White Zombie (1932)

perlastar

RetroJunkie™
Joined
30 Αύγ 2013
Μηνύματα
2.077
Αντιδράσεις
1.080
Όταν οι νεαροί Neil και Madeleine ετοιμάζονταν για την τελετή γάμου τους στην Αϊτή, δεν μπορούσαν να φανταστούν το τι τραγικές εξελίξεις τους επιφύλασσε η μοίρα. Ο πλούσιος ιδιοκτήτης φυτειών Beaumont, λόγω της παράφορης αγάπης του για την Madeleine, μιας και δεν μπόρεσε να την κατακτήσει, έβαλε τον Murder Legendre να του την προσφέρει, έναν κακόβουλο άνθρωπο με μυστηριώδεις δυνάμεις. Εννοείται όμως όχι σαν φυσιολογική γυναίκα, ο άνθρωπος αυτός ήταν γνωστός για το ότι έπαιρνε τους νεκρούς και τους μεταμόρφωνε σε ζόμπι, έτσι ώστε να γίνουν τέλειοι υπηρέτες του σε όλα. Έτσι και η νεαρή γυναίκα, θα μεταμορφωθεί σε ένα άβουλο ζόμπι την ημέρα του γάμου της, και τότε ο άντρας της σε συνεργασία με έναν γιατρό, θα προσπαθήσουν να ανακαλύψουν τι συμβαίνει και θα την αναζητήσουν.

Κλασική ταινία τρόμου των 30's, που θεωρείται η πρώτη μεγάλου μήκους ταινία ζόμπι. Παρουσιάζει τα ζόμπι έτσι όπως πραγματικά έπρεπε να είναι, ως νεκροζώντανους αργούς υπηρέτες που κάνουν τα θελήματα του ανθρώπου που τους έκανε έτσι. Αυτός είναι και ο δικός μου αγαπημένος τρόπος απεικόνισης των ζόμπι, ενώ δεν μου αρέσει καθόλου όπως τα παρουσίασαν μεταγενέστερες ταινίες. Υπάρχουν στιγμές που σε κάνει και να τα λυπάσαι, καθώς τα δείχνει να είναι κι αυτά θύματα τεράστιας εκμετάλλευσης. Έχει ωραία ατμόσφαιρα, αλλά όχι και τόσο καλή ηθοποϊία. Εμένα περισσότερο οι ηθοποιοί μου φάνηκαν σαν να έπαιζαν σε βουβή ταινία, καθώς οι έντονες κινήσεις και οι υπερβολές στις αντιδράσεις θύμιζαν πολύ τη βουβή εποχή, ενώ στα λόγια δεν ήταν και πολύ πειστικοί. Αυτό βέβαια δεν είναι και πολύ περίεργο αν σκεφτούμε ότι ο ομιλών κινηματογράφος είχε ελάχιστο καιρό που είχε βγει. Εξαίρεση σ'αυτό στην ταινία αποτελεί ο αλησμόνητος Bela Lugosi στο ρόλο του κακού μάγου Legendre, που ανεβάζει την ταινία και είναι υπέροχος με το απίστευτο βλέμμα και τον ξεχωριστό του τρόπο. Η ταινία πάντως θεωρείται κλασική στο είδος της, και επηρέασε πολλές μεταγενέστερες με το ίδιο θέμα.



 
Αγαπημένη ταινία, από τις καλύτερες του Λουγκόζι, (βέβαια αυτό δεν λέει και πολλά γιατί ο απέθαντος μακαρίτης, αν και αγαπημένος μου, δεν ήταν και πολύ εκλεκτικός στις συμμετοχές του). Θυμάμαι ότι παλιά την έβαζαν συχνά σε περιφερικά κρητικά κανάλια ό,τι ώρα και μέρα είχαν τρύπα στο πρόγραμμα, αλλά και στον ΑΝΤ1 μεταμεσονύχτια (υπό τον τίτλο το ζωντανό πτώμα). Ο ρόλος του Λουγκόζι του πάει γάντι και σίγουρα είναι μια από τις καλύτερες ερμηνείες του. Τα χρόνια που πέρασαν και η φτήνια της παραγωγής είναι εμφανή αλλά αξίζει να την δει κάποιος.
 
Nα πω επισης οτι μπορειτε να δειτε ολοκληρη την ταινια πατωντας πανω στην εικονα παρακατω ,αφου ειναι πλεον public domain..
 
Τελευταία επεξεργασία από έναν συντονιστή:
Πίσω
Μπλουζα