Under a killing moon

Zippo

RetroActive
Joined
6 Φεβ 2008
Μηνύματα
210
Αντιδράσεις
22
1994 και η Access software αποφασίζει να βγάλει στην αγορα το πιο φιλόδοξο παιχνίδι της. Και το όνομα αυτού; Under a killing moon, ενα δυναμικό adventure game με βιντεοσκοπημένους ηθοποιούς που πήρε τον χαρακτηρισμό Inderactive movie. Επίσης ήταν το πρώτο παιχνίδι που η χωρητικότητα του καταλάμβανε όχι ένα, αλλα τέσσερα cd κάτι ανίκουστο για εκείνες τις εποχές. Ομως ας περάσουμε στο review:


Σενάριο
Στο κοντινό μέλλον ο τρίτος παγκόσμιος πόλεμος έχει χωρίσει τους ανθρώπους σε μεταλλαγμένους (που ζουν στα γκέτο) και μή-μεταλλαγμένους (που έχουν καλύτερη ζωη). Εσύ είσαι ο Τέξ Μέρφυ, ένας αδέκαρος, ντετέκτιβ με κάποιο κώδικα ηθικής, που μόλις ξεμπέρδεψες απο την προηγούμενη σου αποστολή (το παιχνίδι είναι η τρίτη συνέχεια στις περιπέτειες του Τέξ Μέρφυ. Τα άλλα δύο είναι τα Mean Streets και Martial Memoratium). Η γυναίκα σου σε έχει παρατήσει, δουλεία δεν υπάρχει και γενικά τα πράγματα δεν πάνε καλά. Ακόμα και το μπέρμπον έχει τελείωσει. Ομως ένα ωραίο πρωινό σε καλεί η ζάμπλουτη Κόμισσα Ρενιέρ που σου αναθέτει μια περίεργη δουλεία: Να πάρεις πίσω ενα αγαλματένιο περιστέρι που κλάπηκε απο την βίλα της. Βέβαια όπως καταλαβαίνετε τα πράγματα δεν είναι αυτά που δείχνουν. Σύντομα θα βρεθείς παγιδευμένος σε μια περίεργη υπόθεση που περιλαμβάνει, έναν μεταλλαγμένο εκτελεστή, μια μυστική οργάνωση, μοιραίες γυναίκες, υπόκοσμο, μαφία και πολύ ουίσκι.

Γραφικά-ΗχοςΠραγματικά δεν νομίζω οτι υπήρχε πιο εντυπωσιακό παιχνίδι εκείνη την εποχή. Τα γραφικά ακόμα και σήμερα είναι πανέμορφα, με καταπληκτικά βίντεο (οι ηθοποιοί παίζουν πολύ καλα), όμορφα backrounds και μουσική που δημιουργεί μια εκπληκτική noir ατμόσφαιρα. Πίστευω οτι αν γυρίζονταν ταινία θα ήταν απίστευη. Επίσης ο χειρισμός είναι λειτουργικός και απλός με κίνηση σε όλο τον χώρο και δυνατότητα αλληλεπίδρασης με ένα πάτημα του spacebar.


Ατμόσφαιρα - Γρίφοι
Το Under a killing moon, είναι νομίζω μια απο τις σπάνιες φορές που ένα παιχνίδι δεν έχει κανένα ψευγάδι. Η ατμόσφαιρά του παραπέμπει σε παλιές νουάρ ταινίες ενώ έχει αρκετά φουτουριστικά στοιχεία που ίσως θυμίσουν ένα πιο ανάλαφρο Blade Runner. Ο δε χαρακτήρας του Τεξ Μέρφυ με το καπέλο, την καμπαρντίνα και το βαριεστημένο ύφος είναι άξιος συνεχιστής της κληρονομιάς του Σάμ Σπέιντ και του Φίλιπ Μάρλόου. Οι γρίφοι του παιχνιδιού είναι και αυτοί αρκετά έξυπνοι και λειτουργούν πολύ καλά με το σενάριο (δηλαδή δεν κάνεις πράγματα μόνο και μόνο για να τα κάνεις). Το επίπεδο δυσκολίας είναι νορμάλ, πράγμα που σημαίνει οτι αν και απαιτητικό, μπορεί να το πάιξει κάποιος που δεν είναι συνηθησμένος σε adventure games. Ενα άλλο στοιχείο που μου άρεσε είναι οτι η χρήση διαλόγων επηρρεάζει πολύ το παιχνίδι. Εδώ οι δημιουργοί είχαν την πανέξυπνη ιδέα, να διαμορφώσουν τις επιλόγες έτσι ώστε να σου δίνεται η δυνατότητα να επιλέξεις το ύφος με το οποιο θα μιλήσει ο Τέξ και όχι ακριβώς την ατάκα. Δηλαδή μπορείς να είσαι ειρωνικός, θλιμμένος, σκληρός κ.α.

Εν κατακλέιδι θα έλεγα οτι το Under a killing moon πρέπει να γίνει παράδειγμα προς μίμιση σε όλους τους δημιουργούς adventure games αλλα και σε όλους όσους θέλουν να φτιάξουν ένα πραγματικά διασκεδαστικό και πρωτοποριακο παιχνίδι. Κρίμα που δεν γίνονται πια τέτοια...

Υ.Γ σε μερικές μέρες θα φορτώσω λίγα βίντεο και φωτογραφίες.
 
Απίστευτο παιχνίδι!Μπράβο για το review!
 
Mα πώς μου ξέφυγε αυτό το review..;!;;!

Μπράβο φίλε Zippo,σίγουρα άξιζε μια αναφορά και σ' αυτό το παιχνίδι...!

(το οποίο,χάρη στον teflonα,έχω αυθεντικό πλέον!)

Το Under a killing moon υπήρξε ασφαλώς πρωτοποριακό και σημαντικότατο παιχνίδι στο χώρο του PC gaming!

Θυμάμαι ακόμη το σάλο που είχε δημιουργήσει η κυκλοφορία του,με αφιερώματα,ειδήσεις και βίντεο γύρω από το παιχνίδι,ακριβώς λόγω του FMV χαρακτήρα του!

Θα έλεγα άνοιξε το δρόμο για τη μεγάλη τότε τρέλα των FMV adventures,που προσωπικά γούσταρα πολύ...

Ο δε Tex,ήταν Η μορφή στο παιχνίδι αυτό,πραγματικά φοβερός ο ηθοποιός αλλά και οι ατάκες του !!

Nice,έτσι να θυμόμαστε παιχνίδια-σταθμούς της παλαιότερης εποχής....

Περιμένουμε τις photos και τα videos από το παιχνίδι..!
 
Πολυ καλο game,και πολυ πετυχημενα videos ειχε το παιχνιδι,λες και επαιζες σε ταινια,Ωραιο review.
 
picture.php


Για σου μανάρι...για πιασε το Φως των Σπόρ και ένα Malboro...

---

picture.php


Καλημέρα ομορφούλα...

---

picture.php


Το όνομα μου είναι Μέρφυ. Τεξ Μερφυ. Και είμαι ζόρικος.
 
Άψογος φίλε Zippo...!

Aν και προτείνω να μεταφέρουμε τα screenshots στο αρχικό post,αν συμφωνείς κι εσύ...
 
θυμαμαι που ειχε ζωγραφισει εναν πυροσβεστηρα αντι να αγορασει κανονικο γιατι του εκαναν ελεγχους ασφάλειας στο γραφειο του που προηγουμενως ηταν σχολη χορου και ειχε ακομα πατημασιες στο πατωμα...απλα τραγικός! Αν θυμαμαι καλα ειχε και ενα συστημα με ποντους που σου αφαιρουσε αν κοιταζες τα hints...
 
Σημαντικότατη μορφή στην ιστορία των games ο Tex Murphy. Ειδικά το pandoras directive πρέπει να είναι από τα καλύτερα παιχνίδια που έχω παίξει ever. Κρίμα που το Overseer μας άφησε στη μέση και εκεί που θα έβγαινε overseer 2 ή κάπως έτσι, αγόρασε η Μικρομαλακή την access και τερμάτισε το project Tex murphy (γιατί). Α ρε Βασιλόπορτα....
 
Φωτογραφίες από την έκδοση για Macintosh που έχω. :)

4.jpg

5.jpg

1.jpg

2.jpg

3.jpg
 
Τα Mean Streets και Martian Memorandum, τεχνικά ησαν πολυ πρωτογονα και υποδεέστερα απο αλλα 3rd person point and click adventures. Οταν βγηκε το Moon ηταν ενα φοβερο αλμα μπροστα, απιστευτο οτι ανηκε στην ιδια σειρά με τα αλλα δυο.

Το Moon και το Pandora εχουν κυκλοφορήσει σε novelizations (κυκλοφορουν και σαν ebooks) τα οποια θα ελεγα ειναι αρκετα καλα αναγνώσματα για οποιον ενδιαφερεται

Επισης (δεν εχω τελειωσει το Overseer) εχω ακουσει οτι η επισημη ιστορια συνεχιζεται σε ενα audio drama, το οποιο μπορειτε να κατεβασετε ελευθερα σε mp3.
 
Aλλος ένας all-time classic (πλέον) τίτλος, και πολύ όμορφες οι photos απο την έκδοση για Mac !!

Mία προσωπική άποψη για όσα γράφτηκαν για το (ακόμα πιό κλασσικό) Mean Streets: Απο τεχνικής άποψης δεν το θεωρώ καθόλου πρωτόγονo και υποδεέστερo απο άλλα adventures.

Το παιχνίδι διέθετε VGA γραφικά την στιγμή που οι τότε τίτλοι των Lucasfilm & Sierra έβγαζαν EGA (ακόμα και αν υπήρχε "vga" ως επιλογή).

Επίσης μέσω της Realsound τεχνικής απέδιδε φοβερό ήχο & μουσική απο το απλό και ταπεινό σπηκεράκι (πράγμα σημαντικό καθ' ότι δεν είχαν ακόμα προλάβει να γίνουν "mainstream" οι κάρτες ήχου που έφερε στο προσκήνιο η Sierra με το King's Quest IV). Tέτοιας ποιότητας ήχος σπάνιζε εξαιρετικά στα pc, και ήταν ελάχιστα τα games στα οποία είχα ακούσει κάτι παρόμοιο μέσω speaker (έχουν γίνει αναφορές παλιότερα για Wizball, Space Racer, κ.α.).
 
Martian Memorandum, Countdown, Amazon. Ομιλία ακόμη και σε speaker αν θυμάμαι καλά!
 
Πραγματι το Mean Streets ηταν πρωτοπορο τεχνολογικά. Οταν εγραφα το προηγουμενο ποστ ειχα στο μυαλο μου το gameplay και interface που οντως ηταν καπως πρωτογονα.
 
Το πρώτο FMV Adventure που είχα παίξει στον 386 μου, με ασπρόμαυρη(!!!) οθόνη!
 
Πίσω
Μπλουζα