The Startek DT-90 Project.

Muttley Black

Retro Member
Joined
21 Φεβ 2015
Μηνύματα
157
Αντιδράσεις
107
Στο περιοδικό "Radio Electronics" Μάιος 1991 υπήρχε στο πρωτοσέλιδο ένας Dram tester της εταιρίας "Startek", ο DT-90. Τον συγκεκριμένο dram tester μπορούσες είτε να τον αγοράσεις assembled από την ίδια την εταιρία, είτε να τον αποκτήσεις σε μορφή "kit" σε οικονομικότερη τιμή.

Έχω διαβάσει πολλά για τον συγκεκριμένο dram tester σε αρκετές retro-κοινότητες και για την ιστορία η ερευνά μου δείχνει πως όταν έκλεισε η συγκεκριμένη εταιρία το stock αγοράστηκε από έναν τύπο που ασχολείται με επισκευές arcade στην Αμερική και πως ο ίδιος πούλησε τα τελευταία κομμάτια πριν μερικά χρόνια, κρατώντας όμως ένα κομμάτι για τον εαυτό του όπου και χρησιμοποιεί στο εργαστήριο του.

Παρόλα αυτά, στο περιοδικό υπάρχουν όλες οι πληροφορίες για την κατασκευή του DT-90, με τα αρχεία για τα PAL IC's να είναι και αυτά διαθέσιμα.

Μπήκα λοιπόν στον πειρασμό να αντιγράψω την 2-layers πλακέτα με σκοπό να κατασκευάσω έναν, ακόμη και αν αυτή η προσπάθειά μου δεν είναι επιτυχείς. Και το αναφέρω αυτό, διότι έχω ήδη εντοπίσει κάποιες λίγες ανακρίβειες στα pcb prints του περιοδικού βάση σχηματικού. Δεν θα μπορούσα όμως να ξεκινήσω βάση σχηματικού γιατί ήθελα απαραιτήτως το layout να βγει ίδιο με το original. Όταν με το καλό έρθουν τα πρώτα prototype board's, τότε θα γίνουν τα πρώτα απαραίτητα test's με το πολύμετρο και αφού θα έχω και στην κατοχή μου και τις πλακέτες δεν με εμποδίζει τίποτα στο να κόψω διάδρομους η να κάνω bybass αν χρειαστεί. Έπειτα αν και εφόσον καταφέρω και την λειτουργήσω θα κάνω όλες της απαραίτητες αλλαγές / διορθώσεις στην πλακέτα και θα κάνω νέα παραγγελία.

Εδω ο Startek DT-90 να ποζάρει στο εξώφυλλο του περιοδικού:
Εδω, το layout με τις θέσεις των components:
Και τέλος, η αντιγραφή μου που μόνο εύκολη δεν ήταν:
Σίγουρα το project θα πάρει χρόνο αρκετό μέχρι την υλοποίησή του, με την πιθανότητα μάλιστα να μην λειτουργήσει και ποτέ. Όμως σαγηνεύτηκα από την δυσκολία του και όλη αυτή η αμφιβολία για το αν θα λειτουργήσει ποτέ με πείσμωσε περισσότερο.

Ίδωμεν...
 
Τελευταία επεξεργασία:

freaktmp

Expert
Joined
20 Απρ 2009
Μηνύματα
7.064
Αντιδράσεις
2.965
Ωραία πράγματα. Περιμένουμε εξελίξεις!
 

Muttley Black

Retro Member
Joined
21 Φεβ 2015
Μηνύματα
157
Αντιδράσεις
107
Πράγματι. Το να αναβιώνεις παλιό ξεχασμένο hardware είναι από μόνο του μια μαγεία.


Εδώ φωτογραφίες από το μοναδικό Startek DT-90 που γνωρίζω πως υπάρχει με σάρκα και οστά. Κρίμα όμως διότι η πλακέτα είναι μεταγενέστερο version από αυτή του περιοδικού και θα βοηθούσε αρκετά στην διαδικασία. Αν και εδώ που φτάσαμε δεν έχει και πολύ σημασία. 

Muttley Black

Retro Member
Joined
21 Φεβ 2015
Μηνύματα
157
Αντιδράσεις
107
Τα πρώτα board’s έφτασαν. Ένα ταξίδι ξεκινά μέχρι την τελειοποίηση του project. Ακολουθεί ο έλεγχος το board σε σύγκριση με το σχηματικό και η συλλογή των εξαρτημάτων.

Εχει κανείς σας PAL programmer;

 

freaktmp

Expert
Joined
20 Απρ 2009
Μηνύματα
7.064
Αντιδράσεις
2.965
Πες μας τι ολοκληρωμενα ειναι να δω αν ειναι κατι που υποστηριζει ο Genius G540 που εχω.
 

Muttley Black

Retro Member
Joined
21 Φεβ 2015
Μηνύματα
157
Αντιδράσεις
107
Πρόκειται για τα 16L8B-2 PAL και 16R4A-4 PAL. Δύσκολο να βρεθούν τουλάχιστον το ένα από τα δυο. Όμως νομίζω πως με ερεύνα θα βρω συμβατά GAL για να κάνω την δουλειά μου.
 

Rygar

Apple Lover
Joined
14 Ιολ 2006
Μηνύματα
7.353
Αντιδράσεις
497
Εχω έναν True-USB GQ4 (το πρώτο revision του 2009) με διάφορους adaptors. Αν πιστεύεις ότι μπορεί να σου κάνει, να στον στείλω να παίτσεις.
 
Μπλουζα