To ΝΕS έγινε 31 χρονών. Χρόνια πολλά, κονσολάρα μου!!!

Metalcandyman

Billy Mitchell εκ Σερρών
Joined
23 Απρ 2011
Μηνύματα
9.309
Αντιδράσεις
5.812
Προβολή συνημμένου 110685

Προβολή συνημμένου 110686

Σαν σημερα 15 ιουλιου του 1983 κυκλοφορησε στην ιαπωνια το famicon η κοσνολα που εμαθε στον κοσμο τι θα πει πραγματικο gaming και η κονσολα με τα κορυφαια παιχνιδια που εχουν γραψει τεραστια ιστορια και συνεχιζουν μεχρι σημερα να κανουν επιτυχια.Η κονσολα επανασχεδιαστηκε και κυκλοφορησε το 1985 στην αμερικη και ενα χρονο μετα στην ευρωπη και κατα το launch της ειχε τα παιχνιδια 10 yard fight,Baseball,Clu Clu land,Duck hunt,Donkey Kong junior,Math,Excite bike,Golf,Gyromite,Hogan's alley,ice climber,Kung fu,Mach rider,Pinball,Stack up,Tennis,Wild gunman,Wrecking crew και φυσικα super mario bros.Επισης απο την αρχη φανηκε η πρωτοπορια της κυκλοφοροντας τον R.O.B (Robotic Operating Buddy) ενα ρομποτ που ανταποκρινοταν με φυσικες κινησεις σε διαφορες λαμψεις της οθονης της τηλεορασης μας.Φυσικα δεν εκανε καμια τρελη επιτυχια το συγκεκριμενο περιφεριακο αλλα απο την αρχη εκανε την NINTENDO να κερδισει της εντυπωσεις και το ενδιαφερον του κοσμου.Φυσικα την τυχη του R.O.B δεν ακολουθησε και το ΝΕS Zapper ενα lightgun που εκανε τεραστια επιτυχια με ολα τα παιχνιδια που ηταν συμβατο και εκτος απο τα κλασικα Hogan's alley,Duck hunt,Wild Gunman k.a υπηρχαν και παιχνιδια πραγματικα ολα τα λεφτα και πρωτοτυπα που συνδιαζαν και κλασικο gameplay αλλα ταυτοχρωνα παιχνιδι με το Zapper οπως για παραδειγμα το The adventures of bayou billy που ειχε 9 πιστες συνολικα 5 side scrolling beat em up,3 με το lightgun και 2 Driving action.Φυσικα ακολουθησαν και αλλα πρωτοτυπα περιφεριακα οπως τα NES Powerpad,The Power Glove,το φοβεροNES advantage joystick αλλα και το NES MAX Controller που ηταν ενα διαφορετικυ σχεδιασμου gamepad Για το NES.

Mε ολα αυτα αλλα και με την βιομηχανια του gaming να εχει βαλτωσει εκτος απο της παιχνιδαρες που εβγαζε η NINTENDO ολες οι third party εταιριες εκαναν ουρα για να κυκλοφορησουν τα παιχνιδια τους στο NES που πραγματικα ειχε το μονοπωλιο και εκανε την ανταγωνιστρια της (λεμε και κανενα αστειο να γελασουμε :rofl: :rofl: :rofl: ) sega να μοιαζη ο φτωχος συγγενης του gaming με το σαφως ανωτερο σε τεχνικα χαρακτηριστηκα master system αλλα που απο παιχνιδια μαπα το καρπουζι εκτος απο καποιες εξαιρεσεις βεβαια.Η κυριαρχια του NES και της NINTENDO συνεβαλε να δουμε και να παιξουμε παιχνιδιαρες που εχουν γραψει με χρυσα γραμματα το ονομα τους στην ιστορια του Gaming και που αν δεν ηταν το NES ισως να μην της βλεπαμε και ποτε η στην καλητερη μπορει να της βλεπαμε στο master system και να τα ετρωγε η μαρμαγγα :p :rofl: :rofl: :rofl:.

Καποια απο αυτα τα παιχνιδια γιατι δεν γεινεται να τα γραψω ολα γιατι θα ξημερωθουμε ειναι τα super mario 1,2,3 που αλαξαν την ιστορια του gaming οσον αφορα τα platform παιχνιδια,τα Zelda και Zelda II The adventure of link που συνεβαλαν τα μεγιστα σε οτι παιχνιδι action rpg βλεπουμε μεχρι σημερα,Το Metroid που δημιουργησε απο μονο του ολοκληρη σχολη Οπως και το kid ikarus το Donkey kong κ.α εκπληκτικα first party αλλα και παιχνιδαρες απο σειρες που της μαθαμε απο το NES ξεκινησαν την επιτυχια τους απο το NES και συνεχιζουν μεχρι σημερα με μερικα απο αυτα να ειναι η σειρες Dragon Quest,Final Fantasy,Metal gear,Castlevania,Megaman οπως και δεκαδες αλλες παιχνιδαρες που κυκλοφορησαν αποκλειστικα στο NES και εκαναν τεραστια επιτυχια με εκατομμυρια πωλησεις.

Το NES μετα την απιστυετη επιτυχια που εκανε και που αν δεν ηταν αυτο ακομα με joystick απο το Atari 2600 θα παιζαμε σημερα αλλα και το D-pad θα ηταν σαν τα σαβουρο D-pad των XBOX:p σταματησε η παραγωγη του επισημα το 1995 ενω στην ιαπωνια συνεχισε κανονικα μεχρι και το 2003 που σταματησε και εκει.Ολη του την ζωη καταφερε να πουλησει 61.91 εκατομμυρια κομματια και τα παιχνιδια του να πουλησουν εκατομμυρια αντιτυπα οπως πχ τομ super mario bros με τα 40εκ η το Duck hunt με τα 28 η το super mario bros 3 με τα 18 αλλα και δεκαδες ακομα που πουλησαν εκατομμυρια αντιτυπα.

Xρονια πολλα λοιπον στην πιο αγαπημενη μου κονσολα,χρονια πολλα κονσολαρα μου και σευχαριστω που υπηρξες και διαδαξες στον κοσμο τι θα πει πραγματικο gaming αλλα και που δεν καταντησαμε να ασχολουμαστε με το master system.Eυχαριστω που με προφυλαξες απο αυτη την καταρα :p :p:p

Προβολή συνημμένου 110688
 
Τελευταία επεξεργασία από έναν συντονιστή:
Χρονια πολλα Famicom! Ειμαστε τυχαιροι που ζουμε σε αυτο το συμπαν οπου μεταξυ αλλων υπηρξε και το famicom/nes. Ειναι πολυ λιγα τα λογια για να μιλησουμε για ολες τις ομορφες και μοναδικες στιγμες που περασαμε με το μαγικο αυτο συστημα.
 
Χρόνια Πολλάαααααα !! ;)
 
Κονσολα σταθμος στο χωρο του gaming!

Χρονια Πολλα Nes!!
 
Οφελησε και ζημιωσε το gaming. Αν τωρα ο λογαριασμος ειναι θετικος ή αρνητικος, ειναι προσωπικη υποθεση του καθενος.

Στα θετικα ειναι οτι εβγαλε την αγορα των βιντεοπαιχνιδιων απο το κραχ και εδωσε αρκετα ομορφα παιχνιδια.

Στα αρνητικα συγκαταλεγω κατ αρχην το γεγονος οτι με τις μονοπωλιακες πολιτικες βαλτωσε τεχνολογικα και για υπερβολικα μεγαλο διαστημα το videogaming.
 
Στα 32 καίγεται. :diablotin:
 
Μου αρέσει που διανθίζεις το post σου με κάθε είδους καφρίλα για τον ανταγωνισμό!

Nintendo fanboy forever!!!
 
Oχι καφριλα αλλα η καθαρη η καλητερα η πεντακαθαρη αληθεια :D :p

Μια φορα NINTENDO Fanboy,για παντα NINTENDO Fanboy:armed:
 
Τελευταία επεξεργασία από έναν συντονιστή:
Wally είπε:
Οφελησε και ζημιωσε το gaming. Αν τωρα ο λογαριασμος ειναι θετικος ή αρνητικος, ειναι προσωπικη υποθεση του καθενος.
Στα θετικα ειναι οτι εβγαλε την αγορα των βιντεοπαιχνιδιων απο το κραχ και εδωσε αρκετα ομορφα παιχνιδια.

Στα αρνητικα συγκαταλεγω κατ αρχην το γεγονος οτι με τις μονοπωλιακες πολιτικες βαλτωσε τεχνολογικα και για υπερβολικα μεγαλο διαστημα το videogaming.
Διαφωνω και στα δυο κομματια της γνωμης σου.

Εαν δεν εβγαζε η νιντεντο τα videogames απο το κραχ, καποιος αλλος θα το εκανε, δεν μπορουσε να μεινει για παντα ετσι το πραγμα. Απλα ηταν η νιντεντο, για αυτο απεκτησε και τοσο μεγαλο ονομα. Αυτην την γνωμη την εχουν και αλλοι που ασχολουνται και εχουν ψαξει το θεμα gaming, ρωτα τον Sonic να σου πει!

Στο αλλο σκελος, δεν νομιζω οτι φταιει η νιντεντο για το "βαλτωμα" οπως λες των κονσολων για μια 5ετια περιπου, ελευθερη αγορα υπαρχει, ας εβγαζε ο καθενας οτι ηθελε. Το ΝΕΣ και η νιντεντο εμειναν χωρις εξελιξη γιατι απλα ειχαν ακομα ζητηση και δεν τα ξεπερασε ο ανταγωνισμος.
 
H φαση δεν ειναι ΑΝ θα εβγαινε απο το κραχ (προφανως δεν υπαρχει καποιο κραχ στην ανθρωπινη ιστορια που να μην ξεπεραστηκε), η φαση ηταν το ΠΟΤΕ. Η Nintendo ηταν η μονη σε θεση εκεινη τη περιοδο να το κανει πιο γρηγορα απο τους αλλους. Κερδηθηκαν τουλαχιστον 2 χρονια.

Ελευθερη αγορα με μονοπωλιακη πολιτικη του "δυνατου" ειναι "καπως". Με νυχια και με δοντια κρατησε την αγορα σε μια dated τεχνολογια που φοραγε σακατεμενη εκδοση του 6502. Μας εσωσε η Sega.
 
H ΝΙΝΤΕΝDO ηταν η μονη που ειχε την μαγκια και τα κοτσια να το κανει γιαυτο και παραμενει κολοσος μεχρι και σημερα.Και η sega μεσα στα videogames ηταν και μια χαρα μπορουσε να βγαλει καποια κονσολα αλλα το μονο που καταφερε ηταν να περασουν δυο ολοκληρα χρονια απο το 1983 που κυκλοφορησε το NES ωστε να κυκλοφορησει το master system .Οσο για το η sega μας εσωσε και πως εκανε κακο το hardware του NES και κρατησε πισω την εξελιξη των videogames και ολα αυτα τα να χαμε να λεγαμε ειδα ποσοι ετρεξαν να κυκλοφορησουν τα παιχνιδια τους στο ισχυροτερο master system οταν αυτο κυκλοφορησε.Μετρημενοι στα δαχτυλα πηγαν και μιλαω για τους μεγαλους third party και τα παιχνιδια τους που συνεχισαν να βγαζουν παιχνιδαρες στο αδυναμο NES μεχρι το τελος της ζωης του.Καμια NINTENDO δεν φταιει σε τιποτα γιατι οταν παιζαμε αυτα που παιζαμε στο Atari 2600 ηρθε αυτη και μας ανοιξε τα ματια με το NES ας ειχε την μαγκια αυτη η sega η καποιος αλλος ωστε να την προλαβαινε οπως επισης η αγορα ηταν ανοιχτη οπως και η τεχνολογια οποτε ας εβγαζε καποιος κατι πιο ισχυρο και ας εκανε επιτυχια κατι που τουλαχιστον η sega δεν εκανε σε καμια περιπτωση με το master system.
 
Αν και δεν έχω ασχοληθεί πολύ με τη συγκεκριμένη κονσόλα σίγουρα κάποια παιχνίδια όπως το Double Dragon και World Cup μου έχουν μείνει αξέχαστα.
 
Wally είπε:
Οφελησε και ζημιωσε το gaming. Αν τωρα ο λογαριασμος ειναι θετικος ή αρνητικος, ειναι προσωπικη υποθεση του καθενος.
Στα θετικα ειναι οτι εβγαλε την αγορα των βιντεοπαιχνιδιων απο το κραχ και εδωσε αρκετα ομορφα παιχνιδια.

Στα αρνητικα συγκαταλεγω κατ αρχην το γεγονος οτι με τις μονοπωλιακες πολιτικες βαλτωσε τεχνολογικα και για υπερβολικα μεγαλο διαστημα το videogaming.
Την εποχή της παντοκρατορίας της η Nintendo σαφώς ζημίωσε το gaming ποικιλοτρόπως. Οι μονοπωλιακές της τακτικές που στραγγάλισαν τον ανταγωνισμό, το price fixing που φυσικά ζημίωνε τον καταναλωτή, ο τεχνολογικός μεσαίωνας στον οποίο κράτησε το gaming για να μην βγάλει νέα κονσόλα και κυρίως την εμμονή της να απευθύνεται αποκλειστικά και μόνο σε παιδιά απαγορεύοντας οτιδήποτε πιο ώριμο να βγει στην κονσόλα της τόσο από θέμα θεματολογίας αλλά τελικά και gameplay και πολυπλοκότητας. Δημιούργησε την εικόνα ότι το gaming είναι αποκλειστικά για παιδιά πηγαίνοντας το πάρα πολύ πίσω. Ανένηψε μόνο με το Playstation (κάπως) όπου για πρώτη φορά η Sony κατάφερε να περάσει την εικόνα ότι είναι εντάξει να είσαι ενήλικος και να παίζεις παιχνίδια. Όχι με την Sega, όπως θα ισχυριστούν κάποιοι..Το Mega Drive πάλι στο ίδιο κοινό με την Nintendo απευθυνόταν: Παιδάκια άντε και προέφηβους.

Πάντως ανεξάρτητα από το γεγονός ότι η Nintendo ήταν η "αυτοκρατορία του κακού", είδαμε μερικά από τα ιστορικότερα και σημαντικότερα παιχνίδια που σημάδεψαν για πάντα το gaming και σειρές παιχνιδιών που υπάρχουν ακόμα και τώρα. Βλέπεις τον κατάλογο των παιχνιδιών και αισθάνεσαι "δέος". Ολόκληρα είδη παιχνιδιών ξεκίνησαν ή καθιερώθηκαν στο NES.
 
Leon είπε:
Ανένηψε μόνο με το Playstation (κάπως) όπου για πρώτη φορά η Sony κατάφερε να περάσει την εικόνα ότι είναι εντάξει να είσαι ενήλικος και να παίζεις παιχνίδια
Αυτό το είχε πετύχει το PC gaming χρόνια πριν αφού είχε κυρίως ενήλικους gamers σαν βάση και τα πιο περίπλοκα games με απίστευτο βάθος και αντοχή στον χρόνο. Θυμάμαι που όταν ήμουν πιο μικρός, έβλεπα κάποια games και ουσιαστικά με απωθούσαν αφού δεν μπορούσα να καταλάβω τι γινόταν. Panzer General? Xcom? Ceasar 2? Falcon 3? System Shock? Τιν τούτα? Πως παίζονται?

Το PS1 απλά έκανε το gaming πιο mainstream και για "non-gamers" που λένε. Τα παιδιά τουλάχιστον είχαν χρόνο και όρεξη να παίξουν. Οι ενήλικοι "γκατζετάκιδες" όμως που ήθελαν απλά να πάρουν μία κονσόλα για να είναι στην μόδα (και δεν μπορούσαν ούτε να ανοίξουν ένα PC), ούτε χρόνο είχαν, ούτε όρεξη να μάθουν να παίζουν κάποια πιο δύσκολα παιχνίδια που να μην σε πιάνουν από το χεράκι και να σε πάνε άτα μέχρι τον τερματισμό. Οπότε άρχισε το επίπεδο του game design να πέφτει σιγά σιγά, όσον αφορά πάντα τις μεγάλες παραγωγές. Και αυτό σήμερα έχει πάρει τεράστιες διαστάσεις, τόσο που για να βρω εγώ προσωπικά ένα game που να μου κρατήσει το ενδιαφέρον και να βάλει το μυαλό μου να δουλέψει, πρέπει να γκρεμιστεί όχι φούρνος, αλλά όλη η αλυσίδα του Βενέτη.

Edit: Να προσθέσω και κάτι στο θέμα με τα παιδάκια. Λένε πολλοί ότι αν δεν ήταν η Nintendo, θα ήταν κάποιος άλλος. Οποιος όμως και να ήταν, αρχικά έστω, ότι και να έβγαζε, για παιδάκια θα ήταν. Εκείνη την εποχή κανένα μαγαζί δεν θα δεχόταν να πουλήσει videogames στα ράφια του. Ομως η Nintendo κατάφερε να τους πείσει γιατί προώθησε το μηχάνημα σαν παιχνίδι (του στυλ playmobil κλπ) και όχι σαν videogame. Γι αυτό βάλανε και εκείνο το πλαστικό ρομπότ στο πακέτο αν θυμάστε.

Τωρα αν η Sega ή οποιοσδήποτε άλλος πήγαινε με το Sonic ή με τον Crash και τα λοιπά, κανείς δεν θα τους δεχόταν. Θα έπρεπε και αυτοί να κάνουν κάτι παρόμοιο για να πείσουν τα μαγαζιά να βάλουν τα προιόντα τους στα ράφια, πχ κάποιο κουκλάκι, το οποίο όμως θα έριχνε την ηλικία του κοινού που απευθύνονται, κατακόρυφα.
 
Τελευταία επεξεργασία από έναν συντονιστή:
Imgema είπε:
Αυτό το είχε πετύχει το PC gaming χρόνια πριν αφού είχε κυρίως ενήλικους gamers σαν βάση και τα πιο περίπλοκα games με απίστευτο βάθος και αντοχή στον χρόνο. Θυμάμαι που όταν ήμουν πιο μικρός, έβλεπα κάποια games και ουσιαστικά με απωθούσαν αφού δεν μπορούσα να καταλάβω τι γινόταν. Panzer General? Xcom? Ceasar 2? Falcon 3? System Shock? Τιν τούτα? Πως παίζονται?

Το PS1 απλά έκανε το gaming πιο mainstream και για "non-gamers" που λένε. Τα παιδιά τουλάχιστον είχαν χρόνο και όρεξη να παίξουν. Οι ενήλικοι "γκατζετάκιδες" όμως που ήθελαν απλά να πάρουν μία κονσόλα για να είναι στην μόδα (και δεν μπορούσαν ούτε να ανοίξουν ένα PC), ούτε χρόνο είχαν, ούτε όρεξη να μάθουν να παίζουν κάποια πιο δύσκολα παιχνίδια που να μην σε πιάνουν από το χεράκι και να σε πάνε άτα μέχρι τον τερματισμό. Οπότε άρχισε το επίπεδο του game design να πέφτει σιγά σιγά, όσον αφορά πάντα τις μεγάλες παραγωγές. Και αυτό σήμερα έχει πάρει τεράστιες διαστάσεις, τόσο που για να βρω εγώ προσωπικά ένα game που να μου κρατήσει το ενδιαφέρον και να βάλει το μυαλό μου να δουλέψει, πρέπει να γκρεμιστεί όχι φούρνος, αλλά όλη η αλυσίδα του Βενέτη.
Καλά αυτό εννοείται, στο PC τα πιο ώριμα παιχνίδια ήταν στάνταρ. Όμως παρέμενε πολύ geeky ασχολία και φυσικά δεν ήταν για τους non gamers (και λόγω πολυπλοκότητας). Το Playstation έκανε το gaming "cool", το έφερε στο mainstream, το ασπάστηκαν οι μη gamers, το έκανε μια αποδεκτή ασχολία για ενήλικους και όχι κάτι που πρέπει να κρύβεις. Τρανό παράδειγμα το Wipeout που ήταν ότι cutting edge. Ενστερνίστηκε την club culture της εποχής με ένα απίστευτο ηλεκτρονικό soundtrack και με απίστευτο design από designers republic. Τα κλαμπ της εποχής είχαν Playstation με Wipeout (πχ το King Size στην Ελλάδα).

Ε αν είναι κάτι τόσο mainstream λογικό είναι να υπάρχει και ένα "dumbing down" για να μπορεί να παιχτεί από μεγαλύτερο όγκο παικτών. Βέβαια κάποιες "απλοποιήσεις" ήταν απαραίτητες και καλοδεχούμενες, ήταν βελτίωση στο game design, κόπηκε αχρείαστη περιπλοκότητα χωρίς να χαθεί το βάθος του gameplay.
 
Χωρίς το NES ίσως να μην υπήρχε gaming. Metalcandyman μπράβο που θυμήθηκες τον 8bit θησαυρό της Nintendo. Ακόμα και σήμερα μπορώ να παίξω τα παιχνίδια του NES και να περάσω υπέροχα.
 
darkheart είπε:
Χωρίς το NES ίσως να μην υπήρχε gaming. Metalcandyman μπράβο που θυμήθηκες τον 8bit θησαυρό της Nintendo. Ακόμα και σήμερα μπορώ να παίξω τα παιχνίδια του NES και να περάσω υπέροχα.
Τhanks για τα καλα λογια φιλε μου και δεν ηταν δυνατων να ξεχασω μια απο της 3 αγαπημενες μου κονσολες και μια απο της κονσολες που εβαλαν οχι απλα λιθαρακι αλλα μια τεραστια κοτρονα για να γιννει o κοσμος των video games Οπως τον ξερουμε σημερα.Δεν θα πω οτι αν δεν υπηρχε το NES δεν θα υπηρχε gaming αλλα αν δεν υπηρχε το NES ολες αυτες οι παιχνιδαρες που παιξαμε και απολαυσαμε δεν θα υπηρχαν,δεν θα υπηρχε η πιο αναγνωρισιμη μορφη στα video games που ειναι ο Mario αλλα και ισως δεν θα υπηρχαν ολες οι κορυφαιες σειρες παιχνιδιων που βγαζουν παιχνιδια μεχρι και σημερα η αν υπηρχαν μπορει να μην εκαναν την επιτυχια που κανουν μεχρι και σημερα και να τα ετρωγε η μαρμαγγα αν εβγαιναν πχ σε κανενα Master system :p και δεν εβγαιναν οπως και εγινε στον κολοσο του gaming που λεγεται NES. :award:
 
Χρονια πολλα στην κονσολαρα που ξεκινησα την gaming καριερα μου .Δεν προκειται να ξεχασω ποτε τα πρωτα παιχνιδια που επαιξα στο nes της φιλης μου και την πλακα που επαθα πιτσιρικος τοτε .Ενα κειμηλιο που δεν προκειται να φυγει ποτε απο την συλλογη μου !! Αυτο μαζι με το gameboy .Υπεροχες αναμνησεις και ευχαριστες στιγμες
 
Πίσω
Μπλουζα