To πιο ενοχλητικό πρόβλημα σε παλιά games/κονσόλες.

  • Έναρξη μίζας Έναρξη μίζας Imgema
  • Ημερομηνία έναρξης Ημερομηνία έναρξης

Imgema

Alien RetroDatabase
Joined
4 Ιουν 2009
Μηνύματα
5.416
Αντιδράσεις
1.462
Για μένα, χωρίς αμφιβολία είναι το ότι σχεδόν όλα τα μηχανήματα, από την 16bit γενιά και κάτω, έχουν προφανώς πολύ λίγα sound channels και ως αποτέλεσμα, σχεδόν σε όλα τα games, τα ηχητικά εφέ "σκεπάζουν" κάποια channels που χρησιμοποιούνται για την μουσική. Με λίγα λόγια ακούς μια ωραία μουσικούλα, αλλά το "πίου-πίου" του όπλου σου ή το ηχητικό εφέ του άλματος κάνει κάποιο instrument να σταματήσει να ακούγεται για κάποια δευτερόλεπτα, έτσι ώστε να βρεθεί χώρος για να ακουστούν αυτά τα εφέ.

Σχεδόν όλα τα games σε 8bit και 16bit κονσόλες υποφέρουν από αυτό το σύνδρομο. Και είναι ιδιαίτερα ενοχλητικό. Επίσης δεν ξέρω κατά πόσο μπορεί κάποιος να το διορθώσει με κάποιον emulator. Πολλά προβλήματα που είχαν τα games τότε διορθώνονται με κάποιον emulator, πχ κάποιοι σου δίνουν την δυνατότητα να κάνεις overclock την κονσόλα/arcade που κανεις emulate ώστε να βελτιώσεις το frame rate (βλέπε Neo-Geo και Metal Slug 2) ή ο Nestopia ας πούμε επιτρέπει στο NES να δείξει περισσότερα sprites από την κανονική κονσόλα έτσι ώστε να μην αναβοσβήνουν τα sprites ή κάποιοι emulators συστημάτων με CD επιτρέπουν πιο γρήγορα loading times, όπως και οι emulators των home computers που μετατρέπουν τα 10λεπτα loading σε λίγα δευτερόλεπτα κλπ.

Δεν ξέρω όμως κάποιον emulator που να αυξάνει τα sound channels σε κάποια κονσόλα ώστε να μην υπάρχει αυτό το πρόβλημα (και δεν ξέρω και αν γίνεται κάτι τέτοιο αν το παιχνίδι είναι προγραμματισμένο για να σκεπάζει την μουσική με τα εφέ, έτσι κι αλλιώς). Ειναι πραγματικά πολύ ενοχλητικό και τώρα τελευταία έχει αρχίσει να με εκνευρίζει περισσότερο από παλιότερα, για κάποιον λόγο. :(
 
Εμένα πάλι με ενοχλούν τα περιορισμένα sprites που μπορούν να παρουσιαστούν ταυτόχρονα στην οθόνη. Όταν τα sprites γίνουν πολλά, τότε αρχίζουν να φαίνονται κάποια σαν φαντάσματα, το παιχνίδι γίνεται πιο αργό και γενικά χάνεις τον μπούσουλα για λίγο. Παίξτε το Double Dragon σε κάποια 8μπιτη κονσόλα να δείτε τι εννοώ.
 
johnny19818 είπε:
Εμένα πάλι με ενοχλούν τα περιορισμένα sprites που μπορούν να παρουσιαστούν ταυτόχρονα στην οθόνη. Όταν τα sprites γίνουν πολλά, τότε αρχίζουν να φαίνονται κάποια σαν φαντάσματα, το παιχνίδι γίνεται πιο αργό και γενικά χάνεις τον μπούσουλα για λίγο. Παίξτε το Double Dragon σε κάποια 8μπιτη κονσόλα να δείτε τι εννοώ.
Στο Nestopia έχει μία επιλογή που διορθώνει αυτό που λες, ότι αν είναι πολλά τα sprites αναβοσβήνουν ή φαίνονται διάφανα, τρεμοπαίζουν κλπ. Για NES μιλάμε τώρα.
 
Πάντα με ενοχλούσε το ηχητικό εφέ της χαμηλής μπάρας ενέργειας. Αρκετά συχνό στα shoot'em'up games. Το εφέ είναι αρκετά δυνατό και μονότονο, σε κάνει να θες να αναπληρώσεις την ενέργεια σου απλά και μόνο για να σταματήσει αυτός ο ήχος.
 
Πίσω
Μπλουζα