Αυτό το συγκεκριμένο παγωτό χωνάκι, το Choco Magnum της Δέλτα με το ''ολόκληρο'' σοκολατάκι, έχει δεθεί στο μυαλό μου περισσότερο από οποιοδήποτε άλλο με την αλλαγή του ονόματος. Για την οποία αλλαγή είμαι σίγουρη ότι κάτι είχε παιχτεί, γιατί θυμάμαι την απογοήτευσή μου το καλοκαίρι του ΄89 στην Ιταλία όταν κατάλαβα ότι δεν υπήρχε καμία περίπτωση να ξαναδούμε ποτέ το παλιό όνομα, αφού κι εκεί τα Algida ήταν Algida. Αλλά τι σχέση μπορεί να είχε με την Algida η Δέλτα;
Δεν υπάρχει καμία σχέση της Δέλτα με την Algida..Όπως γράφεις,το Magnum,ήταν σοκολατένιος πύραυλος,με σοκολατάκι πάνω-πάνω (ένας πύραυλος που δεν μου άρεσε ποτέ) και ήταν ανέκαθεν Δέλτα παγωτό.
Στο προκείμενο τώρα..
Στη μικρή κωμόπολη μου λοιπόν,υπήρχαν περίπτερα με τις εξής μάρκες παγωτών στις αρχές της δεκαετίες του 80: ΕΒΓΑ,ΔΕΛΤΑ,TORRE,ΑΓΝΟ (και αργότερα εμφανίστηκε και το ΚΡΙ-ΚΡΙ)..Το περίπτερο απέναντι από το σπίτι μου είχε παγωτά ΑΓΝΟ..Μέχρι το '83 (ή '84,δεν θυμάμαι καλά τη χρονιά).Πάντως σίγουρα μέχρι το ΄82-83,που αγόραζα χαρτάκια-αυτοκόλλητα ποδοσφαιριστών,και έπαιρνα και παγωτά απο εκεί,τα παγωτά ήταν ΑΓΝΟ.Από το ΄84 λοιπόν άλλαξε ιδιοκτήτη και ο νέος έφερε καινούρια μάρκα παγωτών..Τα "Eldorado"..Αναφέρθηκε και κάποιος άλλος φίλος στην ονομασία αυτή.Φυσικά τα τιμούσα.Και νόστιμα ήταν και "παχιά" ήταν (δεν ήταν "νερά" δηλαδή) και λίγο τσιμπημένα σε σχέση με ΕΒΓΑ και ΔΕΛΤΑ..Και όταν λέω "τσιμπημένα",μιλάμε για ένα δεκάρικο ή ένα τάλιρο σε κάποια συγκρίσιμα είδη..π.χ. ο"μεγάλος" πύραυλος του "Eldorado" είχε 60 δρχ όταν ο αντίστοιχος στην ΕΒΓΑ είχε 50 δρχ (και όταν λέμε μεγάλος,εννοούμε αυτό το μέτριο μέγεθος των 100-120 γραμμαρίων).Μετά ήρθε ο πύραυλος Number one στην ΕΒΓΑ,πιο μεγάλος από αυτόν που είχε ήδη των 50 δρχ,η πρώτη τιμή του number one ήταν 60 δρχ.Ο πύραυλος στο "Εldorado" παρέμενε στις 60 δρχ.Το 60 δρχ του number one,το επόμενο καλοκαίρι έγινε 65 και ο μικρότερος 55 δρχ.
Τα "Eldorado" λοιπόν κράτησαν πάνω κάτω ένα χρόνο.Μετά ξαφνικά,άλλαξαν όνομα. Ίδιο ψυγείο,ίδια παγωτά,ίδιο ΛΟΓΟΤΥΠΟ (αυτό που έχει κάθετες κόκκινες και λευκές χοντρές ρίγες),αλλά με άλλο όνομα.Ένα άλλος φίλος,έχει ποστάρει παλαιότερα λογότυπα της Αlgida..Αυτό λοιπόν που έχει τις κάθετες κόκκινες-λευκές ρίγες,με το όνομα ΑLGIDA στη μέση..Ε, αυτό ακριβώς ήταν και το σήμα του eldorado..Αντί για algida,μέσα στο κυκλικό σχήμα έγραφε "Eldorado".
Ίσως να μην έγινε η αλλαγή με το "Algida".Όπως έγραψε και άλλος συμφορουμίτης,πρέπει μετά τα Eldorado,να προηγήθηκε το "algitta" για 3-4 χρόνια, και το "algitta" να μετανομάστηκε σε "algida"
Πάντως και τα τρία ονόματα,είχαν ακριβώς το ίδιο λογότυπο (το όνομα άλλαζε φυσικά).
Και τα ίδια παγωτά..Θυμάμαι την γρανίτα galippo (η οποία ήταν της algida) να την αγοράζω από τα eldorado ψυγεία (το αντίστοιχο turbo της ΕΒΓΑ και grillo της ΔΕΛΤΑ).