αΝώΔυΝος
RetroN00b
- Joined
- 17 Απρ 2007
- Μηνύματα
- 25
- Αντιδράσεις
- 47
[SIZE=18pt]Τηλεοπτικές σειρές που αγαπήσαμε: “[/SIZE][SIZE=18pt]STAR[/SIZE][SIZE=18pt] [/SIZE][SIZE=18pt]TREK[/SIZE][SIZE=18pt]” («Ταξίδι στ’ αστέρια»)[/SIZE]
(Του Νίκου Νικολαΐδη)
«Διακτίνισέ με Σκότυ» είναι μια απ’ τις γνωστότερες «ατάκες» που έχουν καταγραφεί ποτέ στην ιστορία της τηλεόρασης. Προέρχεται, σχεδόν σαν σήμα κατατεθέν της, από τη δημοφιλή σειρά επιστημονικής φαντασίας (science fiction) “Star Trek”, η οποία προβλήθηκε στις Η.Π.Α. το χρονικό διάστημα 1966-69, σε μια εποχή που η διαστημική τεχνολογία βρισκόταν στο αποκορύφωμά της.
Η σειρά περιγράφει τις περιπέτειες του πληρώματος του διαστημόπλοιου «Έντερπράϊζ» κατά τη διάρκεια της περιήγησής του στο αχανές σύμπαν, όπου αναζητούσε «νέα άστρα, νέους κόσμους και πολιτισμούς».
Καθοδηγούμενοι από τον έμπειρο κυβερνήτη Τζέϊμς Κερκ (τον οποίο υποδυόταν ο ηθοποιός Ουΐλιαμ Σάτνερ) και τον ίππαρχο «Σποκ» (Λέοναρντ Νίμοϊ) οι άνδρες του «Έντερπραϊζ» έρχονταν συνεχώς αντιμέτωποι με διάφορες αντίξοες καταστάσεις και επαφές «τρίτου τύπου» (για να θυμηθούμε και τον Στίβεν Σπίλμπεργκ) με εξωγήινα πλάσματα, όπως τα μέλη της «Αυτοκρατορίας των Κλίγκον», που αποτελούσαν το «αντίπαλον δέος».
“Space… The final frontier!” Ήταν το εισαγωγικό σχόλιο που προλόγιζε κάθε επεισόδιο, ωστόσο τα πραγματικά σύνορα της εποχής που προβλήθηκε το σίριαλ καθορίζονταν ασφυκτικά από τις εμμονές και τις προκαταλήψεις που επικρατούσαν στην αμερικανική κοινωνία.
Ας μην ξεχνάμε πρωτίστως, ότι στα μέσα της ταραχώδους δεκαετίας του ’60 είχαμε την κορύφωση της περιόδου του «ψυχρού πολέμου», καθώς είχαν προηγηθεί σημαντικά γεγονότα όπως ήταν η κατασκευή του τείχους του Βερολίνου (Αύγουστος 1961), η κρίση των πυραύλων στην Κούβα (Οκτώβριος 1962), η εμπλοκή των ΗΠΑ στον πόλεμο του Βιετνάμ και η δολοφονία του προέδρου Τζον Φιτζέραλντ Κένεντι στο Ντάλας του Τέξας (Νοέμβριος 1963).
Ακολούθησαν εξίσου αξιοσημείωτα συμβάντα, σαν τις ρατσιστικές ταραχές στο Λος Άντζελες (Αύγουστος 1965), τις συγκρούσεις βετεράνων με φιλειρηνιστές το Μάρτιο του 1966, τη διαδήλωση 10.000 χίπις στο Σέντραλ Παρκ της Νέας Υόρκης το Μάρτιο του 1967, τις εξεγέρσεις στο Νιούαρκ και το Ντιτρόϊτ τον Ιούλιο του ’67, τη δολοφονία του αιδεσιμότατου Μάρτιν Λούθερ Κινγκ στο Μέμφις του Τενεσί τον Απρίλιο του ’68, τη φοιτητική εξέγερση στη Γαλλία (Μάης 1968), την εισβολή του «Συμφώνου της Βαρσοβίας» στην Τσεχοσλοβακία (Αύγουστος ’68) και το φεστιβάλ του Γούντστοκ τον Αύγουστο του 1969.
Όλες εκείνες οι κοσμοϊστορικές ειδήσεις, τόσο πολλές και τόσο ρηξικέλευθες όσες δεν σημειώθηκαν σε καμιά άλλη μεταπολεμική δεκαετία, επηρέασαν την διεθνή πολιτική κατάσταση, αλλά διαμόρφωσαν και μια νέα πολιτισμική κουλτούρα.
Στις τέχνες, το ρεύμα των αλλαγών μετουσιώθηκε σε καινοτομίες που αμφισβητούσαν την κρατούσα τάξη πραγμάτων. Και για να επιστρέψουμε στο θέμα μας, η σειρά “Star Trek” πέρα από τον εμφανή σκοπό της να κεντρίσει το ενδιαφέρον των θεατών μέσα από τη γοητεία του ανεξερεύνητου, έθεσε και μερικούς προβληματισμούς άλλου χαρακτήρα. Άγγιξε θέματα «ταμπού» όπως η ξενοφοβία και ο ρατσισμός, η γυναικεία χειραφέτηση, η αυτοδιάθεση των λαών κ.λ.π.
Ενδιαφέρον έχει επίσης, να επισημάνουμε τους πραγματικούς σταθμούς στην κατάκτηση του διαστήματος από τις δυο υπερδυνάμεις, οι οποίοι έλαβαν χώρα την ίδια εκείνη χρονική περίοδο.
- Απρίλιος 1961: Ο πρώτος άνθρωπος στο διάστημα, ήταν ο 27χρονος ταγματάρχης της πολεμικής αεροπορίας της Σοβιετικής Ένωσης Γιούρι Γκαγκάριν.
- Μάιος 1961: Ο 37χρονος ταγματάρχης Άλαν Σέπαρντ γίνεται με τη σειρά του ο πρώτος αμερικανός που βρίσκεται για 15 λεπτά στο διάστημα.
- Αύγουστος 1961: Ο σοβιετικός κοσμοναύτης Γκέρμαν Τίτοφ (26 ετών) τίθεται σε τροχιά 17 φορές γύρω από τη Γη.
- Φεβρουάριος 1962: Ο αντισυνταγματάρχης Τζον Χ. Γκλεν σε τροχιά γύρω από τον πλανήτη μας.
- Αύγουστος 1962: Η Ε.Σ.Σ.Δ. στέλνει δυο πυραύλους στο διάστημα, μέσα σε διάρκεια 24 ωρών (!)
- Μάιος 1963: Ο ταγματάρχης Λ. Γκόρντον Κούπερ ολοκληρώνει μια γιγαντιαία πτήση 22 τροχιών γύρω από τη Γη.
- Ιούνιος 1963: Η λοχαγός του σοβιετικού στρατού Βαλεντίνα Τερέσκοβα γίνεται η πρώτη γυναίκα στο διάστημα.
- Νοέμβριος 1963: Μη επανδρωμένο σοβιετικό διαστημικό όχημα συντρίβεται στο έδαφος του πλανήτη Αφροδίτη.
- Μάρτιος 1965: Ο ρώσος αντισυνταγματάρχης Αλεξέϊ Λεονόφ «περπατάει» στο διάστημα.
- Ιούνιος 1965: Τον μιμείται ο αμερικανός ταγματάρχης Έντουαρντ Γουάϊτ.
- Δεκέμβριος 1965: Δυο διαστημόπλοια των ΗΠΑ συναντώνται σε κοσμικό «ραντεβού».
- Απρίλιος 1966: Οι σοβιετικοί θέτουν σε τροχιά γύρω από τη Γη έναν διαστημικό σταθμό.
- Ιούνιος 1966: Επιτυχής προσσελήνωση μη επανδρωμένου αμερικανικού διαστημοπλοίου.
- Σεπτέμβριος 1968: Ο δορυφόρος «Ζοντ 5» της ΕΣΣΔ γίνεται το πρώτο διαστημικό όχημα που καταφέρνει να επιστρέψει στη Γη.
- Δεκέμβριος 1968: Το πλήρωμα του διαστημόπλοιου «Απόλλων 8» των ΗΠΑ επιστρέφει στη Γη.
- Μάιος 1969: Το «Απόλλων Χ» τίθεται σε τροχιά γύρω από τη Σελήνη.
- Ιούλιος 1969: Οι πρώτοι άνθρωποι στο φεγγάρι. Ο αμερικάνος Νιλ Άρμστρονγκ του «Απόλλων 11» γίνεται ο πρώτος γήινος που πατάει το πόδι του στο δορυφόρο της Γης.