To Dune που δεν έγινε ποτέ...

joe

RetroMasteR
Joined
28 Απρ 2008
Μηνύματα
1.441
Αντιδράσεις
259
Οκ ξερω οτι θα με βρισετε γιατι αυτη δεν ειναι ακριβως μια παρουσιαση ταινιας. Η μαλλον ειναι παρουσιαση μιας ταινιας που δεν εγινε. Και ισως απο μια αποψη καλυτερα. Γιατι αν ειχε γινει θα μας ειχε ανατιναξει το μυαλο. Ladies and Gents, to Dune που δεν εγινε ποτε..

Πριν την κλασσικη ταινια του Λυντς την οποια περιποιηθηκε ο ψαλιδοχερης Ντινο ντε Λαουρεντις σε σημειο που να μην βλεπεται και πριν απο την μετρια αλλα τιμια βιντεοταινια των 90'ς υπηρχε ενα αλλο προτζεκτ στα σκαρια. Το 1974 μια ομαδα επιχειρηματιων αγορασε τα δικαιωματα του Dune απο τον Φρανκ Χερμπερτ, για να το γυρισουν σε φιλμ. Την σκηνοθεσια ανεθεσαν στον Alejandro Jodorowsky, εναν Χιλιανο δημιουργο, γνωστο για καλτ σουρεαλιστικες ταινιες και απιστευτα επιτυχημενα σεναρια κομικς, αναμεσα στα οποια τα υπεροχα Ινκαλ και το Επος των Μεταβαρωνων τα οποια γνωρισαμε στην Ελλαδα μεσω της Μαμουθ κομιξ. Ο Jodorowsky αρπαξε την ευκαιρια, φιλοδοξωντας να φτιαξει την πιο φευγατη ταινια επιστημονικης φαντασιας. Με γνωμονα αυτη την φιλοδοξια κυριολεκτικα προσπαθησε να χρησιμοποιησει ενα σουπερ-καστ ηθοποιων και τεχνικων συμβουλων.

Αρχικα επιστρατευσε τον γνωστο σε ολους μας Γαλλο κομιστα Μομπιους για να δημιουργησει ενα λεπτομερεστατο storyboard του σεναριου, προεικονιζοντας καθε ενδυμασια, καθε αλλαγη γωνιας ληψης, καθε σκηνικο. Ο Μομπιους δημιουργησε 3000 σκιτσα για το σεναριο! Για τα σκηνικα αλλα και πλασματα προσεγγισε τον HR Giger. Στα ειδικα εφφε ο Dan O'Bannon (Ολικη επαναφορα, Επιστροφη των ζωντανων νεκρων, Γαλαζιος Κεραυνος κτλ).

Αλλα τα καλυτερα αρχιζουν τωρα.

Στο ρολο του Αυτοκρατορα ο Jodorowsky ηθελε τον Ισπανο ζωγραφο Salvador Dali. Ο Dali ζητησε αμοιβη 100.000 δολλαρια την ωρα και εγινε δεκτη η απαιτηση του.

Στον ρολο του Βαρωνου Χαρκονεν ο Orson Welles με την υποσχεση οτι ο αγαπημενος του γκουρμε σεφ θα ετοιμαζει τα γευματα του, κατα τα διαλλειματα.

Mick Jagger ως Feyd Rautha (ο ρολος που στην ταινια του Λυντς ειχε ο Sting)

Alain Delon ως Duncan Idaho

Geraldine Chaplin ως Λαιδη Jessica

David Carradine ως Δουκας Leto

Gloria Swanson ως Benne Geserit Reverend Mother

Brontis Jodorowsky ως Paul

Tην μουσικη επενδυση θα εκαναν οι Pink Floyd!

Δυστυχως οπως ηταν μαλλον αναμενομενο, ηδη ειχαν ξοδευτει 2 εκατομμυρια σε preproduction οταν οι συντελεστες ελαβαν ενα τηλεγραφημα που ελεγε οτι οι χρηματοδοτες εκαναν πισω και το προτζεκτ ακυρωνοταν. Χαθηκε ετσι η ευκαιρια για μια ιστορικη συγκεντρωση ταλεντων και ποπ ειδωλων σε μια mindblowing εμπειρια σε φιλμ.

Παραθετω μερικα απο τα προσχεδια των χαρακτηρων, οι οποιοι μοιαζουν να ξεπηδησαν απο μελλοντικη επιδειξη μοδας.

Προβολή συνημμένου 59196Προβολή συνημμένου 59197Προβολή συνημμένου 59198Προβολή συνημμένου 59199Προβολή συνημμένου 59200Προβολή συνημμένου 59201

[video=youtube;-fv4F8HasKA]

 
Δεν το γνωριζα!

Τζοντοροφσκι στη καμερα, Floyd στη μουσικη και ολη αυτη η all-star team που ανεφερες....δυνητικα θα μιλαγαμε για την scifi ταινια του αιωνα
 
Κατι που μου φανηκε πολυ αστειο. Ο Jodorowsky σε μια συνεντευξη του για το θεμα, εξιστορουσε ποσο πολυ ειχε πεσει η ψυχολογια του οταν ακυρωθηκε η ταινια. Οταν μετα απο οχι και πολυ καιρο ακουσε οτι ο Λυντς θα αναλαμβανε να γυρισει το Dune, κυριολεκτικα αρρωστησε με την σκεψη οτι προσελαβαν τον μοναδικο (κατα την γνωμη του) σκηνοθετη που θα μπορουσε να κανει κατι καλυτερο απο αυτον. Πεθαινοντας απο αρρωστημενη ζηλεια πηγε στο σινεμα περιμενοντας να δει μια δημιουργια που θα ξεπερνουσε κατα πολυ οτιδηποτε ειχε φανταστει. Σιγα σιγα οσο προχωρουσε η προβολη, σταματησε να τρεμει, εφυγαν τα σπυρακια που ειχε βγαλει και τελος αρχισε να χαμογελα ευτυχισμενος. Γιατι το Dune του Λυντς οπως ειπε ηταν ''υπεροχα χαλια''
 
Πάντως για να μην αδικούμε τον Λύντς, το αρχικό του σχέδιο ήταν πολύ πιστό ως προς τα βιβλία ( έτσι λένε όσοι το είδαν). Απλά μετά άρχισε το μοντάζ ( λογικό που να χωρέσει τόσο υλικό, σε μια μόνο ταινία) και το αρχικό σχέδιο, πήγε χαμένο. Προσπάθησε να το σώσει βάζοντας αφήγηση ( με "φωναχτές" σκέψεις των πρωταγωνιστώ), αλλά και πάλι...Ίσως αν γινόταν όπως ο άρχοντας τριλογία, να είχε σωθεί το πράγμα...
 
Καταπληκτικό project που δυστυχώς έμεινε ανολοκλήρωτο. Όσοι έχουν δει τις ταινίες του Jodorowsky ή έχουν διαβάσει κόμικς που βασίζονται σε δικά του σενάρια ξέρουν ότι ο άνθρωπος έχει αχαλίνωτη φαντασία. Κρίμα
 
Παντως το καλο της υποθεσης ειναι οτι ο Jodorowsky μεσω αυτου του προτζεκτ ηρθε σε στενη επαφη με μεγαλους δημιουργους κομικ και εγραψε υπεροχα σεναρια που οριο τους ηταν μονο η φαντασια του. Ουτε μισοτρελοι συντελεστες, ουτε εκκεντρικοι λεφταδες, ουτε γινεται δεν γινεται σε φιλμ.
 
Διαβαζω παντως οτι ειναι στα αμεσα σχεδια του να ξεκινησει επιτελους το δευτερο μερος του El Topo
 
Εμένα πάντως η ταινία του 84 μου άρεσε. Δηλαδή ακομα και τώρα τη βλέπω σχετικά ευχάριστα, ίσως επειδή είμαι μεγας νοσταλγός του παρελθόντος. Πάντως απορώ που δεν εχει ακουστεί κάτι για remake. Σίγουρα θα ήταν κάτι το εξωπραγματικό όσον αφορά τα εφέ, όχι όμως και απαραίτητα καλό στο σύνολό του.

Οσον αφορά την προσπάθεια που είχε γίνει για να γυριστεί η ταινία πριν τον Λιντς, δεν το ήξερα ουτε εγώ. Οταν εφτασα στη φράση ότι ο Νταλί ήθελε 100.000 ντάλαρς ΤΗΝ ΩΡΑ εκείνη την εποχή, χωρίς να παω παρακάτω ακομα είχα συμπεράνει ποιός ήταν ο λόγος που ακυρώθηκε.
 
Η ιδέα του να συνυπάρξουν τόσες κινηματογραφικές και μη προσωπικότητες ειναι εντυπωσιακή όμως κατά βάθως ξέρουμε ότι το να τους βάλεις όλους αυτούς να δουλέψουν μαζί δεν είναι και το πιο εύκολο πράγμα του κόσμου οπότε για μένα να ξεκινούσαν τα γυρίσματα δε νομίζω ότι θα ολοκληρονόταν ποτέ και ακόμα και αν γινόταν η ταινία τελικά δε νομίζω να ήταν και κάτι το φοβερό, όπως τόσα και τόσα συναθροίσματα διασήμων προσωπικοτήτων σε μια ταινία. Φυσικά τίποτα δεν μας απαγορεύει να ονειρευόμαστε "την ταινιάρα που θα γινόταν αν..."
 
Αν κι έχω σε μεγάλη εκτίμηση τον Lynch, εμένα προσωπικά δεν μου άρεσε η μεταφορά του Dune. Δεν ξέρω πως θα ήταν αυτή του Jodorowsky, αλλά αν βάλεις τα ονόματα των όλων των συντελεστών πήγαινες για κάτι "μεγάλο".
 
Αν και ο Lynch, μια χαρα τα πήγε, κρίμα που δεν τελεσφόρησε η προσπάθεια του Jodorowsky.

Όντως, θα γυριζόταν κάτι "κοσμογονικό".

Διαφωνώ μόνο με την επιλογή του Mick Jagger.
 
Σε λίγο στο Nova έχει το ντοκυμαντέρ για την απόπειρα του Τζοντοροφσκυ
 
Πίσω
Μπλουζα