TeenAgent Review: Ένα must-play παιχνίδι για όλους τους adventurers!

D@redevil

Retired Admin
Joined
31 Οκτ 2008
Μηνύματα
8.888
Αντιδράσεις
575
Πολύ πρόσφατα, μπήκα κι εγώ στην παρέα του gog.com & μόλις ολοκλήρωσα την εγγραφή μου, βρήκα μερικά παιχνιδάκια “κέρασμα του καταστήματος” να με περιμένουν στο ραφάκι μου!...

 




 


Ένα από αυτά, τράβηξε την προσοχή μου από τον τίτλο και το εξώφυλλο! Πρόκειται για ένα ρετρό adventure game, από αυτά που μας συντρόφευσαν στα παιδικά-εφηβικά μας χρόνια, το γνωστό και μη εξαιρετέο, Teenagent! Ανήκει στην κατηγορία των pointʼnʼclick adventures & κυκλοφόρησε το 1995 για Amiga & DOS/Windows. Ελέγχουμε ένα έφηβο αγόρι, τον Mark Hopper, ο οποίος θέλει να γίνει ένας μυστικός πράκτορας. Είστε έτοιμοι?! Πάμε!

 


Whatʼs the story?:

 


Χρυσάφι εξαφανίζεται από τις τράπεζες μυστηριωδώς! Κι όταν λέμε μυστηριωδώς, εννοούμε ότι χάνεται κυριολεκτικά κάτω από τα μάτια των παρευρισκόμενων! Απλά, πούφ! Πάει!... Στο εισαγωγικό πλάνο, παρακολουθούμε τις κάμερες να καταγράφουν το γεγονός, που όμως δεν τους δίνει κανένα hint ως προς το ποιος είναι ο ένοχος!


Φυσικά η αστυνομία δε βγάζει άκρη, ενώ το ίδιο συμβαίνει και με την σούπερ-ντούπερ μυστική οργάνωση RGB, η οποία προσπαθεί να λύσει την υπόθεση, χωρίς καμία επιτυχία! Έτσι, όπως κάθε οργάνωση που σέβεται τον εαυτό της, καταλήγει σε μια μάντισσα, με την ελπίδα να τους υποδείξει το καταλληλότερο άτομο για νʼ ασχοληθεί με την υπόθεση!

 


attachment.php



Κι εκεί ερχόμαστε εμείς! :) Η μάντισσα καταδεικνύει τον Mark Hopper, ως τον πλέον κατάλληλο νʼ ασχοληθεί με την υπόθεση και να τη λύσει! Στο επόμενο πλάνο, 2 νταγλαράδες “τσιμπάνε” τον ήρωά μας και τον πηγαίνουν στα κεντρικά γραφεία της RGB, όπου ο chief του εξηγεί για ποιο λόγο βρίσκεται εκεί & ζητάνε τη βοήθειά του για να λύσουν την υπόθεση! Ο Mark συμφωνεί με την πρόταση, αν λύσει την υπόθεση να γίνει επίσημα μυστικός πράκτορας και να πάρει όλα τα κορίτσια!!!

 


Art Attack (ή αλλιώς, τα γραφικά!):

 


Τα γραφικά του παιχνιδιού θυμίζουν πάρα πολύ έντονα Lucas Arts - στοιχείο που για μένα, του δίνει extra points! Οι χαρακτήρες και τα σκηνικά είναι εντελώς στο κλίμα των παλιών adventures, που θα σας ταξιδέψει ευχάριστα! Είναι αρκετά ευδιάκριτα και καλοσχεδιασμένα, ενώ σαφώς βοηθάνε τα πολύ ωραία χρώματα & τα φωτεινά σκηνικά, οπότε αφήνουν μια ωραία αίσθηση που συμπληρώνει την ατμόσφαιρα του παιχνιδιού!

 


attachment.php


 


Please donʼt stop the music (ή αλλιώς, περί μουσικής) :

 


Η μουσική παρόλο που είναι ευχάριστη & τα riffάκια προσεγμένα, από ένα σημείο και μετά κουράζει. Παρʼ όλα αυτά, είναι αρκετά χαρακτηριστική & αρκετές φορές, έπιασα τον εαυτό μου να σιγομουρμουράει τη μελωδία, ειδικά όταν δεν ήμουν μπροστά στο παιχνίδι!


Και στα sound effects, ενδεχομένως να παρατηρήσετε μια τρομερή ομοιότητα με τα παιχνίδια της Lucas Arts (τυχαίο? Δε νομίζω!), που προσωπικά με αρέσει και νιώθω μεγαλύτερη οικειότητα με το παχνίδι!


Trivia from Wikipedia: Η μουσική σύνθεση έγινε από έναν Πολωνό καλλιτέχνη, τον Radek Szamrej, γνωστό και ως RST.

 


Spot the Plot! (διάλογοι & γρίφοι):

 


Το παιχνίδι χωρίζεται σε 3 διακριτές ενότητες: α) Τις τρεις δοκιμασίες, β) Το χωριό & γ) Την έπαυλη! Σε κάθε ενότητα, υπάρχει σαφής αντικειμενικός στόχος, που θα πρέπει να ολοκληρώσετε βασιζόμενοι στην εξυπνάδα & τη φαντασία σας!

 


Στις “Τρεις δοκιμασίες” πρέπει νʼ αποδείξετε ότι είστε άξιοι νʼ αναλάβετε αυτήν την αποστολή, εκτελώντας 3 δοκιμασίες, που θα σας δώσει ο λοχίας (ή λοχαγός - δεν θυμάμαι τον τίτλο του! :) . Στο “Χωριό” ο σκοπός σας είναι να περιπλανηθείτε στο χωριό και να μπορέσετε να μπείτε στην έπαυλη του “κακού”, ενώ στην “Έπαυλη” πρέπει να σταματήσετε τον κακό!!





attachment.php


 


Από την αρχή του παιχνιδιού, θα καταλάβετε ότι έχει μεγάλη δόση χιούμορ! Ξεκινώντας με το διάλογο chief - μάντισσας, ήδη μπορείτε να πάρετε μια γεύση του τί σας περιμένει! Εδώ, να σημειωθεί ότι οι διάλογοι ( αρκετά ευανάγνωστοι) εμφανίζονται στην οθόνη, καθώς οι ήρωες δεν έχουν φωνές.


Υπάρχουν σημεία στο παιχνίδι που είναι ξεκαρδιστικά (ή τουλάχιστον είναι, για τα δικά μου γούστα!) π.χ. Διάλογος Mark & Barman στις “3 Δοκιμασίες” ή διάλογος γιαγιάς της Anne - Mark στο “Χωριό”! Να σημειωθεί ως spoiler ότι η Anne είναι μια πράκτορας της RGB, την οποία ερωτεύεται ο Mark!


Πραγματικά υπάρχουν σκηνές, που θα σας θυμίσουν (πάλι!) την ωραία, Lucas-εποχή! :)





attachment.php


 


Οι γρίφοι είναι άφθονοι, όπως οφείλουν σʼ ένα adventure game! Θα χρειαστείτε αρκετή φαντασία, γιατί μερικοί από αυτούς, είναι αρκετά “τρελλοί”, ευτυχώς όμως η πλειοψηφία των γρίφων είναι αρκετά λογικοί και στα πλαίσια του παιχνιδιού...


Να ομολογήσω ότι υπήρχαν σημεία που με σκάλωσαν, όπως π.χ. πώς θα κατόρθωνα να φέρω το λοχία-λοχαγό στην πόρτα του κελιού, για να δραπετεύσω! Σε καμία περίπτωση δε θα σκεφτόμουν να συνεχίσω να φωνάζω στην πόρτα - ευτυχώς ήμουν αρκετά τυχερή, ώστε να το κάνω κατά λάθος!

 


attachment.php


 


Ο χειρισμός (εδώ δεν έχει παρατσούκλι! :p ):

 


Εδώ τα πράγματα είναι πολύ απλά και πολύ εύχρηστα! Μιλάμε για ένα κλασσικό, pointʼnʼclick adventure και σαν τέτοιο, φροντίζει μερικά πράγματα να είναι προσεγμένα.


Η οθόνη είναι αρκετά “καθαρή”, καθώς το inventory εμφανίζεται αν πάμε το ποντίκι μας στο πάνω μέρος της οθόνης. Τα πλήκτρα ειδικών λειτουργιών (function keys) εμφανίζουν το μενού επιλογών, για να τις βασικές λειτουργίες: saving, loading, exit & options. Χρησιμοποιώντας το αριστερό κλικ παίρνουμε περιγραφές των πραγμάτων και με το δεξί κλικ χρησιμοποιούμε αντικείμενα, περπατάμε (αυτό γίνεται και με το αριστερό κλικ, αλλά να θυμάστε ότι δεν αλλάζει καρέ και δεν πάει στην επόμενη οθόνη!).


Απλός και λειτουργικός, χωρίς πολλές φαμφάρες - όπως θα έπρεπε να είναι! :)

 


attachment.php






The Pros:


 


+ Ενδιαφέρον σενάριο!


+ Χιούμορ


+ Έξυπνοι διάλογοι


+ Όμορφα, ρετρό γραφικά!


+ Χειρισμός


+ Μουσική

 


The Cons:

 


- Πολύ μικρό παιχνίδι! Μπορείς να το ολοκληρώσεις μέσα σε μια μέρα! (προσωπικά το τελείωσα σε 5, καθώς δε μπορούσα να παίξω πολλές ώρες! :)

 


Ετυμηγορία:

 


Από τα παιχνίδια, που θα πρέπει να έχει παίξει κάθε adventure gamer της παλαιάς γενιάς! Έξυπνο, ωραίοι γρίφοι: όχι πολύ δύσκολοι, αλλά ούτε και ανάξιοι λόγου, όμορφα γραφικά και ρετρό feeling! Θα σας συντροφεύσει ευχάριστα 2-3 χειμωνιάτικα απογεύματα, αγκαλιά με μια κούπα γλυκιά σοκολάτα (βοηθάει, πιστέψτε με! ;) )

 


Το παιχνίδι διατίθεται δωρεάν από την ιστοσελίδα του gog.com. Το μόνο που χρειάζεται είναι ένα δωρεάν registration στο site & είναι όλο δικό σας!

 


(πηγή εξώφυλλου & μουσικών στοιχείων: wikipedia: http://en.wikipedia.org/wiki/Teenagent_(video_game


πηγή εικόνων:
http://www.scummvm.org/screenshots/other/teenagent/1/ )

 


P.S.: Παιδιά, please go easy on me! Είναι το 1ο game review που γράφω, οπότε αν κάτι δε σας αρέσει, πείτε το! Κάθε πρόταση δεκτή!... ;)
 
Εξαιρετική αρχή, εύγε! Γιατί δεν γράφεις και κάτι για το Phoenix, αφού το' χεις το άθλημα;

D@redevil είπε:
P.S.: Παιδιά, please go easy on me! Είναι το 1ο game review που γράφω, οπότε αν κάτι δε σας αρέσει, πείτε το! Κάθε πρόταση δεκτή!... ;)
Το βρήκα πάρα πολύ καλό και πιστεύω ότι περιγράφεις το παιχνίδι αναλυτικότατα. Αν μπορώ να πω μια πολύ μικρή συμβουλή για το μέλλον (που ελπίζω να υπάρξει και σύντομα) είναι να μειώσεις την χρήση του θαυμαστικού.

Παρεμπιπτόντως η σελίδα της Wikipedia έχει μια ανακρίβεια. Η Union δεν ήταν ο publisher του παιχνιδιού αλλά η εταιρεία software που έκανε το development σε Amiga. Επίσης, δεν μπορώ να βρω αυτή τη στιγμή την πληροφορία στο Google αλλά θυμάμαι πολύ καλά ότι ένας από τους προγραμματιστές τους είχε δουλέψει και στο Xtreme Racing, που από πλευράς κώδικα ήταν πολύ δύσκολη δουλειά.
 
Εξαιρετικο το Review σου Μαριανα και πολυ καλογραμενο.Εχεις δικειο σε ολα ωσα λες και το συγκεκριμενο καιχνιδι ειναι πολυ ευχαριστο και διασκεδαστικο.Προσωπικα με φανηκε πολυ ευκολο και το τερματισα σε ενα απογευμα κυριακης αλλα αυτο ειναι αλλο θεμα.Η φαση που ριχνεις με το βελακι την μελισοφωλια και κυνηγανε οι μελισες την αρκουδα ειναι κλασικη.Και γενικα μαρεσε το ολο στυλ του παιχνιδιου αν και θα προτιμουσα να ηταν μεγαλητερο το παιχνιδι η τουλαχιστον το Mansion.Επισης καλη φαση οταν συνδιαζεις της μπαταριες με το Dictaphone καταγραφης την φωνη τραβας και Φοτωγραφια την τηλεοραση και τα δηχνεις μαζει με ενα ακομα αντικειμενο ;) στον Mike το ρομποτ.Εξαιρετικο παιχνιδι που το απολαυσα.Φανταστικο Review για ενα υπεροχο παιχνιδι.
 
Εξαιρετική παρουσίαση!!!

 


Το έχω κατεβάσει απο το gog.com χωρίς να το έχω παίξει ακόμα και μπορώ να πω οτι διαβάζοντας την παρουσίαση σου



με συνάρπασε σαν παιχνίδι και θα το ξεκινήσω αυριο κιόλας!
:)

 

 


Ο Αλκής νομίζω ότι έχει δίκιο Μαριάννα και πιστεύω ότι χρειάζεται μια γυναικα στο Phoenix στην τόσο στην δημιουργία του



άλλα και στην παρουσίαση παιχνιδιών που τα πας μια χαρά ..
;)

 


 
Τελευταία επεξεργασία από έναν συντονιστή:
O.K.... Δεν έχω λόγια...

Να είναι το πρώτο σου review Adventure!

Το παιχνίδι το έχω στο σκληρό μου, εδώ και κάτι μήνες, από το GOG και εγώ (τότε που είχα γραφτεί για να πάρω τα δώρα του Maddog).

Δυστυχώς δεν έχω αξιωθεί να το παίξω και μάλλον το review σου, αποτελεί ισχυρό κίνητρο.

Σε ευχαριστούμε D@redevil, για την πολύ όμορφη παρουσίαση.

EDIT: circleag, πιάσε κόκκινο! :D
 
Ωραίο review!

Το παιχνίδι απλά το είχα και καθόταν στο (virtual) ράφι μου γιατί δεν μου είχε γεμίσει ιδιαίτερα το μάτι, αλλά μετά από το review σου νομίζω ότι θα δοκιμάσω να το παίξω! :)
 
Βάλτε και μένα στη λίστα με αυτούς που το έχουν στο ράφι του gog και δεν το έχουν παίξει ακόμα #) . Το εξώφυλλο που χρησιμοποιεί το gog δε με "έσπρωξε" να το παίξω! Μετά το review σου μου έδωσες κίνητρο.

Άντε και το επόμενο review στο Phoenix
 
alkis21 είπε:
Εξαιρετική αρχή, εύγε!Παρεμπιπτόντως η σελίδα της Wikipedia έχει μια ανακρίβεια. Η Union δεν ήταν ο publisher του παιχνιδιού αλλά η εταιρεία software που έκανε το development σε Amiga. Επίσης, δεν μπορώ να βρω αυτή τη στιγμή την πληροφορία στο Google αλλά θυμάμαι πολύ καλά ότι ένας από τους προγραμματιστές τους είχε δουλέψει και στο Xtreme Racing, που από πλευράς κώδικα ήταν πολύ δύσκολη δουλειά.


Amiga version:

UNION SYSTEMS

Production:

METROPOLIS SOFTWARE HOUSE
http://www.mobygames.com/game/amiga/teenagent

&

http://www.lemonamiga.com/
 
Mια εξαιρετικη παρουσιαση απο την Μαριανα!Το μονο προβλημα με εμενα ειναι οτι παντα διαβαζα τα reviews των adventures παιχνιδιων αλλα (σχεδον) ποτε δεν καταφερα να παιξω καποιο (εκτος ισως απο τα dizzy games και το sceptre of bagdad στο spectrum) :)
 
alkis21 είπε:
Εξαιρετική αρχή, εύγε! Γιατί δεν γράφεις και κάτι για το Phoenix, αφού το' χεις το άθλημα;
Το βρήκα πάρα πολύ καλό και πιστεύω ότι περιγράφεις το παιχνίδι αναλυτικότατα. Αν μπορώ να πω μια πολύ μικρή συμβουλή για το μέλλον (που ελπίζω να υπάρξει και σύντομα) είναι να μειώσεις την χρήση του θαυμαστικού.

Παρεμπιπτόντως η σελίδα της Wikipedia έχει μια ανακρίβεια. Η Union δεν ήταν ο publisher του παιχνιδιού αλλά η εταιρεία software που έκανε το development σε Amiga. Επίσης, δεν μπορώ να βρω αυτή τη στιγμή την πληροφορία στο Google αλλά θυμάμαι πολύ καλά ότι ένας από τους προγραμματιστές τους είχε δουλέψει και στο Xtreme Racing, που από πλευράς κώδικα ήταν πολύ δύσκολη δουλειά.
Χμ!... Δεν το σκέφτηκα ποτέ για το Phoenix, να είμαι ειλικρινής! Δεν ξέρω αν έχω τις "προδιαγραφές" να γράψω σ' ένα περιοδικό. Εγώ γράφω περισσότερο γιατί μ' αρέσει & συνήθως τα θέματα που γράφω είναι και αυτά που μ' ενθουσιάζουν -ίσως και γι' αυτό η χρήση του θαυμαστικού (και των emoticons)! :)

Ευχαριστώ για τη συμβουλή, την οποία θα προσπαθήσω ν' ακολουθήσω (αλλά δεν υπόσχομαι να τα καταφέρω!) asap!

metalcandyman είπε:
Εξαιρετικο το Review σου Μαριανα και πολυ καλογραμενο.Εχεις δικειο σε ολα ωσα λες και το συγκεκριμενο καιχνιδι ειναι πολυ ευχαριστο και διασκεδαστικο.Προσωπικα με φανηκε πολυ ευκολο και το τερματισα σε ενα απογευμα κυριακης αλλα αυτο ειναι αλλο θεμα.Η φαση που ριχνεις με το βελακι την μελισοφωλια και κυνηγανε οι μελισες την αρκουδα ειναι κλασικη.Και γενικα μαρεσε το ολο στυλ του παιχνιδιου αν και θα προτιμουσα να ηταν μεγαλητερο το παιχνιδι η τουλαχιστον το Mansion.Επισης καλη φαση οταν συνδιαζεις της μπαταριες με το Dictaphone καταγραφης την φωνη τραβας και Φοτωγραφια την τηλεοραση και τα δηχνεις μαζει με ενα ακομα αντικειμενο ;) στον Mike το ρομποτ.Εξαιρετικο παιχνιδι που το απολαυσα.Φανταστικο Review για ενα υπεροχο παιχνιδι.
Άμα σε πω ότι όταν έγραφα τον επίλογο, εσένα σκεφτόμουν, τι θα πεις?! :p

Βασικά να υποθέσω κανα 3ωρο σε πήρε όλο το παιχνίδι? Άντε βαριά-βαριά 4ωρο! Παραπάνω δε νομίζω!

circleag είπε:
Εξαιρετική παρουσίαση!!! 


Το έχω κατεβάσει απο το gog.com χωρίς να το έχω παίξει ακόμα και μπορώ να πω οτι διαβάζοντας την παρουσίαση σου



με συνάρπασε σαν παιχνίδι και θα το ξεκινήσω αυριο κιόλας!
:)

 

 


Ο Αλκής νομίζω ότι έχει δίκιο Μαριάννα και πιστεύω ότι χρειάζεται μια γυναικα στο Phoenix στην τόσο στην δημιουργία του



άλλα και στην παρουσίαση παιχνιδιών που τα πας μια χαρά ..
;)

 


Ευχαριστώ, καπετάνιε μου! :)

Πραγματικά, αξίζει να το παίξεις - μικρό "διαμαντάκι" θα το χαρακτήριζα!

DINO είπε:
O.K.... Δεν έχω λόγια...Να είναι το πρώτο σου review Adventure!

Το παιχνίδι το έχω στο σκληρό μου, εδώ και κάτι μήνες, από το GOG και εγώ (τότε που είχα γραφτεί για να πάρω τα δώρα του Maddog).

Δυστυχώς δεν έχω αξιωθεί να το παίξω και μάλλον το review σου, αποτελεί ισχυρό κίνητρο.

Σε ευχαριστούμε D@redevil, για την πολύ όμορφη παρουσίαση.

EDIT: circleag, πιάσε κόκκινο! :D
Σ' ευχαριστώ Dino!

Το παιχνίδι δίνει ένα αρκετά δυνατό κίνητρο για ν' ασχοληθείς μαζί του: είναι αρκετά μικρό! Που συνεπάγεται, ότι μπορείς να ξεκλέψεις λίγο χρόνο & να το παίξεις!

Επίσης, μπορεί κάλλιστα να είναι ένα ευχάριστο διάλειμμα στη μετάβαση από ένα παιχνίδι σ' ένα άλλο!

Δώσ' του μια ευκαιρία! :)

Αξίζει 100%!

Maddog είπε:
Ωραίο review!Το παιχνίδι απλά το είχα και καθόταν στο (virtual) ράφι μου γιατί δεν μου είχε γεμίσει ιδιαίτερα το μάτι, αλλά μετά από το review σου νομίζω ότι θα δοκιμάσω να το παίξω! :)
Ειδικά εσύ, δεν περίμενα να μην το έχεις παίξει - είσαι advanced gamer! Ισχύει ότι είπα και στο Dino πιο πάνω: το ότι είναι μικρό, τελικά γίνεται πλεονέκτημα, αφού μπορείς να το τελειώσεις γρήγορα!

Kambia είπε:
Βάλτε και μένα στη λίστα με αυτούς που το έχουν στο ράφι του gog και δεν το έχουν παίξει ακόμα #) . Το εξώφυλλο που χρησιμοποιεί το gog δε με "έσπρωξε" να το παίξω! Μετά το review σου μου έδωσες κίνητρο. Άντε και το επόμενο review στο Phoenix
Never judge a game by its cover! :D

Σοβαρά τώρα - μέχρι να έρθει η κάρτα γραφικών και να καείς με το Skyrim, μπορείς άνετα να αφιερώσεις 2-3 μερούλες από μερικές ώρες και να το παίξεις! ;)

angel_grig είπε:
Mια εξαιρετικη παρουσιαση απο την Μαριανα!Το μονο προβλημα με εμενα ειναι οτι παντα διαβαζα τα reviews των adventures παιχνιδιων αλλα (σχεδον) ποτε δεν καταφερα να παιξω καποιο (εκτος ισως απο τα dizzy games και το sceptre of bagdad στο spectrum) :)
Θα συμφωνήσω, δυστυχώς! Είμαι ακριβώς στο ίδιο στάδιο, όχι γιατί δε θέλω να ασχοληθώ - αλλά γιατί δεν προλαβαίνω και το ξεχνάω!...

Ελπίζω να σου έδωσα ένα κίνητρο, να του ρίξεις μια ματιά! :)

Ευχαριστώ άπαντες για τα ενθαρρυντικά λόγια - αν και δε μπορώ να υποσχεθώ πότε θα γράψω το επόμενο review, μου δώσατε ένα πολύ καλό κίνητρο για να συνεχίσω με τη συγγραφή reviews!
 
Το είχα τερματίσει πριιιιιιν χρόοοοοοοοοοονια. Πέρασα πολύ ευχάριστα μαζί του. Μερικές φορές αυτή η απλότητα των adventure games αξίζει περισσότερο.
 
Πολύ καλή η παρουσίαση!!!!

Το teenagent το είχε σε ένα τεύχος το PC master το 2000. Το θυμάμαι γιατί το είχα εγκαταστήσει Καθαρά Δευτέρα και το τελείωσα την ίδια μέρα. Οι άλλοι πέταγαν αετούς κι εγώ έπαιζα teenagent...
 
Ναι τότε το είχα τερματίσει κι εγώ νομίζω, από το pc master!
 
Πίσω
Μπλουζα