To Disc Activity δεν σταματάει ποτέ?

Imgema

Alien RetroDatabase
Joined
4 Ιουν 2009
Μηνύματα
5.326
Αντιδράσεις
1.341
Εδώ και λίγο καιρό έχω διαπιστώσει ένα θέμα το οποίο δεν ξέρω αν προϋπήρχε ή ξεκίνησε τώρα τελευταία. Εχω παρατηρήσει ότι στα Windows 7, όση ώρα και να αφήσεις το PC idle δεν σταματάει ποτέ ο δίσκος να "σκρατσάρει". Εννοώ το ενοχλητικό κρατς κρουτς που κάνουν όταν διαβάζουν/γράφουν. Βέβαια οι δίσκοι που έχω είναι καινούριοι και δεν κάνουν πολύ θόρυβο, όμως σε ένα πολύ ήσυχο δωμάτιο ακούγονται. Και το κατάλαβα σήμερα που άφησα το PC ανοιχτό όλο το βράδυ.

Μπήκα στο recourse monitor και όντως υπάρχει συνεχές disc activity από διάφορα system processes. Μιλάμε για πολύ λίγα bytes αλλά δεν έχει σημασία, ακόμα και 1 byte να διαβάζει, η βελόνα θα κουνιέται. Και αυτό είναι το πρόβλημά μου. Ολο αυτό το disc activity εκτός του ότι είναι ενοχλητικό, μειώνει και την ζωή του δίσκου. Δηλαδή αν είχα SSD (που δεν ακούγεται) τι θα γινόταν?

Δοκίμασα λοιπόν πολλά fix. Κάποιοι έλεγαν ότι φταίει το indexing. Αυτό όμως το είχα απενεργοποιημένο από πριν. Αλλοι το Defragment. Και αυτό το είχα ήδη απενεργοποιημένο από τα services. Μετά δοκίμασα να τα απενεργοποιήσω "όλα", antivirus, superfetch, updates, page file κλπ. Τίποτα όμως, το πρόβλημα παραμένει.

Δοκίμασα να βάλω και τα Windows 10 που τα έχω πολύ φρέσκα σε άλλο partition. Εκεί το μόνο που έχω κάνει install είναι οι drivers γραφικών και τίποτε άλλο. Αλλά ακόμα και εκεί το πρόβλημα υπάρχει και μάλιστα πολύ χειρότερο. Αφού εκεί, το disc activity είναι πιο έντονο οπότε ακούγεται ακόμα πιο δυνατά ο δίσκος. Το άφησα έτσι μία ολόκληρη ώρα και δεν σταμάτησε ούτε για 1 δευτερόλεπτο!

Μπορεί να μου πει κάποιος αν αυτό το πράγμα είναι νορμάλ? Γιατί αν είναι με βλέπω να τα καταργώ όλα και να ξαναβάζω Windows XP στο τέλος.
 
Πόση μνήμη έχεις;
 
ΟΚ, δεν παίζει να δουλεύει η εικονική μνήμη...

Και δεν θέλω να σε τρομάξω, αλλά μία φορά που μου έκανε εμένα κάτι τέτοιο, ο σκληρός τα έφτυσε μετά από λίγο... :p

Πέρα από την πλάκα, όταν σου κάνει το ίδιο σε 2 διαφορετικά λειτουργικά, πάει το μυαλό μου και σε πρόβλημα στον σκληρό...

Για δοκίμασε να μπεις σε safe mode να δεις αν σου κάνει το ίδιο, και για προσπάθησε να δεις ποιο πρόγραμμα λειτουργεί συνέχεια ή σου απασχολεί τον επεξεργαστή..

Αν σε safe mode είναι ΟΚ, κάποιο πρόγραμμα σου την κάνει την ζημιά.

Και κάτι ακόμα.. Μήπως έχεις "Black" σκληρό;

Αν θυμάμαι καλά ή δεν κάνω λάθος, αυτοί δουλεύουν συνέχεια.
 
Κατεβασε το CrystalDiskInfo να τσεκαρεις το SMART του δισκου σου
 
Αν ο δίσκος είναι ΟΚ και δε swapάρεις γιατί πρέπει να σε ανησυχεί το disc activity? Στο background τρέχουν τόσα πράγματα.

Τα XP σήμερα 2015 προς 2016 είναι εντελώς ανεπαρκή σε μηχάνημα συνδεδεμένο στο internet.
 
Όπως αναφέρθηκε πιο πάνω, στο background τρέχουν τόσες πολλές οι εργασίες που είναι απολύτως λογικό το συνεχές disk activity.

Καλού κακού, τρέξε ένα malware bytes μην τυχόν κι έχεις καμία μόλυνση.

Τα 16GiB RAM που έχει το PC σου, μου κάνει να πιστεύω οτι έχεις ρίξει καλό ποσό στην αγορά του. Ρίξε ακόμα λίγα και πάρε SSD :)

XP ούτε καν να τα υπολογίζεις πλέον.

Χίλιες φορές να βάλεις linux και να αρκεστείς στο ότι μπορείς να φορτώσεις με το Wine.
 
ASiC είπε:
Χίλιες φορές να βάλεις linux και να αρκεστείς στο ότι μπορείς να φορτώσεις με το Wine.
Πιστεύω δεν είναι σωστή η λογική αυτή, αν θέλει κάποιος Windows προγράμματα καλύτερα να τρέχει Windows. Η χρήση του Wine πρέπει να κρατείται για λίγες συγκεκριμένες ανάγκες.

Η συνεχής activity δεν είναι normal. Καλό είναι να δεις τη λέει το SMART info του δίσκου, όπως πρότεινε ο Wally. Δες επίσης τη παίζει με το power management των δίσκων στα Windows αν υπάρχει τέτοια επιλογή.
 
Μην τους ακούς ! WinXP και πάλι WinXP ! Αλλιώς τι ρετράκιας είσαι ; :D

Αυτή η φασαρία που ακούς έγκειται σε διεργασία (έντονοι κλασσικοί ήχοι όπως χράπα χρούπα) ή απλά ακούγεται κάτι σαν ένα αμυδρό Τζζ , Τζ , παύση , Τζζζ , παύση , Τζζ , Τζζζζζζζζ ;

Εάν ισχύει το δεύτερο , κάνε ένα πείραμα : άνοιξε ένα PDF και κάνε αριστερό κλικ επάνω σε μία σελίδα (σαν να το πιάνει με το χεράκι , δηλαδή το δείκτη του ποντικιού) και κράτησέ-το χωρίς να το αφήσεις . Το Τζζζζζζ σταματάει ;

Πάντως έχω παρατηρήσει πως τα Win7 είναι πολύ πιο αναβαθμισόφιλα απ'ότι τα προηγούμενα λειτουργικά . Έχουν , βρε παιδί-μου , μία μανία να κατεβάζουν αναβαθμίσεις ... Αν συμβεί να μην τα ανοίξεις για αρκετούς μήνες ... την έβαψες ! ...
 
Τελευταία επεξεργασία από έναν συντονιστή:
Δεν φαίνεται να υπάρχει πρόβλημα με τον σκληρό. Επίσης έχω κάνει optimize το λειτουργικό και έχω κατεβάσει τα processes στα 40, από τα 50+ που είχα πριν.

Το disc activity το βλέπω και από το resource monitor. Υπάρχουν κάποια system files (ενα "svhost" και ένα "system") που κάνουν διαρκώς copy ή διαβάζουν ελάχιστα KBs ή ακόμα και bytes (στα Windows 10 το activity είναι πολύ πιο έντονο με τον μετρητή να τινάζεται στα ύψη διαρκώς). Ακόμα όμως και αυτά τα ελάχιστα ΚΒs κάνουν τον δίσκο να δημιουργεί θόρυβο. Ισως φταίει το ότι "ησύχασα" το PC με αθόρυβες ψήκτρες και καλά ανεμηστηράκια οπότε τώρα ακούγονται οι δίσκοι πιο πολύ. Στην διάρκεια της ημέρας δεν ακούω τίποτα αλλά το βράδυ που κυριαρχεί νεκρική σιωπή, ακούω τους δίσκους μέσα στο κουτί να σκρατσάρουν και να σκρατσάρουν αδιάκοπα (με κάποια μικρά διαλείμματα), ενώ το PC είναι τελείως idle, ακόμα και offline. Ο ήχος είναι διακριτικός μεν αλλά υπάρχει και είναι κάπως εκνευριστικό.

Δεν είναι τόσο ο (μικρός) θόρυβος όσο η ιδέα ότι όσο είναι ανοιχτό το PC, οι μηχανισμοί στους δίσκους δουλεύουν αδιάκοπα και αυτό σίγουρα μειώνει την διάρκεια ζωής τους. Αλλά ακόμα και αν είχα SSD, πάλι το ίδιο θα φοβόμουν, και περισσότερο ακόμα αφού από ότι ξέρω οι SSD είναι πιο ευαίσθητοι από συνεχές disc activity.

Ακόμα και αν όλα αυτά είναι normal, θα προτιμούσα να ξέρω τι είναι αυτό το activity και να έχω την επιλογή να το απενεργοποιήσω, ακόμα και αν είναι χρήσιμο για κάτι (που κάτι μου λέει πως δεν είναι καν).
 
Τελευταία επεξεργασία από έναν συντονιστή:
καλα τα λενε τα αλλα κοπελια πιο πανω αλλα μηπως δεν εχεις κανει ολα τα windows update στο λειτουργικο σου και αυτο κατεβαζει και εγκαθιστα; Δες το και αυτο. Κατα τα αλλα το λειτουργικο απο τα 7 και μετα συνεχεια κατι κανει και δεν ειναι idle σχεδον ποτε. Απλα σε εσενα ειναι αντιληπτο αυτο και ειναι οντως ενοχλητικο. Δε κατεχω το γιατι αλλα μπορω να μπω με teamviewer και να του ριξω μια ματια αν θες. Απλα κατεβασε το teamviewer quick support. 40 processes ειναι πολυ καλα παντως για τα 7αρια. Μπραβο
 
Tα updates τα έχω απενεργοποιημένα και κάνω μόνο manually, όποτε το θυμηθώ. Γενικά δεν μου αρέσουν οι αυτοματισμοί τα πάντα τα κάνω manually, updates σε όλα τα προγράμματα, defrag, virus scans, τα πάντα.

Πάντως έφτιαξα και ένα φρέσκο windows 7 setup σε virtual machine, σε άλλο δίσκο, χωρίς drivers και χωρίς internet connection και έκανα disable όλα τα services που έχουν να κάνουν με cache, updates, indexing κλπ. Και το disc activity του guest είναι παρόμοιο και σχεδόν ποτέ idle. Οπότε απλά θα δεχτώ ότι τα Windows 7 λειτουργούν έτσι και θα προχωρήσω.
 
Τελευταία επεξεργασία από έναν συντονιστή:
πως βλεπεις τι και ποτε κανει ο δισκος; απο τον task manager εχοντας ενεργοποιησει τα read + write I/O Bytes; Ή με αλλο προγραμμα;
 
Imgema είπε:
Tα updates τα έχω απενεργοποιημένα και κάνω μόνο manually, όποτε το θυμηθώ. Γενικά δεν μου αρέσουν οι αυτοματισμοί τα πάντα τα κάνω manually, updates σε όλα τα προγράμματα, defrag, virus scans, τα πάντα.
Θα συμφωνησω απολυτα,το ιδιο κανω και εγω..οσο για αυτους που φοβουνται τα xp η γνωμη μου ειναι οτι οσο παλιοτερο το λειτουργικο τοσο το καλυτερο,αφου ο πειρατης/hacker "κυνηγαει" το πιο προσφατο :)
 
angel_grig είπε:
Θα συμφωνησω απολυτα,το ιδιο κανω και εγω..οσο για αυτους που φοβουνται τα xp η γνωμη μου ειναι οτι οσο παλιοτερο το λειτουργικο τοσο το καλυτερο,αφου ο πειρατης/hacker "κυνηγαει" το πιο προσφατο :)
Τότε τα Windows 3.11 είναι ότι πιο ασφαλές υπάρχει; :p

Πέρα απο την πλάκα, όχι, δεν είναι σωστό αυτό.

O εισβολέας γνωρίζει ποιο λειτουργικό έχει απέναντι του και θα εξαπολύσει τις ανάλογες επιθέσεις.
 
ASiC είπε:
Τότε τα Windows 3.11 είναι ότι πιο ασφαλές υπάρχει; :p
Πέρα απο την πλάκα, όχι, δεν είναι σωστό αυτό.

O εισβολέας γνωρίζει ποιο λειτουργικό έχει απέναντι του και θα εξαπολύσει τις ανάλογες επιθέσεις.
Φυσικα και ειναι :p (αν και το πιο ασφαλες ειναι το dos :D ) .Μιλαμε βεβαια για την περιπτωση που εισβολεας ειναι ενας ιος ή καποιο malware,που ουσιαστικα ειναι ενα προγραμμα που χρησιμοποιει resources του λειτουργικου .Εαν δεν υποστηριζεται απο το λειτουργικο δεν προκειται να τρεξει,αρα ο υπολογιστης ειναι προστατευμενος (με τον ιδιο τροπο δηλ που προστατευεται καποιος απο εναν windows ιο εαν εχει linux ή mac).Tωρα εαν ειναι τοσο "μαγκας" ο hacker να ξερει και τα παλιοτερα λειτουργικα,ΟΚ παω πασο...αλλα αν ειναι ετσι θα σπασει οτιδηποτε,ο,τι και να εχουμε..
 
wrathchild_78 είπε:
πως βλεπεις τι και ποτε κανει ο δισκος; απο τον task manager εχοντας ενεργοποιησει τα read + write I/O Bytes; Ή με αλλο προγραμμα;
Από τον task manager, στο performance tab υπάρχει το resource monitor. Εκεί βλέπω CPU/RAM/Disks/Network activity.
 
ok τοτε πρεπει να δεις περισσοτερες πληροφοριες. Ενεργοποιησε πιο πολλα columns και παρατηρησε πιο process γραφει πιο πολλα I/O read/writes και μετα με δεξι κλικ αντιστοιχισε με το με το αναλογο process. Αν ειναι το svchost τοτε χρειαζεσαι ενα αλλο προγραμματακι που να σου λεει ποια ΑΚΡΙΒΩΣ υπηρεσια κρυβεται απο πισω γιατι το εν λογω executable το δουλευουν ενα σκασμο υπηρεσιες.
 
Ποιό είναι το προγραμματάκι αυτό ;
 
Πίσω
Μπλουζα