Ο Χριστός ξανασταυρώνεται (1975 ΕΙΡΤ)

evarlam είπε:
Έχω ακούσει διφορούμενες πληροφορίες για το που ακριβώς στήθηκε το σκηνικό του "χωριού": άλλοι λένε στην πίσω αυλή του ραδιομεγάρου της Αγ. Παρασκευής (κάπως απίθανο - δεν ήταν εσωτερική παραγωγή), στην αυλή του ΑΤΑ ΙΙ στα Μελίσσια, ενώ φίλος συνταξιούχος εικονολήπτης της ΕΡΤ μου είπε ότι απ'ότι θυμάται, το χωριό στήθηκε κάπου στο Μενίδι. Θα ήταν ωραίο αν κάποιος από τους συμφορουμίτες έχει πληροφόρηση για όλα αυτά. Το σίγουρο είναι ότι για τα τότε δεδομένα ήταν μια προσεγμένη και δαπανηρή παραγωγή.

Οι δικές μου πληροφορίες λένε ότι το χωριό είχε στηθεί σε μια αρκετά μεγάλη έκταση πίσω από το studio ΑΤΑ στον Παράδεισο και έτσι μπορούσε να γίνει άνετα το γύρισμα.

Το κόστος ενός επεισοδίου τότε (1975) ήταν γύρω στις 350.000 δρχ αρκετά υψηλό για την εποχή.
 
tsalk είπε:
Οι δικές μου πληροφορίες λένε ότι το χωριό είχε στηθεί σε μια αρκετά μεγάλη έκταση πίσω από το studio ΑΤΑ στον Παράδεισο και έτσι μπορούσε να γίνει άνετα το γύρισμα.Το κόστος ενός επεισοδίου τότε (1975) ήταν γύρω στις 350.000 δρχ αρκετά υψηλό για την εποχή.
Ακριβώς! Έχω αγοράσει την κασετίνα της σειράς και στο συνοδευτικό έντυπο της- το οποίο είχε πολλές μικές συνεντεύξεις συντελεστών της σειράς- αναφέρονταν πως ένα ολόκληρο χωριό στήθηκε στον Παράδεισο του Αμαρουσίου. Έναν παράδεισο που καμία σχέση δεν είχε με τη μορφή που έχει σήμερα με τα μεγάλα κτίρια των εταιριών, made by Babis Vovos!
 
Πράγματι πολύ ενδιαφέρουσα αυτή η η πληροφορία..πιθανόν άλλα εξωτερικά, όπως η πορεία των ξεριζωμένων της Σαρακήνας να γθρίστηκαν σε άλλα σημεία της Αττικής.
 
stakovios είπε:
Στα δραματικά της σειράς να προσθέσουμε και το θλιβερό αληθινό περιστατικό με πρωταγωνιστές 3 αγόρια στην Πτολεμαΐδα. Σε ένα έρημο τουρκικό σπίτι είχαν κάνει αναπαράσταση της σκηνής του θανάτου του Σεΐζη. Ένα από αυτά, 9 ετών, πέθανε από ασφυξία, εκείνον τον Μάιο του 1982. Το γεγονός προκάλεσε σοκ εκείνη την χρονιά.
Eίχα ακούσει ότι ένα παιδάκι είχε κρεμαστεί (!) αναπαριστώντας σκηνή από τη σειρά...
 
Απο το αφιέρωμα της εφημερίδας "Το Βήμα"

«Ο Χριστός ξανασταυρώνεται»

(1975-6). Ο Βασίλης Γεωργιάδης σκηνοθετεί για την τότε ΕΙΡΤ την τηλεοπτική διασκευή του ομώνυμου μυθιστορήματος του Νίκου Καζαντζάκη. Το σενάριο υπογράφει ο Νότης Περγιάλης (στα δύο πρώτα επεισόδια ο Γεράσιμος Σταύρου). Ο Αλέξης Γκόλφης μαγεύει στον πρωταγωνιστικό ρόλο αλλά μετά εξαφανίζεται από προσώπου γης. Την παράσταση όμως για πολλούς κλέβουν το Γιουσουφάκι (Τζένη Φωτίου) και ο «σεκιούριτι» του πασά (Κώστας Γκουσγκούνης).
 
γενικα ο ρολος του χριστου δεν εφερε και πολυ γουρι σε οσους τον υποδειθηκαν.και στις ξενες ταινιες.εκτος ελαχιστων εξαιρεσεων.αλλη φημολογια για το πως δεν σβηστηκε η σειρα,ειναι οτι καποιοι εργαζομενοι στην ερτ κρητικοι το πηραν πατριωτικα,και με τον τσαμπουκα τους ειπαν οτι καζαντζακης δεν σβηνεται.
 
Η κλασική φωτογραφία του Αλ. Γκόλφη από τη σειρά

golfis.jpg
 
Εξαιρετικό το αφιέρωμα στην υπέροχη αυτή σειρά. Θερμά συγχαρητήρια, Τάσο.
 
Για άλλη μια φορά θα πρέπει να συγχαρώ τον Τάσο για το πληρέστατο αφιέρωμα της στήλης του στο σήριαλ, καθώς θα ήθελα από εδώ να μεταφέρω και τις ευχαριστίες του κ. Λυχναρά (που είχε την τηλεοπτική διεύθυνση στην σειρά) ως προς την παρουσίαση της σειράς.

Το εξώφυλλο του περιοδικού Ραδιοτηλεόραση που ήταν αφιερωμένο στην σειρά από τον Ιούνιο του 1975

attachment.php


Και μια φωτογραφία από τα γυρίσματα της σειράς

attachment.php


Από τα γυρίσματα της σειράς στο πλατώ του studio ata II στον Παράδεισο Αμαρουσίου για την AΣΤΗΡ-TV
 
ΤΑΣΟΣ ΚΡΙΤΣΙΩΛΗΣ είπε:
Ένα αφιέρωμα στη θρυλική σειρά που μόλις ανέβηκε στο διαδίκτυο: http://www.musiccorner.gr/?p=97886
Τάσο εξαιρετικό το αφιέρωμά σου, χίλια μπράβο!!!

Αν και από τη σειρά τα μόνα που θυμάμαι είναι τον Αγά να θρηνεί: "Το γιουσουφάκι μου! Πάει το γιουσουφάκι μου!" και τη Μάρθα που βρήκε τα ματωμένα ρούχα του Σεϊζη και τρέχει φωνάζοντας "χωριανοί, χωριανοί", έχω όμως διαβάσει 2 φορές το μυθιστόρημα του Νίκου Καζαντζάκη και ασφαλώς πρόκειται για ένα αριστούργημα της παγκόσμιας λογοτεχνίας. Έτσι λοιπόν για ένα τέτοιο αριστούργημα δεν θα μπορούσε να υπολείπεται σε τίποτα η τηλεοπτική του μεταφορά...
 
Αυθεντική φωτογραφία από τα γυρίσματα της σειράς , με τον Ανδρέα Φιλιππίδη και τον Νότη Περγιάλη.

 


162.jpg
162.jpg
 
Εξαιρετική σειρά, πολύ καλογυρισμένη αν σκεφτεί κανείς τα μέσα της εποχής.
 
Φωτογραφιών συνέχεια........

attachment.php


Εξ αριστερών ο Ιωάννης Γενιτσαριώτης (με το καπέλο) Διεύθυνση παραγωγής, ο έχων το Γενικό πρόσταγμα Βασίλης Γεωργιάδης (Σκηνοθεσία), ο Δημήτριος Τσεμπελής (Τεχνικός διευθυντής του ΑΤΑ ΙΙ) και ο Κωσταντίνος Λυχναράς (Τηλεοπτική διεύθυνση) παρακολουθούν κάποιο γύρισμα

attachment.php


Ο Κωσταντίνος Λυχναράς δίνει οδηγίες στον Γιώργο Φούντα για το γύρισμα της σκηνής κάτω από την επίβλεψη του Βασίλη Γεωργιάδη
 
Πάρα πολύ ωραία δουλειά από τον Tony - Tony και τον tsalk. Άπλετο φωτογραφικό υλικό.... Σας ευχαριστούμε και τους δύο!
 
Καλό το αφιέρωμα, αλλά ο συντάκτης/η συντάκτρια έχει ξεχάσει κάποιους από τους βασικούς πρωταγωνιστές όπως ο Λυκούργος Καλλέργης, ο Νίκος Χατζίσκος, ο Ανδρέας Φιλιππίδης, η Κάτια Δανδουλάκη, η Ελένη Ζαφειρίου και ο Φοίβος Ταξιάρχης.
 
Πίσω
Μπλουζα