VGA to TV SCART

vangel

Banned
Joined
26 Ιαν 2009
Μηνύματα
168
Αντιδράσεις
5
ΤΟ ΚΥΚΛΩΜΑ Aυτό είναι ένα κύκλωμα μετατροπέας από VGA σε TV SCART σύνδεση. Βασικά είναι ένα κύκλωμα που δέχεται τα σήματα από την έξοδο της κάρτας VGA , τα μετατρέπει σε συνδυασμό RGB+composite sync και στην συνέχεια τα οδηγεί στον συνδετήρα SCART. Τα στοιχεία εικόνας από την έξοδο της κάρτας VGA , RED , BLUE και GREEN είναι ήδη έτοιμα ,φέρουν την σωστή τάση των 0.7 vpp και την σωστή αντίσταση των 75Ω για απευθείας σύνδεση με τον συνδετήρα SCART , για απεικόνιση στην TV. Αυτό που πρέπει να αλλάξει είναι ο σωστός συνδυασμός των οριζόντιων και κάθετων σημάτων χρονισμού από την VGA σε ένα σύνθετο σήμα που θα οδηγηθεί στην είσοδο VIDEO in pin του SCART. Αυτή την μετατροπή την αναλαμβάνουν τα ηλεκτρονικά εξαρτήματα του κυκλώματος.

wol_error.gif
.[edit] Dead pic [Edit]

ΠΩΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΕΙ

Αυτό το κύκλωμα έχει σχεδιαστεί για να μετατρέπει τα κανονικά σήματα VGA, τα στάνταρ RGB και το σύνθετο σήμα συγχρονισμού. Το κύκλωμα είναι απλό γιατί το σήμα RGB από την VGA είναι έτοιμο στο στάνταρ επίπεδο 0,7 Vpp και σε 75Ω φορτίο. Για τα σήματα συγχρονισμού υπάρχει ένα κύκλωμα που μετατρέπει το οριζόντιο και το κάθετο σε ένα σύνθετο. Το κύκλωμα είναι απλό βασισμένο σε ένα ΤΤL ολοκληρωμένο με τέσσερις πύλες XOR , δύο αντιστάσεις και δύο πυκνωτές. Η επιλογή του ολοκληρωμένου TTL είναι η λογική γιατί τα σήματα συγχρονισμού της VGA είναι σήματα TTL. Ο μετατροπέας των σημάτων συγχρονισμού είναι ένα σύστημα που ρυθμίζει την διαφορά πολικότητας των σημάτων , έτσι ώστε το σύνθετο σήμα να είναι πάντα σωστό. Η κάρτα VGA χρησιμοποιεί διαφορετικές πολικότητες στα σήματα συγχρονισμού για να πληροφορεί το Monitor πια ανάλυση να χρησιμοποιεί. Αυτό το κύκλωμα ρυθμίζει τις αλλαγές πολικότητας των σημάτων σε λιγότερο από 200 mSec , που είναι πιο γρήγορη και από το χρόνο ρύθμισης ενός κοινού Monitor VGA. Το κύκλωμα για να λειτουργήσει χρειάζεται σταθεροποιημένη τάση +5V (+/-5%) και ρεύμα 120mA.

ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ

Ο μετατροπέας VGA σε TV είναι εύκολος στην κατασκευή του αρκεί να υπάρχει μια σχετική εμπειρία στις κατασκευές ηλεκτρονικών. Το κύκλωμα μπορεί να κατασκευαστεί επάνω σε μια μικρή πλακέτα EPOXY.Θυμηθείτε μόνο να συνδέσετε και το ολοκληρωμένο κύκλωμα με την τροφοδοσία των 5V (στο σχέδιο δεν φαίνεται).Το κύκλωμα για να λειτουργήσει σωστά χρειάζεται οπωσδήποτε σταθεροποιημένη τάση επομένως πρέπει να χρησιμοποιήσετε και ένα REGULATOR LM7805. Στην είσοδο του 7805 η τάση θα πρέπει να είναι από 9 έως 16V ώστε να καταφέρει να μας δώσει την επιθυμητή σταθεροποιημένη τάση των 5V στην έξοδό του. Την τάση απο 9 εως 16V μπορούμε να την πάρουμε και από τον υπολογιστή μας ή απο ενα εξωτερικό μικρό τροφοδοτικό πρίζας. Από τον υπολογιστή μπορούμε να πάρουμε απο τα εξης σημεία : απο την θύρα RS232 , απο την παράλληλη θύρα , απο την PS2 και τέλος απο μια φίσα τροφοδοσίας απο το εσωτερικό του υπολογιστή. Μεγάλη προσοχή πρέπει να δοθεί στις κολλήσεις που θα κάνετε και στην καλωδίωση του κυκλώματος , αποφύγετε τις ψυχρές κολλήσεις γιατί το κύκλωμα λειτουργεί σε μεγάλη συχνότητα και σίγουρα θα δημιουργηθούν αστάθειες στο κύκλωμα με αποτέλεσμα κακή ποιότητα εικόνας ή και έλλειψη συγχρονισμού στην οθόνη της TV. Προσέξτε ώστε η κόλληση να είναι καθαρή και γυαλιστερή μονο ετσι θα είστε σίγουροι οτι η κόλληση έχει γίνει σωστή . Για την καλωδίωση χρησιμοποιείστε θωρακισμένα καλώδια μπλεντάζ και γειώστε τον θώρακα των καλωδίων στο σασί της πλακέτας. Καλό είναι η κατασκευή να τοποθετηθεί μέσα σε ένα πλαστικό κουτί και να τοποθετηθεί και ένας connector EURO/SCART θηλυκός για τοποθέτηση σε σασί.

Καλή επιτυχία.

ΥΛΙΚΑ

U1 : 74LS86

C1 : 22μF

C2 : 2,2 μF

R1,R2 : 2k2

R3,R4,R5 : 2k2

R6,R7,R9 : 47k

R8 : 120

T1,T2 : 2N2222

Καλώδιο σύνδεσης VGA male 15pin sub D (DE 15)

Output connector 21pin EURO/SCART female
 
Τελευταία επεξεργασία από έναν συντονιστή:
Να εξηγήσω τι στο καλό χρειάζεται αυτό το καλώδιο.

Με αυτό μπορείτε να συνδέσετε το PC σας στην RGB SCART είσοδο της τηλεόρασής σας. Προσοχή! Πολλές TV έχουν δύο SCART εισόδους. Μια AV SCART που κάνει encoding του σήματος σε PAL (δεν το θέλουμε αυτό) και μια RGB που περνάει το σήμα ως έχει (αυτό θέλουμε).

Με αυτόν τον τρόπο μπορείτε να μετατρέψετε την TV σας σε arcade monitor και να παίζετε τα παιχνίδια των emulators (όχι μόνο arcade, αλλά και κονσολών και υπολογιστών) τέλεια, με 100% πιστότητα σαν να παίζετε στο αυθεντικό μηχάνημα.

Επίσης είναι ιδανικό για παρακολούθηση SD ταινιών (όπως DVD) και με ορισμένα προγράμματα θα έχετε ποιότητα εικόνας που δεν θα μπορεί να ανταγωνιστεί κανένα dedicated player. Δείτε ΕΔΩ για περισσότερα.

Για να γίνει αυτό δεν φτάνει μόνο το καλώδιο. Θα πρέπει η VGA σας να βγάλει 15Khz οριζόντια frequency, ενώ κανονικά βγάζει 31Κhz. H οριζόντια συχνότητα ανανέωσης ορίζει και τις αναλύσεις που μπορούν να επιτευχθούν. Με το κανονικό VGA σήμα δεν γίνεται να έχεις χαμηλές αναλύσεις όπως 320X240 για παράδειγμα. Αναγκαστικά λοιπόν θα πρέπει να γίνει upscaling όπου έχουμε μείωση ποιότητας.

Όμως υπάρχουν τρόποι οι κάρτα γραφικών να παίξει τις original αναλύσεις των μηχανημάτων ώστε να έχουμε τέλεια εικόνα.

1) ArcadeVGA: Eξειδεικευμένη κάρτα που έχει τις αναλύσεις των arcade παιχνιδιών. Παρόλα αυτά δεν θα την πρότεινα γιατί α) είναι ακριβή, β) είναι underpowered και σε περιορίζει και γ) υποστηρίζει μόνο αναλύσεις arcade παιχνιδιών ενώ με άλλα συστήματα (πχ Amiga 50hz games) θα έχετε πρόβλημα.

2) Powestrip: To πιο ευέλικτο εργαλείο, το οποίο όμως δεν είναι δωρέαν και είναι δύσκολο να ρυθμίσεις τις αναλύσεις (ιδίως των μηχανημάτων με πολύ χαμηλές αναλύσεις)

3) Soft 15Khz Δωρεάν εργαλείο ειδικό για gaming. To μειωνέκτημά του είναι ότι δεν υποστηρίζονται όλες οι αναλύσεις σε όλες τις κάρτες γραφικών.

To πρόβλημα πολλές φορές θα είναι το overscan το οποίο φτιάχνεται με το Powerstrip, αλλά αλλιώς ίσως να χρειαστεί να μπείτε στο service mode της τηλεόρασης. ΠΡΟΣΟΧΗ! θα πρέπει να έχετε το service manual (που έχει και τον κωδικό για να μπείτε στο service mode) και να ξέρετε τί κάνετε (στην πρώτη μου προσπάθεια τα είχα διαλύσει όλα).

Edit: Τα παραπάνω είναι σε πολύ γενικές γραμμές. Κάποια στιγμή (όταν θα έχω χρόνο και θα έχω τελειώσει το project) θα ακολουθήσει οδηγός για στήσιμο computer για retro gaming και θέαση SD περιεχομένου σε CRT TV (ή ακόμα καλύτερα σε μεγααάλο multisync monitor για τους τυχερούς). Ο οδηγός θα εμπεριέχει:

1) επιλογή hardware (φτηνό εννοείται)

2) Επιλογή case (HTPC ή μόντα retro μηχανήματος για πιο αυθεντικό feeling*)

3) Κατασκευή ή αγορά καλωδίου

4) Επιλογή και ρυθμίσεις software για βέλτιστο αποτέλεσμα

5) Επιλογή και ρυθμίσεις emulators

6) Επιλογή και ρυθμίσεις frontend

*Σκέφτομαι παλιό και μεγάλο VCR: οι πιθανότητες να τα κάνω θάλασσα και να καταστρέψω όλο το hardware ανέρχονται στο 99,9%. :D
 
Τελευταία επεξεργασία από έναν συντονιστή:
Δε μπορώ να φτιάξω το καλώδιο αυτό,φτιάχνει ή πουλάει κανείς?
 
αυτο ισχυει και για τα λαπτοπ?εχει κανεις υποψην που μπορω να αγορασω ενα?
 
Δεν θα δουλέψει το καλώδιο με laptop.... Εκτός και αν έχει EGA... :)
 
γιατι να μην δουλεψει σε laptop το καλωδιο αυτο?
 
Παιδιά το καλώδιο δουλεύει και σε laptop. Βασικά δεν είναι καλώδιο για να μην μπερδευόμαστε, είναι ΚΥΚΛΩΜΑ σε πλακέτα...
 
Εγώ αναφέρομαι στο link από το wolfsoft, το πρώτο post έχει χάσει τις εικόνες και δεν μπορώ να έχω γνώμη!
 
Πίσω
Μπλουζα