Παρουσίαση 8BitDo Mod Kit για N64 controllers

freaktmp

Expert
Joined
20 Απρ 2009
Μηνύματα
9.356
Αντιδράσεις
9.518
Προ καιρου ειχαμε δει την συντηρηση και επισκευη του κλασσικου controller του Nintendo 64. Εκει ειχα αναφερει και την υπαρξη του 8BitDo Mod Kit για N64 controllers, το οποιο μετατρεπει οποιοδηποτε κλασσικο controller σε ασυρματο bluetooth με συμβατοτητα switch και d-input και προαιρετικα αντικαθιστα το analog stick με ενα συγχρονο με ηλεκτρομαγνητικη (hall effect) λειτουργια.

Μιας και εχω μερικα ακομα απο τα mod kits της 8BitDo και ειμαι πολυ ευχαριστημενος, ειπα να ριξω μια ματια και σε αυτο. Αυτη την στιγμη ειναι διαθεσιμο μονο απο το online shop της 8bitdo και το aliexpress. Κανεις μπορει να παραγγειλει το kit με ή χωρις το hall effect analog stick, ενω μπορει να παραγγειλει ξεχωριστα σκετο το hall effect analog stick. Εγω πηρα το πληρες σετακι.

Ηρθε, χωρις καμια καθυστερηση, στην κλασσικη συσκευασια της 8BitDo.



Τα περιεχομενα ηταν καλα πακεταρισμενα. Εκτος απο το απαραιτητο hardware εχουμε ενα εγχειριδιο συναρμολογησης και λειτουργιας, ενα κατσαβιδακι και ενα καλωδιο usb a προς c.



Το hall effect analog stick, εχει ακριβως τις σωστες διαστασεις και τρυπες για βιδες για να αντικαταστησει το κλασσικο.






Το Rumble Pack, μπαινει στην κλασσικη θεση που μπαινουν ολα τα paks για το αυθεντικο χειριστηριο. Αφου κανουμε την μετατροπη, το controller δεν θα ειναι συμβατο με τα κλασσικα paks.





Στην μπροστινη μερια υπαρχουν 4 κουμπια, μια φωτεινη ενδειξη και η υποδοχη usb c.



Στο κατω μερος υπαρχει διακοπτης επιλογης λειτουργιας Switch και D-input.



Μαζι με την κεντρικη πλακετα εχουμε και ενα ημιδιαφανές ελαστικό εξαρτηματακι που κλεινει την τρυπα που πριν εβγαινε το καλωδιο. Παρατηρούμε ακομα τρια πλακετακια για τα shoulder buttons και την σκανδάλη.



Στην πισω μερια τιποτα ιδιαιτερο εκτος απο την μπαταρια. Η μπαταρια μας δινει 8 ωρες χρησης και χρειάζεται περίπου 2 ωρες φόρτισης.



Δεν μου πηγαινε καρδια να διαλύσω το ωραιο controller που ειχα φτιαξει τις προαλλες, ετσι αποφασισα να εγχειρίσω το πικατσοχειριστηριο. Ετσι κι αλλιως η ολη διαδικασια ειναι πληρως αναστρέψιμη, οποτε ουτε γατα, ουτε ζημια.



Την διαδικασία αποσυναρμολόγησης την ειχα παρουσιασει παλιότερα, οποτε δεν θα μπω σε λεπτομέρειες. Θα κρατησουμε μονο τα πλαστικα μερη και τις μεμβρανες. Ολα τα υπόλοιπα μπορουμε να τα κρατήσουμε ασφαλή χρησιμοποιώντας την συσκευασία του mod kit.



Πρωτη μας κινηση να κλείσουμε την τρυπα με το λαστιχένιο ημιδιαφανές εξαρτηματακι.



Εφοσον τα κουμπια ειναι στην θεση τους, τοποθετουμε την κεντρικη πλακετα.



Βιδωνουμε το analog stick στην θεση του.



Συνδεουμε το καλωδιο του αναλοg stick. Τοποθετουμε τις μεμβρανες στα τρια πλακετακια και τα βαζουμε στην θεση τους. Θελει λιγο προσοχη γιατι το καλωδιο τους ειναι πολυ σκληρο και δεν πρεπει να βαλουμε υπερβολικη δυναμη και το κοψουμε.



Τοποθετουμε τα shoulder buttons κλεινουμε τα δυο μισα του κελυφους. Θελει λιγο προσπαθεια εδω μεχρι να κατσουν ολα σωστα στην θεση τους. Βιδωνουμε τις βιδες.



H συνεχεια στο επομενο μηνυμα, λογω του περιορισμου 20 εικονων ανα μηνυμα απο album.
 
Τελευταία επεξεργασία:
Συνέχεια απο το προηγούμενο μηνυμα.

Μεσα στην υποδοχη των paks. Πλεον δεν μπορουμε να τοποθετησουμε original paks.



Για να ολοκληρωθει το puzzle τοποθετουμε το rumble pack. Θελει λιγο προσοχη για να μην βιασουμε τα pins και στραβωσουν, αλλα μετα την δευτερη-τριτη φορα που το βαλουμε, θα καθεται ευκολα χωρις δυσκολιες.



Δεν προεξεχει ιδιαιτερα απο το σωμα του controller.



To νεο και ανανεωμενο ασυρματο πικατσοχειριστηριο.



Πριν την πρωτη χρηση, θα πρεπει να το φορτισουμε. Η τρυπα του καλωδιου πλεον ειναι φωτεινη ενδειξη για την φορτιση.



Στην συνεχεια θα δουμε την χρηση του controller.
 
Πριν κάνουμε οτιδήποτε αλλο, ελέγχουμε για νεο firmware με το κλασσικο upgrade tool, αλλα για την ωρα δεν υπαρχει αναβάθμιση. Απο ολα τα mod kits που εχω δει, ειναι το μονο που επιτρέπει εύκολη αναβάθμιση firmware.

Το Mod Kit εχει υποστήριξη Switch ασύρματα και D-Input ασύρματα και ενσύρματα. Σαν Switch controller συμπεριφέρεται σαν το Nintendo 64 NSO controller και το rumble λειτουργεί μονο με Nintendo 64 NSO παιχνίδια. Τα κουμπια στο Rumble Pack εχουν λειτουργίες στο Switch (Home, Screenshot κλπ).

Δοκίμασα στα windows το mod kit σε D-Input ρυθμό λειτουργίας, τοσο ενσύρματα οσο και bluetooth και συνδέεται και αναγνωρίζεται φυσιολογικά. Αναφέρει πολυ περισσότερα κουμπια απ' οτι υπάρχουν. Δυστυχώς ειναι μονο d-input που σημαίνει οτι η υποστηριξη απο παιχνιδια ειναι εξαιρετικα περιορισμενη. Ακομα και σε καποιους emulators που αναγνωρίζεται, η λειτουργία του δεν ηταν καλη, ειχε ψεύτικα inputs σε τυχαιες φασεις και γενική ανωμαλία. Ακομα και αν δεν υπήρχαν ολα αυτα τα θεματα, ετσι κι αλλιως δεν λεει γιατι δεν υποστηρίζεται το rumble.




Δοκίμασα και σε switch mode. Κανονικά στα windows συνδέεται αλλα δεν λειτουργεί. Χρησιμοποίησα το πρόγραμμα BetterJoy, που κανει μεταφραση switch mode controllers σε x-input. Αυτο λειτούργησε πολυ καλα και μπορεσα να δοκιμασω ακομα και το rumble μεσα στο BetterJoy, αλλα οχι μεσα emulators. Βεβαιως δεν το εψαξα παρα πολυ και ετσι κι αλλιως αν ειναι να χρησιμοποιείς 1002 διαφορετικα προγράμματα και ρυθμισεις μονο και μονο για να μπορεις να χρησιμοποιήσεις το controller σου, καλυτερα να παρεις πιο συμβατο controller.



Με το BetterJoy αναφέρει στα windows 1002 που δεν υπαρχουν.


Ετσι για πλακα δοκιμασα το mod kit χωρις το rumble pack. Αν εχει ηδη συνδεθει στον υπολογιστη, δουλευει και χωρις αυτο, απλα δεν εχουμε προσβαση στην φορτιση και τα επιπλεον κουμπια. o_O

Αλλα για μενα το ψωμι της υποθεσης ειναι η χρηση με το Nintendo 64. Θα χρειαστει να χρησιμοποιήσουμε το 8bitmods N64 BlueRetro Receiver. Για να λειτουργησει σωστα θα πρεπει να χρησιμοποιήσουμε το mod kit σε switch mode. Η πρωτη συνδεση ειναι ευκολη και οι επανασυνδέσεις πρακτικα στιγμιαίες. Ολα τα κουμπια εχουν την σωστη λειτουργια και τα extra κουμπια εκμεταλλεύονται απο το blueretro σαν εναλλαγή rumble/controller pak και επιλογη μεταξυ των τεσσαρων υποστηριζόμενων εικονικών controller paks.



Αυτα ειναι τα καλα. Και τωρα τα ασχημα. Στην καθε επανασύνδεση δεν αναγνωρίζεται σωστα απο το BlueRetro Receiver και τα κουμπια ειναι ανακατεμένα. Συνεπως πρεπει καθε φορα να κανουμε αποσυνδεση και αρχικη συνδεση για να λειτουργει σωστα. Αν και το rumble pak αναγνωρίζεται απο τα παιχνιδια, η δονηση δεν λειτουργει. Εκανα την αναβαθμιση του BlueRetro firmware που κυκλοφορησε προσφατα, αλλα δεν υπηρξε καμια αλλαγη. Επειδη ειμαστε σε switch mode δεν υπαρχει υποστήριξη turbo.



Απο την μερια της 8bitdo, το mod kit ειναι για Switch NSO λειτουργια και εφόσον αυτο δουλευει, αμφιβάλλω οτι θα μπουν στον κοπο να βγαλουν firmware update που να λυνει ολα αυτα τα θεματα. Απο την αλλη, εχει δηλωθει σαν προβλημα στο github του blueretro firmware, οποτε ισως να υπαρξει λυση απο αυτη την ακρη.

Ειχα μεγαλη περιέργεια να δω ποσο καλα δουλευει το νεο και ανανεωμένο analog stick. Ετρεξα το διαγνωστικό προγραμμα για controllers και εξεπλάγην πολυ ευχάριστα. Συμπεριφέρεται πιο κοντα σε καινουριο αυθεντικο controller απο οτιδηποτε αλλο εχω δει ποτε. Βεβαιως το διαγνωστικό ειναι μονο μια παραμετρος, οποτε ας δουμε και μερικα παιχνιδακια.



Excitebike 64. Δοκίμασα επιτυχώς την εναλλαγή μεταξύ Rumble Pak και Controller Pak. Φυσικά δόνηση γιοκ.









Forsaken 64.





Εχω μονο θετικα πράγματα να πω για το hall effect analog stick. Ειμαι καθε αλλο παρα ειδικος, αλλα νομιζω οτι εχει πεσει πολυ δουλεια για να το κανουν να συμπεριφέρεται οσο πιο πολυ ειναι δυνατο σαν το αυθεντικό analog stick.

Συμπερασματικά. Ως εχουν τα πραγματα, το mod kit ειναι μια χαμενη ευκαιρια. Πραγματικα θα μπορουσε να ειναι η απολυτη λυση για controller με παραδοσιακο σχημα και συγχρονες ευκολιες. Δυστυχως αυτη την στιγμη ειναι αποκλειστικά και μονο για Nintendo 64 παιχνιδια στο Switch Online. Το μονο θετικο απο την ολη υποθεση ειναι το analog stick και ειναι ευχης εργο οτι μπορει κανεις να το αγορασει ξεχωριστα. Προσωπικα πιστευω οτι ειναι καλη εναλλακτικη για οσους εχουν προβληματικα analog sticks και δεν θελουν να μπλεξουν για να επισκευάσουν το δικο τους. Πρόσφατα η εταιρία Retro-bit ανακοίνωσε και αυτη το δικο της ανταλλακτικο hall effect analog stick, οποτε ειναι και αυτο κατι να υπολογισει κανεις.

Συνεπώς, analog stick: must have+++, :award: το υπόλοιπο: μακρια! :sick:
 
Τελευταία επεξεργασία:
Ενα μινι συμπληρωμα.

Η εκδοση του BetterJoy που δουλευει στην περιπτωση μας ειναι μια ειδικη εκδοση που θα την βρειτε εδω.

Εκανα μια δοκιμη με το 8BitDo Wireless USB Adapter αλλα δυστυχώς δεν επικοινωνεί με το mod kit. Ισως να θελει την εκδοση 2.
 
Τελευταία επεξεργασία:
Πέτυχα δυο ενδιαφέροντα video σχετικά με το θέμα nintendo 64 oem controller analog stick.

Το πρωτο εξεταζει την πρώιμη ιστορια των ανταλλακτικών analog sticks, την οποια δεν γνωριζα καθόλου. Οχι οτι εχει ιδιαιτερη σημασια, γιατι δεν υπαρχει καμια περιπτωση να χαλασω τα απιστευτα ποσα που απαιτουν λυσεις οπως η Steel Sticks 64.


Το δευτερο ειναι ενα πολυ ωραιο εμπεριστατωμένο review για ολες τις προσφατες κυκλοφοριες.

 
Πίσω
Μπλουζα