This Is Spinal Tap (1984)

joe

RetroMasteR
Joined
28 Απρ 2008
Μηνύματα
1.441
Αντιδράσεις
259
spinaltap.jpg



This is Spinal Tap


Ή αλλιως... Η πιο αυθεντικη κωμωδια γυρω απο την ζωη των Rock/Metal συγκροτηματων. Στην ουσια προκειται για μια φαρσα, γραμενη απο τον Rob Rainer (σκηνοθετης επισης) και τους τρεις βασικους πρωταγωνιστες, Christopher Guest, Michael McKean και Harry Shearer. Σατυριζει την ζωη και τα εργα των μεγαλων γκρουπ της δεκαετιας του 70 τα οποια ερχονταν σιγα σιγα αντιμετωπα με την φθορα του χρονου.

 


Η ταινια εχει την μορφη ενος και καλα ντοκυμαντερ. Ο Marty DiBergi (
Rob Rainer) σκηνοθετης διαφημιστικων για σκυλοτροφες, κανει στροφη στην καρριερα του και αποφασιζει να παρακολουθησει την αμερικανικη περιοδεια των βετερανων ροκαδων, Spinal Tap.


Οι Tap αποτελουνται απο τους David St. Hubbins (Michael McKean) lead guitar/vocals, Nigel Tufnel (Christopher Guest) lead guitar, Derek Smalls (Harry Shearer) lead bass8),
Viv Savage (David Kaff) πληκτρα. O drummer στην παρουσα φαση ειναι ο John "Stumpy" Pepys (Ed Begley), αν και εχουν ενα θεμα. Για καποιο ανεξηγητο λογο οι drummer του γκρουπ πεθαινουν σαν τις μυγες σε παλαβα ατυχηματα (αυτοματη αναφλεξη,κηπουρικο ατυχημα, πνιξιμο με εμετο, μαλλον καποιου αλλου κτλ) ετσι εχουν αναγκαστει να αλλαξουν 32!!!


Ο David και ο Nigel αποτελουν τον σκληρο πυρηνα, αφου ειναι φιλοι απο παιδια, με τον Derek να ακολουθει κατα ποδας.



Το γκρουπ εχει κανει μια μεγαλη διαδρομη απο τα τελη του 60. Αλλαξαν αρκετα ονοματα μεχρι να καταληξουν στο Spinal Tap, αλλα και αρκετα ρευματα του ροκ μεχρι να καθιερωθουν στο Heavy Metal. Ειναι ετοιμοι για την κυκλοφορια του νεου αλμπουμ τους ''Smell the Glove'' και για την δευτερη μετα απο χρονια, αμερικανικη περιοδεια τους. Ο μανατζερ τους
Ian Faith, φροντιζει για την οργανωση ολων των καθημερινων εργασιων και θεματων, ωστε η μπαντα να συνεχιζει απροβληματιστα να παριστανει τους 40χρονους εφηβους. Περηφανευονται για τα προσοντα τους που διαγραφονται στα παρδαλα κολλαν τους (ακομα και οταν ειναι... ζαρζαβατικα) και τους ενισχυτες τους που τερματιζουν στο....11 για εξτρα δυναμη..

Ομως τα πραγματα δεν πανε ακριβως οπως τα σχεδιαζαν. Το εξωφυλλο του αλμπουμ τους απορριπτεται απο την δισκογραφικη ως σεξιστικο παροτι το γρουπ αδυνατει να καταλαβει το λογο. Το αμερικανικο κοινο, δεν περιμενει ακριβως με ανοικτες αγκαλες τον ερχομο τους και ο ερχομος της ανακατωστρας φιλεναδας του David, Jeanine, μαλλον περιπλεκει τα πραγματα για το συγκροτημα και τον μανατζερ. Οι ακυρωσεις των συναυλιων, διανθιζονται με ''τεχνικα'' προβληματα, οπως το φρακαρισμα του μπασιστα μεσα στο κελυφος/κουκουλι που αποτελουσε το σκηνικο του κομματιου, ή το καπως... μικρο Stonehedge (19 ιντσες, απο λαθος παραγγελια) που ''δεσποζει'' στην σκηνη. Η ενταση αυξανεται με την παραιτηση του μανατζερ και τον σφετερισμο της θεσης απο την Jeanine. Η τουρνε επισημως παει κατα διαολου με την μπαντα να καταντα να παιξει σε παρτυ αεροπορικης βασης, μεχρι το ασυρματο συστημα της κιθαρας του Nigel να ''πιασει'' τον πυργο ελεγχου και να παρατησει την σκηνη και το γκρουπ που συνιδρυσε, επαναστατωντας στην πληρη επιρροη της Jeanine, πανω στον καλυτερο του φιλο. Επικρατει χαος... και κωμικοτραγικα γεγονοτα οπως το χασιμο του δρομου για την σκηνη μεσα σε δαιδαλωδεις διαδρομους των παρασκηνιων.

Θα καταφερουν αραγε οι Τap να ορθοποδησουν, ή τερμα τα διφραγκα?

Η διαφορα αυτης της ταινιας με αλλες που πραγματευονται την ζωη των συγκροτηματων του 80, ειναι πως αυτη ΕΙΝΑΙ μια ταινια του 80. Τα ρουχα, τα χτενισματα, η γλωσσα, δεν ειναι στυλιστικες επιλογες ισως και εκτος κλιμακας οπως σε αλλες ταινιες. Ειναι το αυθεντικο πραγμα!

Παροτι η ταινια γυριστηκε το 84, βλεπει με ξεκαρδιστικο αλλα και τοσο ρεαλιστικο τροπο ολα τα παρατραγουδα στην ζωη μιας μπαντας heavy metal. Kαυτηριαζει ολα τα στερεοτυπα και εμμονες της ροκ σκηνης. Απομυθοποιει την ολη ταση των συγκροτηματων να δημιουργουν και καλα ιδεολογικο υποβαθρο για καθε παπαρια και βιτσιο που μπορει να σκαρφιστουν με στοχο ουσιαστικα να προκαλεσουν.

Οι χαρακτηρες ειναι απολαυστικοι. Ο αρχηγος και σοβαρο ατομο της μπαντας, ο πρακτικα χαζος κολλητος του που ομως μιλα με απιστευτη σοβαροτητα για τις εφηβικες αποψεις του. Ο κουλ μπασιστας που προσπαθει να ισορροπει τα πραγματα. Ο ημιτρελος απο ναρκωτικα πληκτρας. Ο.... ατυχος ντραμμερ. Η ραδιουργα γκομενα, προορισμενη να διαλυσει το μονο πολυτιμο δωρο του θεου προς τους αντρες... την φιλια. Ο δυστυχος μανατζερ, που πρεπει να νταντευει ενα ματσο αμορφωτους και ανωριμους αλητακους, που επιασαν την καλη.

Πολλα αστεια ουσιατικα σατυριζουν μεγαλα γκρουπ και συμπεριφορες. Πχ ο Nigel αντι για δοξαρι οπως ο Page στα σολο χρησιμοποιει ως αξεσουαρ.... ενα βιολι που το τριβει στην κιθαρα. Γινονται αναφορες σε αρκετα γκρουπ, με διακριτικο τροπο. Σπαρταριστη η ''παγανιστικη'' επιρροη της μπαντας με κορυφωση το χορευτικο νανων γυρω απο το κατα λαθος μινιατουρα σκηνικο.

Πολλοι αστερες της ροκ παραδεχθηκαν οτι πολλα απο αυτα που συνεβαιναν στην ταινια, τα ειχαν βιωσει πραγματικα και ολοι ξεκαρδιζονταν, εκτος του Van Hallen που δεν βρηκε τιποτα αστειο στην ταινια μιας και του ειχαν συμβει... ολα!

Η ταινια ψηφιστηκε σαν μια απο τις πιο καλτ ολων των εποχων και επιλεχθηκε να διασωθει στο κινηματογραφικο αρχειο. Στην ουσια δεν υπαρχει σεναριο. Γυριστηκαν ωρες αυτοσχεδιασμων και μονταριστηκαν στο τελικο αποτελεσμα. Φημολογειται πως υπαρχει 4ωρη κοπια.

Εγινε σημειο αναφορας για μετεπειτα γκρουπ που χαρακτηριζαν οπως οι Μetallica συγκεκριμενες περιοδειες τους ως ''πολυ spinal tap''...

Οι συντελεστες πραγματικα επαιζαν τα οργανα τους και μαλιστα κυκλοφορησαν οχι μονο τα τραγουδια της ταινιας αλλα και αλλα αλμπουμ.

Εννοειται πως τα λογια στα τραγουδια ειναι ξεκαρδιστικα.

Τι αλλο πια να σας γραψω? Απλα δειτε το!!!!

samples

Spinal Tap - Stonehenge

[edit] dead picture [edit]

These Go To Eleven

http://www.youtube.com/watch?v=UeOXsA8sp_E
 
Τελευταία επεξεργασία από έναν συντονιστή:
it's the majesty of rock

the mystery of roll
 
αυτη την στιγμη ακουω το big bottom.ελεγειακο ασμα:biglaugh::biglaugh::biglaugh:
 
Καταπληκτική σατιρική ταινία!! Ευχαριστώ για την παρουσίαση!
 
Ειδα για πρωτη φορα την ταινια στα μεσα των 90s στο Studio Patra και την λατρεψα απο την πρωτη στιγμη. Μιας και ημασταν στις πρωτες μερες του web σταδιακα καταφερα να βρω πολλες πληροφοριες και τους δισκους που ειχαν κυκλοφορησει μεχρι τοτε. Αρχες 2001 αγορασα την region 1 εκδοση του DVD που ελεγε Special Edition αλλα ηταν μονο ενας δισκος. Μεσα 2001 αγορασα την region 2 Special Edition που ηταν 2 δισκοι και ειχε πολυ περισσοτερο special πραγμα. Ηταν το πρωτο region 2 dvd που αγορασα. Το αλλο το εκανα δωρο σε εναν φιλο.


Η συλλογη.

P3067543.JPG

Το DVD

P3067544.JPGP3067545.JPGP3067546.JPGP3067547.JPGP3067548.JPG

To soundtrack σε CD, This is Spinal Tap (1984). Special Price, μολις 3100 δραχμες.

"None more black" :icon_lol:


P3067549.JPGP3067550.JPGP3067551.JPGP3067552.JPG

O δευτερος δισκος, Break Like the Wind (1992). Με ενα σωρο διασημους να συνοδεύουν την μπαντα, απο τον Jeff Beck και την Cher εως τον Joe Satriani και τον Slash!

P3067553.JPGP3067554.JPGP3067555.JPGP3067556.JPGP3067557.JPG

RIP Tony Hendra (1941-2021)

 
Τέλεια ταινία :D


"...These go to eleven. "


95706006_10215899993953901_3586852434430918656_o.jpg
 
Πιστεύω κομματάκι υπερεκτιμημένη (απ' τους κριτικούς κινηματογράφου πιο πολύ φυσικά) ταινία,καθώς ούτε πολύ γέλιο έχει,ούτε πείθει πολύ ότι είναι mockumentary. Παραδέχομαι βέβαια ότι ήταν πρωτότυπη προσπάθεια για κάτι διαφορετικό και έχει ωραία κομμάτια μεσα. Μια ελληνική ταινία μικρού μήκους με τίτλο "Λάκης ο Τραβόλτα" που διάβαζα ότι ήταν mockumentary και έτυχε να την δω,έπειθε πιο πολύ .
 
Πίσω
Μπλουζα