Unpacking A1000 (με μια μικρή ιστοριούλα)

mike

RetroJunkie™
Joined
17 Νοέ 2008
Μηνύματα
2.153
Αντιδράσεις
86
Ηταν μια ήρεμη βράδια, λίγο πριν τα Χριστούγεννατου 1987, σε κάποιο προαστειο της Δυτικής τότε Γερμανίας. Ο Kai, κλασικό δείγμα Γερμανού τεχνοκράτη, σκεφτόταν έχοντας ένα περιοδικό πληροφορικής στο χέρι :

“η εταιρία μεγαλώνει, χρειαζόμαστε επέκταση και αναβάθμιση στις υπηρεσίες μας, ένας από αυτούς τους νέους υπολογιστές θα μπορούσε να προσφέρει πολλά. Αλλα ποιος? Χρειαζόμαστε κάποιον που να δίνει εκτός από χρηστικότητα και το κατάλληλο image στην εταιρία. Θα είναι ο καλύτερος που μπορούμε να πάρουμε. Θα πρέπει να έχει και φανταχτερά γραφικά και σούπερ ήχο, να εντυπωσιάζει, όχι όπως τα μονόχρωμα συμβατά. Και να έχει και δύναμη και περιφερειακά. Χμ, από ότι διαβάζω εδώ στο περιοδικό πρέπει να είναι ένα home micro με μεγάλη μνήμη, 128ΚB λέει. Αυτό τα 8μπιτα CPC6128, commodore128, spectrum128 είναι παρόμοια, ποιο να διαλέξω? Όμως τώρα η τεχνολογία προχωράει, τα 16μπιτ έχουν κάνει την εμφάνιση τους, θα πάρω ένα 16bit, αυτό το φοβερό Atari ST. Να δω τι λένε στο περιοδικό, θα βρω καμιά διαφήμιση? Ωπ... τι είναι αυτό... AMIGA ? Τι είναι πάλι αυτό? Τι λέει από κάτω στο περιοδικό:

“Αποκτήστε τώρα το μέλλον. Αποκτήστε τώρα την AMIGA! Επεξεργαστής 68000 της MOTOROLA, 512K RAM που επεκτείνονται μέχρι τα 9 ΜΒ, DRIVE 3.5 ιντσών 880ΚΒ, 3 ειδικά τσιπάκια για τα γραφικά τον ήχο και τα περιφερειακά, IBM συμβατότητα μέσα από SOFTWARE ή HARDWARE, 4096 χρώματα, BLITTER, 9 MODE γραφικών, 8 SPRITES, 4 κανάλια ήχου, 32 όργανα, μια ανδρική, μια γυναίκεια φωνή και SUPER τιμή”

Είναι αλήθεια όλα αυτά? Τότε μιλάμε για τον υπέρ-υπολογιστή. Θα κάνω μια επίσκεψη σε κάποιο τοπικό μαγαζί με υπολογιστές, να το δω από κοντά”

Μέτα από λίγες ήμερες ο Κai έκανε την επίσκεψη στο μαγαζί υπολογιστών και αφού είδε σε λειτουργία μια από τις ελάχιστες διαθέσιμες AMIGA 1000, έφυγε έχοντας παραγγείλει μια μαζί με το κατάλληλο υψηλής ανάλυσης μόνιτορ 1081.

Την άλλη ήμερα τα παρέλαβε. Ηταν δυο τεραστία κουτιά, πολύ προσεγμένη συσκευασία. Σίγουρα η εταιρία commodore θεωρούσε το AMIGA 1000 ως ναυαρχίδα της. Σε άσπρο προς το μπεζ χρώμα το πρώτο κουτί, ήταν βαρύ, “σίγουρα θα είναι η οθόνη μέσα σκέφτηκε”:

Προβολή συνημμένου 57113

Έκοψε βιάστηκα τις ταινίες και το άνοιξε. Μέσα βρισκόταν η οθόνη 1081, προστατευμένη με αφρολέξ περιμετρικά και τυλιγμένη καλά με διάφανο πλαστικό περιτύλιγμα. Τα πάντα ήταν μέσα, καλώδια σύνδεσης, βιβλίο οδηγιών, ακόμα και ένα τεράστιο διάγραμμα με όλη την σχεδίαση των κυκλωμάτων του 1081. Αργότερα έμαθε ότι αυτό λέγεται schematics και περιεχέι τα πάντα.

Προβολή συνημμένου 57114

Βγάζοντας εξω την οθόνη εντυπωσιάστηκε με το λαμπερό μαύρο χρώμα του κρυστάλλου της οθόνης, το περιέγραφαν τότε σαν “Black Matrix”. Σκέφτηκε “φαντάζομαι πως θα δείχνει τα χρώματα, εφόσον δείχνει τόσο εντυπωσιακή ακόμα και σβηστή!”

Προβολή συνημμένου 57115

Ηταν η σειρά του μικρότερου κουτιού. Το ίδιο χρώμα άσπρο, με μια φωτογραφία της Α1000 από έξω. Η Α1000 στο κάτω μέρος, ανάμεσα στα αφρολέξ, τυλιγμένη με ένα πλαστικό περιτύλιγμα, αυτή τη φορά σε λίγο πιο σκούρο χρώμα. Στο επάνω αφρολέξ το ξεχωριστό πληκτρολόγιο και το ποντίκι, μάλιστα είχε προβλεφθεί και θήκη για τις δισκέτες! Ο Kai δεν κρατιόταν: έβγαλε γρήγορα τα προστατευτικά και την ακούμπησε στο τραπέζι.

Προβολή συνημμένου 57116

Εξέτασε προσεκτικά το μηχάνημα, ήταν κάτι μεταξύ των desktop που προωθούσαν τα pc και του “ενωμένου-μαζεμένου” μηχανήματος που προωθούσαν τα home. Mεγαλυτερο από home, μικρότερο από pc. Παρατηρώντας το πληκτρολόγιο, παρατήρησε ένα περίεργο πλήκτρο με κόκκινο χρώμα και επάνω του το σήμα “Α”.

Προβολή συνημμένου 57117

Είναι ενα πλήκτρο AMIGA σκέφτηκε ενώ ετοιμαζόταν να την βάλει στο ρεύμα.

Μέτα την πρώτη επαφή, τίποτα δεν θα ήταν πια το ίδιο για την εταιρία αλλα πολύ περισσότερο για τον ίδιο τον Kai. Εχει περάσει σε μια άλλη διάσταση, στο σύμπαν της AMIGA.

ΣΥΝΕΧΙΖΕΤΑΙ.... (πατηστε πάνω στις εικόνες για ζουμ)
 
mike είπε:
Ηταν μια ήρεμη βράδια, λίγο πριν τα Χριστούγεννα του 1987, σε κάποιο προαστειο της Δυτικής τότε Γερμανίας. Ο Kai, κλασικό δείγμα Γερμανού τεχνοκράτη, σκεφτόταν έχοντας ένα περιοδικό πληροφορικής στο χέρι :“η εταιρία μεγαλώνει, χρειαζόμαστε επέκταση και αναβάθμιση στις υπηρεσίες μας, ένας από αυτούς τους νέους υπολογιστές θα μπορούσε να προσφέρει πολλά. Αλλα ποιος
Τον κακομοίρη τον Kai, τελικά και στην Γερμανία σε πιάνανε κορόιδο. Ο μαγαζάτορας του πούλησε υπολογιστή διετίας για τελευταία λέξη της τεχνολογίας, ενώ είχε ήδη κυκλοφορήσει το επόμενο μοντέλο (Α2000). Πάλι καλά που δεν του έδωσε Commodore 64. :rofl: :rofl: :rofl:

Πάρα πολύ ωραίο κείμενο mike, αλλά η ημερομηνία που τοποθετείς τα γεγονότα το χαλάει λίγο και δεν κρατήθηκα... ;)
 
Ωραία παρουσίαση mike. :)

Θυμάμαι παλιά στο Pixel που είχα διαβάσει πως το configuration της πρώτης Amiga είχε 256k ram, αλλά υποθέτω πως αυτή για την οποία διάβαζε ο Kai στη διαφήμιση του περιοδικού, ήταν κάποιο ειδικό μοντέλο που κυκλοφορούσε μαζί με επέκταση που την έφερνε στα 512k.
 
Χτύπησε ο Mike καλοκαιριάτικα με μία ωραία Amigo ιστορία. Πράγματι, λίγο αργά την αγόρασε την Amiga 1000, αλλά αυτό δεν μειώνει το αίσθημα της τεχνολογικής υπεροχής που απέπνεε το μηχάνημα, την εποχή εκείνη.
 
Βασικα τιποτα δεν ειναι ΤΥΧΑΙΟ, δεν ειναι λαθος ουτε το 1987 ουτε το 512ΚΒ.

Αυτο ακριβως διαβαζα στο περιοδικο της εποχης και το εγραφε κατα λεξη στην διαφημιση.

Ηταν τευχος Νοεμβριος του 1987. Με βαση τις ημερομηνιες κυκλοφοριας, η Α1000 ηταν περιπου ενα χρονο στην παραγωγη και μπορει να ειχε κυκλοφορησει και η Α500. Αλλα οι καταχωρισεις στα περιοδικα μερικες φορες ειναι ιδιες για αρκετους μηνες.
 
Mα το 1987 κυκλοφορησε και η 500αρα,οποτε εστω για ενα δυο μηνες ηταν σε παραλληλη παραγωγη.
 
Αυτο ακριβως εγραψα και εγω, οτι μαλλον ειχε κυκλοφορησει και η Α500 εκτος απο την Α1000.
 
Παρακαλείστε οι υπόλοιποι ρετρομανιακοί να μην ενοχλείτε τον συγγραφέα με ποταπά σχόλια! :p

Πέντε χρόνια πάνω, πέντε χρόνια κάτω...εκεί θα τα χαλάσουμε; ;)
 
Παιδιά μην κρίνουμε με βάση την σημερινή εποχή. Στα 80s ήταν απολύτως φυσιολογικό να αγοράσεις έναν home computer δύο ετών, για τον απλούστατο λόγο ότι για να τον πάρεις με το που κυκλοφορούσε ήθελες μια μικρή περιουσία. Η αγορά μας Α1000 το 1987 δεν μου ακούγεται καθόλου παράλογη. Έστω κι αν το καλοκαίρι του ίδιου έτους, κατά σύμπτωση επίσης από την Δυτική Γερμανία -ως κάτοικος Βρυξελλών-, εγώ αγόρασα την Amiga 500. :) Άλλωστε μόλις 1.5 χρόνο πριν είχα πάρει τον Spectrum ZX+.
 
Βασικά, εγώ έχω να πω καλορίζικος, αν κατάλαβα καλά...
 
Ευχαριστω DINO, καλα καταλαβες, σχεδον αχρησιμοποιητο το μηχανακι.
 
Υπαρχει ενα μικρο θεματακι οτι σταματησε να κυκλοφορει η 1000 το '87. Θα ειναι λιγο χαλια να αγορασεις κατι και μετα απο μερικες μερες να καταργηθει το μοντελο (ειδικα αμα εχεις δωσει ενα σκασμο λεφτα).
 
Kολησσατε ολοι με το 1987, βαλτε ενα 1986 να τελειωνουμε ;)
 
Μην πτοείσαι, Mike! ;)

Εμένα μ' αρέσει και η ιστορία, και το μηχανάκι!

(Καλόπαιχτο! Πότε να περιμένουμε τη συνέχεια?! :D )
 
Πσσσς αψογο. Ολοκαινουριο. Απο το κουτι, αφου το ανοιξες πρεπει να ξεπηδησε εργοστασιακος αερας commodore, με γεια! Καλοδουλευτο!
 
alkis21 είπε:
Παιδιά μην κρίνουμε με βάση την σημερινή εποχή. Στα 80s ήταν απολύτως φυσιολογικό να αγοράσεις έναν home computer δύο ετών, για τον απλούστατο λόγο ότι για να τον πάρεις με το που κυκλοφορούσε ήθελες μια μικρή περιουσία. Η αγορά μας Α1000 το 1987 δεν μου ακούγεται καθόλου παράλογη. Έστω κι αν το καλοκαίρι του ίδιου έτους, κατά σύμπτωση επίσης από την Δυτική Γερμανία -ως κάτοικος Βρυξελλών-, εγώ αγόρασα την Amiga 500. :) Άλλωστε μόλις 1.5 χρόνο πριν είχα πάρει τον Spectrum ZX+.
Εδώ εγώ πηρα το 6128 το 1988 ενώ ηδη ηταν 3 χρόνια στη μπαραγωγή! Και το πουλησα το 1990 για 50.000δρχ (για χάρη της 500άρας)! Αρα το μηχανάκι πουλαγε ακομα!
 
Kαλοριζικο και απο εμενα το μηχανακι!Ειναι απιστευτη αισθηση να αγοραζεις τωρα,κατι απο τα παλια που να ειναι brand new!
 
Δεν προλαβαινω να γραψω την συνεχεια...
 
Βασικα σκεφτομουν η συνεχεια να ειναι με ενα φωτορομανζο με την Α1000 σε χρηση και τι προσφερε εκεινη την εποχη σε προγραμματα κυριως.

Αλλα μου ηρθε μια αλλη ιδεα, που θα αποτελεσει την συνεχεια του αρθρου.
 
Πίσω
Μπλουζα