Μαρκόπουλος, Γιώργος Νταλάρας, Χάρις Αλεξίου, Μανώλης Λιδάκης, Νίκος Αντύπας, Λίνα Νικολακοπούλου, Διονύσης Σαββόπουλος, Μάνος Λοΐζος, Ελένη Καραΐνδρου κ.ά. Επίσης συνέθεσε τη μουσική τριών δίσκων του Βασίλη Λέκκα. Το 1999 κυκλοφόρησε τον πρώτο προσωπικό του δίσκο στον οποίο είχε συμμετοχή η Χάρις Αλεξίου.

Σύμφωνα με τον ίδιο, μεγαλύτερες επιρροές του υπήρξαν ο Jimi Hendrix και ο Τάσος Χαλκιάς. Για την εποχή των Socrates το παίξιμο του Σπάθα στην ηλεκτρική κιθάρα έχει συγκριθεί με εκείνο του Ritchie Blackmore των Deep Purple: θεωρείται από τους σπουδαιότερους κιθαρίστες της ελληνικής rock σκηνής της εποχής των τελών της δεκαετίας του 1960 μέχρι τα μέσα εκείνης του 1970. Σύμφωνα με τον Matt Barrett για νέους στην Ελλάδα εκείνης της περιόδου που άκουγαν rock, ο Σπάθας ήταν ένας από τους guitar heros τους μαζί με τον Dorian Kokas των Morka.

Σύμφωνα με τον μηχανικό ήχου Brent Lambert του στούντιο Kitchen Mastering αν ο Σπάθας ηχογραφούσε τη δεκαετία του 1970 στην Αμερική το όνομά του θα είχε γίνει γνωστό σε όλο τον κόσμο.
 
Τελευταία επεξεργασία:
Πίσω
Μπλουζα