The Great Silence (1968)

RIO

Retro Horrormaniac
Joined
12 Νοέ 2009
Μηνύματα
20.653
Αντιδράσεις
66.155
Γιούτα 1899. Ένας εξαιρετικά δριμύς χειμώνας, κάνει ανθρώπους και ζώα να υποφέρουν. Οι κάτοικοι του Snowville ενός μικρού ορεινού χωριού, αναγκάζονται να στραφούν στην ζωοκλοπή, προκειμένου να επιβιώσουν από την πείνα.Η αύξηση όμως των κλοπών, έχει ως αποτέλεσμα η περιοχή να γεμίσει από κυνηγούς επικηρυγμένων που με αρχηγό τον Loco ( klaus Kinski ίσως στον πιο διαβολικό χαρακτήρα, που έπαιξε), τρομοκρατούν τους κατοίκους.

Όταν η συμμορία του Loco δολοφονήσει έναν ακόμα κάτοικο, η γυναίκα του θύματος, θα προσλάβει έναν μουγκό πιστολέρο ( Jean-Louis Trintignant σε ασυνήθιστο ρόλο) για να εκδικηθεί. Ίσως το μοναδικό σπαγγέτι-γουέστερν που εκτυλίσσεται σε χιονισμένο τοπίο, αλλά αυτό που το κάνει να ξεχωρίζει είναι το πραγματικά κατάμαυρο φινάλε του, που σόκαρε το κοινό. ( κυκλοφόρησαν και διάφορα εναλλακτικά "χαρούμενα" φινάλε, πολύ κατώτερα όμως του πραγματικού).

Πολύ καλή και ταιριαστή με το κλίμα και η μουσική του Ένιο Μορικόνε. Ένα διαφορετικό γουέστερν, που αξίζει και και για τους μη φαν του είδους...

[video=youtube;RAJI-UQ4Tak]

 
Μετά από Leone, ό,τι καλύτερο σε spaghetti western. Στη σκηνοθεσία, άλλος ένας μάστορας του είδους, o Sergio Corbucci
 
Αριστουργηματικη ταινια η οποια ξεκιναει και την μαλλον μικρη υποκατηγορια των snow spaghetti.Tο μουσικο θεμα ειναι απο τα πλεον αγαπημενα μου.Ο Corbucci θεωρηται ο δευτερος της αγιας τριαδας των Sergio με πρωτο τον Leone και τριτo τον Sollima.Eπισης εγινε και μια παραλλαγμενη μεταφορα του σε κομικ με την ονομασια Durango σε σεναριο και πενακια του βελγου Υves Swolfs.
 
The Great Silence - 1968

Το δυνατοτερο εργο που μας χαρισε ο Corbucci.

Πολυ πολυ περιληπτικα...Ενας μουγκος πιστολας ζει εκδικομενος τους κυνηγους κεφαλων. Καποιοι τετοιοι σκοτωσαν την οικογενεια του οταν ηταν παιδι και του εκοψαν τις φωνητικες χορδες για να μην τους καταδωσει. Μια νεαρη ομορφη γυναικα ζητα τη βοηθεια του να εκδικηθει το θανατο του συζυγου της απο εναν αιμοσταγη bounty hunter.

Once, my husband told me of this man. He avenges our wrongs. And the bounty killers sure do tremble when he appears. They call him "Silence." Because wherever he goes, the silence of death follows.
Οτι καλο υπαρχει και οτι καλο λειπει στις υπολοιπες ταινιες του, υπαρχει σε αυτη.

Εχουμε ξανα μια υπεροχη εναρξη. Σε ενα χιονισμενο τοπιο ο Silence με φλου κινηματογραφηση και με την υποκρουση μιας υπεροχης μελωδιας του Morricone. Απο τις καλυτερες και πιο παραγνωρισμενες δουλειες του.


Το πολιτικο στοιχειο επισης υπαρκτο. Ο Corbucci αποκαθηλωνει τους "ηρωες της Δυσης", τους κυνηγους επικυρηγμενων. Προβαλει αιμοδιψη, φιλοχρηματα κτηνη που δρουν ομως κατω απο τη σκεπη του Νομου. Και ο Νομος ως υστεροβουλο κατασκευασμα οσο αθλιος και να ειναι, οσο αδικος, στο τελος παντα υπερνικα την ηθικη, το οποιο καλο.

To φιναλε που μας επιφυλασσει ειναι πραγματικη γροθια. Εμεινα να κοιταζω τους τιτλους τελους αποσβολωμενος. Δεν θα υπεισελθω σε περαιτερω λεπτομερειες.

Να σημειωσω οτι υπαρχει και εναλλακτικο τελος που γυριστηκε για τις αγορες της Ασιας που μαλλον δεν θα αντεχαν τα βαρια.

Η κορωνιδα του ειδους μαζι με την τριλογια του "κανενα" απο τον Λεονε.

Δειτε την!
 
RIO είπε:
( klaus Kinski ίσως στον πιο διαβολικό χαρακτήρα, που έπαιξε)
Aυτό και μόνο αρκεί για να με ψήσει, πρέπει να τη δω οπωσδήποτε :cool: Δεν χορταίνω τον Kinski σε τέτοιους ρόλους.
 
perlastar είπε:
Aυτό και μόνο αρκεί για να με ψήσει, πρέπει να τη δω οπωσδήποτε :cool: Δεν χορταίνω τον Kinski σε τέτοιους ρόλους.
Πραγματικά ο τύπος έβγαζε από φυσικού του, μια απίστευτη μοχθηρία. Σε όποια ταινία και αν συμμετείχε, αμέσως την έκανε ενδιαφέρουσα...
 
Την είδα τελικά την ταινία, ταίριαζε και με το χειμωνιάτικο κλίμα το χιονισμένο της τοπίο. Ανήκει άνετα στα αγαπημένα μου γουέστερν πλέον, υπέροχη! Ωραία τοπία, η μουσική του Μorricone φοβερή όπως πάντα, ωραία μηνύματα, πολύ καλές ερμηνείες. Χόρτασα κακό Kinski, αλλά φυσικά άξιζαν κι άλλοι, όπως ο Trintignant στο σιωπηλό του ρόλο. Μου έκανε εντύπωση που διάβασα ότι ο ίδιος είχε σαν όρο να μη χρειαστεί να αποστηθίσει κείμενα για να παίξει. Όσο για το τέλος, όσο προετοιμασμένη κι αν ήμουν δεν το περίμενα τόσο μαύρο. Μου άρεσε όμως, γιατί ήταν ρεαλιστικό και σαφώς καλύτερο από το χαρούμενο τέλος που είδα.
 
Αυτό το γουέστερν πρέπει να το είχα δει πολύ παλιά τον πρώτο καιρό της ιδιωτικής τηλεόρασης ή mega ή ant1. Πραγματικά εκπληκτική ταινία και ο Κλάους Κίνσκι εντελώς φάτσα από άλλο πλανήτη
 
Πίσω
Μπλουζα