Young Indiana Jones

Rakeesh

RetroDB Feeder
Joined
10 Δεκ 2007
Μηνύματα
4.578
Αντιδράσεις
1.703
Καλε, πως μας ξεφυγε αυτο; :) ειδικα τωρα προσφατα

The young Indiana Jones Chronicles ηταν μια τηλεοπτικη υπερπαραγωγη με την υπογραφη του Τζωρτζ Λουκας.

Προφανως εμπνευσμενη απο την εισαγωγη του Last Crusade, οπου ειδαμε τον Ιντυ μικρο, η σειρα φιλοδοξουσε να μας διηγηθεί τις περιπετειες της νεαρης του ηλικιας, αλλά και παραλληλα να μας δείξει σημαντικά πρόσωπα και γεγονότα του 20ου αιώνα. Αυτο ηταν πολυ βολικο εφοσον ο Ιντυ γεννήθηκε το 1899, την αυγη του αιώνα!

Το φορματ της σειρας ηταν ως εξης: ο Ιντιανα ειναι γερος και ζει ακομα, τη δεκαετια του 90. Εχει παιδια και εγγονια. Εχει αφησει πισω του ενα πλουσιο παρελθον. Φυσικα ο,τι βλεπει γυρω του, ολο και καποια ιστορια του θυμιζει. Δε χανει την ευκαιρια λοιπον, οποτε υπαρξει, να διηγηθει καποια ιστορια σε οποιον βρισκεται γυρω του.

Μια ευχαριστη εξαιρεση ηταν οταν σε ενα επεισοδιο, αυτο το ρολο τον πηρε ο Χαρισσον Φορντ, ο 'κανονικος' Ιντυ, και διηγηθηκε αυτος την ιστορια αντι για το γνωστο παππου

Οι ιστοριες αυτες καλυπτουν δυο διαφορετικες νεανικες περιοδους της ζωης του: 10 ετων, και 18. Στην πρωτη κατηγορια, φυσικα υπαρχει λιγοτερη δραση, και τα επεισοδια εχουν πιο εκπαιδευτικο χαρακτηρα. Η δευτερη περιειχε ερωτες, δραση και χιουμορ, και αποδειχτηκε απειρως πιο ενδιαφερουσα και δημοφιλης, με αποτελεσμα επεισοδια της πρωτης κατηγοριας, να προβαλλονται σπανιοτερα.

Η σειρα οπως ανεφερα ηταν υπερπαραγωγη. Περαν του οτι το συνεργειο ταξιδεψε σε παρα πολλα μερη του κοσμου, περαν απο τα σκηνικα, τα κουστουμια και ολα αυτα, η παραγωγη εκανε και χρηση ψηφιακων εφφε, απο τα πρωτα που χρησιμοποιηθηκαν για την τηλεοραση. :cool:

Δυστυχως η πρωτη κριτικη που ειχα διαβασει σε περιοδικο, ηταν πριν ερθει στη χωρα μας, ηταν αρνητικη, και τελικα την επιβεβαιωσα ιδιοις ομμασι. Η σειρα ηταν υπερβολικα βαρετη, και τοσο προσανατολισμενη στον εκπαιδευτικο χαρακτηρα που γινοταν υπερβολικη. Σε καθε επεισοδιο ο Ιντυ (που ειναι φυσικα ΕΝΑΣ χαρακτηρας) συνανταει και απο μια υπαρκτη ιστορικη προσωπικοτητα, ακομα και χωρις να παιζει ρολο στο σεναριο. Σε ενα επεισοδιο εδειξε να κανει δειπνο με τον Τσωρτσιλ. Ποσες πιθανοτητες υπαρχουν ενας ανθρωπος να εχει τετοιο προνομιο στη ζωη του τοσες πολλες φορες;; :precry:

Η σειρα κρατησε 2 κυκλους πριν ακυρωθει ο 3ος που ετοιμαζοταν. Ο λογος; χαμηλη θεαματικοτητα! Απο πληροφοριες που εχουν ερθει, μαλλον ο 3ος θα ηταν ο πιο ενδιαφερων μιας και θα εκανε αποπειρες να συνδυασει τη σειρα με τις ταινιες, αποτελωντας prequels: σε καποια επεισοδια θα εμφανιζοταν ο νεαρος Belloq (πρωην φιλος του Ιντυ ανταγωνιστης του στους Raiders), ο Abner Ravenwood (πατερας της Marion, του οποιου το ονομα αναφερεται στις ταινιες) αλλα και σε ενα επεισοδιο θα δινοταν εξηγηση για την ανακαλυψη του μενταγιον που ειχε η Μαριον στους Raiders

Εδω την ειδαμε απο τον Αντ1 το 1992-3 και οσον αφορα τη δικη μου οπτικη γωνια, συνεπεσε με την κυκλοφορια του Fate of Atlantis, κατι που με επηρεασε θετικα!! Ως φαν του Ιντυ, προσπαθουσα να παρακολουθησω τη σειρα οσο γινεται. Η παραγωγη ηταν οντως εντυπωσιακη και μυριζε απο παντου.. πως να το πω; 'ποιότητα'! χωρις ομως αυτο να σημαινει οτι δεν μου προκαλεσε κι εμενα λιγα χαρμουρητα
 
Τελευταία επεξεργασία από έναν συντονιστή:
Ηταν καλη σειρα, την εβλεπα ευχαριστα.κριμα που δεν βγηκε ο 3ος κυκλος θα ηταν πολυ ενδιαφερων.
 
Σε ενα επεισοδιο εδειξε να κανει δειπνο με τον Τσωρτσιλ. Ποσες πιθανοτητες υπαρχουν ενας ανθρωπος να εχει τετοιο προνομιο στη ζωη του τοσες πολλες φορες;; :precry:
μάλλον θα'ταν πιο αληθοφανές αν τον έβαζαν να πίνει ένα ποτό με τον Τσώρτσιλ ... ;)
 
Το πιστεύεις ότι δεν την είχα παρακολουθήσει ποτέ μου; Όλο και κάτι θα τύχαινε, όλο και κάπου θα ήμουν και παρόλο που το "Star Channel" (αυτό την έπαιζε ή ο "ΑΝΤ1"; ) είχε κατακλειστεί από διαφημίσεις δεν κατάφερα να την παρακολουθήσω ποτέ... Πλέον μόλις βρω χρόνο θα την τσεκάρω απ'το διαδίκτυο.
 
Την αγορασα προσφατα (Αγγλικοι υποτιτλοι και οχι Ελληνικοι) και ειναι συμπαθεστατη. Φυσικα την εβλεπα και παλαιοτερα αλλα ειχα χασει σχεδον το 80% και τωρα την βλεπω σιγα και χαλαρα. Δεν ειναι φυσικα ιντυ και το βασικοτερο ειναι οτι η απεικονιση του Πατερα ειναι πολυ διαφορετικη απ αυτη του Σον Κονερυ αλλα ειναι ευχαριστη σειρα , μαλλον για μικρες ηλικιες ομως.

Εγω προτεινω στους φαν του ειδους τα βιβλια που εχουν γραφτει. Αυτα ειναι Ιντυ κανονικος.
 
Εγω βρηκα τις εκδοσεις για δβδ (μαλλον αυτο λεει ο μπουκιτσας) που ειναι σε μορφη ταινιας. Η καθε ταινια αποτελειται απο 2 επεισοδια και ειναι σε χρονολογική σειρά. Φυσικά απουσιάζει ο πρόλογος και ο επίλογος με τον γέρο Ίντυ.

Έχουν κάνει αρκετές βελτιώσεις και μοντάζ αλλά επίσης έχουν κόψει και κάποιες όμορφες (κατ' εμέ) σκηνές :/ /emoticons/unsure@2x.png 2x" width="20" height="20" />

Επισης η καθε "ταινια" συνοδευεται απο καποια σχετικα ντοκυμανταιρ. Πχ για τον Πικάσσο (τον συναντά ο Ίντυ στο Παρίσι)
 
Επειδή καλή η Αγγλική γλώσσα αλλά τα προτιμώ στην μητρική μου, θα περιμένω να μεταφραστούν και να τα κατεβάσω. Ήδη έχουν μεταφραστεί τα 6 πρώτα επεισόδια και ευελπιστώ για συνέχεια (μιας κι έχει "παγώσει" η μετάφραση της σειράς καιρό τώρα), κάποια στιγμή. Προς το παρόν έχω να δω πολύ πράμα!
 
Προσοχή: ακολουθει εκτενες ψιψιρο-review

Οπως ανεφερα πιο πανω, αυτο τον καιρο βλεπω τις ταινιες που εχουν κυκλοφορησει σε δβδ. Για να γινει το μονταζ ειχαν γυρισει νεες σκηνες που χρησιμευουν ως εισαγωγη αλλα και ενωνουν τα δυο επεισοδια. Αυτο απο μονο του ειναι εντυπωσιακο, αν εξαιρεσουμε οτι καμια φορα ο Ιντυ φαινεται μεγαλυτερος :D

Οι ταινιες ειναι με χρονολογικη σειρα, σε αντιθεση με την ιδια τη σειρα οπου ο γερος Ιντυ θα ελεγε τυχαια καποια περιπετεια της ζωης του. Στη σειρα ηταν δυσκολο να αντιληφθεις ακριβως την πορεια εκεινης της εποχης του Ιντυ αν δεν κρατησεις σημειώσεις :p αλλα αμα τα δεις χρονολογικα, αποκαλύπτεται μια προσεγμενη δουλεια.

Αφου τελειωσα τα επεισοδια οπου ο Ιντυ ειναι μικρουλης, εχω να πω οτι οντως ειναι σχετικα βαρετα, ενω καποιες φορες νιωθω οτι δεν "δενουν": Ο Ιντυ συνηθιζε να χανεται και να λειπει ωρες, ανησυχωντας τους γονεις και τη δασκαλα του, αλλα με χάλασε το γεγονος οτι οποτε συνέβαινε, κανένας δεν ανέφερε οτι αυτό είχε ξαναγίνει. Μάλιστα οι ανεπίδεκτοι γονείς έδειχναν να εμπιστεύονται τον ´Ιντυ και να τον αφήνουν μόνο του χωρίς να φοβούνται οτι θα ξαναχαθεί (όπως τελικά γινόταν :D ). Αυτή η λεπτομέρεια λίγο μου χαλούσε το continuity της ιστορίας και την εξελιξη των ηρωων

Τα επεισόδια με τον μεγαλύτερο Ίντυ όμως με έχουν εντυπωσιάσει. Είναι όντως πολύ πιο ενδιαφέροντα με δράση και εφέ που σπανια θα εβλεπε κανεις σε τηλεοπτική σειρά του 1992. Εκρηξεις, σκηνες μαχης, ψηφιακα μονταζ, σκηνικά matte. Μάλιστα πρόσφατα παρατήρησα οτι στον ηθοποιό έχουν βάλει την ουλή που έχει ο Χάρισον Φορντ κάτω απο το χείλος (ο Ίντυ την απέκτησε χρησιμοποιώντας πρώτη φορα το μαστίγιο στην αρχή του Last Crusade οταν ηταν 12 :) ) Επίσης μου αρέσει που ο νεαρος Ιντυ κανει αναφορες στα επεισοδια οπου ηταν μικρουλης

Καλα λογια εχω να πω γενικα και για τις ερμηνειες, τους σχετικα ολοκληρωμενους χαρακτηρες και τις σχεσεις τους, καθως και το soundtrack.

Το κακό είναι οτι όντως δεν δένουν με τις ταινίες. Οι ταινίες διαδραματίζονται σε ένα εναλλακτικό αλλά γνώριμο pulp σύμπαν οπου το υπερφυσικό υπάρχει. Στη σειρά δεν υπάρχει χώρος για pulp υπερφυσικό και μυστήριο (δε θα μπορούσε άλλωστε) και είναι υπερβολικά "ρεαλιστική", αν εξαιρέσουμε το υπερφυσικό θάρρος, θέληση και ηρωισμούς του Ίντυ

Η θέαση συνεχίζεται και εν καιρω θα παραθεσω και αλλες εντυπωσεις :D
 
Rakeesh είπε:
Οι ταινιες ειναι με χρονολογικη σειρα, σε αντιθεση με την ιδια τη σειρα (...)
Κι όμως όχι, διότι η δεύτερη ταινία διαδραματίζεται το 1935, ενώ η πρώτη το 1936. Αν θυμάμαι καλά, αυτό σε τελική ανάλυση δεν έχει καμία σημασία για την πλοκή, αλλά όπως και νά 'χει όφειλα να το πω για την ακρίβεια τού πράγματος ;)
 
Η χαρα οταν πρωτακουσα απο τα περιοδικα της εποχης οτι ετοιμαζεται σειρα με πρωταγωνιστη τον νεαρο Ιντυ!!

Μετα αρχισαν περισσοτερες λεπτομερειες οπως θα εχει και επιμορφωτικα στοιχεια,δεν θα εχει στοιχεια περιπετειας και απο εκει περα αρχισε η κατηφορα.

Οταν το πρωτοειδα στον ΑΝΤ1 ,μιααχχ ,ουτε κρυο ουτε ζεστη παρολαταυτα φροντισμενη και πλουσια παραγωγη ,ειχε τις στιγμες της αλλα δεν ηταν ο Ιντυ που ξεραμε ,ο Ιντυ απο τις ταινιες.
 
Sofologiotatos είπε:
Κι όμως όχι, διότι η δεύτερη ταινία διαδραματίζεται το 1935, ενώ η πρώτη το 1936. Αν θυμάμαι καλά, αυτό σε τελική ανάλυση δεν έχει καμία σημασία για την πλοκή, αλλά όπως και νά 'χει όφειλα να το πω για την ακρίβεια τού πράγματος ;)
Αναφερομαι στις "ταινιες" που αποτελουν τα επεισοδια της σειρας. :cool: δεν κυκλοφορησαν αυτουσια τα επεισοδια, αλλα μονταρισμενα σε "ταινιες". Σε αυτη τη μορφη μπορει κανεις πλεον να παρακολουθησει τη σειρα
 
Τελικα εδω και καιρο ολοκληρωσα τη σειρα. Μου δημιουργησε αναμικτα συναισθήματα. Είχε τόσα αξιόλογα στοιχεία, κινηματογραφκή δράση, κωμωδία, αξιομνημόνευτους αρχετυπικούς χαρακτήρες, δράση pulp σε εξωτικά σκηνικά, σύνδεση με ιστορία και ιστορικά πρόσωπα, αλλά απο την άλλη είχε ανούσια, βαρετά και υπερβολικά σημεία, ή έστω σημεία που δεν έδεναν με την όλη αφήγηση.

Κάτι που με χάλασε, είναι οτι στη δημιουργία και ένωση αυτών των 'ταινιών', άλλαξαν τη χρονολογική σειρά όπως ήταν τα επεισόδια στην τηλεόραση, με αποτέλεσμα να υπάρξουν ασυνέπειες με την όλη χρονοϊστορία του Ίντυ, αλλά και με την πραγματική Ιστορία. :(

Όσο τελείωνε το τελευταίο επεισόδειο, μου ήρθε να πω 'κριμα'. Όλο αυτό δεν κατέληξε κάπου και κατάλαβα πόσο βιαστικά τελείωσε αυτή η προσπάθεια που μάλλον απέτυχε. Ο Ίντυ μόλις είχε μπει στο Πανεπιστήμιο του Σικάγο και άρχισε να σπουδάζει Αρχαιολογία :) αλλά δεν προλάβαμε να δούμε παραπάνω απο τις σπουδές του ούτε να γίνεται ο Ίντυ που ξέραμε. Δεν θα δούμε τον Abner Ravenwood όσο ζούσε ούτε τον Belloq όσο ήταν φίλος του Ίντυ :(
 
Δεν θα δούμε τον Abner Ravenwood όσο ζούσε ούτε τον Belloq όσο ήταν φίλος του Ίντυ :(
Aυτα τα δυο θα ηταν καταπληκτικα.

Το παλεψα λιγο να θυμηθω τα ονοματα αλλα τελικα τα καταφερα.

Το'χω ακομη! :D
 
μήπως θυμάται κανείς να μ πει σε ποιο επεισόδιο εμφανίζεται μια απ΄τις κόρες του τελευταίου τσάρου?
 
Χμμμ δε νομιζω να υπαρχει τετοιο επεισοδιο.

Υπαρχει ενα επεισοδιο με τη Ρωσσικη επανασταση αλλα δεν αναφερεται ο Τσαρος. Λεγεται "Petrograd, July 1917" ή Adventures in the Secret Service
 
έχεις δίκιο, εγώ μπερδεύτηκα, μια αυστριακή πριγκίπησσα ήταν τελικά (ψαχνόμουνα και γω από χτες να θυμηθώ), μια Σοφία, το κοριτσάκι του ζευγαριού που δολοφονήθηκε στο Σεράγιεβο και ήταν η αφορμή για το ξέσπασμα του WWI.
 
πωπω ευχαριστώ πολύ, ποιος ξέρει αν θα πετύχω κάτι και στο utube ... είναι ωραίο το επεισόδιο?
 
Μμμ... κατι σαν δραματοποιημένο ντοκυμανταίρ. Οχι και τοσο συναρπαστικό, αλλα χαριτωμένο :)
 
Για πειτε κανενα Best of ,καποιο επεισοδιο με περιπετεια που να ομοιαζει με τα κινηματογραφικα και αν δεν υπαρχει καποιο απο τα καλυτερα της σειρας ,must see.
 
Πίσω
Μπλουζα