Way of the dragon (1972)

Jackie dragon

RetroMaNiaC
Joined
29 Οκτ 2010
Μηνύματα
736
Αντιδράσεις
402
Προβολή συνημμένου 135493

Το "Way of the dragon" (1972) αποτελεί τη τρίτη ταινία της κινηματογραφικής καριέρας του Bruce Lee και τη πρώτη παραγωγή του κινηματογράφου του Χόνγκ Κόνγκ που μέρος της γυρίστηκε στην Ευρώπη (Στη Ρώμη συγκεκριμένα)Σ'αυτη τη ταινία ολα περνάνε απ'τα χέρια του Bruce Lee μιας και έχει τριπλή ιδιότητα και ειναι αυτο που οι κριτικοί θα ονόμαζαν «οτέρ κομπλέ», ειναι ο σεναριογράφος της, ο σκηνοθέτης και ο πρωταγωνιστής!

Ως αλλο μικρός "Καίσαρας" των πολεμικών τεχνών ο Bruce Lee επέλεξε τη Ρώμη ως ιδανικό πεδίο για τη θριαμβευτική του παρέλαση σ'ενα φίλμ που άφησε εποχή και αλλαξε μια για παντα ενα ολοκληρο κινηματογραφικό είδος..

Προβολή συνημμένου 135482

O Bruce Lee στον πύργο της Πίζας (Ιταλία)

Υπόθεση:

O Bruce Lee υποδίεται τον Τάνγκ Λούνγκ (Στα κινέζικα σημαίνει "Ο δράκος της Κίνας") εναν επαρχιώτη απο το Χόνγκ Κόνγκ που με προτροπή του θείου του ταξιδευει απο τη Κίνα στη Ρώμη για να βοηθήσει τη κινέζα Τσεν Χουά (Νora Miao) οπου διατηρεί ενα εστιατόριο κι εχει προβλήματα μιας και απειλείται συνεχώς απο τους άντρες της τοπικής μαφίας που την πιέζουν να υπογράψει ενα συμβόλαιο για να τους παραχωρήσει την ιδιοκτησία του χώρου..

Προβολή συνημμένου 135488

Στη ταινία αυτη βλέπουμε για πρώτη φορα και τη χιουμοριστική πλευρά του Bruce Lee που ομολογουμένως ειναι αριστοτεχνικά ξεκαρδιστική οπως π.χ. στο εστιατόριο του αεροδρομίου οπου υποτίθεται επειδή δε ξερει να διαβάσει ιταλικά παραγγέλνει καταλάθος 5 σούπες ή οταν κανει παντομίμα σ'ενα παιδί που τρώει παγωτό θέλοντας να του δωσει να καταλάβει οτι πεθαίνει της πείνας!

Προβολή συνημμένου 135483 Προβολή συνημμένου 135489

Φτάνοντας στο εστιατόριο ο χαρακτήρας του Lee βλέπει πως το κινέζικο προσωπικό προπονείται στο καράτε στην πισω αυλή του κτιρίου προκειμένου να μπορεί να υπερασπιστεί το εστιατόριο απο τους νταήδες της μαφίας.. Σε μια απο τις επισκέψεις των μαφιόζων στο εστιατόριο ο Τάνγκ Λούνγκ (Lee) θα τους ξεπαστρέψει με σαδιστική μεθοδικότητα ενω παρουσιάζει για πρώτη φορά το χειρισμό 2 nunchaku ταυτοχρόνως σε μια σκηνή που ο ορισμός της λαμπρότητας των πολεμικών τεχνών φτάνει στο αποκορύφωμα του! Μετα απο αυτη την αναμέτρηση το προσωπικό του εστιατορίου σταματά τη προπόνηση στο καράτε και ξεκινά τα μαθήματα kung fu με δάσκαλο τον Τάνγκ (Lee)!

Προβολή συνημμένου 135494 Προβολή συνημμένου 135487

Ο "βασιλιάς" των διπλών nunchaku σε απίστευτης σκηνές δράσης εναντίον των μπράβων της μαφίας

Στη συνέχεια της ταινίας ο αρχηγός της μαφίας πληρώνει εναν ελεύθερο σκοπευτή να δολοφονήσει τον Lee αλλα δε τα καταφέρνει.. Έπειτα το δεξί χέρι του αρχιμαφιόζου χαρίζει ενα αεροπορικό εισιτήριο στο Lee προτείνοντας του να φύγει απο τη Ρώμη πράγμα που εκείνος αρνείται δέρνοντας αλύπητα τους μπράβους της μαφίας..

Προβολή συνημμένου 135484 Προβολή συνημμένου 135492

Στη συνέχεια ο ορισμός του kung fu δίδεται στους θεατές με απόλυτα φιλμικό τρόπο: στην ερώτηση του αδαούς και απελπισμένου αρχιμαφιόζου σχετικά με το τι ειναι αυτη η πολεμική τέχνη βλέπουμε στο αμεσως επόμενο πλάνο τον Lee να προπονείται σ'ενα μπαλκόνι οπου η υπόσταση της πολεμικής τέχνης μετασχηματίζεται στη λαμπρότητα της επιστήμης του σώματος

Προβολή συνημμένου 135491

Μην εχοντας πλεον αλλη λύση μπροστα στον ανίκητο Lee, το δεξί χέρι του αρχιμαφιόζου προτείνει να καλέσουν 3 μεγάλους πρωταθλητές πολεμικών τεχνών για να τον κατατροπώσουν: ενα μάστερ του hapkido (Hawng In Sik) εναν του καράτε (Bob Wall) και τον ανίκητο δάσκαλο του τον Κόλτ (Chuck Norris)

Το δεξί χέρι του αρχiμαφιόζου καλεί ολο το προσωπικό του εστιατορίου μαζι με το χαρακτήρα του Lee λέγοντας τους οτι το αφεντικό του δήθεν θελει να τα βρεί μαζι τους.. Η συνάντηση αποκαλύπτεται παγίδα μιας κι εκει τους περιμένουν οι 2 απο τους 3 πρωταθλητες πολεμικων τεχνων που ειχαν προσλάβει..

Προβολή συνημμένου 135485

Εκει επισης αποκαλύπτεται και η προδοσία του αρχιμάγειρα του εστιατορίου που ομολογεί πως ειχε συνεργαστεί με τη μαφία προκειμένου να εχει χρηματικό όφελος απο τη πώληση της ιδιοκτησίας του εστιατορίου.. Εκεινη τη στιγμή ο χαρακτήρας του Lee καταδιώκει το δεξί χέρι του αρχιμαφιόζου που τον οδηγεί στο επιβλητικό Κολλοσαίο της Ρώμης, εκει δηλαδη οπου θα συντελεστεί το υπέρτατο γκράν φινάλε της ταινίας: η αναμέτρηση με τον Αμερικανό υπερ-πρωταθλητή Κολτ (Chuck Νοrris) ή αλλιώς η πιο οργιαστικά χορογραφημένη, κρυστάλλινα ακριβή και επικά μεγαλοπρεπή σκηνή ενός ολόκληρου κινηματογραφικού είδους!

Η σύγκρουση μεταξυ του Bruce Lee ενάντια στο Chuck Norris χρειάστηκε σχεδον 3 μερες για να ολοκληρωθεί με καθημερινά γυρίσματα 16 συνεχόμενων ωρων! Τα πλάνα απο το εσωτερικό του Κολλοσαίου (εκει δηλαδη που βλεπουμε το Lee να το εξερευνά) έγιναν λαθραία αφου η παραγωγή δεν ειχε το χρόνο να περιμένει επίσημη άδεια ενω το σκηνικό της μάχης ενάντια στον Chuck Norris δεν ειναι φυσικα απο το πραγματικό Κολλοσαίο αλλα απο στούντιο του Χόνγκ Κόνγκ..

Προβολή συνημμένου 135486

Bruce Lee εναντίνο Chuck Norris ως 2 αλλοτινά μοντέρνοι μονομάχοι στο Κολλοσαίο της Ρώμης


Κατι που δεν ειναι και πολυ γνωστό αποτελεί το γεγονος οτι ο Bruce Lee αρχικά δεν ειχε διαλέξει για τελικό αντίπαλο το Chuck Norris αλλα τον Αμερικανό πρωταθλητή βαρεων βαρων καράτε και kick boxing Joe Lewis ο οποιος αρνήθηκε.. Οταν τηλεφώνησε μετα ο Βruce στον Chuck Norris εκεινος δέχθηκε αμεσως και ο Bruce Lee τον τίμησε κατι το οποιο βλέπουμε οταν τον νικά: ο χαρακτήρας του Lee σκεπάζει τον ηττημένο Chuck Norris με τη μαυρη ζώνη του και το πανω μερος της στολής του..

Προβολή συνημμένου 135490

O Bruce Lee με το "Way of the dragon" απέδειξε οτι γνωριζε πολυ καλα τους κανόνες του κινηματογράφου, τους φθόγγους του και τη σύνταξη της φιλμικής γλώσσας αλλα ταυτόχρονα εκανε και κατι πολυ πιο πρακτικό, χρησιμοποίησε αυτες του τις γνώσεις για να φτιάξει τη δική του ένατη συμφωνία σπάζοντας καθε ρεκόρ είσπραξης (μεσα σε μολις 1 εβδομάδα εκανε 5.000.000 δολλάρια στο Χόνγκ Κονγκ!) και κανοντας τη ταινια τη πιο εμπορικά πετυχημένη στην ιστορία του παγκόσμιου κινηματογράφου!

Τη ταινία αυτη την ειδα πρωτη φορα μια νύχτα στη τηλεόραση σε προεφηβική ηλικία κι εγινε η μεγαλύτερη μαγεία της ζωης μου!
 
Τελευταία επεξεργασία από έναν συντονιστή:
God damned!!!

Πώς τα γραφεις ετσι ρε φιλε???

Μεχρι και να ψαξω καποια στιγμη και να δω αυτες τις ταινιες με τον Bruce Lee θα με βαλεις!! ;)

Μπραβο και παλι μπραβο, τι να πω!!
 
Μύθος ή αλήθεια δεν το ξέρω αλλά θυμάμαι πως λέγαμε τότε πως η μάχη μεταξύ Τσακ και Μπρους ήταν αληθινή.

Ερώτηση. Σε αυτή την ταινία είναι που κλωτσάει την ασπίδα και φεύγει ο τύπος μαζί με άλλους 2 πίσω στα κουτιά?
 
Πίσω
Μπλουζα