The Mercenary (1968)

Fulci

RetroMaNiaC
Joined
18 Μάρ 2018
Μηνύματα
553
Αντιδράσεις
902
The Mercenary 1968 ( Il mercenario )

Υπόθεση : Οι περιπέτειες μιας μεξικάνικης επαναστατικής ομάδας και η συνεργασία της με έναν Πολωνό μισθοφόρο για την ανατροπή της Μεξικάνικης κυβέρνησης.

Σκηνοθεσία : Sergio Corbucci
Παίζουν : Franco Nero, Tony Musante, Jack Palance..
Μουσική : Ennio Moriccone

Από τις πιο καλές δουλειές του Corbucci.. Και ένα από τα καλύτερα γουέστερν με θέμα την Μεξικάνικη Επανάσταση.. Η ιστορία μας δεν διαδραματίζεται σε γεγονότα με Ζαπάτα ή με Πάντσο Βίγια.Το όνομα "Μαδέρο", αναφέρεται κάποια στιγμή από τους κυβερνητικούς της ταινίας με αδιαφορία και χωρίς σημασία. Άρα είμαστε στην αρχή της Επανάστασης,στο πρώιμο στάδιο της..
Ανοργάνωτα και σκόρπια λοιπόν, σιγά-σιγά αρχίζουν να γεννιούνται επαναστατικές ομάδες από φτωχούς και καταπιεσμένους Μεξικανούς.
Ένας αρχηγός μιας τέτοιας ομάδας ,είναι και ο Πάκο Ρομάν (Tony Musante), ένας θαρραλέος Μεξικάνος,ένας ιδεαλιστής,πιστός στην Επανάσταση.
Έχει την ομάδα του,έχουν την θέληση,αλλά για να έχουν αποτέλεσμα χρειάζεται και το "μυαλό", το σχέδιο,η στρατηγική.. Τα οποία θα τα βρει σε έναν Πολωνό μισθοφόρο,τον Σεργκέι Κοβάλσκι (Φράνκο Νέρο).
Ο Κοβάλσκι, περιπλανιέται στο Μεξικό,αναλαμβάνοντας δουλειές που θα του αποφέρουν κέρδος.Δεν ενδιαφέρεται για τίποτα άλλο,παρά μόνο πόσα πολλά χρήματα θα κερδίσει.Νόμιμα βέβαια,μιας και το αίσθημα δικαιοσύνης και η τήρηση των κανόνων είναι σημάδια του χαρακτήρα του.
Αναλαμβάνει λοιπόν να μεταφέρει ένα μεγάλο φορτίο ασημιού από το σημείο εξόρυξης, στις ΗΠΑ για λογαριασμό των ιδιοκτητών Γκαρσία.. Όταν φτάνει στο σημείο παραλαβής,συναντάει τον Πάκο και την ομάδα του που ήδη έχουν πάει εκεί για ακόμη ένα "επαναστατικό χτύπημα". Το ασήμι δεν υπάρχει,γιατί υπήρξε μια ανατίναξη και έτσι ξαναθάφτηκε κάτω από τόνους βράχων και χώματος.
Ο Κοβάλσκι, είναι άνθρωπος που σκέφτεται,που προβλέπει.Τους λέει λοιπόν πως ο τόπος θα γεμίσει με στρατό της Κυβέρνησης. Ο Πάκο θα του προτείνει να συνεργαστούν.Ο Κοβάλσκι αντιπροτείνει τους οικονομικούς του όρους και τελικά θα υπάρξει συμφωνία.
Κάποια στιγμή θα συναντήσουν και έναν "μαφιόζο" αμερικανό,τον Κέρλι ( Τζακ Πάλανς), ο οποίος ξέρει για την μεταφορά του ασημιού.Από τη συνάντηση θα προκύψει και μια προσωπική έχθρα,που θα μας ακολουθεί ανά διαστήματα στη ταινία.
Ο Κοβάλσκι θα αναλάβει περισσότερες υποχρεώσεις για την ομάδα,αναπροσαρμόζοντας και το μισθό του.. Θα αναλάβει την εκπαίδευση,την οργάνωση και την στρατηγική της ομάδας,έτσι ώστε να είναι αποτελεσματική στη δράση της.Θα μπορέσει η ομάδα μας να αντέξει στις προκλήσεις και να πραγματοποιήσουν τα όνειρα που έχουν?..

Η ταινία είναι πολύ καλή,το ίδιο και η σκηνοθεσία.Ο Σέρτζιο αποδεικνύει πως είναι ο νο2 των spaghetti.. Σε κάποιες στιγμές νομίζεις πως μιμείται τον Λεόνε (έχει κατηγορηθεί γι αυτό).Εμένα πάλι δεν με χάλασε αν σε κάποιες σκηνές θύμισε "Λεόνε".Μου φτάνει που μας πρόσφερε ένα πολύ καλό γουέστερν.Ίσως ένα από τα ψεγάδια να είναι ότι χάνει σε κάποια στιγμή τον "δρόμο" της η ταινία. Ενώ είμαστε σε συγκεκριμένο θέμα που μας απασχολεί στην περισσότερη διάρκεια της ταινίας, θα δούμε κάτι εντελώς διαφορετικό,κάτι σαν "σφήνα", για να μας θυμίσει μάλλον πως βλέπουμε spaghetti γουέστερν. Μια μικρή εκτροπή είναι αυτό,ίσως και δικαιολογημένο (αλλά αχρείαστο)..
Υπάρχουν αρκετές κωμικές σκηνές,όπως το άναμμα του σπίρτου από τον Κοβάλσκι,που το κάνει με όλους τους πιθανούς και απίθανους τρόπους..
Επίσης, το μάθημα που δίνει ο Μισθοφόρος στον Πάκο για το πως πρέπει να λειτουργεί σωστά μια επαναστατική ομάδα είναι από τις αξέχαστες κωμικές στιγμές της ταινίας. Ο Φράνκο Νέρο,είναι άψογος στο ρόλο του Μισθοφόρου.Δεν είναι πια εκείνος ο μαυροφορεμένος σκυθρωπός πιστολέρο που ψάχνει εκδίκηση..Ο Musante, σε πείθει πολύ περισσότερο από τον υπερβολικό Τομας Μίλιαν,στο ρόλο του ιδεαλιστή φτωχού επαναστάτη.
Ο Τζακ Πάλανς,παίζει ελάχιστα για να κριθεί ανάλογα,το ίδιο και ο Εντουάρντο Φαχάρντο.
Κάποια στιγμή θα εμφανιστεί και η Κολούμπα,μια μεξικανή φυλακισμένη από το καθεστώς,που θα παίξει και αυτή σημαντικό ρόλο στις εξελίξεις της ταινίας. Τον ρόλο της Κολούμπα παίζει η Τζοβάνα Ράλι, αυτή η πανέμορφη,αυτή η κουκλάρα με τις σκούρες ματάρες της,μια εκθαμβωτική γυναικάρα!
Ο Ένιο Μορικόνε, φτιάχνει για άλλη μια φορά,εκπληκτική μουσική..Με αξέχαστο soundtrack, με μεξικάνικους ήχους και μελωδίες. Τη μουσική του την έχει χρησιμοποιήσει ο Ταραντίνο,στο Kill Bill 2, τη στιγμή που η Ούμα Θέρμαν είναι μες στο φέρετρο και αναλαμβάνει..δράση!

Είδαμε λοιπόν ένα καλό γουέστερν, με θέμα την μεξικάνικη επανάσταση. Είδαμε τη μιζέρια και τη φτώχεια,εκτελέσεις αντιφρονούντων, δράση επαναστατών,δικαιοσύνη και αχαριστία,απληστία και εμμονή..Μα πάνω από όλα το μήνυμα είναι να πιστεύεις στο όνειρο.Και όταν το όνειρο είναι βγαλμένο από τη ψυχή και την καρδιά σου,αξίζει πολλά περισσότερο από το χρήμα και τον πλούτο.Αρκεί να ονειρεύεσαι με..ανοιχτά μάτια!

Την ταινία σίγουρα την είχα δει από βίντεοκλαμπ,στα τέλη των 80s.. Μου 'χε μείνει έντονα η σκηνή με τον Νέρο που ανάβει το σπίρτο στα δόντια ενός Μεξικάνου που χαζογελούσε.. Την ξαναείδα 2-3 φορές σε βορειοελλαδίτικο κανάλι πριν 20 χρόνια περίπου που το έβαζε συνέχεια.Ελληνικό τίτλο δεν θυμάμαι,ούτε είδα να υπάρχει στο imdb(!).

το τρέιλερ

 
  • Like
Reactions: RIO
Αυτή η ταινία πάντα μου θύμιζε το Companeros (1970).
 
Ναι φίλε RIO.. Στην ουσία πρόκειται για μια άτυπη τριλογία του Corbucci με έντονες αναφορές στην Μεξικάνικη Επανάσταση..Ουσιαστικά είναι το κύριο θέμα σ'αυτήν την τριλογία.
Το πρώτο είναι το "The Mercenary (1968)",το δεύτερο είναι το "Companeros (1970)" και το τρίτο είναι το "Don't turn the other cheek (1971) " ("Γίγαντες στην παρανομία" ή "Ο θάνατος σου η ζωή μου" ή ο ορίτζιναλ τίτλος " iviva la muerte..tua!")
Στην τρίτη ταινία,ο Corbucci μάλωσε με τον Φράνκο Νέρο και αποχώρησε από τα γυρίσματα και τα ολοκλήρωσε ο Duccio Tessari (σκηνοθέτης των γνωστών "Ρίνγκο" με τον Τζουλιάνο Τζέμα).
 
  • Like
Reactions: RIO
Πίσω
Μπλουζα