ZX Spectrum "testing board"

Muttley Black

Retro Member
Joined
21 Φεβ 2015
Μηνύματα
174
Αντιδράσεις
157
Στις αρχές που είχα αρχίσει να ασχολούμαι με Spectrum, είχα θυσιάσει μια "Issue two" πλακέτα για τις δοκιμές μου. Με λίγα λόγια όταν είχα Spectrum στον πάγκο μου για επισκευή, πάντα η εν λόγω πλακέτα ήταν διπλά μου.

Στην συγκεκριμένη έχω αλλάξει πυκνωτές, έχω κάνει composite Video mod, αλλά το σημαντικότερο, έχω βάλει σε κάθε ic, socket. Με τον τρόπο αυτό όταν θέλω να δοκιμάσω μια συμβατή ULA ή κάποιο ic, απλά ξεκουμπώνω και κουμπώνω. Αυτό ισχύει και για τις Lower & Upper Ram. Βέβαια τότε δεν είχα φταίξει τους Arduino tester μου (4164/41256 & 4116) και ούτε είχα προμηθευτεί IC tester, οπότε το βάλε/βγάλε ήταν συχνότερο.


DSCN2309.jpg


Επίσης, για να είμαι σε θέση να μπορώ να δοκιμάζω και Hitachi αλλά και Nec τύπους Rom έκανα την εξής μικρή μετατροπή στην πλακέτα. Όπου μπορώ με αυτόν τον τρόπο αλλάζοντας την θέση των επαφών, να επιλέγω τύπο Rom.


DSCN2313.jpg
DSCN2314.jpg
DSCN2316.jpg



Τελος, επειδή ο issue two έχει από εξαρχής το τρανζίστορ ΖΤΧ313 πάνω στην Cpu, το μετέφερα στην πίσω μεριά του board, για να μπορώ να κάνω τράμπες τις cpu.


DSCN2387.jpg


Τούτη η πλακέτα λοιπόν με έχει συντροφεύσει σε πολλές επισκευές και ήταν είναι και θα είναι ο βοηθός μου για όσο ασχολούμαι με Spectrum. Είναι ένα κομμάτι που δεν πρόκειται ποτέ να φύγει από την ντουλάπα μου. Και ενώ πλέον δεν την χρησιμοποιώ ιδιαίτερα λόγο των νέων tester που έχω προμηθευτεί, εξακολουθώ και την ακουμπάω στον πάγκο δίπλα μου ακόμη και αν ξέρω πως δεν θα μου χρειαστεί!
 
Πες μας και για το IC tester που εχεις.
 
Επίσης αν έχεις τον MiniPro tl866 programmer, μπορείς και με αυτόν να τσεκάρεις πλήθος από logic gates.
 
Εχω το Genius G540 και στο παρελθον το ειχα χρησιμοποιησει για να δοκιμασω 74LS τσιπακια, αλλα εκτος οτι πλεον ειναι μπελας να δουλεψει στα windows 10, δεν νομιζω οτι ειναι ιδιαιτερα αξιοπιστο σαν tester.

Βεβαιως αυτο ειναι υποψια και δεν εχω αποδειξεις, οποτε αγνοηστε με ελευθερα! :fafoutis:
 
Πίσω
Μπλουζα