Studio Ghibli Movies

DeadOrganPlayer

RetroActive
Joined
20 Ιουλ 2007
Μηνύματα
329
Αντιδράσεις
21
Μου κάνει εντύπωση που δεν έχει δημιουργηθεί ακόμα thread για αυτά τα αριστουργήματα. Μπορεί τα studio Ghibli και ο Miyazaki να έγιναν γνωστοι στη Δυση τη τελευταία δεκαετία (με αριστουργήματα όπως Princess Mononoke, Spirited Away, Howls Moving Castle) αυτό δε σημαίνει όμως ότι δεν είχαν βγει εξίσου καλές ταινίες και παλαιότερα όπως τα καταπληκτικά My Neighbor Totoro, Kikis Delivery Service, Nausica of the Valley of the Wings, Castle in the Sky και πολλά άλλα.

Τα έχετε υπόψη σας;:animrolleyes:
 
Είναι Nausicaa of the valley of the winds. Ένα από τα καλύτερα άνιμε που έχω δει ποτέ. Και θα έλεγα έγινε ευραίως γνωστό στη δύση, επειδή όσοι ασχολούνται με άνιμε τις ήξεραν από πιο παλία. Δυστηχώς όμως, και για το Miyazaki ακόμα ισχύει το κάθε πέρσι και καλύτερα. Δεν έχω δει το Totoro, ούτε το Kiki`s, όμως το Mononoke μου άρεσε λιγότερο από το Nausicaa και το Sento Chihiro (Spirited Away) λιγότερο από το Mononoke. Το Hawls Moving Castle, δεν με τρέλανε ούτε αυτό.
 
Ειστε απαραδεκτοι! Ξεχάσατε το windaria! Mία από τις καλύτερες αντιπολεμικές ταινίες που εχω δει ποτέ! Πάντως οποιος έχει δει ταινίες ή/και σειρές anime και κάνει σύγκριση με τις "αμερικανιές" θα καταλάβει τι χάσμα χωρίζει τους 2 λαούς... Πόσο βαθύτατα φιλοσοφημένες είναι οι γιαπωνέζικες ταινίες, πάντοτε σε αφήνουν με ερωτηματικά και προβληματισμό...

P.s. Το anime-eclipse αποτελεί μία πολύ καλή "πηγή" για anime, τα παιδιά κάνουν εκπλικτική δουλειά στη μετάφραση, πραγματικά τους αξίζουν συγχαρητήρια γιατί μας άνοιξαν ένα παράθυρο στον μαγευτικό κόσμο των anime...
 
Tην Ναυσικά την είχα δει πολύ μικρή όταν είχε κυκλοφορήσει στην Ελλάδα σε βιντεοκασσέτες! Την νοικιάζαμε μια φορά στις 2 βδομάδες το λιγότερο! Το τι τρομάρα είχα τραβήξει με αυτούς τους Αρχαίους Δαίμονες της φωτιάς (Κyoshinhei)!! Eίδικά σ'εκείνη τη σκηνή που τους δείχνει σαν ανάμνηση να καταστρέφουν τον κόσμο!! Αλλά εξίσου έντονη ήταν η ανάμνηση του "παράδεισου" κάτω απ΄την κινούμενη άμμο αλλά και η μουσική. Στη Ναυσικά είχα πάντα μια ιδιαίτερη αγάπη γιατί καταλάβαινα και καταλαβαίνω απόλυτα τον χαρακτήρα, τους σκοπούς και τις θυσίες που κάνει.

Γενικά έχω μια αγάπη στις ταινίες του στούντιο Gibli(ναι ειμαι τρελή και τις έχω δει όλες εκτός του PorcoRosso), παρόλο που σε κάποιες με ενοχλεί ο τόσο διδακτικός τους χαρακτήρας. Ακόμα και τώρα που οι "ξένοι και κακοί Αμερικάνοι" έχουν πιο μεγάλο λόγο όσον αφορά το σενάριο και γι'αυτό νομίζω καμιά φορά γίνοντε λιγότερο πολύπλοκες απ'ότι θα ήθελα, δεν παύουν να έχουν το μοναδικό στίγμα της φαντασίας και των μύθων της Ιαπωνίας και του Miyazaki. Aυτό το μπλέξιμο φανταστικού και πραγματικού κόσμου νομίζω είναι πάντα κατι που θα με τραβάει στο να τις ξαναδώ!
 
Η παρουσίαση κόσμων με αρχιτεκτονική,κατασκευή κτηρίων και γενικότερα τρόπο ζωής που παραπέμπει στο μεσαίωνα,έχοντας όμως ταυτόχρονα πολύ προηγμένη για την εποχή τεχνολογία (ειδικά στην αεροναυπηγική...), είναι σίγουρα ένα από τα χαρακτηριστικά πολλών ταινιών αλλά και σειρών φαντασίας anime.

Σου δημιουργεί πάντοτε την αίσθηση ενός κόσμου μετά από μεγάλη καταστροφή, προηγμένων πολιτισμών που κατεστράφησαν απότομα και πλέον ζούνε κατα κύριο λόγο πρωτόγονα έχοντας ταυτόχρονα και κάποια "ψήγματα" της πάλαι ποτέ προηγμένης τεχνολογίας τους! Αλλες φορές πάλι έχουμε κόσμους που συνυπάρχουν προτώγονοι πολιτισμοι ανθρώπων με ουράνιους "θεούς" δηλαδή πολιτισμούς χιλιάδες χρόνια ποιο προηγμένους. Από όλα αυτά προκύπτει επίσης και το οτι οι ιάπωνες(γνωστοί άλλωστε για τον θαυμασμό και την αγάπη που τρέφουν για τον ελληνικό πολιτισμό) σεναριογράφοι σειρών και ταινιών anime , έχουν "ξετινάξει" την ελληνική μυθιστορία όπου μέσα από παρα πολλά κειμενα αρχαίων συγγραφέων και φιλοσόφων γίνονται παμπολες αναφορές για πανάρχαιους πολιτισμούς και μεγάλες καταστροφές-κατακλισμούς)

Αυτό ακριβώς το ανορθόδοξο και περίεργο "πάντρεμα" πιστευω ότι είναι η αιτία για την μοναδική, παραμυθένια, σχεδον μαγική ατμοσφαιρα που δημιουργούν όλες αυτές οι ταινίες.

Ειδικά το studio ghibli θα έλεγα ότι έχει μία εμμονή με τεχνολογίες και κόσμους που... υπτανται! Αερόπλοια,zepelin και γενικότερα ιπτάμενες μηχανικες κατασκευές με συμβατικούς αλλά πολλές φορές και... εξωτικούς κινητήρες, δίνουν και περνουν :)
 
Μικρή είχα δει μόνο το Nausicaa. Το είχα λατρέψει πραγματικά αν και φοβόμουν λίγο τα τεράστια έντομα. Μεγάλη το πάλεψα να δω τη Μονοκόκε πώς τη λένε αλλά δεν με συγκλόνισε. Λατρεύω το Spirited Away όμως που είναι και το μοναδικό άνιμε που έχω δει στον κνινηματογράφο.
 
πρώτη ταινία τους που είδα ήταν η ''πριγκ. του μονονόκε'', η οποία με μάγεψε με το περιεχόμενο της, εικαστικά αλλά κ σεναριακά. ακολούθησε το ''ταξίδι..'' που επίσης βρήκα υπέροχο.

Το ''κινούμενο κάστρο'' δεν μου πολυάρεσε, γιατί έχανε σε σενάριο η μάλον στον τρόπο που αυτό έρεε στην ταινία.

το ο γείτονας μου το τότορο επίσης μου άρεσε αν κ πιο ''ελαφρυ'', κ είδα ακόμη 1 που δεν θυμάμαι το όνομα,αλλά είχε ρακούν με δυνάμεις, που ο ερχομός των ανθρώπων τα έκανε να αλλάξουν τρόπο ζωής για να επιβιώσουν.. ωραίο νόημα αλλά η υλοποίηση μάλον κουραστική..
 
το κινουμενο καστρο το εδινε προσφατα εφημεριδα,καλο αλλα προτιμω το ναυσικα απο ολα.

οταν προλαβω θα τα δω ολα παλι.
 
Για να είμαι ειλικρινής, τα μόνα που έχω δει από Studio Ghibli, είναι (όλα του Miyazaki, όπως αναμενόταν):

*Laputa: Castle in the Sky


*Princess Mononoke



*Spirited Away



*Howl's Moving Castle


...Και κάποια στιγμή θέλω να δω και τα υπόλοιπα (Nausicaa, Kiki, Totoro, Porco Rosso κ.λπ.).

Νομίζω πάντως πως θα συμφωνήσω με τους περισσότερους πως όσο πιο πίσω πάμε, τόσο πιο ποιοτικά ήταν τα έργα του Miyazaki. Ειδικά το "Howl's Moving Castle", δεν με "άγγιξε" όσο τα προηγούμενα, ίσως και γιατί το είδα τελευταίο... Προσωπικά, το αγαπημένο μου πάντως ήταν το "Princess Mononoke"... Ειδικά, η μουσική του επένδυση ήταν μαγευτική...

Εννοείται βέβαια πως (όπως σε κάθε anime ταινία ή σειρά) πάντα έβλεπα τις ιαπωνικές εκδόσεις με αγγλικούς υπότιτλους... Η αγγλική μεταγλώττιση μου φαινόταν πολύ ψεύτικη και άψυχη, παρόλο που συνήθως γινόταν από μεγάλα ονόματα (Billy Crystal, Christian Bale, Billy Bob Thornton κ.λπ.), ενώ προτιμούσα τους αγγλικούς υπότιτλους, γιατί στην διπλή μετάφραση (από ιαπωνικά στα αγγλικά κι από αγγλικά στα ελληνικά) ενισχύοταν το φαινόμενο του "χαλασμένου τηλεφώνου"...

//Btw, από τα υπόλοιπα του Studio Ghibli, ποιο έχετε να προτείνετε να δω άμεσα???
 
Ως anime fan έχω δει τις περισσότερες δουλειές του studio Ghibli κι οι αγαπημένες μου είναι οι εξής:

- Nausicaa of the Valley of the Wind: Κάτα πολλούς η καλύτερη ταινία του studio Ghibli

- Spirited Away: Η πρώτη ταινία που είδα από το εν λόγω στούντιο όταν μάλιστα παιζόταν στους ελληνικούς κιν/φους με ελληνική μεταγλώτιση (όπου έχουν κάνει φοβερή δουλειά).

- Grave of the Fireflies: Τέτοιο ψυχοπλάκωμα δεν έχω πάθει πουθένα αλλού στην ζωή μου (ούτε καν σε χολυγουντιανές ταινίες). Για όσους γνωστούς σας επιμένουν ότι τα anime είναι κινέζικα μίκυ μάους δείξτε τους αυτήν την ταινία και θα δείτε πως θα το βουλώσουν.

- Laputa: Castle in the Sky: Από τα καλύτερα fantasy anime που 'χω δει ποτέ μου.

- Whisper of the Heart: Mια αρκετά χαλαρή, ζεστή κι ανθρώπινη ταινία με χαρακτήρες βγαλμένους από την καθημερινή ζωή. Από τον Υοshifumi Kondo που αποτελούσε από τους καλύτερους directors του studio Ghibli που δυστυχώς πέθανε το 1998.

- My neighbor Totoro: Αρκετά χαριτωμένη ταινία για όλη την οικογένεια.

- Porco Rosso: Μια αρκετά ασυνήθιστη ταινία αντιπολεμικού χαρακτήρα.

Το ωραίο με τις ταινίες του studio Ghibli είναι ότι μπορείτε να τις δείτε μάζι με άτομα που δεν πολυασχολούνται με anime, αρκεί να μην έχουν το γνωστό κόμπλεξ "Μα παιδικά θα δούμε τώρα;".

ikonsgr είπε:
Ειστε απαραδεκτοι! Ξεχάσατε το windaria!
Το Windaria δεν είναι από studio Ghibli και μπορείς να το τσεκάρεις κι εδώ:

http://www.animenewsnetwork.com/encyclopedia/anime.php?id=2606
 
o Miyazaki ειχε δουλεψει και στη σειρα χαιντι που βλεπαμε παλια.

πολλα ιαπωνικα σα θεμα,δε μπορουν να χαρακτηριστουν παιδικα,ειναι αρκετα ψαγμενα.
 
starsky είπε:
πολλα ιαπωνικα σα θεμα,δε μπορουν να χαρακτηριστουν παιδικα,ειναι αρκετα ψαγμενα.
Απλώς αυτό που δεν έχουμε καταλάβει, είναι ότι ΜΟΝΟ στα... ελληνικά μαθηματικά ισχύει η ισότητα Cartoons = Παιδικά...
 
Υπέροχος ο Miyazaki, εκπληκτικές οι παραγωγές του Studio Ghibli! Ετοιμάζουν και νέα ταινία τώρα! Αυτό που πραγματικά απολαμβάνω στις ταινίες τους, είναι, ίσως περισσότερο από όλα, ότι οι χαρακτήρες είναι πολυδιάστατοι, σαν πραγματικοί άνθρωποι! Οι κακοί έχουν ευαισθησίες και οι καλοί κάνουν σφάλματα και παρασύρονται. Επίσης, περνούν πολύ σωστά μηνύματα, κάτι που γενικά λείπει στις αντίστοιχες Δυτικές παραγωγές...
 
Εκπληκτικα οντως! Ανοιξα θρεντ ειδικα για τον Τοτορο και την Κικι αλλα αγνοειται η τυχη του! Τα εχουμε παρει και η κορη μου τα βλεπει καθε μερα (Τολολο, Τοτολο ακομα και στον υπνο της!).

Υποτιθεται πως στην Ιαπωνικη κουλτουρα οντως πιστεουν σε πνευματα του δασους και σε μαγικες δυναμεις.
 
Οι ταινίες του Studio Ghibli είναι όλες τους μία-μία, μόνο το Princess Mononoke δεν μου άρεσε και τόσο.

Επίσης να προσθέσω πως δουλειά του Studio Ghibli αποτελούν ουσιαστικά και οι αγαπημένοι μας ThunderCats (η κλασική έκδοση του 1985). Πριν ονομαστεί Ghibli, το studio λεγόταν Topcraft και αναλάμβανε κυρίως animation για την Αμερικάνικη Rankin/Bass.
 
Οντως πολυ σωστα! Παντως η μικρη εχει φαει μεγαλο κολλημα και κριμα που οι υπολοιπες ταινιες που αναφερονται ειναι ακαταλληλες για την ηλικια της διοτι δεν αντεχω να βλεπω καθε μερα αλλο Τοτορο και Κικι!

Εχουμε και την Ναυσικα και το Καστρο που πεταει (το πιο αδυναμο του Μιγιαζακι).
 
Πίσω
Μπλουζα