Top 100 Ευρωπαϊκών Παιχνιδιών

  • Έναρξη μίζας Έναρξη μίζας Leon
  • Ημερομηνία έναρξης Ημερομηνία έναρξης
Μαλλον εγω βρισκομαι σε λαθος thread τελικα, αφου δεν προσεξα πως τιτλοφορειται "Top 100 Commodore 64 games" η "Ποια παιχνιδια βγηκαν πρωτα σε Commodore". Κριμα γιατι νομιζα πως η λιστα ειχε να κανει με καθεαυτου 8bit παιχνιδια. Καλη συνεχεια στο vs σας.
 
Όχι βέβαια. Μην παρεξηγηθούμε κιόλας. Απλά "προκληθήκαμε" και απαντήσαμε αλλά πάντα πολιτισμένα και φυσικά με χιουμοριστική διάθεση. Σιγά μην τσακωθούμε κιόλας. :)

Λοιπόν και για να πούμε και τα σύκα σύκα και την σκάφη σκάφη στο all round ο C64 είναι καλύτερος λόγω Αμερικάνικου input αλλά στο Αγγλικό software o Spectrum κυριαρχεί ξεκάθαρα ιδίως σε θέματα πρωτοτυπίας. Και βέβαια ο CPC έχει ότι έχει και ο Spectrum και πολλά παιχνίδια που δεν ήταν τα γνωστά κακά ports-αρπαχτές ήταν και ανώτερα από τον Spectrum. Αλλά μην μου λέτε ότι δεν είχε παιχνίδια και ο Commodore. Εγώ δηλαδή τί έπαιζα; Με το GEOS; :P Και βέβαια πέρα από το πείραγμα τα παιχνίδια που έγραψα είναι καλά ως παιχνίδια ανεξάρτητα από πιο format βγήκαν.

Και για να δείτε ότι δεν είμαι (πολύ) προκατειλημμένος η επόμενη λίστα θα είναι για Spectrum/CPC με παιχνίδια διαμάντια που έμειναν στην ιστορία, ύμνος στο Άγγλους (και όχι μόνο) game designers, παιχνίδια που όλοι παίξαμε και αγαπήσαμε. Οι Αμερικάνοι και οι Ιάπωνες ήταν πιο επαγγελματίες αλλά η πιο punk κατάσταση του Ευρωπαϊκού game development μας έδωσε πολύ πρωτοτυπία που τόσο λείπει στις μέρες μας.
 
Παιδια ειναι ενα ωραιο thread για εμας τις παλιοκαραβανες. Μην το χαλαμε με συγκρισεις plz!
 
Και ζητώ συγγνώμη που έκανα derail το ίδιο μου το thread. :( Δεν θα επαναληφθεί, εννοείται ότι δεν κάνουμε vs. Σε όλα τα αγαπημένα μας οκτάμπιτα βγήκαν παιχνιδάρες και αυτά μνημονεύουμε.

Να απαντήσω σε δύο πράγματα.

@Spyros_S δεν συμπεριλαμβάνω τα Lemmings και το Shadow of the Beast που έγραψες γιατί αν και βγήκαν και στα οκτάμπιτα είναι και τα δύο αμιγκοπαίχνιδα και με αυτόν τον υπολογιστή έχουν συνδεθεί (καλά το Lemmings βέβαια βγήκε μετά σε όλα τα format που υπάρχουν) . Το Bomb Jack είναι πολύ καλό παιχνίδι αλλά είναι coin-op conversion και είπαμε ότι να το περιορίσουμε.

@phil_vr Νομίζω ότι text adventures μπορούμε να βάλουμε ιδίως αν έχουν συνδεθεί πολύ με τα οκτάμπιτα (πχ το Hobbit), δεν ξέρω τι λέτε εσείς;

Μάζεψα τι έχετε ψηφίσει ως τώρα (φυσικά δεν βάζω ότι έχω γράψει εγώ, όχι Γιάννης κερνάει Γιάννης πίνει :) , απλά υπενθυμίζω παιχνίδια). Ήδη κάποια έχουν πάρει πάνω από μία ψήφο. Τα έχω παίξει σχεδόν όλα και είναι πραγματικά κλασικά. Keep them coming.

Manic Miner 2

Exolon 2

Jetpac 2

The Way of the Exploding Fist 2

3 Weeks in Paradise

Ant Attack

Astroball

Batty

Cauldron II

Cybernoid

Delta

Football Manager

Fruity Frank

Heartland

Highway Encounter

Katakis

Knight Lore

Krakout

Mayhem in Monster Land

Pyjamarama

Quazatron

Saboteur

Savage

Sir Lancelot

Skool Daze

Starstrike II

Stop the Express

Target Renegade

Thanatos

The Lords of Midnight

The Trap Door

The Way Of The Tiger

Turbo Esprit

Uridium

Wheelie

Wizball

Xyphoes Fantasy
 
Αισθάνομαι λίγο υπεύθυνος για την "κοκορομαχία" που προηγήθηκε. :xm:

Απλά ήθελα να εμφανιστούν τίποτα Κομοντοράδες στο thread. Πχ σκεφτόμουν κάτι Billy, Nemo...λάμπουν δια της απουσίας τους την στιγμή που θα ήταν πραγματικά χρήσιμη η γνώμη τους.

Για να ξεκαθαρίσουμε, εδώ πραγματικά με ενδιαφέρουν τα καλά Ευρωπαικά παιχνίδια και των άλλων μηχανημάτων πλην του προσωπικού μου αγαπημένου Spectrum. Ακριβώς γιατί όλοι μας ξέρουμε ότι το κάθε οκτάμπιτο μηχάνημα είχε εξαιρετικές στιγμές που οποιοσδήποτε gamer θα απολάμβανε. Και θέλω να μάθω περισσότερα για τους "άλλους". Πχ κάτι σαν αυτό που έκανες εσύ Leon για τον C64. Και ίσως και οι "άλλοι" μάθουν για τις καλύτερες στιγμές του "δικού" μου στρατοπέδου...

Από τους ήδη ψηφισθέντες τίτλους, δώστε το +1 μου σε Saboteur, The Way of the Tiger, Exolon, Highway Encounter, Thanatos. Αφού μετράμε σκορ, αξίζουν την ψήφο μου και με το παραπάνω.

Και από αυτά που απλά ανέφερε ο Leon, αλλά δεν μετράει την ψήφο του:

Trashman: και μόνο που κατάφεραν να κάνουν το επάγγελμα του σκουπιδιάρη να γίνει ένα πραγματικά εθιστικό και απολαυστικό παιχνίδι αξίζει eternal fame

Dan Dare: πολύ όμορφο και λεπτομερές action/platformer

Samurai Warrior: πάρα πολύ καλή απόδοση της ατμόσφαιρας του κόμικ, ακόμα θυμάμαι πως έκανες χαρακίρι και έχανες αν φερόσουν αγενώς και έμενες χωρίς karma!

Rambo: Commando clone ίσως, αλλά πολύ καλοφτιαγμένο. Δεν ξεκόλλαγες εύκολα.
 
Ελα να αναζωπυρωθει λιγο το ενδιαφερον εδω!!

Ψηφιστε βρε με ποια ευρωπαικα παιχνιδια λιωνατε στο micros σας οταν ησασταν πιτσιρικαρια!!
 
Nα προσθέσουμε το υπέροχο head over heels; Ίσως ένα από τα καλύτερα 8μπιτ παιχνίδια!

Επίσης τα cybernoid 2, το beach head ακόμα και τα παιχνίδια της codemasters όπως advanced pinball simulator, bmx simulator θα μπορούσαν να μπουν. Σκέφτηκα και το pssst της ultimate play the game όμως δεν θυμάμαι να βγήκε σε άλλο φορμά πλην του σπέκτρουμ

υπόσχομαι να επανέλθω...
 
Μιας και λατρεύω τις λίστες συνδύασα διάφορες λίστες οκτάμπιτων home που κυκλοφορούν στο internet επιλεγμένες από κοινό και κριτικούς. Κάποιες σύγχρονες και άλλες από τα περιοδικά του χώρου τότε. Αφαίρεσα τα Αμερικανικά παιχνίδια, τα coin-op conversions και τα παιχνίδια που έχουν μεταφερθεί από τους 16 bit και κράτησα μόνο ένα παιχνίδι ανά σειρά (για να υπάρχει ποικιλομορφία) για να δούμε τι θεωρούν/θεωρούσαν τα καλύτερα παιχνίδια από Ευρωπαίους developers. Προφανώς δεν είναι καμιά επιστημονική μεθοδολογία οπότε μην την παίρνετε τη λίστα (και ιδίως τις θέσεις, εκτός φυσικά από το Elite που θα ήταν παντού και πάντα στην πρώτη θέση) της μετρητοίς. Απλά ενδεικτική είναι για να κάνουμε κουβέντα. Παραθέτω και μετά σχολιάζουμε.

1. Elite

2. Head over Heels

3. Nebulus

4. The Way Of The Exploding Fist

5. The Sentinel

6. Last Ninja 2

7. Myth: History in the Making

8. Turrican

9. Knight Lore

10. Lords of Midnight

11. The Great Escape

12. Laser Squad

13. IK+

14. Manic Miner

15. Chuckie Egg

16. Mercenary: Escape from Targ

17. Spindizzy

18. Wizball

19. Starquake

20. Highway Encounter

21. Paradroid

22. Ant Attack

23. Back to Skool

24. MicroProse Soccer

25. Atic Atac

26. Thrust

27. Cybernoid

28. Emlyn Hughes International Soccer

29. Creatures

30. Barbarian: The Ultimate Warrior

31. Lords of Chaos

32. Rebel Star

33. Armalyte

34. Target: Renegade

35. Three Weeks in Paradise

36. Football Manager

37. RoboCop

38. Deathchase

39. Kikstart II

40. Fantasy World Dizzy

41. Dark Side

42. Batman

43. Jetpac

44. Total Eclipse

45. Lazy Jones

46. Uridium

47. The Hobbit

48. The Great Giana Sisters

49. Academy - Tau Ceti II

50. Marsport

51. Bounder

52. Get Dexter – Crafton and Xunk

53. Quazatron

54. Ranarama

55. Dun Darach

56. XOR

57. Saboteur II

58. Enforcer: Fullmetal Megablaster

59. Exolon

60. X-Out

61. Exile

62. Fairlight

63. Frankie Goes to Hollywood

64. Popeye

65. Mayhem in Monsterland

66. Knight Tyme

67. Flimbo's Quest

68. Stormlord

69. Batty

70. Sorcery +

71. Match Day

72. Where Time Stood Still

73. Heartland

74. Auf Wiedersehen Monty

75. Megablasters

76. Trailblazer

77. Tomahawk

78. Daley Thompson's Decathlon

79. Sir Fred

80. Samurai Warrior: The Battles of Usagi Yojimbo

81. Katakis

82. Starfox

83. Alien 8

84. T.L.L.

85. Turbo Esprit

86. Track Suit Manager

87. Bombuzal

88. Tai-Pan

89. Dynamite Dan

90. Rambo: First Blood Part 2

91. Nodes of Yesod

92. Alien

93. Deus Ex Machina

94. Heavy on the Magick

95. Platoon

96. Price of Magic

97. Dropzone

98. Avalon

99. Jack the Nipper

100. Enigma Force
 
Μου αρεσουν και τα 100. Θα σχολιασω μονο οτι βλεπω.

Εντυπωση μου εκανε στη 45η θεση το Lazy Jones που νομιζα οτι μονο εγω το επαιζα χαχαχαχα

Eπισης οτι ειναι μεσα το Saboteur II αλλα οχι το (IMHO καλυτερο) I
 
Wally είπε:
Μου αρεσουν και τα 100. Θα σχολιασω μονο οτι βλεπω.
Εντυπωση μου εκανε στη 45η θεση το Lazy Jones που νομιζα οτι μονο εγω το επαιζα χαχαχαχα

Eπισης οτι ειναι μεσα το Saboteur II αλλα οχι το (IMHO καλυτερο) I
To Saboteur πήρε λιγότερους πόντους από το δύο. Γενικά, μεγάλο μέρος του κοινού ψήφιζε νεώτερους τίτλους. Και καλά το Saboteur II. Βλέπουμε πολλούς τίτλους που είναι πολύ στα τελευταία των οκτάμπιτων. Λογικό από τη μία γιατί οι δημιουργοί δείχνουν προγραμματιστική δεινότητα και ξεζουμίζουν τα μηχανήματα αλλά από την άλλη σε αυτά τα παιχνίδια λείπει η πρωτοτυπία. Το Lazy Jones είναι πολύ γνωστό στους χρήστες του C64 αλλά μου έκανε εντύπωση ότι το βρήκα και σε λίστες για Spectrum. Δεν ήξερα καν ότι είχε βγει για τον υπολογιστή.

Αν εξαιρέσεις αυτούς τους τίτλους που είναι του 1990+ (καλά άντε το Mayhem in Monsterland αλλά το Flimbo's Quest; Τι το ιδιαίτερο έχει; :P ) γενικά η λίστα έχει πολύ καλά παιχνίδια. Adventures δεν είδα πολλά είναι η αλήθεια αλλά όποιος θέλει να δει την κρεμ ντε λα κρεμ του είδους για τους οκτάμπιτους έχει ξεχωριστή λίστα το WOS.

Το αρκετά ενδιαφέρον είναι το πόσο διαφορετικά είναι τα Ευρωπαϊκά παιχνίδια σε σχέση με τα Αμερικάνικα. Αν φτιάχναμε μια αντίστοιχη λίστα θα ήταν γεμάτη με RPG που εδώ στην ουσία έχουμε μηδέν (έχουμε μερικά RPG-oειδή αλλά τίποτα καθαρό) πολλά war games και strategy όπου εδώ έχουμε μόνο τα αριστουργήματα του Singleton και του Gollop, και σίγουρα θα βλέπαμε και κάποια simulators όπου εδώ έχουμε μόνο ένα νομίζω. Εκείνη την εποχή οι Βρετανοί είχαν άλλη "σχολή" σε σχέση με τους Αμερικάνους developers.
 
Λέω να ξαναπιάσω το θέμα και να το κάνω πολύ πιο ενδιαφέρον. Βγάζουμε από τη μέση τους Βρετανούς που είχαν μονοκρατορία κατά την 8 bit era στους home και ασχολούμαστε αποκλειστικά με την υπόλοιπη Ευρώπη και τα παιχνίδια που βγήκαν για τους αγαπημένους μας home. Αυτό θα δώσει ένα πραγματικά μοναδικό top 100 με παιχνίδια που σπάνια ή και ποτέ δεν βλέπουμε σε ανάλογες λίστες που συνήθως μονοπωλούνται από Αγγλοσαξονικό software. Και είναι κρίμα γιατί έχουμε πολλά αξιόλογα παιχνίδια που σπάνια μνημονεύονται. Είτε λόγω γλώσσας, είτε γιατί αυτοί που γράφουν στα retro sites έπαιζαν μόνο Αγγλικά παιχνίδια και δεν γνωρίζουν τα υπόλοιπα, είτε γιατί τα βρετανικά retro sites ευλογούν τα γένια τους και αγνοούν επιδεικτικά την υπόλοιπη Ευρώπη. 

Ξεκινήστε να γράφετε προτάσεις ΜΗ ΒΡΕΤΑΝΙΚΩΝ παιχνιδιών και να μαζέψουμε μια ξεχωριστή και πολύ πιο πολυπολιτισμική λίστα. 
 

1@Leon[/USER] οντως ενδιαφερον!

Για αρχη θα σκεφτω φωναχτα.

Περα απο τους Αγγλους, οι επομενες μανουλες 8bit παιχνιδιων στας Ευρωπας ηταν οι Ισπανοι (σχεδον αποκλειστικα σε ZX και CPC) οι Γερμανοι (σχεδον αποκλειστικα σε C64) και οι Γαλλοι (CPC κυριως). Ειδαμε καλα κομματια και απο Σκανδιναβια. Δυστυχως ελλειψη internet και σιδηρουν παραπετασματος μαθαμε τις Ανατολικες προσπαθειες αρκετα αργοτερα. Κατι εκαναν και οι Κατω Χωρες αλλα δεν ημουν ποτε κοντα στην MSX σκηνη.

 
Δυστυχώς δεν είχα χρόνο για να συνεχίσω το topic αλλά το ξαναπιάνω. Κάνω μια γύρα με μερικά παιχνίδια από όλη την Ευρώπη. Φυσικά η λίστα θα επικεντρωθεί κυρίως σε παιχνίδια από Γαλλία, Γερμανία και Ισπανία αλλά θα δούμε και από άλλες χώρες.

Αυστρία:Zap't Balls, CPC: Κλώνος του Pang, πολύ αγαπητός στο κοινό του CPC λόγω του τεχνικού τομέα.
Γαλλία: L'Aigle d'Or, Oric: Πολύ καλό arcade adventure για τον Oric που βγήκε το 1984. Μπορείτε να δοκιμάσετε την βελτιωμένη έκδοση για CPC.
Γερμανία: Turrican, C64: Νομίζω αξίζει την πρώτη θέση ως το καλύτερο Ευρωπαϊκό οκτάμπιτο παιχνίδι. 
Δανία:Tiger Mission, C64: Ένα ωραίο shmup που θυμίζει Tiger Heli.
Ισπανία: La Pulga, ZX81: Αν και δεν εκδόθηκε ήταν το παιχνίδι που ξεκίνησε την χρυσή εποχή του Ισπανικού game development. Έγινε τεράστια επιτυχία στον Spectrum ως (και πιο γνωστό έτσι σε μας) Bugaboo the Flea. Οι χρήστες CPC το γνωρίζουν ως Roland in the Caves. 
Ιταλία:Catalypse, C64: Πολύ καλό shmup από την Ιταλία που βγήκε προς το τέλος της ζωής του C64. 
Ολλανδία:Akin, MSX2: Από τα πιο εντυπωσιακά παιχνίδια του συστήματος βγήκε το 1995 στην δύση των home computers. Αξίζει να το δείτε γιατί είναι τεχνικά πολύ εντυπωσιακό όπως και τα υπόλοιπα παιχνίδια της Parallax (που είναι ένας άνθρωπος)
Ουγγαρία: Water Polo, C64: Μάλλον ο καλύτερος (γιατί είναι και μοναδικός) simulator αυτού του αθλήματος. 
Πολωνία: Robbo, Atari 8 bit: Το 1989 η εποχή των bedroom coders τελείωνε αλλά στην παρθένα αγορά της Ανατολικής Ευρώπης κρατούσε ακόμα. Ένας πιτσιρικάς έφτιαξε το παιχνίδι και μαζί με ένα φίλο του έφτιαξαν την LK Avalon για να το εκδώσουν. Στη συνέχεια η εταιρία έγινε πολύ επιτυχημένη στην χώρα της.
Σουηδία:Fairlight, Spectrum: Ένα από τα καλύτερα παιχνίδια του Spectrum μας έρχεται από τη Σουηδία. Αριστουργηματικό ισομετρικό arcade adventure που χρησιμοποιεί physics. 
Φινλανδία:Delta, C64: Εκπληκτικό shmup από τον Φιλανδό με το Ελληνικό όνομα. 
 
Πίσω
Μπλουζα