Watara Supervision - Ανάσταση

elefas

Retro Member
Joined
14 Αύγ 2007
Μηνύματα
213
Αντιδράσεις
45
Καλησπέρα,

Πρωτού περάσω στο ψητό θα μου επιτρέψετε να κάνω μια μικρή αναδρομή. Τη βάζω και σε spoiler ώστε να τη διαβάσει μόνο όποιος επιθυμεί.

Θυμάμαι λες και ήταν χτες, πιτσιρικάς 12, 13 χρονών να παίζουμε με τον αγαπημένο μου φίλο Γιάννη με το supervision του. Στα παιδικά μας μάτια, μας φαίνοταν εφάμιλο του gameboy που αυτός ήταν ο διακαής μας πόθος να πούμε την αλήθεια, όμως το χαρτζιλίκι μας δεν έφτανε για τέτοιες υπερβάσεις. Ο Γιάννης μετά το γυμνάσιο έφυγε πήγε στη Χίο από όπου ήταν η καταγωγή του και κάναμε πάρα πολλά χρόνια να συναντηθούμε. Αρκετό καιρό μετά λόγω της αγάπης μου για τους υπολογιστές σπούδασα στην Πάτρα στους μηχανικούς Η/Υ. Η εξομοίωση home computers και κονσολών στις αρχές του 2000 μου τράβηξαν το ενδιαφέρον (όπως και σε πολλούς άλλους ρετρομανιακούς φαντάζομαι). Επίσης υπήρξε ένα διάστημα (περί το 2004) που ασχολούμουν σαν τρελός με τη homebrew σκηνή του αθάνατου dreamcast. Για το dreamcast είχαν κυκλοφορήσει πάρα πολλοί emulators σχεδόν για κάθε σύστημα. Θέλοντας να βάλω ένα λιθαράκι και εγώ στη σκηνή άρχισα να διαβάζω κώδικα από όσους developers τον δημοσίευαν (με μεγαλύτερη έμφαση στον κώδικα εξομοιωτών για τον αγαπημένο μου mega drive). Φυσικά το να γράψεις από την αρχή ένα εξομοιωτή για οποιοδήποτε σύστημα πρέπει να θεωρείται άθλος, για αυτό το λόγο σύντομα άφησα τα μεγαλεπήβολα σχέδια και άρχισα να κοιτάω κάτι πιο απλό και γήινο για τις δυνατότητές μου. Και αυτό ήταν η μεταφορά (το porting δηλαδή) ενός σχετικά απλού εξομοιωτή στο dreamcast. Και εδώ έρχεται το watara! Μέχρι τότε δεν υπήρχε για το dreamcast αντίστοιχος εξομοιωτής, οπότε παρασυρμένος από τη νοσταλγία για το μηχανηματάκι που παίζαμε παιδιά, με λίγο ξενύχτι και αρκετό πείσμα κατάφερα να μεταφέρω την έκδοση που είχε κυκλοφορήσει για windows pc στο dreamcast (φυσικά με πολλά bugs και ατέλειες). Αργότερα έκανα και το porting για Windows Pocket PC (ή αλλιώς τα smartphones προτού εισβάλλουν τα iphone και το android στη ζωή μας). Πριν 3, 4 χρόνια λοιπόν συναντιόμαστε με το Γιάννη. Και κάπως το έφερε η κουβέντα και βγάζω το κινητό μου από την τσέπη (ένα qtek windows pocket pc) και του δείχνω για πλάκα τον εξομοιωτή. Βάλαμε και οι δυο τα γέλια και θυμηθήκαμε τα παλιά. Και επειδή η ζωή ρόδα είναι και γυρίζει ο φίλος μου ο Γιάννης έρχεται Αθήνα (γιατρός πλέον να κάνει την ειδικότητά του). Πάω χτες από το σπίτι του να τον δω και λίγο πριν φύγω με σταματάει, πάει στο δωμάτιό του και επιστρέφει κρατώντας ένα κουτί. Μου λέει παρτο, αξίζει να το χεις εσύ. Τι ήταν; Ναι σωστά, το watara με 5-6 κασσέτες, διατηρημένο σε άριστη κατάσταση! Ντάξει μπορεί να βαρεθήκατε την ιστορία, να σας φαίνεται αστεία, πειράζει όμως που εγώ συγκινήθηκα;;; :p . Λοιπόν στο ζουμί τώρα:

Χτές παρέλαβα ένα watara supervision σε άριστη θα έλεγα κατάσταση.

attachment.php


attachment.php


Δυστυχώς όμως δεν δούλευε ούτε με μπαταρίες ούτε με μετασχηματιστή ρεύματος. Όσο και αν έψαξα στο ίντερνετ δεν βρήκα κάποιον οδηγό για βλάβες για το μηχανάκι αυτό. Δεν είχα άλλη επιλογή παρά να το εγχειρήσω :cool:

Το να το ανοίξει κάποιος δεν είναι δύσκολο, έξι βίδες συγκρατούν το πίσω πλαστικό του. Βγάζοντάς στο θέλει προσοχή στο πάνω μέρος καθώς καθώς θα πρέπει να βγουν οι ακροδέκτες τις οθόνης από την κύρια πλακέτα. Η οθόνη είναι βιδωμένη στο εμπρός πλαστικό ενώ η πλακέτα στο πίσω οπότε θέλει λίγο προσοχή μη γίνει καμιά ζημιά. Επίσης προσοχή καθώς υπάρχει και μια καλωδιοταινία που συνδέει την πλακέτα με τα πλήκτρα, αυτή δεν βγαίνει οπότε μην τραβήξετε απότομα τα πλαστικά μέρη μετά το ξεβίδωμα.

Αφού πειραματίστηκα με το πολύμετρο, μου έγινε αντιληπτό ότι για κάποιο λόγο, η πλακέτα της οθόνης (που έχει και το led λειτουργίας) δεν είχε γείωση. Οπότε δεν άναβε και δεν έπαιζε τίποτα. Ευτυχώς βρήκα ένα άρθρο που εξηγεί λίγο το hardware του supervision (http://blog.kevtris.org/blogfiles/Supervision_Tech.txt) στο οποίο γράφει ότι η κασέτα αποτελεί μέρος της γείωσης του συστήματος (για αυτό το λόγο επίσης το μηχάνημα δεν ανάβει αν δεν έχει τοποθετηθεί κασέτα). Κοινώς κάποιος ακροδέκτης του cartridge slot θα πρέπει να κάνει γείωση. Στο λινκ που παρέθεσα αναφέρει ότι αυτός ο ακροδέκτης είναι ο νούμερο 21. Ειναι δηλαδή όπως κοιτάμε από την πίσω μεριά το μηχάνημα ο πάνω δεξιά. Αυτό που έκανα λοιπόν ήταν να ενώσω τον ακροδέκτη αυτόν με τη γείωση της πηγής ρεύματος. Το μηχάνημα άναψε και λειτουργεί κανονικά (εκτός από μια γραμμη νεκρών pixels στο πάνω μέρος της οθόνης, φυσικά αυτό δεν είναι στο χέρι μου να φτιαχτεί).

Ορίστε η φωτογραφία με το κατσαβίδι να ακουμπάει τον ακροδέκτη του cartridge slot που πρέπει να γειωθεί

attachment.php


Ορίστε το σημείο στην παροχή ρεύματος που είναι η γείωση (κατσαβίδι)

attachment.php


Εδώ βλέπουμε το καλώδιο από τον ακροδέκτη (δεν το έχω κολλήσει πάνω στον ακροδέκτη αλλά λίγο πιο κάτω καθώς υπήρχε γραμμη στην πλακέτα που μου το επέτρεπε να το κάνω πιο "καλαίσθητο". Στην φωτό ίσως φαίνεται ότι είναι κολλημένο πάνω στον 5ο ακροδέκτη, δεν είναι όμως! Φυσικά αν το κολλήσετε πάνω στον ακροδέκτη, τον 1ο από δεξιά στη φωτό, δεν υπάρχει πρόβλημα)

attachment.php


Δείτε πριν κάνω την κόλληση την γραμμή που ξεκινάει από τον 1ο ακροδέκτη και καταλήγει σε ένα σφαιρίδιο από καλάι (κάτω και ανάμεσα από τον 5ο και 6ο ακροδέκτη).

attachment.php


Και εδώ η άλλη άκρη του καλωδίου στη γείωση από την παροχή ρεύματος

attachment.php


Με αυτή την απλή κόλληση το watara λειτουργεί και πάλι. Απορία μου παραμένει βέβαια τι παίχτηκε και χάλασε η γείωση (μήπως κάηκε κάποια αντίσταση/πυκωντής) καθώς εκ κατασκευής δεν υπάρχει το καλώδιο που έβαλα εγώ, άρα η γείωση έφτανε στον ακροδέκτη με κάποιο άλλο τρόπο.

Να και ένα βιντεάκι - απόδειξη


TRIVIA: η μουσική του Block Buster είναι...ίδια με του super mario από το gameboy!!!

Προβολή συνημμένου 54854
 
Τελευταία επεξεργασία από έναν συντονιστή:
Πραγματικα.... ιστορια "Σαν παραμυθι"(*)

Thanx for sharing:thumbup:.

(*)βλεπε και τιτλο απο παλια εξαιρετικη σειρα της Ετ3
 
Τελευταία επεξεργασία από έναν συντονιστή:
Χιλια μπραβο φιλε για της γνωσεις σου που καταφερες να το φτιαξεις και να χαιρεσαι το watara supervision που τοσο πολυ αγαπας και καλοπαιχτο.
 
Πολύ συγκινητική η ιστορία με τον φίλο σου!

Επίσης συγχαρητήρια για τις ικανότητες στα ηλεκτρονικά. Δεν σκαμπάζω από τέτοια και πάντα θαυμάζω όσους τα καταφέρνουν. :)

Και δεν το ήξερα καν ότι το Supervision emulator για Dreamcast είναι δικό σου. Εντυπωσιακή δουλειά επίσης, παρά τις ατέλειες!
 
Εξαιρετικη παρουσιαση και αψογη δουλεια! :bow:

Η επισκευη ,αν και ηταν κατι απλο,δεν ηταν κατι τοσο ευκολο να το σκεφτει καποιος...ισως η βλαβη να οφειλεται σε καποια ψυχρη κολληση αλλά τωρα δεν εχει σημασια,αφου βρηκες την λυση!Πολυ συγκινητικη και η ιστορια με τον φιλο σου!Τα συγχαρητηρια μου και για τον dreamcast watara emulator!
 
Ευχαριστώ παιδιά για τα καλά σας λόγια και κυρίως που δεν με πήρατε με τις λεμονόκουπες όσοι διαβάσατε το spoiler. Απλά ένιωθα την ανάγκη να το γράψω. Ελπίζω να είναι κατανοητές οι οδηγίες και να βοηθήσουν όποιον έχει παρόμοιο πρόβλημα. Φυσικά για οποιαδήποτε απορία θα χαρώ να απαντήσω εφόσον μπορώ.
 
elefas είπε:
Ευχαριστώ παιδιά για τα καλά σας λόγια και κυρίως που δεν με πήρατε με τις λεμονόκουπες όσοι διαβάσατε το spoiler. Απλά ένιωθα την ανάγκη να το γράψω. Ελπίζω να είναι κατανοητές οι οδηγίες και να βοηθήσουν όποιον έχει παρόμοιο πρόβλημα. Φυσικά για οποιαδήποτε απορία θα χαρώ να απαντήσω εφόσον μπορώ.
Γιατι να σε παρουμε με τις λεμονοκουπες?Αφου ολοι εδω παραθετουμε τις αναμνησεις μας...
 
Αν και προσωπικά, συνήθως βρίσκω άκρως εντυπωσιακή τη διάγνωση και την επισκευή ενός προβλήματος, εδώ μάλλον με συγκίνησε το spoiler και όχι η διαδικασία, αυτή-καθαυτή (που όπως πολύ σωστά, λέει και ο Mr. KAT Resurrector, δεν ήταν τόσο εύκολο να το σκεφτείς, μολονότι απλό! ;) )

Συγχαρητήρια - μπράβο για το μεράκι σου! :)

P.S. Επισυνάπτω και το .txt αρχείο που δίνεις στο link με τις οδηγίες, για να υπάρχει και στο site μας! ;)
 
Τελικά υπάρχει κονσόλα που δεν επιδιορθώνεις; :D . Πολύ ωραία και η ιστορία και που τελικά έφτιαξες το μηχανάκι. Το είχε ένας γνωστός μου (το μοντέλο που βλέπουμε παρακάτω) και έπειτα αγόρασε Playstation. Θυμάμαι το Crystball σαν παιχνίδι.

96380-Watara_SuperVision_(GoodSV_v2.01)-1.jpg
 
Τελευταία επεξεργασία από έναν συντονιστή:
Όλα τα σφάζω όλα τα μαχαιρώνω! Ας είναι καλά το internet και οι κοινότητες με τις χρήσιμες οδηγίες. Φοβερό μηχανάκι το SuperVision μακάρι να είχε γνωρίσει μεγαλύτερη δόξα και υποστήριξη από 3ους κατασκευαστές. Θα ήταν σκληρός αντίπαλος του GameBoy.
 
Οντως ήταν καλύτερο σε hardware απο το GAME BOY αλλά δεν ειχε υποστήριξη,το ανταλλαξα τότε μαζι με 10 παιχνιδια για 5 κασσέτες game boy,αλλά για καλή μου τύχη το ξαναβρήκα σε μαγαζί και το πήρα πρόσφατα στο κουτί του,εννοείται δεν το ξαναδίνω!!!!!!είχε και ένα κακό ,σχεδόν κανένα παιχνίδι δεν τερμάτιζε ,ειχαν κολλήματα!!
 
Πίσω
Μπλουζα