Ρετρό καλλιστεία

Μια που μιλαμε για αμφιλεγομενες....η Νικουλη κι αν ηταν! Αφου ακομα και η ιδια δεν εδειχνε ουτε καν λιγο χαρουμενη αμεσως μετα την εκλογη της. Παιχτηκανε πολλα παρασκηνιακα παντως και αυτο ειναι κατι που το ξερω απο πρωτο χερι.

Παντως η Νικουλη εξελεγη Σταρ Ελλας και αυτο ηταν. Ουτε την ειδαμε, ουτε την ακουσαμε ξανα.
Θυμάμαι που είχε οργανωθεί μια κρουαζιέρα με κότερο, πριν τα καλλιστεία, για τις υποψήφιες, και στις συνεντεύξεις τους για την πιθανή νικήτρια, το όνομα της Μαρίας Νικούλη ακουγόταν περισσότερο, μου είχε δοθεί η εντύπωση ότι την θεωρούσαν φαβορί. 

Ξεκινωντας απο το ποστ 288 και φτανοντας στο 291 βλεπουμε τις εξης Σταρ Ελλας:

1973 - Βανα Δελουδη

1975 - Αφροδιτη Κατσουλη

1976 - Χριστιανα Καβρουδακη

1977 - Μαρια Σπαντιδακη

Το 1974 δεν εγινε ο διαγωνσιμος λογω των γνωστων πολιτικων γεγονοτων εκεινου του καλοκαιριου. Ετσι η τυχερη Βανα παρεμεινε Σταρ Ελλας οχι για ενα, αλλα για δυο χρονια!


Η Χριστιάνα Καβρουδάκη σε εξώφυλλο της Μανίνας, που δημοσιεύτηκε από τον Tony Tony εδώ: https://www.retromaniax.gr/vb/topic/11791-μανίνα/?do=findComment&comment=423295

212.jpg
 
Τα πρώτα καλλιστεία για την ανάδειξη της Μις Ελλάς το 1929: Η νικήτρια, τα παρασκήνια και οι κόντρες



50.JPG

Τα πρώτα καλλιστεία για την ανάδειξη της Μις Ελλάς πραγματοποιήθηκαν στις 20 Ιανουαρίου 1929. Ο διαγωνισμός διεξήχθη στο νυχτερινό κέντρο "Ντελίς" (γωνία Πανεπιστημίου με Ιπποκράτους), όπου συγκεντρώθηκε όλη η Αθηναϊκή αριστοκρατία της εποχής. Συνολικά, σαράντα μία κοπέλες είχαν στείλει φωτογραφία δηλώνοντας συμμετοχή για τον διαγωνισμό, ενώ μία ημέρα νωρίτερα, η κριτική επιτροπή επέλεξε τις δέκα από αυτές σε ειδική εκδήλωση στο Μέγαρο Πεσμαζόγλου.


Πρόεδρος της Ελλανοδίκου Επιτροπής ήταν ο Γ. Ιακωβίδης (διευθυντής της Σχολής Καλών Τεχνών), ενώ τα μέλη της αποτελούσαν οι κύριοι Θ. Θωμόπουλος, Στεφ. Πεσμαζόγλου (διευθυντής της εφημερίδας "Πρωία"), Γ. Βλάχος (διευθυντής της εφημερίδας "Καθημερινή"), Αρίστος Καμπάνης (πρόεδρος της Ένωσης Συντακτών), Γ. Ασπρέας (αντιπρόεδρος της Ένωσης Συντακτών), Δ. Κόκκινος, Τ. Δαραλέξης, ο συγγραφέας και δημοσιογράφος Σπυρίδων Μελάς, ο συγγραφέας Ζαχαρίας Παπαντωνίου και ο Γεράσιμος Λύχνος (διευθυντής της εφημερίδα "Ελεύθερο Βήμα").  
"Να μην είνε κανείς Πάρις, ούτε κατά την πλέον μακρυνήν προσέγγισιν, και να τον καλούν να δώση το μήλο... Άχ, Θεέ μου! Κ' επιτέλους ο υιός του Πριάμου είχε να κάμη με τρεις, ενώ εμείς, χθες το βράδυ, στο "Ντελίς", με δεκατρείς!" έγραφε εκστασιασμένος ο δημοσιογράφος της εφημερίδες ΕΘΝΟΣ την επόμενη μέρα, στις 21 Ιανουαρίου.
Το πρόγραμμα ξεκίνησε στις 10 το βράδυ. Μία ώρα αργότερα άρχισε ο χορός υπό τους εκκωφαντικούς ήχους μιας "τζαζ μπαντ". Η αίθουσα ήταν ασφυκτικά γεμάτη από κόσμο. Τα τραπεζάκι ήταν κλεισμένα από τριών ημερών, ενώ πολλοί στέκονταν όρθιοι για να παρακολουθήσουν το θέαμα. Τα μεσάνυχτα ξεκίνησε μια σειρά τριών χορών των διαγωνιζομένων, όλες ντυμένες με λευκά φορέματα, ενώ μετά από μια ώρα έγινε η ανακήρυξη της νικήτριας.
Οι εμφανίσεις των κοριτσιών ήταν αρκετά συντηρητικές, ενώ μόνο μία ήταν εκείνη η οποία "κατά τα κρατούντα εν Ευρώπη, δεν εδίστασε να εμφανισθή εις τον προκριματικόν αγώνα με... μαγιώ", η δεσποινίς Ε. Χατζηγιάννη από τον Πύργο. Εξάλλου, μία διαγωνιζόμενη, η Μελίτσα Βλαστού, αποκλείστηκε επειδή ήταν χήρα - τα καλλιστεία αφορούσαν μόνο ανύπαντρες. Τα κορίτσια δεν έφεραν αριθμούς, αλλά ο κόσμος εξέφραζε την υποστήριξη του φωνάζοντας το χρώμα του φορέματος των διαγωνιζομένων. Στην τελική τριάδα βρέθηκαν οι δεσποινίδες Πετρουνάκου, Κριεζή και Καρατζά, οι οποίες φορούσαν κόκκινο, λευκό και μαύρο φόρεμα αντίστοιχα. Κι ενώ οι θεατές φώναζαν ένα από τα τρία αυτά χρώματα, η επιτροπή κατέληξε στο.. μαύρο, δηλαδή στη δεσποινίδα Ασπασία Καρατζά

51.JPG

Η νικήτρια καταγόταν από την Πάτρα, ήταν 23 ετών και εργαζόταν στην Τράπεζα Εθνικής Οικονομικής. Είχε άλλα πέντε μεγαλύτερα αδέρφια, ο ένας εκ των οποίων εργαζόταν ως τραπεζικός υπάλληλος στο Αίγιο, ο πατέρας της ήταν δημοτικός υπάλληλος στην πόλη, ενώ οι εφημερίδες έγραψαν ότι ο προπάππος της ήταν εκ των αρχηγών της επανάστασης του 1821 στην Πάτρα..
Αρχικά δεν επιθυμούσε να λάβει μέρος στον διαγωνισμό, αλλά το έκανε κατόπιν πιέσεων απ' όλους τους Πατρινούς και τα μέλη της οικογένειας της. Στην πρώτη της συνέντευξη αμέσως μετά τη νίκης της προς την εφημερίδα ΠΡΩΪΑ, η Ασπασία Καρατζά δήλωσε: "Δεν το περίμενα. Έλαβα μέρος εις τον διαγωνισμόν με κουράγιον, με ολίγας ελπίδας και ίσως περισσότερη αμφιβολία". Γούρι της θεωρούσε τον αδερφό της, με τον οποία άλλωστε χόρεψε μπροστά στην επιτροπή και "εις τον οποίον οφείλεται ο σημερινός θρίαμβος μου", όπως σημείωσε χαρακτηριστικά. Μάλιστα, η Μις Ελλάς 1929 εξέφρασε την επιθυμία να εμφανιζόταν και στον ευρωπαϊκό διαγωνισμό με την ίδια μαύρη τουαλέτα, όμως "δυστυχώς εκουρελιάσθην εις τον χορόν" (εφημερίδα ΠΡΩΪΑ, 21.01.1929).
Η Καρατζά ήταν αρραβωνιασμένη και μάλιστα ο μνηστήρας της, ο "μεγαλοβιομήχανος Αναστασόπουλος" κατά την περιγραφή της εφημερίδας "ΠΡΩΪΑ", είχε παρακολουθήσει από κοντά τη βραδιά του διαγωνισμού. Σε δηλώσεις του προς τους δημοσιογράφους δήλωσε ότι ήταν εξ αρχής σίγουρος για τη νίκη της αρραβωνιαστικιάς του, αποκαλώντας την "το ωραιότερο κορίτσι της Πάτρας", και υπογραμμίζοντας ότι δε φορούσε "κανένα φτιασίδι, ούτε πούντρα".
Σύμφωνα με την περιγραφή του συντάκτη της εφημερίδας ΣΚΡΙΠ, η δεσποινίς Καρατζά ήταν "μελαγχροινή και χαρίεσσα", ενώ η νίκη της θεωρήθηκε δίκαιη. Η εφημερίδα ΕΜΠΡΟΣ την περιέγραφε ως "καλλονή όχι εντυπωσιακή, αλλά πραγματική" με χαρακτηριστικά "γνησίως ελληνικά, σύμφωνα με τους κανόνας της συμμετρίας που δίδουν δια την γυναικείαν καλλονήν τα αριστουργήματα των Ελλήνων γλυπτών της αρχαιότητος". Κατά την εφημερίδα ΕΘΝΟΣ, η Καρατζά είχε μια ομορφιά "που απαντάται πολύ συχνά στα σλαυικά φύλα.... έχει αναμφισβήτητα την βάσιν της "μπελ-φαμ", συγκεντρώνει την πλαστική ωμορφιά και τη σωματικήν αρμονίαν και την ευγένεια της γραμμής και τη λεπτή έκφραση... είναι συνήθης γυναικείος τύπος του τόπου", ενώ υπογραμμιζόταν το γεγονός ότι "όχι μόνο δεν παρουσιάστηκε βαμμένη, αλλ' ούτε με μόριον πούδρας δεν κατεδέχθη να τροποποιήση το έργον του Δημιουργού".
52.JPG


Ωστόσο, δεν έλειψαν τα παρατράγουδα ακόμη κι απ' αυτόν τον πρώτο διαγωνισμό ομορφιάς. Η δεύτερη επιλαχούσα, η δεσποινίς Πετρουνάκου, διαφωνούσε ειδικά με την επιλογή της Καρατζά ως νικήτριας, άποψη που εξέφρασε λίγες ημέρες αργότερα σε συνέντευξη της στην εφημερίδα ΕΜΠΡΟΣ (23.01): "Πλησιάζει τα τριάντα... η απόφασις της επιτροπής δεν ικανοποίησε τας απαιτήσεις του κοινού... η βράβευσις της δεσποινίδος Καρατζά οφείλεται, κατά την γνώμην μου, εις το έκτακτον ενδιαφέρον του κ. Σ. Πεσμαζόγλου" ήταν μερικές από τις ενστάσεις της κοπέλας. . 
Όμως η Πετρουνάκου δεν ήταν η μόνη διαμαρτυρόμενη. Μία από τις διαγωνιζόμενες, το όνομα της οποίας ήταν Ντίνα Σαρρή Αηδονοπούλου, δήλωνε αποφασισμένη να μεταβεί μέχρι το Παρίσι, όπου λίγες ημέρες αργότερα θα διεξαγόταν ο ευρωπαϊκός διαγωνισμός, προκειμένου να διαμαρτυρηθεί θεωρώντας ότι οι κριτές την είχαν αδικήσει. Μάλιστα, η εφημερίδα ΕΣΠΕΡΙΝΗ οργάνωσε ακόμη και... δημοψήφισμα καλώντας τους αναγνώστες της να ψηφίσουν ποια προτιμούσαν να εκλεγεί ως Μις Ελλάς.
Ανεξάρτητα από τις όποιες ενστάσεις, η πρώτη Ελληνίδα "βασίλισσα της ομορφιάς" βρέθηκε από τη μια στιγμή στην άλλη αντιμέτωπη μ' ένα κύμα αναπάντεχης δημοσιότητας. Το σπίτι του ξαδέρφου της, που τη φιλοξενούσε στην οδό Φρεάτιδος 40 στον Πειραιά, έγινε κέντρο διερχομένων. Απλοί άνθρωποι, δημοσιογράφοι και καλλιτέχνες της εποχής ήθελαν να συγχαρούν την καλλονή. Οι... παπαράτσι της εποχής, την κυνηγούσαν σε κάθε της βήμα. 
Για παράδειγμα, στην πρώτη σελίδα της εφημερίδας ΕΜΠΡΟΣ με ημερομηνία 25.01.1929, δημοσιεύτηκε ρεπορτάζ για την επίσκεψη της δεσποινίδας Καρατζά στη θεατρική παράσταση "Βαβυλωνία" που παιζόταν στο τότε θέατρο Μοντιάλ, έξω από το οποίο είχε συρρεύσει τόσο πολύς κόσμος με σκοπό να δουν όλοι από κοντά την Μις Ελλάς, ώστε χρειάστηκε να παρέμβει η αστυνομία για ν' ανοίξει δίοδο στο πεζοδρόμιο! Λίγες μέρες αργότερα, το ίδιο θέατρο επρόκειτο να επισκεφτούν οι δύο επιλαχούσες των καλλιστείων επιχειρώντας να κάνουν επίδειξη δύναμης, μέσω διαρροών στις εφημερίδες.
Σε συνέντευξη της στην εφημερίδα ΣΚΡΙΠ που δημοσιεύτηκε στις 23.01.1929, η Ασπασία Καρατζά δεν έμοιαζε να απολαμβάνει αυτό το ενδιαφέρον: "Δεν μπορώ πλέον ούτε να φάγω. Από το πρωί δεν κάμνω άλλο, παρά να δέχομαι κόσμον. Ιδίως αυτός ο συντάκτης της "Πατρίδος" με εκούρασε πολύ με τας φωτογραφίας του. Φαντασθήτε ότι μου επήρε τόσες πόζες, που κι εγώ δεν τας ενθυμούμαι". 
Μην νομίζετε, όμως, ότι η συνέντευξη δεν περιελάμβανε και... "μπηχτές" της νικήτριας προς τις άλλες διαγωνιζόμενες. "Ήσαν πολύ χαριτωμέναι όλαι... αλλά το μόνον που έχουν τα κορίτσια αυτά (είναι) να βάφωνται" δήλωσε υπαινικτικά η Καρατζά, τονίζοντας ότι πίστευε εξ αρχής στη νίκη της, επειδή γνώριζε ότι διέθετε ένα προτέρημα, τη φυσική ομορφιά. "Ήλθον εις Αθήνας με την απόφασιν να νικήσω. Και ενίκησα", υπογράμμισε με έμφαση.
Εκείνη την εποχή, η έντονη δημοσιότητα μιας γυναίκας (και μάλιστα ανύπαντρης) ξένισε αρκετούς, όπως μια αναγνώστρια της εφημερίδας ΣΚΡΙΠ, που με επιστολή της ήθελε να "προφυλάξει" την Καρατζά από τα φώτα της δόξας, για να την καθησυχάσει ο συντάκτης της εφημερίδας: "Και ο θόρυβος και η δοξα και το ανήσυχον περιβάλλον εξαφανίζονται ως δια μαγείας ευθύς ως εισέλθουν εις την αίθουσαν τα στέφανα του γάμου. Η "Μις Ελλάς" θα ξαναεύρη πάλιν την ήσυχον νοικοκυριστικήν της ζωήν μόλις γίνει "Κυρία Ελλάς"" Άλλες εποχές, άλλες αντιλήψεις...
53.JPG

Στις 7 Φεβρουαρίου, πραγματοποιήθηκε στο Παρίσι ο ευρωπαϊκός διαγωνισμός με τη συμμετοχή 17 Μις από ισάριθμα κράτη της γηραιάς ηπείρου. Μία ημέρα νωρίτερα, οι διαγωνιζόμενες γευμάτισαν στην Όπερα της γαλλικής πρωτεύουσας, ενώ ακολούθησε χορός, στον οποίο παρευρέθηκε ο πρόεδρος της Γαλλικής Δημοκρατίας, κ. Ντουμέργκ, ο πρωθυπουργός της χώρας και άλλοι Γάλλοι αξιωματούχοι. 
Η Ασπασία Καρατζά φαινόταν να έχει κλέψει τις εντυπώσεις και εμφανιζόταν ως ένα από τα φαβορί για τον τίτλο της Μις Ευρώπη, μαζί με τις εκπροσώπους της Πολωνίας, της Γαλλίας και της Ισπανίας. Για παράδειγμα, η γαλλική εφημερίδα "Εντρανσιζάν" την περιέγραψε ως "ζωντανό άγαλμα του θεϊκού Φειδία". Ωστόσο, οι προσδοκίες δεν επαληθεύτηκαν και νικήτρια αναδείχτηκε τελικά η Μις Ουγγαρία, Ελισάβετ Σιμόν. Σύμφωνα με την εφημερίδα ΕΜΠΡΟΣ, η Μις Ελλάς φέρεται να βγήκε δεύτερη, αν και η ΣΚΡΙΠ ανέφερε ότι πέραν της νικήτριας, οι άλλες υποψήφιες θα θεωρούνταν όλες επιλαχούσες, χωρίς ν' ανακοινωθεί σειρά κατάταξης.
Κι επειδή καλό είναι οι μύθοι να καταρρίπτονται, η αθώα εκείνη εποχή με την ανύπαρκτη εγχώρια σόου μπιζ, δεν ήταν και τόσο αθώα τελικά. Διαβάζουμε στην εφημερίδα ΣΚΡΙΠ της 09.02.1929: "Αι διάφοροι επιλαχούσαι καλλοναί των Αθηνών ικανοποιήθησαν τώρα. Πανηγυρίζουν. Το χειλάκι των που είχε σουφρώσει από το πείσμα και το παράπονο, έσκασε πάλιν σαν τριαντάφυλλον, και όλαι χαμογελούν ευχαριστημέναι. Την αποτυχία της αντιπάλου των την έκαμαν ζήτημα της ημέρας". Στη συνέχεια το δημοσίευμα αναφέρει πώς με μάτια γεμάτα χαρά μια από τις ηττημένες του ελληνικού διαγωνισμού ομορφιάς έθετε "ζήτημα αποτυχίας της Καρατζά", ενώ μία άλλη προέβλεπε ότι η Μις Ελλάς δεν θα τολμούσε καν να πατήσει το πόδι της στην Αθήνα, αλλά θα μετέβαινε κατ' ευθείαν στην πατρίδα της, την Πάτρα. Φανταστείτε τι θα γινόταν, αν εκείνη την εποχή υπήρχαν τα σημερινά κουτσομπολίστικα έντυπα...
Όπως και να 'χει, η πραγματοποίηση του πρώτου διαγωνισμού ομορφιάς στην Ελλάδα άνοιξε μια νέα σελίδα στην ιστορία της Ελλάδας του Μεσοπολέμου. Στις 16 Μαρτίου της ίδιας χρονιάς, τελευταίο Σάββατο της Αποκριάς, πραγματοποιήθηκε διαγωνισμός για την ανάδειξη της "Μις Μακεδονία-Θράκη 1929", στον οποίο θα συμμετείχαν οι Μις που θα εκλέγονταν από τις πόλεις των δύο αυτών γεωγραφικών διαμερισμάτων.  Τελικά, νικήτρια αναδείχτηκε η Μις Κομοτηνή, Καίτη Πολιουδάκη. Αντίστοιχα, σ' όλη την επικράτεια το χαρακτηριστικό της Αποκριάς του 1929 ήταν τα κάθε λογής τοπικά καλλιστεία (Μις Πειραιάς, Μις Χανιά, Μις Σάμος κλπ.).
Πραγματικά, παρουσιάζει μεγάλο ενδιαφέρον να ανατρέξει κανείς στον τύπο της εποχής εκείνης και να παρατηρήσει πώς δίπλα σε αρθρογραφίες που επιχειρηματολογούσαν κατά της παραχώρησης δικαιώματος ψήφου στις γυναίκες, συνυπήρχαν εκτενή ρεπορτάζ για πραγματικές ή επίδοξες Μις. Η Ελλάδα άλλαζε, αν και με αργά βήματα είναι η αλήθεια. Αν, όμως, θέλει κανείς ν' αναζητήσει τις απαρχές του gossip στην Ελλάδα, έστω και σ' αυτήν την υποτυπώδη μορφή, θα πρέπει να ξεκινήσει από το 1929 και τα πρώτα γυναικεία καλλιστεία.
54.JPG













Αλίκη Διπλαράκου: Η πρώτη διεθνής διάκριση της ελληνικής ομορφιάς το 1930



55.JPG

Η δεύτερη διοργάνωση των ελληνικών καλλιστείων πραγματοποιήθηκε στις 27 Ιανουαρίου 1930. Το ενδιαφέρον του κόσμου ήταν για ακόμη μια χρονιά έντονο, ενώ το θέατρο "Ολύμπια" της οδού Ακαδημίας που φιλοξενούσε το διαγωνισμό, ήταν ασφυκτικά γεμάτο από νωρίς. Είχε μαζευτεί όλη η αφρόκρεμα της αθηναϊκής κοινωνίας της εποχής, πλήθος κόσμου, οι περσινές εστεμμένες και φυσικά, η περσινή νικήτρια, Ασπασία Καρατζά, η οποία συνοδευόταν από τον μνηστήρα της. Μάλιστα, η είσοδος της Καρατζά προκάλεσε φρενίτιδα ενθουσιασμού στους θεατές, πολλοί από τους οποίους σχολίαζαν ότι παρέμενε ακόμη η ωραιότερη Ελληνίδα..


Στην επιτροπή συμμετείχαν πλήθος προσωπικοτήτων, όπως ο δήμαρχος Αθηναίνων Σπύρος Μερκούρης, ο δήμαρχος Πειραιά, οι "αντίπαλες" ηθοποιοί Κυβέλη και Μαρίκα Κοτοπούλη και πλήθος άλλων προσωπικοτήτων. Η βραδιά ξεκίνησε στις 11 το βράδυ και ήταν χωρισμένη σε δύο μέρη: θα γινόταν κατ' αρχήν η εκλογή της Μις Αθήνα, η οποία θα διεκδικούσε στη συνέχεια τον τίτλο και της Μις Ελλάς, ανταγωνιζόμενη τις εστεμμένες των επαρχιακών πόλεων. Η αναγόρευση της νικήτριας θα γινόταν στη 1 το πρωί.  
Όμως, η τελετή δεν κύλησε και πολύ ομαλά. Είναι χαρακτηριστικός ο τίτλος με τον οποίο κυκλοφόρησε στην πρώτη της σελίδα η εφημερίδα ΕΜΠΡΟΣ την επόμενη μέρα ("οι Έλληνες παντού τα θαλασσώνουν") χαρακτηρίζοντας παράλληλα - όπως και η εφημερίδα ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ - τη διοργάνωση ως "θορυβώδη". Δεν ήταν μόνο η λιποθυμία της Μις Ζάκυνθος, λόγω της έντασης αλλά και του συνωστισμού. Πολλοί ήταν οι θεατές που δεν έμειναν ικανοποιημένοι από τα αποτελέσματα και τη νίκη της Αλίκης Διπλαράκου, η οποία κέρδισε τον τίτλο τόσο της Μις Αθήνα όσο και της Μις Ελλάς. 
Η πρωταγωνίστρια του θεάτρου Μαρίκα Κοτοπούλη κατηγορήθηκε από ορισμένες εφημερίδες ότι προπαγάνδιζε υπέρ της Διπλαράκου. Πολλοί θεατές διαμαρτύρονταν για αδικίες ήδη από την εκλογή της Μις Αθήνα, ενώ πανζουρλισμός επικράτησε μετά την αναγόρευση της Διπλαράκου ως Μις Ελλάς. Διαβάζουμε σχετικά στο ρεπορτάζ της εφημερίδας ΕΜΠΡΟΣ (στις 28.01.1930, σελ. 3): "Σφυρίγματα, φωναί, έξω έξω-άδικα-φύγε-κάτω η επιτροπή αναστατώνουν το θέατρον. Οι ζωηρότεροι επιχειρούν να χειροδικήσουν κατά της επιτροπής". Η επέμβαση της αστυνομίας δεν κατάφερε να επιβάλει την τάξη, με αποτέλεσμα να σημειωθούν συμπλοκές μεταξύ αστυνομικών και θεατών, ενώ επίθεση δέχτηκε από αγανακτισμένο πολίτη και ο δήμαρχος της πρωτεύουσας, την ώρα που εξήρχετο του θεάτρου.
Με βάση τις ψήφους της κριτικής επιτροπής, η νίκη της Αλίκης Διπλαράκου ήταν ξεκάθαρη, καθώς συγκέντρωσε 14 βαθμούς έναντι μόλις 4 της Καίτης Καββαδία, η οποία ήρθε δεύτερη. Ωστόσο, η Κυβέλη φέρεται να απείχε της ψηφοφορίας, λόγω διαφωνίας της με τα υπόλοιπα μέλη της επιτροπής. Να σημειωθεί ότι ένας μεγάλος όγκος των διαμαρτυριών αφορούσε τον αποκλεισμό μιας άλλης διαγωνιζόμενης από την τελική τριάδα. Επρόκειτο για την Μις Μακεδονία, Καίτη Πολιουδάκη.
Στις πρώτες δηλώσεις της προς τους δημοσιογράφους αμέσως μετά τη νίκη της, η δεσποινίς Διπλαράκου απέδωσε την επιτυχία της στον αθλητισμό, καθώς ανήκε στην ομάδα του Αθλητικού Ομίλου Νεανίδων Αθηνών: "Εις αυτόν οφείλω το ωραίον μου σώμα και τα άλλα μου χαρίσματα" ανέφερε συγκεκριμένα, ενώ απέφυγε να σχολιάσει τα έκτροπα. Γεγονός είναι ότι τις πρώτες μέρες κυκλοφορούσε η φήμη ότι η διοργάνωση θα ακυρωνόταν και θα εκλεγόταν νέα Μις Ελλάς.
Δεδομένης της άρνησης της επιτροπής να ακυρώσει τα καλλιστεία, οι εφημερίδες ΕΣΠΕΡΙΝΗ και ΗΜΕΡΗΣΙΟΣ ΤΥΠΟΣ ανέλαβαν από κοινού τη διοργάνωση του...νέου διαγωνισμού ζητώντας από τις αναγνώστριες να αποστείλουν φωτογραφίες και να δηλώσουν συμμετοχή. Σε δηλώσεις της η "αδικημένη" Μις Μακεδονία, δις Πολιουδάκη, εξέφρασε τον ενθουσιασμό της για το γεγονός ότι "αι κυρίαι και δεσποινίδες της ανωτέρας αριστοκρατίας των Αθηνών εμαίνοντο υπέρ εμού και με περιήγον επί 2 ώρας εις την αίθουσαν κραυγάζουσαι: "Την Μις Μακεδονία-Θράκη θέλομεν ως Μις Ελλάς"", ενώ συνέκρινε την συγκίνηση της με την "αξίαν (που) έχει δι' έναν μουσικόν το να χειροκροτηθή εις την Σκάλαν του Μιλάνου"!
56.JPG

Τελικά, στις 31 Ιανουαρίου η Αλίκη Διπλαράκου αναχώρησε σιδηροδρομικώς - με το Οριάν Εξπρές - για το Παρίσι, όπου θα συμμετείχε στο διαγωνισμό για την ανάδειξη της Μις Ευρώπη, ενώ η διοργάνωση που προανήγγειλαν  οι εφημερίδες δεν πραγματοποιήθηκε χάρη και σε μια σειρά πρόσθετων κωλυμάτων που ανέκυψαν εκ μέρους του ιδιοκτήτη του θεάτρου "Ολύμπια". Άλλωστε, ο θόρυβος είχε ήδη αρχίσει να ξεθυμαίνει μεταξύ των κατοίκων της πρωτεύουσας, όπως αποδείκνυε και το δημοψήφισμα της εφημερίδας ΕΣΠΕΡΙΝΗ, καθώς η συντριπτική πλειοψηφία του κόσμου επιδοκίμαζε τη νίκη της Διπλαράκου.. 
Σε δηλώσεις της από το σιδηροδρομικό σταθμό λίγο πριν αναχωρήσει, η Αλίκη Διπλαράκου εμφανιζόταν αρκετά μετριοπαθής στις προβλέψεις της για τις πιθανότητες που είχε να κέρδισε τον πανευρωπαϊκό διαγωνισμό. Και μη νομίζετε ότι σκάνδαλα συνέβαιναν μόνο στην Ελλάδα. Η Μις Ολλανδία της χρονιάς εκείνης ακυρώθηκε, επειδή μετά την εκλογή της αποκαλύφτηκε ότι ήταν μητέρα τεσσάρων παιδιών!
Στον διαγωνισμό της 6ης Φεβρουαρίου, η Διπλαράκου θριάμβευσε ανάμεσα σε 20 Ευρωπαίες καλλονές και εξελέγη σχεδόν παμψηφεί Μις Ευρώπη. Οι άλλες χώρες που εκπροσωπούνταν στον διαγωνισμό ήταν η Γαλλία, η Ισπανία, η Ιταλία, η Ρουμανία, η Γερμανία, η Αυστρία, η Ρωσία, η Πολωνία, η Τσεχοσλοβακία, η Γιουγκοσλαβία, η Βουλγαρία, η Αγγλία, η Ιρλανδία, η Ολλανδία, το Βέλγιο, η Ουγγαρία, η Τουρκία για πρώτη φορά, ενώ η Μις Μονακό αντικατέστησε τη Μις Πορτογαλία, που δεν πήρε μέρος στα καλλιστεία.
Οι εφημερίδες που "έκραζαν" τη 18χρονη κοπέλα, τώρα πια την αποθέωναν. Η εφημερίδα ΕΜΠΡΟΣ τη χαρακτηρίζει νέα Αφροδίτη της Μήλου, ενώ στο πρωτοσέλιδο ρεπορτάζ της εφημερίδας με ημερομηνία 07.02.1930 διαβάζουμε μεταξύ άλλων: "Η ωραία Μανιοτοπούλα με την αναγλυφικήν κατατομήν και την λυγερόκορμον εμφάνισιν της, λουλούδι του Ευρώτα εις τα κρύσταλλα νερά του οποίου ελούετο άλλοτε η ωραία Ελένη του Μενελάου, εκέρδισε προχθές εν τη κονίστρα της ωραιοτέρας αμίλλης,την ωραιοτέραν εκ των νικών".
Παράλληλα, οι εφημερίδες δημοσίευαν ρεπορτάζ  σχετικά με το αρχαιοελληνικό κάλλος και πώς αυτό συνδεόταν με τη σύγχρονη εποχή, ενώ δεν έλειψαν οι εθνικιστικές εξάρσεις. Για παράδειγμα, η εφημερίδα ΣΚΡΙΠ έγραφε στις 07.02: "... δυνάμεθα να υπερηφανηθώμεν ότι είμεθα η φυλή του επί γης καλού, της αγάπης και της ειρήνης, όλως των συμβόλων της Χριστιανικής πίστεως και αγνότητος", αφού προηγουμένως ο συντάκτης του άρθρου διαπίστωνε ότι "ως Έλληνες και ως Χριστιανοί" έχουμε "έμφυτο το συναίσθημα του ωραίου".
Δεν έλειπαν και οι πιο ψύχραιμες προσεγγίσεις, όπως της εφημερίδας ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ, η οποία αναρωτιόταν στο πρωτοσέλιδο της: "Θρίαμβος ναι, αλλά δια την Ελλάδα;". Ο δε ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ επέκρινε τον αστικό τύπο που "παρουσίαζε το ζήτημα της μις Ευρώπης για ένα ζήτημα εθνικό", στρεφόμενος παράλληλα κατά τόσο του θεσμού των καλλιστείων, που τον χαρακτήριζε "τόνωση του καταρρέοντος θεσμού της οικογένειας", όσο και του προτύπου που περνούσε η αστικής καταγωγής νικήτρια, Αλίκη Διπλαράκου: ".. άμα λάβει κανείς υπ'όψει του κιόλα πως οι υποψήφιες έπρεπε και να είναι ντυμένες με τη μόδα και με τη σχετική πολυτέλεια, ο κύκλος αυτός στενεύει και περιορίζεται πού; Μόνο στα αστικά σπίτια. Ώστε η εκλογή της μις ενδιαφέρει αποκλειστικά την αστική τάξη" (βλ. ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ, 08.02.1930, σελ. 3, τίτλος άρθρου: "ΕΘΝΙΚΑ ΖΗΤΗΜΑΤΑ...").
Ο πρωθυπουργός Ελευθέριος Βενιζέλος απέστειλε συγχαρητήριο τηλεγράφημα στη νικήτρια κάνοντας λόγο για "ωραίαν νίκην της Ελλάδος", που συνέπιπτε με τις γιορτές της Εκατονταετηρίδας, των εκατό χρόνων του νεοελληνικού κράτους, που θα γιορτάζονταν με αφορμή την εθνική επέτειο της 25ης Μαρτίου. Συγχαρητήριο τηλεγράφημα απέστειλε και ο δήμαρχος Αθηναίων, Σπύρος Μερκούρης εκφράζοντας μάλιστα την ευχή, να κέρδιζε η Διπλαράκου ακόμη και τον τίτλο της "Μις Υφήλιος", στο διαγωνισμό που θα πραγματοποιούνταν τον Σεπτέμβριο στο Ρίο ντε Τζανέιρο.
Οι Έλληνες που διέμεναν στο Παρίσι κατέκλυσαν τους διαδρόμους του ξενοδοχείου Παλαί Ντ' Ορσαί, όπου διέμενε η Αλίκη Διπλαράκου, ζητώντας να βγει η Μις Ευρώπη στον εξώστη του ξενοδοχείου για να τους χαιρετήσει. Σε συνέντευξη της, που δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα ΕΜΠΡΟΣ στις 08.02, η νικήτρια παραδεχόταν ότι στην αρχή δεν πίστευε πως θα μπορούσε να κερδίσει το διαγωνισμό, κάτι που ακόμα δυσκολευόταν να πιστέψει.
"Είμαι τόσον συγκινημένη και τόσον υπερήφανη για την αγαπημένη μας πατρίδα, το όνομα της οποίας προφέρεται σήμερον από τα στόματα όλου του κόσμου με θαυμασμό και ευλάβεια, ώστε είναι αδύνατον να το φαντασθή άνθρωπος. Η συγκίνησις, ο ενθουσιασμός και η κόπωσις μου έδωσαν τέτοιαν υπερέντασιν νεύρων, που δεν  αισθάνομαι καθόλου τι θα πει κόπωσις", δήλωνε η δις Διπλαράκου στη συνέντευξη της.
Το ίδιο απόγευμα, ο Έλληνας πρέσβης στο Παρίσι, κ. Πολίτης, πραγματοποίησε δεξίωση προς τιμήν της Μις Ευρώπη, στην οποία παρευρέθηκαν τόσο Έλληνες της εκεί παροικίας όσο και Γάλλοι επίσημοι. Στη συνέχεια, η Διπλαράκου αναχώρησε για τις Κάννες, όπου συμμετείχε σε σειρά τιμητικών εκδηλώσεων - το πρόμο τουρ της εποχής. Ωστόσο, στο διαγωνισμό για την ανάδειξη της Μις Υφήλιος το Σεπτέμβριο του ίδιου έτους στο Ρίο ντε Τζανέιρο δεν κατάφερε να κερδίσει για τρίτη φορά, καθώς ο τίτλος απονεμήθηκε στη Μις Βραζιλία, προκαλώντας τα σκωπτικά σχόλια των ελληνικών εφημερίδων για τη σύμπτωση αυτή.
Ο τίτλος της Μις Ευρώπης κράτησε τη Διπλαράκου μακριά από την Ελλάδα για περίπου μια διετία, καθώς είχε διάφορες υποχρεώσεις στο εξωτερικό - όχι μόνο στη Γηραιά Ήπειρο, αλλά κυρίως στην Αμερική - συνοδευόμενη πάντοτε από τη μητέρα της. Στην Ελλάδα επέστρεψε στις 17 Δεκεμβρίου 1931 με το υπερωκεάνιο Σατούρνια από τη Νέα Υόρκη. Πρώτα έκανε μια στάση στην Πάτρα, όπου την υποδέχτηκαν οι αδερφές της, ενώ στη συνέχεια έφτασε στην Αθήνα, όπου έδωσε συνέντευξη στους δημοσιογράφους. Αν και χαρακτήρισε το ταξίδι "κουραστικό", ωστόσο είχε εντυπωσιαστεί από τις ΗΠΑ, τις οποίες χαρακτήρισε ως "μια χώρα-όνειρο", όπου την υποδέχτηκαν με ενθουσιασμό οι Έλληνες μετανάστες, αλλά και πολλοί Αμερικανοί, ενώ διέψευσε τα κουτσομπολιά της εποχής, που την ήθελαν ζευγάρι με τον αθλητή Τζιμ Λόντον.
"Ω! αυτοί με εδέχοντο σαν κάτι που αντιπροσωπεύει τον ελληνικό πολιτισμό", ανέφερε η Ελληνίδα καλλονή για τους Αμερικανούς και το πώς την αντιμετώπιζαν. "Παντού μου έκαμαν τέτοια υποδοχή, που πολλές φορές ζαλιζόμουν. Στα Δημαρχεία, τα Πανεπιστήμια, παντού με ρωτούσαν για την Ελλάδα, την ιστορία μας και τον πολιτισμό μας. Από αυτής δε της απόψεως, έκαμα αρκετή προπαγάνδα υπέρ της πατρίδος μας".(ΗΜΕΡΑ, 18.12.1931) Μάλιστα, η Διπλαράκου είχε την ευτυχία να τιμηθεί από την πολιτεία της Μασαχουσέτης με διακριτικό μετάλλιο, με το οποίο είχε τιμηθεί παλιότερα μόνο ο βασιλιάς της Αγγλίας, Γεώργιος.
Αργότερα, σε συνέντευξη της στο περιοδικό TIME, η Αλίκη Διπλαράκου θ' αποκάλυπτε ότι πήρε μέρος στον διαγωνισμό ύστερα από παρότρυνση κάποιου που εργαζόταν στη βρετανική πρεσβεία στην Αθήνα, την ώρα που η  ίδια βρισκόταν εκεί με τη μητέρα της και ορισμένους φίλους απολαμβάνοντας τσάι. Εκτός από τον τίτλο της Μις Ευρώπη, η Διπλαράκου έγινε παγκοσμίως γνωστή και για ένα περιστατικό το καλοκαίρι του 1930, κατά το οποίο φέρεται να παραβίασε το άβατο του Αγίου Όρους, αλλά και για τους δύο γάμους της με επιφανείς Ευρωπαίους, τον Γάλλο αεροπόρο Paul-Louis Weiller και τον Άγγλο λόρδο Τζον Ράσελ. Η μία από τις εγγονές της είναι και η σημερινή πριγκίπισσα Σιβίλλα του Λουξεμβούργου. Η Αλίκη Διπλαράκου πέθανε στο Λονδίνο στις 30 Οκτωβρίου 2002, σε ηλικία 90 ετών.

Αναδρομή στα ελληνικά καλλιστεία των δεκαετιών '50 και '60


Πριν λίγες μέρες (Νοεμβριος 2012) πραγματοποιήθηκαν τα καλλιστεία για την ανάδειξη της Σταρ Ελλάς και Μις Ελλάς - η πρώτη διοργάνωση που αναμεταδόθηκε διαδικτυακά. Πριν από πενήντα και εξήντα χρόνια τα πράγματα ήταν πολύ διαφορετικά. Μέσα από το αρχείο εφημερίδων που μπορεί κάποιος να βρει στην ψηφιακή συλλογή της Εθνικής Βιβλιοθήκης της Ελλάδος, μάζεψα ορισμένα στοιχεία και ορισμένες από τις φωτογραφίες που δημοσιεύθηκαν την εποχή εκείνη.

Το αφιέρωμα περιλαμβάνει τις περισσότερες διοργανώσεις των ελληνικών καλλιστείων κατά τις δεκαετίες του '50 και του '60 - λείπει μόνο η διοργάνωση του 1956. Τα αφιερώματα δεν είναι ισοβαρή, αλλά η έκταση και το περιεχόμενο τους εξαρτάται από το πλήθος των διαθέσιμων πληροφοριών για την κάθε διοργάνωση.
20.JPG

Ο διαγωνισμός πραγματοποιήθηκε στο ξενοδοχείο Μεγάλη Βρετανία στις 6 Απριλίου. Πολύς ήταν ο κόσμος που είχε πλημμυρίσει τους διαδρόμους αλλά και την είσοδο του ξενοδοχείου. Μάλιστα, μεταξύ των επισήμων που παρακολούθησαν τα καλλιστεία από κοντά ήταν σημαίνοντα πολιτικά πρόσωπα, όπως ο Πρόεδρος της Κυβέρνησης, Σοφοκλής Βενιζέλος, πολλοί υπουργοί, αρχηγοί κομμάτων, ο αμερικανός πρεσβευτής Πιουριφόι, ο πρεσβευτής της Ισπανίας, ο αρχηγός του αμερικανικού στόλου κλπ. 
Μεταξύ των μελών της επιτροπής ήταν η ηθοποιός Μαρίκα Κοτοπούλη, ο γλύπτης Τόμπρος, οι ζωγράφοι Βασιλείου και Χατζηκυριάκος-Γκίκας, ο Κ. Καλομοίρης, κλπ. Η διοργάνωση περιελάμβανε ένα σκετσάκι με τον Μίμη Φωτόπουλο, χορευτικά από τον Γιάννη Φλερύ και τη Λίντα Άλμα, τετράστιχα που απήγγειλαν η Μελίνα Μερκούρη και ο Γιώργος Παππάς και τραγούδι από τη Σοφία Βέμπο.
Οι 11 υποψήφιες παρήλασαν φορώντας δημιουργίες των "maisons de couture Τσούχλου-Λιβανού, Ινώ, Στάντζου κλπ", όπως διαβάζουμε στις εφημερίδες της εποχής. Αρχικά, η κάθε υποψήφια παρήλασε με φόρεμα της επιλογής της, ενώ στο δεύτερο γύρο όλες φορούσαν μαγιό ίδιου χρώματος - ή "κοστούμι ντε μπαιν", όπως διαβάζουμε στις εφημερίδες.
Τον τίτλο της Σταρ Ελλάς κέρδισε η 18χρονη Νταίζη Μαυράκη, η οποία είχε το ψευδώνυμο "Ακρωτήρι" - όλες οι υποψήφιες είχαν κι από ένα ψευδώνυμο. Στην πρώτη της εμφάνιση, η Μαυράκη είχε φορέσει ένα φόρεμα από άσπρο τούλι, ενώ το κορσάζ ήταν κεντημένο όλο από στρας. Απ' ότι φαίνεται, δεν σημειώθηκαν παρατράγουδα, αλλά η επιλογή είχε την έγκριση του κοινού. Την απονομή του τίτλου έκανε η Μαρίκα Κοτοπούλη. Ως πρώτη επιλαχούσα αναδείχθηκε η Βιργινία Πετιμεζάκη από τον Πειραιά, η οποία ήταν επίσης αγαπημένη του κοινού.
Μια μέρα μετά, η Σταρ Ελλάς έκανε δημόσια εμφάνιση στον κινηματογράφο "Ορφέας" και στο "Παλλάς", ενώ το πλήθος του κόσμου, που συγκεντρώθηκε για να τη δει από κοντά, ήταν τόσο μεγάλο, ώστε στις οδούς Σταδίου και Βουκουρεστίου διακόπηκε η κυκλοφορία.
Στις πρώτες της δηλώσεις στους δημοσιογράφους, όπως δημοσιεύτηκαν από την εφημερίδα ΕΜΠΡΟΣ (08.04) η Νταίζη Μαυράκη θέλησε να ευχαριστήσει τους καθηγητές και τις καθηγήτριες της γυμναστικής ("Τη χάρη αυτή, που μου λένε ότι έχω στο βάδισμα μου, την οφείλω κατά μέγα μέρος στην διδασκαλία τους"), ενώ τη νίκη της την αφιέρωσε και στο σχολείο της, το Β' Γυμνάσιο - τον επόμενο μήνα η Σταρ Ελλάς θα έδινε τις απολυτήριες εξετάσεις της. Όσον αφορά τα συναισθήματα της, η νικήτρια δήλωσε: "Ζω σαν μέσα σ' ένα όνειρο. Όπου πηγαίνω, όλοι ξεσηκώνονται. Αμέσως αρχίζουν τα "μπράβο", οι ευχές για το ταξίδι της Αμερικής και οι ατελείωτες θερμές χειραψίες. Τα έχω σχεδόν χαμένα. Ποτέ δεν φανταζόμουν ότι ο τίτλος αυτός θα έφερνε μια τέτοια αναστάτωση στην ζωή μου.."
Να σημειωθεί ότι η Μαυράκη εκπροσώπησε τη χώρα στα καλλιστεία για την ανάδειξη της Σταρ Υφήλιος (30 Ιουνίου), όπου αναδείχτηκε τρίτη, ενώ η Πετιμεζάκη συμμετείχε στα καλλιστεία Μις Ευρώπη κερδίζοντας, επίσης, την τρίτη θέση.
Μικρό, αλλά σημαντικό: Σε συνέντευξη του στην εφημερίδα "Ελεύθερος Λόγος" στις 30 Οκτωβρίου 1952, ο τότε Μητροπολίτης Πέλλης και Εδέσσης αφόρισε τα καλλιστεία προετοιμάζοντας το έδαφος για την έξαρση των αντιδράσεων από την πλευρά της Εκκλησίας τα επόμενα χρόνια, με πρωταγωνιστή τον τότε αρχιμανδρίτη - και μετέπειτα Μητροπολίτη Φλωρίνης - Αυγουστίνο Καντιώτη. Στη συνέντευξη του, ο Μητροπολίτης Πέλλης έλεγε μεταξύ άλλων: "Τώρα τελευταία ο σατανάς έπεισε... την ελληνικήν κοινωνίαν, την ορθόδοξον ελληνικήν κοινωνίαν... ότι πρέπει να αναδειχθή διά της σωματικής ωραιότητος εις την σωματικήν ωραιότητα του κόσμου. Και η ελληνική κοινωνία παρακολουθούσα εις το σημείον τούτο κοινωνίας εκφύλους, κοινωνίας που αριθμούν το 1/4 των κατοίκων των εις εξώγαμα τέκνα υιοθέτησε και αυτά τα άγνωστα εις την αρχαίαν ειδωλολατρικήν Ελλάδαν "καλλιστεία"".
 
21.JPG
 

Τα καλλιστεία πραγματοποιήθηκαν στις 27 Ιουνίου. Εφεξής, οι διαγωνισμοί ομορφιάς για την ανάδειξη της Σταρ Ελλάς θα πραγματοποιούνταν - τις περισσότερες φορές - το τελευταίο Σάββατο του Ιουνίου. Ως χώρος διεξαγωγής καθιερώθηκε το παραλιακό κέντρο "Αρζεντίνα", που βρισκόταν στο Καλαμάκι. Παράλληλα, εγκαινιάστηκε και μια τρίτη συνήθεια, οι διαμαρτυρίες εκκλησιαστικών οργανώσεων έξω από το κέντρο, με πρωτοστάτη τον Αυγουστίνο Καντιώτη.
"Ήρθαμε να ευλογήσωμε τα αμαρτωλά καλλιστεία! Να κάνουμε κήρυγμα εις τους συγκεντρωμένους Χριστιανούς" δήλωνε ο αρχιμανδρίτης, που πολλά χρόνια αργότερα θα γινόταν Μητροπολίτης Φλωρίνης. "Με την βοήθεια του Θεού, εμπρός να υψώσωμεν την σημαίαν του Θεού!" παρακινούσε τους περίπου 500 πιστούς που είχαν συγκεντρωθεί έξω από την "Αρζεντίνα" κρατώντας πανό που - μεταξύ άλλων - έγραφαν: "Κάτω η σωματεμπορία των καλλιστείων", "Οι νεκροί μας διαμαρτύρονται" και άλλα τέτοια φαιδρά.
Όταν η αστυνομία αποπειράθηκε να διαλύσει το διαμαρτυρόμενο πλήθος, ακούστηκε και το all times classic σύνθημα κάθε διαδηλωτή που σέβεται τον εαυτό του: "Αίσχος!". Μάλιστα, η αστυνομία πραγματοποίησε και 50 συλλήψεις, ενώ μεταξύ των συλληφθέντων περιλαμβάνονταν και ιερείς, οι οποίοι αφέθηκαν ελεύθεροι λίγες ώρες αργότερα.
Εξάλλου, ήδη πριν την διοργάνωση του διαγωνισμού, η Ιερά Σύνοδος απέστειλε υπόμνημα προς τον πρωθυπουργό της χώρας, Αλέξανδρο Παπάγο,  καταγγέλοντας τα καλλιστεία ως "ειδωλολατρική και σαρκολατρική αρχή", που θίγει "το κοινόν αίσθημα της αιδούς" και προκαλεί τη διαμαρτυρία "ου μόνον της Εκκλησίας συμπάσης, αλλά και παντός σεβομένου την ανθρωπίνην τιμήν και αξιοπρέπειαν, και τον χριστιανικόν ημών πολιτισμόν".
Ωστόσο, επεισόδια είχαμε και μέσα στο χώρο διεξαγωγής των καλλιστείων, όχι επειδή παρείσφρυσαν διαδηλωτές, αλλά επειδή οι θεατές δεν συμφωνούσαν με τα αποτελέσματα της κριτικής επιτροπής. Σταρ Ελλάς αναδείχθηκε η Ντορέττα Ξηρού και Μις Ελλάς η Αντουανέττα Ροντοπούλου, η οποία ήταν μνηστή - και αργότερα σύζυγος - του γνωστού δημοσιογράφου Χρήστου Οικονόμου, που παρουσίασε σειρά ψυχαγωγικών εκπομπών στην ΕΡΤ τη δεκαετία του '80 και πέθανε τον Απρίλιο του 2011, σε ηλικία 88 ετών.
Ωστόσο, απ' ότι φαίνεται οι θεατές υποστήριζαν την Αλεξάνδρα Λαδικού, τη μετέπειτα ηθοποιό, η οποία ανακηρύχτηκε τόσο αναπληρωματική Σταρ Ελλάς - με μία ψήφο διαφορά - όσο και αναπληρωματική Μις Ελλάς. Όπως διαβάζουμε στο σχετικό ρεπορτάζ της εφημερίδας ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ (στις 30.06) λίγα ήταν τα χειροκροτήματα που ακούστηκαν μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων, κάποιες υποψήφιες έκλαιγαν, ενώ σάντουιτς και παγάκια εκσφενδονίζονταν από διάφορα σημεία της αίθουσας σε ένδειξη διαμαρτυρίας. Αντιθέτως, η εφημερίδα ΕΜΠΡΟΣ, με την οποία συνεργαζόταν ο Οικονόμου, παραλείπει κάθε σχετική αναφορά.
Άσχετο με τα καλλιστεία, αλλά σημαντικό: στο πρωτοσέλιδο της ίδιας εφημερίδας (την ίδια ημ/νία) διαβάζουμε για την πρόθεση της τότε κυβέρνησης να προχωρήσει στην απόλυση δημοσίων υπαλλήλων, ώστε να δοθεί αύξηση σε όσους δεν θα απολύονταν, ένεκα της υποτίμησης του νομίσματος, ενώ η ΑΔΕΔΥ εξήγγειλε 48ωρη προειδοποιητική απεργία.

 
[SIZE=x-large]1954[/SIZE]
Ο διαγωνισμός ομορφιάς πραγματοποιήθηκε στις 26 Ιουνίου. Σταρ Ελλάς αναδείχθηκε η Ρίκα Διαλυνά και πρώτη αναπληρωματική η Έφη Ανδρουλακάκη, ενώ Μις Ελλάς στέφθηκε η Έφη Μελά, η οποία επικράτησε "με διαφορά στήθους... από την επικίνδυνη αντίπαλο της, την δεσποινίδα Τζούλια Στακίρη", όπως έγραφε στο σχετικό ρεπορτάζ η εφημερίδα ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ στο φύλλο της 29.06. Επίσης, απονεμήθηκε ο ειδικός τίτλος "Μις Κύπρος - Κόρη της Ελλάδας" στην κυπριακής καταγωγής Νίτσα Γεωργιάδου.
22.JPG

Η διοργάνωση δεν ήταν καθόλου ήρεμη. Για ακόμη μία φορά, έξω από το παραλιακό κέντρο "Αρζεντίνα", όπου διεξάγονταν τα καλλιστεία, είχαν συγκεντρωθεί πιστοί, μέλη παραθρησκευτικών οργανώσεων και οπαδοί του Αρχιμανδρίτη Αυγουστίνου Καντιώτη, ενώ αυξημένα ήταν τα μέτρα ασφαλείας και η παρουσία αστυνομικών εντός και εκτός του κέντρου. Στο εσωτερικό της αίθουσας δεν επαναλήφθηκαν τα περσινά παρατράγουδα, καθώς το κοινό συμφωνούσε με την απονομή του τίτλου στη Διαλυνά, όμως τα προβλήματα ενέσκηψαν αμέσως μετά.
Το αμερικανικό προξενείο στην Ελλάδα αρνήθηκε να θεωρήσει το διαβατήριο της Ρίκας Διαλυνά, η οποία δεν μπορούσε να μεταβεί στις Ηνωμένες Πολιτείες για να διαγωνιστεί για τα καλλιστεία Μις Υφήλιος, που επρόκειτο να πραγματοποιηθούν στις 25 Ιουλίου στο Λονγκ Άιλαντ. Ο λόγος ήταν ότι η Διαλυνά είχε φιλοτεχνήσει το εξώφυλλο ενός βιβλίου, που έγραψε κάποιος κομμουνιστής συγγραφέας!
Οι ελληνικές αρχές κινητοποιήθηκαν βεβαιώνοντας την αμερικανική πρεσβεία ότι η Σταρ Ελλάς "ουδέποτε υπήρξε κομμουνίστρια" (!), όμως χωρίς αποτέλεσμα. Βάσει της αμερικανικής νομοθεσίας, οποιοσδήποτε είχε συνεργασθεί με οποιονδήποτε τρόπο στην έκδοση κομμουνιστικού βιβλίου, δεν μπορούσε να εισέλθει στις Ηνωμένες Πολιτείες, ανεξαρτήτως των πολιτικών του φρονημάτων. Ο ψυχρός πόλεμος ήταν στο απόγειο του και ο παραλογισμός επίσης και μάλιστα σε βάρος των θεμελιωδών ατομικών ελευθεριών. Έτσι, στη θέση της Διαλυνά αναχώρησε αρχικά η Έφη Ανδρουλακάκη.
Και ενώ φαινόταν να μην υπάρχει καμιά ελπίδα στο ορίζοντα, κυριολεκτικά την τελευταία στιγμή, η Ρίκα Διαλυνά κατάφερε να πραγματοποιήσει το ταξίδι που θα άλλαζε την ζωή της και θα της άνοιγε το δρόμο για μια καριέρα στις Ηνωμένες Πολιτείες. Στις 16 Ιουλίου, ο Υπουργός Δικαιοσύνης των ΗΠΑ, Χέρμπερτ Μπρόουνελ, ανακοίνωσε ότι - κατόπιν παρεμβάσεως του Υπουργού Εξωτερικών κ. Ντάλλες - έκανε χρήση ενός ειδικού δικαιώματος που του παρείχε η αμερικανική νομοθεσία και τελικά έδωσε στην Σταρ Ελλάς προσωρινή άδεια εισόδου στις ΗΠΑ, διάρκειας δύο μηνών.
Τρεις μέρες αργότερα, η Ρίκα Διαλυνά αναχωρούσε για τη Νέα Υόρκη, εμφανώς ανακουφισμένη από το αίσιο τέλος της περιπέτειας της, όπως φαίνεται και από την παρακάτω φωτογραφία, που δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ στις 20.07.1954:

 
Αξίζει να σημειωθεί ότι αντίστοιχο πρόβλημα είχε αντιμετωπίσει και η εκπρόσωπος της Νότιας Κορέας, Γιο Τσι Τσαν, η οποία κατηγορήθηκε ως κομμουνίστρια επειδή είχε διαφύγει από τη Βόρειο Κορέα και τελικά αντικαταστάθηκε από την πρώτη επιλαχούσα. Όταν η Ρίκα Διαλυνά έφτασε στις Ηνωμένες Πολιτείες, προτάθηκε στην Έφη Ανδρουλακάκη να διαγωνιστεί και εκείνη στο διαγωνισμό ως "Μις Κρήτη", πρόταση που όμως εκείνη την απέρριψε και αποσύρθηκε. Ωστόσο, στην Ανδρουλακάκη απονεμήθηκε το τιμητικό βραβείο της Mis Congeniality. Μις Υφήλιος 1954 αναδείχτηκε τελικά η αμερικανίδα Μίριαμ Στίβενσον, ενώ άνοιξε ο δρόμος για διεθνή καριέρα στη Ρίκα Διαλυνά.

23.JPG

[SIZE=x-large]1955[/SIZE]

 
Παρόμοιο με τις προηγούμενες χρονιές ήταν το σκηνικό τη βραδιά των καλλιστείων, που πραγματοποιήθηκαν στις 25 Ιουνίου. Έξω από το κέντρο "Αρζεντίνα" ήταν συγκεντρωμένοι ορισμένοι πιστοί, μέλη της παρεκκλησιαστικής οργάνωσης "Άγιος Αθανάσιος", οι οποίοι, μάλιστα, πραγματοποίησαν και λιτανεία! Παράλληλα, άρχισε να μειώνεται το ενδιαφέρον του ημερήσιου, πολιτικού τύπου που αρχίζει ν' αφιερώνει ολοένα μικρότερα ρεπορτάζ. Σταρ Ελλάς 1955 αναδείχθηκε η Σόνια Ζωίδη και Μις Ελλάς η Τζούλια Κουμουνδούρου Μπράτση. Η Σόνια Ζωίδου έγινε ηθοποιός και συμμετείχε σε διάφορες ταινίες, η πιο γνωστή από τις οποίες ήταν το φιλμ "Ένας ήρωας με παντούφλες".
Τρεις ημέρες μετά, η εφημερίδα ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ δημοσίευε την παρακάτω φωτογραφία:

24.JPG

[SIZE=x-large]1957[/SIZE]

25.JPG

Η εκλογή της Σταρ Ελλάς πραγματοποιήθηκε - για ακόμη μία φορά - στο νυχτερινό κέντρο "Αρζεντίνα" στις 22 Ιουνίου. Ο τίτλος απονεμήθηκε στη Λη (από το Λυγία) Καραβία (ή "Κάρι"), η οποία ήταν κόρη του δημοσιογράφου Πάνου Καραβία, ανταποκριτή ελληνικής εφημερίδας στη Νέα Υόρκη. Γι' αυτόν το λόγο, η Καραβία, την οποία η εφημερίδα ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ περιέγραφε ως "αγαλματώδης υψηλή ξανθή νεανίς 18 ετών" (11.7.1957) είχε ζήσει αρκετά χρόνια στις ΗΠΑ. Ο τίτλος της Μις Ελλάς απονεμήθηκε στη Νανά Γασπαράτου, ενώ η Μαίη Καβαλίκα αναδείχθηκε Β΄Μις Ελλάς.
Στο διαγωνισμό Μις Υφήλιος που διοργανώθηκε για ακόμη μια χρονιά στο Λονγκ Μπιτς, η Σταρ Ελλάς δεν διακρίθηκε. Νικήτρια είχε αναδειχθεί η Μις Περού Γκλάντις Τζένερ, η οποία όμως δεν είχε συμπληρώσει το 18ο έτος της ηλικίας της, όπως προέβλεπε ο κανονισμός. Αν και συζητήθηκε το ενδεχόμενο να της αφαιρεθεί ο τίτλος, τελικά αυτό δεν συνέβη.

26.JPG

Τα καλλιστεία πραγματοποιήθηκαν το βράδυ της 21ης Ιουνίου - στο κέντρο "Αρζεντίνα" φυσικά - και Σταρ Ελλάς αναδείχθηκε η Μαριλύ Καλιμοπούλου, που είχε το ψευδώνυμο "Ροζ Μαρί", ενώ ήταν κόρη του προέδρου πρωτοδικών Αθηνών. Μις Ελλάς εξελέγη η Μαίρη Πανουτσοπούλου, η Ντόρα Απέργη αναδείχτηκε Β΄Μις Ελλάς και η Νινέττα Λέκκα αναδείχτηκε Ελληνίς 1958.

 

[SIZE=x-large]1959[/SIZE]

Το 1959 ήταν η χρονιά της Ζωής Λάσκαρη, που τότε συμμετείχε με το πραγματικό της όνομα, δηλαδή Ζωή Κουρούκλη, και αναδείχθηκε Σταρ Ελλάς. Μις Ελλάς αναδείχθηκε η Υακίνθη Καραδίτη. Ο διαγωνισμός πραγματοποιήθηκε στο κέντρο "Αστέρια" της Γλυφάδας στις 20 Ιουνίου. Από αυτή τη χρονιά, τα "Αστέρια" έγιναν ο επίσημος τόπος φιλοξενίας των ελληνικών καλλιστείων. Η απονομή του τίτλου έγινε από την Ιταλίδα ηθοποιό Κερίμα.

27.JPG

Τα καλλιστεία για την ανάδειξη της Μις Υφήλιος διεξήχθησαν στο Λονγκ Μπιτς της Νέας Υόρκης στις 24 Ιουλίου και - πράγμα σπάνιο - δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ φωτογραφικό υλικό από την προετοιμασία των υποψηφίων. Στην παρακάτω φωτογραφία, ο συντάκτης μας ενημερώνει ότι περιλαμβάνεται και η Ζωή Κουρούκλη (Λάσκαρη).

28.JPG

[SIZE=x-large]1960[/SIZE]

Στις 18 Ιουνίου, στα "Αστέρια", Σταρ Ελλάς αναδείχτηκε η Μάγδα Πασάλογλου (ψευδώνυμο "Μανταλένα"), "Ελληνική Καλλονή" η Κική Κοτσαρίδου ("Σαμαρίνα"), ενώ Μις Ελλάς η Καλλιόπη Γεραλέξη ("Κύκνος"). "Β΄ Μις Ελλάς" αναδείχτηκε η Μαρία Τσαβδάρη ("Λέσλι Κάρολ"), ενώ ο τίτλος της "Ελληνίδας 1960" απονεμήθηκε στη Ναυσικά Παπαγιαννίδου ("Ρεγγίνα").

29.JPG

[SIZE=x-large]1961[/SIZE]

Ο διαγωνισμός ομορφιάς πραγματοποιήθηκε - και πάλι - στο κοσμικό κέντρο "Αστέρια" της Γλυφάδας στις 24 Ιουνίου. Σταρ Ελλάς 1961 εξελέγη η 18χρονη ιταλο-ελληνικής καταγωγής Ελευθερία (Ρία) Δελούτση (ψευδώνυμο "Σαββίνα"), ενώ Μις Ελλάς η 19χρονη Έφη Καραϊσκάκη ("Ντάιμον"). "Ελληνική Καλλονή" αναδείχτηκε η Ιωάννα Μπερούκα ("Γιάννα"), 21 ετών, "Β΄ Μις Ελλάς" η Καίτη Παπαδήκ ("Ακρωτήρι"), 23 ετών, και "Ελληνίς 1961" η 18χρονη Ιωάννα Τάκατς ("Ήβη").
Η απονομή των τίτλων έγινε από την Αλίκη Βουγιουκλάκη. Αργότερα, η Ρία Δελούτση ασχολήθηκε με την ηθοποιία, ενώ έπαιξε και σε αρκετές ταινίες ("Η Παριζιάνα", "Η κόμισσα της Κέρκυρας", "Βοήθεια...ο Βέγγος" κλπ.)

30.JPG

[SIZE=x-large]1962[/SIZE]

Η Χριστίνα Αποστόλου ανακηρύχτηκε "Σταρ Ελλάς" και ακολούθησαν οι: Ιωάννα Δελάκου ("Ελληνική Καλλονή 1962"), Τζασμίν Μωραΐτου ("Μις Ελλάς"), Αλέκα Ακτσελή ("Β΄ Μις Ελλάς") και Άννα Κρανίδου ("Ελληνίς 1962"). Ο διαγωνισμός πραγματοποιήθηκε στις 17 Ιουνίου.

31.JPG

[SIZE=x-large]1963[/SIZE]

Ο διαγωνισμός πραγματοποιήθηκε το βράδυ της 23ης Ιουνίου 1964 στα "Αστέρια", όμως τα αποτελέσματα ανακοινώθηκαν στις... 3.30΄το πρωί της 24ης!
"Σταρ Ελλάς" ανακηρύχθηκε η Δέσποινα Οργέττα, που είχε το ψευδώνυμο "Λητώ". Οι υπόλοιποι τίτλοι είχαν ως εξής: "Ελληνική Καλλονή" η Έμμυ Ζάνου ("Έμμυ"), "Μις Ελλάς" η Σούλα Ιδρωμένου ("Ναταλί"), "Β΄ Μις Ελλάς" η Κία Λυμπέρη ("Κία") και "Ελληνίς 1963" η Μαίρη Καψαλάκη ("Κύκνος").

32.JPG

[SIZE=x-large]1964[/SIZE]

33.JPG

Το 1964 ήταν η χρονιά της Κορίνας Τσοπέη, η οποία πριν γίνει "Κορίνα", ονομαζόταν Κυριακή (ή Κούλα, όπως τη φώναζε η οικογένεια της). Η Τσοπέη στέφτηκε Σταρ Ελλάς στα "Αστέρια" της Γλυφάδας στις 20 Ιουνίου. Λίγες εβδομάδες αργότερα, θα γινόταν η πρώτη Ελληνίδα που κέρδισε τον τίτλο της Μις Υφήλιος, στο διαγωνισμό που πραγματοποιήθηκε στο Μαϊάμι στις 1 Αυγούστου 1964.
Ήταν η πρώτη διεθνής διάκρισης για την ελληνική ομορφιά, 32 χρόνια μετά την ανάδειξη της Αλίκης Διπλαράκου ως Μις Ευρώπη. Το μοναδικό παρατράγουδο της βραδιάς ήταν η αποχώρηση της Μις Τουρκία σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τη νίκη της Σταρ Ελλάς. Αντίθετα, σε λυγμούς ξέσπασε η Μις Αλάσκα - δεν είχε αποκτήσει το καθεστώς της αμερικανικής πολιτείας και συμμετείχε αυτόνομα στο διαγωνισμό. Η Σούζι Μάρλιν, όπως ήταν το όνομα της, ήταν συγκάτοικος και στενή φίλη της Κορίνας Τσοπέη κατά τη διάρκεια της προετοιμασίας των κοριτσιών, όπως διαβάζουμε στην εφημερίδα ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ, στο φύλλο της 04.08.1964.

35.jpg

Το βραβείο της Μις Υφήλιος περιελάμβανε χρηματικό ποσό 10.000 δολαρίων, πολλά κοσμήματα και γούνες, καθώς και υπογραφή συμβολαίου ενός έτους για την πραγματοποίηση δημοσίων εμφανίσεων σ' όλον τον πλανήτη. Στην πρώτη της δήλωση προς τους δημοσιογράφους η Κορίνα Τσοπέη εξέφρασε την επιθυμία της να διέλθει "μία νύχτα πλήρους αναπαύσεως", και δεν είχε κι άδικο, αφού λίγες εβδομάδες μετά θα δήλωνε με χιουμοριστική διάθεση: "Αν γνώριζα ότι ο διαγωνισμός των καλλιστείων περιλαμβάνει και τόσα πολλά αεροπορικά ταξίδια, ουδέποτε θα ελάμβανα μέρος σε αυτόν" (εφημερίδα ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ, 22.08.1964).
Στις 8 Αυγούστου, η εβδομαδιαία εφημερίδα ΕΜΠΡΟΣ δημοσίευε ρεπορτάζ με παιδικές φωτογραφίες της "ωραιότερης γυναίκας του πλανήτη", αλλά και με τις αντιδράσεις της οικογένειας της Ελληνίδας καλλονής. Όπως διαβάζουμε στο σχετικό δημοσίευμα, η οικογένεια Τσοπέη έμενε στην οδό Αετίου 11. Ο πατέρας της Μις Υφήλιος, Γεώργιος Τσοπέης, ήταν ταγματάρχης πεζικού με καταγωγή από την Κίττα της Μάνης, ενώ η μητέρα της, Μαρία, καταγόταν από τον Άγιο Κωνσταντίνο της Σάμου. Δείτε, το σκίτσο που εμπνεύστηκε ο ΚΥΡ με αφορμή τη νίκη της Κορίνας Τσοπέη, και το οποίο δημοσιεύτηκε στις 8 Αυγούστου 1964 στην εφημερίδα ΕΜΠΡΟΣ:

36.JPG

Πώς, όμως, ένας Μανιάτης, στρατιωτικός στο επάγγελμα, δέχτηκε εξ αρχής να επιτρέψει στην κόρη του να πάρει μέρος στα καλλιστεία; Υπεύθυνη ήταν η Μις Ελλάς 1953, Αντουανέτα Ροντοπούλου, που παραστάθηκε στην Κορίνα "σαν δεύτερη μητέρα", όπως περιέγραφαν οι γονείς της.
Όλα ξεκίνησαν όταν η Κούλα Τσοπέη συνόδεψε τη μητέρα της σε μια επίδειξη μόδας. Μέχρι τότε, η ίδια ονειρευόταν να γίνει μικροβιολόγος, όμως άλλαξε γνώμη μετά από την επίδειξη που παρακολούθησε. Πήγε στη σχολή μανεκέν της Αντουανέτας Ροντοπούλου, η οποία ήταν εκείνη που κατάφερε να πείσει το ταγματάρχη από τη Μάνη να αφήσει την Κούλα να δηλώσει συμμετοχή στα ελληνικά καλλιστεία, πιστεύοντας ότι θα την βοηθούσαν στην καριέρα της στο χώρο του μόντελινγκ.
Κανένας από την οικογένεια δεν περίμενε αυτήν την τιμητική διάκριση, παρόλο που η γιαγιά της Κορίνας, η μητέρα της μητέρας της, η κυρά Δέσποινα, εξομολογήθηκε στον ρεπόρτερ ότι έβαλε κι αυτή το χεράκι της: "Προσευχόμουν όλη τη νύχτα για να βγει η εγγονούλα μου βασίλισσα. Και να που βγήκε. Η προσευχή μου εισακούσθηκε", δήλωνε στο δημοσιογράφο Σταμ. Φιλιπούλη η γιαγιά της "πιο ωραίας γυναίκας του πλανήτη" για το 1964.
Δείτε ορισμένες από τις παιδικές φωτογραφίες της Κορίνας Τσοπέη, που δημοσιεύθηκαν από την εφημερίδα:

37.JPG38.JPG

Στην Ελλάδα, η Κορίνα Τσοπέη έφτασε για πρώτη φορά μετά τη διεθνή διάκριση της μόλις στις 22 Σεπτεμβρίου, ενώ συνοδευόταν και από την Μις Αμερική. Στη συνέντευξη τύπου, η Τσοπέη αποκάλυψε ότι νοσταλγούσε την Ελλάδα κάθε λεπτό κατά τη μακρά περιοδεία της, ενώ από τις εντυπώσεις που είχε αποκομίσει μέχρι τότε, η Μις Υφήλιος είχε ξεχωρίσει τη θερμή υποδοχή που της είχαν επιφυλάξει 25.000 Έλληνες ομογενείς στο Τορόντο, όπως και 12.000 Έλληνες της Βοστώνης. Δήλωσε ότι δεν επιθυμούσε ν' ασχοληθεί με τον κινηματογράφο, αν και στη συνέχεια άλλαξε γνώμη, ενώ ως αγαπημένες της ηθοποιούς ανέφερε την Τζένη Καρέζη και την Αντιγόνη Βαλάκου. Δείτε τη φωτογραφία που δημοσιεύθηκε την επόμενη μέρα στην εφημερίδα ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ:

39.JPG

[SIZE=x-large]1965[/SIZE]

Ο διαγωνισμός πραγματοποιήθηκε στα "Αστέρια" της Γλυφάδας.στις 19 Ιουνίου Πρόεδρος της κριτικής επιτροπής των καλλιστείων ήταν ο υπουργός Προεδρίας της τότε κυβέρνησης, Δ. Παπασπύρου, ενώ απλά μέλη ήταν οι Γ. Βακαλός, Ηλίας Βενέζης, Γ. Ασημακόπουλος, Λάζαρος Λαμέρας, Α. Σολωμός, Γιώργος Τζαβέλλας, Τζένη Καρέζη, Δ. Πατρίδης, Β. Παπαμιχάλης, Σ. Πεσμαζόγλου, Έλλη Ζαλοκώστα, Αλεξάνδρα Κανελλοπούλου, Έλλη Μπότση και Κάλη Ορφανίδου.
Σταρ Ελλάς εξελέγη η Άσπα Θεολογίτου, 21 ετών, με καταγωγή από τη Σύρο. Όπως διαβάζουμε από το σύντομο βιογραφικό της, που δημοσίευσαν οι εφημερίδες της εποχής, η Θεολογίτου είχε εγκατασταθεί στην Αθήνα μόλις προ δύο ετών, ο πατέρας της ήταν γιατρός, ενώ και η ίδια θεωρείτο καλλιεργημένη, με καλλιτεχνικά και πνευματικά ενδιαφέροντα (π.χ. πιάνο). Οι δεν αναλογίες της ήταν: ύψος 174 εκ, βάρος 57 κιλά, στήθος 94 εκ., μέση 59 εκ. και περιφέρεια 94 εκ - μια χαρά όλα.
Ο δεύτερος τίτλος ("Ελληνική Καλλονή") απονεμήθηκε στην - επίσης 21 ετών - Βιβή Νιαβή, που εργαζόταν ως μανεκέν. "Μις Ελλάς" εξελέγη η Μαρία Γκίκα, γνωστή και με το ψευδώνυμο "Γκρέης", "Β΄ Μις Ελλάς" αναδείχτηκε η 18χρονη Στίβι Βακιρτζή, "Ελληνίδα του 1965" η 18χρονη χορεύτρια Αννίτα Δαζελίου, ενώ ο τίτλος της "Μις Φιλία" δόθηκε στη Μαίρη Μπατάγια ("Άλμπα"), 22 ετών. 
Ο διαγωνισμός σημαδεύτηκε από ένα παρατράγουδο, όταν η μητέρα μιας διαγωνιζόμενης (με το ψευδώνυμο "Μπιάνκα") επιτέθηκε λεκτικά στα μέλη της κριτικής επιτροπής, επειδή η κόρη της δεν είχε κερδίσει κάποιον τίτλο. "Αίσχος. Αυτό το πλάσμα, αυτή την καλλονή, μας άφησαν έξω. Ντροπή. Αίσχος", φώναζε. Μάλιστα, η αγανακτησμένη μητέρα ύψωσε και μια μεγάλη φωτογραφία της κόρης της, "για να τη δει καλά ο κόσμος", όπως έλεγε η ίδια. Τελικά, λόγω της υπερέντασης η γυναίκα λιποθύμησε και το επεισόδιο έληξε εκεί. Η γυναίκα μεταφέρθηκε στην κουζίνα του κέντρου διασκεδάσεως και συνήλθε μετά από λίγο. Η αιώνια μαμά υποψήφιας καλλιστείων ...!
40.JPG

 
[SIZE=x-large]1966[/SIZE]

Η Άσπα Θεολογίτου παρέδωσε το σκήπτρο και το στέμμα της στη νέα "Σταρ Ελλάς", Κάτια Μπαλαφούτα στα Αστέρια της Γλυφάδας, τις πρώτες πρωινές ώρες της 19ης Ιουνίου. Συγκινημένη η νικήτρια των καλλιστείων, δήλωσε: "Ζω αυτή τη στιγμή με τη μεγαλύτερη ευτυχία και την ζωηρότερη συγκίνηση της ζωής μου. Πάντα ονειρευόμουν να ταξιδέψω σε ξένες, μακρινές χώρες, να γνωρίσω τα ήθη και τα έθιμα άλλων λαών και να περιπλανηθώ μόνη και άγνωστη ανάμεσα σε αγνώστους. Τώρα, το όνειρο μου ανθίζει και αυτό είναι κάτι που με συγκινεί αφάνταστα".
"Ελληνική Καλλονή" αναδείχτηκε η Μάγια Γαλακούτη, ενώ "Μις Ελλάς" εξελέγη η Έφη Πλούμπη. Επίσης, "Β΄Μις Ελλάς" ανακηρύχθηκε η Τούλα Γαλάνη, ενώ "Ελληνίς 1966" η Δέσποινα Κουρτσή. Τη στέψη της Γαλάκουτη έκανε η Μελίνα Μερκούρη, ενώ τις τρεις άλλες κοπέλες έστεψε η Τζένη Καρέζη, που ήταν σχεδόν... μόνιμη θαμώνας των Καλλιστείων. 
41.JPG

[SIZE=x-large]1967[/SIZE]

Στις 17 Ιουνίου 1967, η Έλια Καλλιγεράκη (γνωστή από τη συμμετοχή της σε ταινίες, όπως "Τι 30, τι 40, τι 50", "Ένας τρελός, τρελός αεροπειρατής" κλπ) στέφθηκε "Σταρ Ελλάς", ενώ οι τίτλοι "Α΄ Μις" και "Β΄ Μις Ελλάς" απονεμήθηκαν στις Χάρις Παπανικήτα και Μιμίκα Νιαβή αντίστοιχα. "Ελληνίδα του 1967" αναδείχτηκε η Ιωάννα Χαμαράκη, ενώ "Ελληνική Καλλονή" η Φανή Σακαντάνη. Η απονομή των τίτλων - πλην της Σταρ Ελλάς - έγινε από την ηθοποιό Τζένη Καρέζη.
Μετά τη στέψη της, η "Σταρ Ελλάς" Έλια Καλλιγεράκη δήλωσε:
"Είμαι πραγματικά πολύ ευτυχισμένη από την εκλογή μου και δεν σας κρύβω ότι ποτέ άλλοτε στην ζωή μου δεν είχα νιώσει τέτοια συγκίνηση χαράς. Βλέπω τη μητέρα, που δακρύζουν τα μάτια της από ευτυχία και μοιραζόμαστε οι δυο μας τόση χαρά. Τώρα η σκέψη μου και τα όνειρα μου στρέφονται προς το Μαϊάμι. Κι εκεί, θα πάρω μαζί μου την αισιοδοξία που με διέκρινε από την αρχή που ξεκίνησα για τα δικά μας καλλιστεία. Και θέλω να πιστεύω πως μπορεί να επιτύχω ένα καλό αποτέλεσμα".

42.JPG



[SIZE=x-large]1968[/SIZE]

Τα καλλιστεία του 1968 πραγματοποιήθηκαν στις 22 Ιουνίου στο κέντρο "Στορκ". Μεγάλη κερδισμένη της βραδιάς ήταν η ηθοποιός και ήδη πρωταγωνίστρια του Κρατικού Θεάτρου Βορείου Ελλάδος Μιράντα Ζαφειροπούλου, 21 ετών, η οποία αναδείχτηκε Σταρ Ελλάς, αλλά και ως "το κορίτσι με το ωραιότερα μαυρισμένο χρώμα", - ένα ειδικό βραβείο που προσέφερε σειρά καλλυντικών.
"Αναπληρωματική Στας Ελλάς" εξελέγη η Μαρίνα Ζήση (20 ετών), "Ελληνίδα 1968" η Ρένα Λοράνδου (18 ετών), "Μις Ελλάς" η Λία Μάλτα (19 ετών) και "Β' Μις Ελλάς" η Άντζελα Ραδίση (19 ετών).
Τα δώρα της νικήτριας ήταν ένα πολυτελές διαμέρισμα αξίας 240.00 δραχμών, καθώς και άλλα δώρα συνολικής αξίας 300.000 δραχμών. Την επόμενη μέρα η Μιράντα Ζαφειροπούλου αναχώρησε για το Μαϊάμι, όπου θα διεξαγόταν ο διαγωνισμός για την ανάδειξη της "Μις Υφήλιος", όπου κατάφερε να προκριθεί στην τελική δεκαπεντάδα.

43.JPG

[SIZE=x-large]1969[/SIZE]

Στις 14 Ιουνίου, στα "Αστέρια" της Γλυφάδας πραγματοποιήθηκαν τα ελληνικά καλλιστεία για το 1969, όπου τα παρατράγουδα ήταν αρκετά - τόσο πριν όσο και μετά τη διοργάνωση.
Ως αγαπημένη του κοινού προβαλλόταν η Άννα Μάλαμα - ή, αλλιώς, η κοπέλα με το νούμερο 8. Ωστόσο, η Μάλαμα ήταν παντρεμένη, κάτι που η επιτροπή δεν το γνώριζε. Το πληροφορήθηκε τη βραδιά των καλλιστείων, ενώ - βάσει των κανονισμών - δεν μπορούσε να της απονείμει τον οποιονδήποτε τίτλο. Στο διαγωνισμό είχαν δικαίωμα συμμετοχής μόνο ανύπαντρες γυναίκες, ένας κανόνας που ισχύει μέχρι σήμερα.

44.JPG

Σταρ Ελλάς αναδείχτηκε η 17χρονη Ελένη Αλεξοπούλου από τη Λαμία, η οποία σπούδαζε μανεκέν. Ωστόσο, η Ελληνίδα βασίλισσα της ομορφιάς ήταν ανήλικη κι επομένως δεν μπορούσε να εκπροσωπήσει τη χώρα στο διαγωνισμό για την ανάδειξη της Μις Υφήλιος, που πραγματοποιήθηκε στο Μαϊάμι στις 15 Ιουλίου. Στη συγκεκριμένη διοργάνωση, η χώρας μας εκπροσωπήθηκε από τη Μις Ελλάς 1969 Ειρήνη Διαμαντόγλου, 21 ετών, με καταγωγή από την Αίγυπτο, που εργαζόταν ως γραμματέας. Ωστόσο, η Διαμαντόγλου δεν διακρίθηκε, καθώς δεν προκρίθηκε καν μεταξύ των 15 επικρατέστερων.
Β' Μις Ελλάς αναδείχθηκε η 23χρονη Εύη Σπανού από την Τήνο, η οποία είχε κάνει τάμα στη Μεγαλόχαρη πριν τον διαγωνισμό, όπως διαβάζουμε στο σχετικό ρεπορτάζ της εφημερίδας ΕΜΠΡΟΣ (24.06). Η Σπανού εκπροσώπησε τη χώρα στα καλλιστεία για την ανάδειξη της Μις Ευρώπη 1970, που πραγματοποιήθηκαν στην Καζαμπλάνκα.
"Ελληνίδα 1969" αναδείχθηκε η 22χρονη Κική Μπουρλέση από την Αμαλιάδα, ενώ "αναπληρωματική Μις Ελλάς" εξελέγη η 18χρονη Σοφία Στασινάκη από την Καλαμάτα. Η Πελοπόννησος είχε την τιμητική της στη συγκεκριμένη διοργάνωση. 

πηγη


Αναδρομή στα Καλλιστεία της δεκαετίας του '70



 



Μετά το αφιέρωμα στους δύο πρώτους διαγωνισμούς ομορφιάς στην Ελλάδα του Μεσοπολέμου, αλλά και την αναδρομή στα Καλλιστεία των δεκαετιών '50 και '60, ολοκληρώνεται το αφιέρωμα στο παρελθόν των ελληνικών Καλλιστείων με μια σύντομη αναδρομή στις εστεμμένες της δεκαετίας του '70 (μέχρι και το 1980). Τι θα δούμε; Γνωστές ηθοποιούς να κερδίζουν τίτλους, την πρώτη "ηχηρή" διαμαρτυρία εστεμμένης για την απόφαση των κριτών, αλλά και τη Δήμητρα Γαλάνη να τραγουδά μια χρονιά στα Καλλιστεία -το φανταζόσασταν ποτέ αυτό;​



 
1970

Δώδεκα ήταν οι συμμετέχουσες στα Καλλιστεία του 1970, που πραγματοποιήθηκαν στο νυχτερινό κέντρο "Αστέρια" το βράδυ της Κυριακής, 5 Ιουλίου: Ελένη Μαρκατζή από τη Χίο, Βιβή Αλεξοπούλου από την Αθήνα, Ανθούλα Κατσιούρα από τα Ιωάννινα, Χριστίνα Χατζοπούλου από την Αθήνα, Μάρθρα Τρούμπου από την Αθήνα, Θάλεια Ψαρραδάκη από το Ηράκλειο Κρήτης, Νίκη Κουλιούκα από τη Θεσσαλονίκη, Καίτη Σακκά από την Αθήνα, Γιούλη Βαρδή από την Αθήνα, Κατερίνα Φωκά από τη Θεσσαλονίκη, Κατερίνα Βλασερού από την Αθήνα και Μαρία Βλασερού, επίσης. 
Την κριτική επιτροπή αποτελούσαν ο δήμαρχος Αθηναίων Δημήτριος Ρίτσος, ο Θεσσαλονικιός εκδότης Ιωάννης Βελλίδης, ο σκηνοθέτης Γιάννης Δαλιανίδης, οι ηθοποιοί Έλλη Λαμπέτη και Ελένη Χατζηαργύρη, η Αικατερίνη Βενιζέλου (χήρα του πρώην πρωθυπουργού Σοφοκλή Βενιζέλου), ο ζωγράφος Σπύρος Βασιλείου, η Μαρία Καρέλλα, ο εκδότης Στέφανος Πεσματζόγλου, ο σχεδιαστής μόδας Γιάννης Βούρος, η Έλλη Ζαλοκώστα και ο Γρηγόρης Λαζαρίδης. Το μουσικό πρόγραμμα της βραδιάς κράτησαν ο Σταμάτης Κόκοτας και ο Κώστας Βενετσάνος. 
"Σταρ Ελλάς" ανακηρύχτηκε η Βιβή Αλεξοπούλου, η οποία όμως δεν μπόρεσε να εκπροσωπήσει τη χώρα στη διοργάνωση για την ανάδειξη της "Μις Υφήλιος", επειδή ήταν 17 ετών, δηλαδή κάτω από το επιτρεπόμενο ηλικιακό όριο. "Μις Ελλάς" αναδείχθηκε η Γιούλη Βαρδή, ενώ "Β΄ Μις Ελλάς" η Χριστίνα Χατζοπούλου. Τέλος, "Ελληνίς 1970" στέφθηκε η Νίκη Κουλιούκα, ενώ "αναπληρωματική Μις" η Ελένη Μαρκατζή. 
45.JPG
[SIZE=large]1971[/SIZE]​


Σε ηλικία 17 ετών, η (μετέπειτα γνωστή ηθοποιός) Γωγώ Ατζολετάκη από τη Σητεία αναδείχθηκε "Σταρ Ελλάς" στο διαγωνισμό, που φιλοξενήθηκε για ακόμη μία χρονιά στα "Αστέρια" στις 19 Ιουνίου. Κι επειδή στη διοργάνωση "Μις Υφήλιος" δεν επιτρεπόταν να πάρει μέρος διαγωνιζόμενη κάτω των 18 ετών, η χώρα μας εκπροσωπήθηκε για ακόμη μία φορά από τη "Μις Ελλάς", που το 1971 ήταν η Γκέλυ Καραγιάννη, 21 ετών.
Οι υπόλοιποι τίτλοι μοιράστηκαν στις: Μαρία Μαλτέζου, 20 ετών ("Β΄ Μις Ελλάς"), Ειρήνη Ράικου, 16 ετών "Μις Γιανγκ"), Τζώρτζια Γερογιάννη, 20 ετών ("Ελληνίς 1971"), Μαίρη Κατσίκη, 20 ετών ("Μις Σταρ Ρόμα") και Αλέκα Φλέγκα, 26 ετών ("αναπληρωματική Μις Ελλάς").  
Να σημειωθεί ότι η "Μις Γιάνγκ", Ειρήνη Ράικου, είχε μεικτή καταγωγή, καθώς ο πατέρας της ήταν Έλληνας, ενώ η μητέρα της καταγόταν από το Κογκό. 
 
 
[SIZE=large]1972[/SIZE]​

Τα Καλλιστεία της χρονιάς αυτής πραγματοποιήθηκαν στις 1 Ιουλίου στα "Αστέρια" -πού αλλού;- της Γλυφάδας. Το ενδιαφέρον της συγκεκριμένης διοργάνωσης ήταν η γαλαντομία της επιτροπής, που μοίρασε τίτλους σε επτά από τις δέκα διαγωνιζόμενες. Πώς να κρατηθεί το ενδιαφέρον του κοινού, όταν οι επτά στις δέκα κερδίζουν;
Ως προς τους πέντε βασικούς τίτλους, "Σταρ Ελλάς" αναδείχθηκε η 19χρονη Νάνσυ Καπετανάκη, "Μις Ελλάς" η Ελένη Λυκίσσα, "Μις Γιανγκ Ελλάς" η Ντενίζ Βούλγαρη, "Ελληνίδα 1972" η Νέτη Φασουλή και "Β΄ Μις Ελλάς" η 20χρονη Μαίρη Δρακοπούλου. Ευτυχώς, η "Σταρ Ελλάς" είχε συμπληρώσει το απαιτούμενο όριο ηλικίας και ταξίδεψε κανονικά στο Πουέρτο Ρίκο για το διαγωνισμό της "Μις Υφήλιος", όπου όμως δεν διακρίθηκε.
 
 
[SIZE=large]1973[/SIZE]​

Μία υπάλληλος του ΙΚΑ με καταγωγή από την Κρήτη, που ωστόσο διέμενε στην Αθήνα, αναδείχτηκε "Σταρ Ελλάς" για το 1973, στον πρώτο διαγωνισμό ομορφιάς, που μεταδόθηκε και από την τηλεόραση. Το όνομα της, Βάνα Παπαδάκη, η οποία στις δηλώσεις ανέφερε ότι το όνειρο της ήταν να ακολουθήσει μια λαμπρή καριέρα στο μόντελινγκ και στον κινηματογράφο - μια μάλλον κλασική απάντηση εστεμμένης.
"Μις Ελλάς" ανακηρύχθηκε η Κατερίνα Παπαδημητρίου, "Β΄ Μις Ελλάς" η Άννυ Τατσοπούλου από τη Θεσσαλονίκη, "Μις Γιανγκ" η Λένα Κλεώπα, "Ελληνίδα '73" η Μαριέλλα Δηγιακόμου, "Αναπληρωματική Μις Ελλάς" η Νινέτα Σαρρή και "Αναπληρωματική Μις Γιανγκ" η Κική Παναγιωτάκου. Με άλλα λόγια, με τίτλο έφυγαν οι επτά από τις δώδεκα υποψήφιες - καλύτερα και από λαχείο.
Ο διαγωνισμός φιλοξενήθηκε στα "Αστέρια" της Γλυφάδας, ενώ η κριτική επιτροπή απαρτιζόταν από το δήμαρχο Αθηναίων Δημήτριο Ρίτσο, το σκηνοθέτη Ερρίκο Ανδρέου, το διακοσμητή-μορφολόγο Θεμιστοκλή Βαράγκη, τη δημοσιογράφο Φωφώ Βασιλακάκη, το σχεδιαστή μόδας Γιάννη Βούρο, τον ηθοποιό Νίκο Κούρκουλο, την Έλλη Μπότση, το Στέφανο Πεσμαζόγλου, τον αρχιτέκτονα Περικλή Σακελλάριο, το βιομήχανο Ελευθέριο Σαρίδη και το σχεδιαστή μόδας Φιλήμονα Φαλκονάκη.
46.JPG
[SIZE=large]1975[/SIZE]


Επεισοδιακά ήταν τα Καλλιστεία της χρονιάς, που φιλοξενήθηκαν σε ξενοδοχείο στο Καβούρι στις 28 Ιουνίου. Η "Μις Ελλάς" Μπέλλα Αδαμοπούλου, 19 ετών, πέταξε τον τίτλο και την ανθοδέσμη της και αποχώρησε, διαμαρτυρόμενη για τη δεύτερη θέση και για το γεγονός ότι "Σταρ Ελλάς" αναδείχθηκε η 19χρονη Αφροδίτη Κατσούλη.
Αφορμή αποτέλεσαν οι θερμές εκδηλώσεις του κόσμου, που χειροκροτούσαν με πάθος την Αδαμοπούλου φωνάζοντας ρυθμικά το όνομα της, την ώρα της απονομής των τίτλων ομορφιάς. Η ίδια διευκρίνισε αργότερα με δηλώσεις της:
"είμαι πολύ ευχαριστημένη και ικανοποιημένη από τις εκδηλώσεις του κόσμου. Η δική του κρίση με ενδιαφέρει και όχι της επιτροπής, την οποία θα θελα να ρωτήσω με ποια κριτήρια επέλεξε τη "Σταρ Ελλάς".... Παρόλο που έβλεπα ότι αδικήθηκα, ανέβηκα στο βάθρο και παρέλαβα τον τίτλο μου για να μη χαλάσω τις όμορφες στιγμές της νικήτριας. Όταν όμως ο κόσμος έδειξε τόσο φανερά την προτίμησή του σε μένα, θεώρησα υποχρέωσή μου ν' ανταποκριθώ. Ήταν το ίδιο το κοινό που με ανάγκασε να παραιτηθώ. Δε θέλω ούτε τον τίτλο, ούτε τα δώρα, ούτε τίποτα. 
Στην ίδια διοργάνωση έλαβε μέρος και η γνωστή ηθοποιός Μαρία Τζομπανάκη, που τότε ήταν 19 ετών (και όπως διαβάζουμε από τις εφημερίδες, είχε ύψος 1.69 και βάρος 51 κιλά). "Μις Γιανγκ" αναδείχθηκε η 16χρονη Μαίρη Αλιφιέρη, ενώ "αναπληρωματική Μις Γιανγκ" η Σούλα Κατσιμπάρδη. 
το μουσικό πρόγραμμα της βραδιάς κράτησε η Μαρινέλλα, ενώ ο ηθοποιός Σταύρος Παράβας είχε χρέη κονφερασιέ. 
 
 
[SIZE=large]1976[/SIZE]​

Στις 15 Μαΐου, σε κεντρικό ξενοδοχείο της Αθήνας, ο αντιπρόεδρος του οργανισμού "Μις Ευρώπη" Ρότζερ Τσάιρεν, ο ζωγράφος Σπύρος Βασιλείου, ο σχεδιαστής μόδας Γιάννης Βούρος, οι ηθοποιοί Κώστας Καρράς, Δημήτρης Μυράτ και Δημήτρης Νικολαΐδης, η ζωγράφος Λούη Πασσαλάρη, η χορογράφος Ραλλού Μάνου και ο καλλιτεχνικός φωτογράφος Δήμος Πετρίδης εξέλεξαν τις "ωραιότερες" Ελληνίδες της χρονιάς. 
Η διοργάνωση είχε φιλανθρωπικό σκοπό, καθώς όλα τα έσοδα της βραδιάς θα αποδίδονταν στους πρόσφυγες της Κύπρου. Τραγούδια τους ερμήνευσαν ο Γιάννης Πουλόπουλος, η Δημήτρα Γαλάνη, ο Γιάννης Πάριος, ο Ρόμπερτ Ουίλλιαμς και η Μπέσυ Αργυράκη υπό τη συνοδεία της ορχήστρας τρου Γιώργου Κατσαρού.
Η 19χρονη Χριστιάνα Καβρουδάκη από την Κρήτη ανακηρύχτηκε "Σταρ Ελλάς". "Μις Ελλάς" εξελέγη η 18χρονη Μελίνα Μιχαηλίδου από τη Θεσσαλονίκη, ενώ "Μις Γιανγκ" η επίσης 18χρονη Έφη Βακαλοπούλου. Αναπληρωματικές "μις Γιανγκ" και "μις Ελλάς" αναδείχτηκαν οι Πάτρα Ζάρμαλη και η 17χρονη Ράνια Θεοφίλου. Τώρα πώς γίνεται η μικρότερη σε ηλικία να αναδειχτεί "αναπληρωματική Μις" αντί για "Μις Γιανγκ", αυτό είναι ένα ανεξήγητο θέμα. Ωστόσο, η πιο γνωστή -σήμερα- από τις διαγωνιζόμενες ήταν η 20χρονη τότε Μαίρη Βιδάλη, που κατέκτησε τον ταπεινό τίτλο "Ελληνίδα Μάγια 1976". 
Να σημειωθεί ότι ο διαγωνισμός για την ανάδειξη της "Μις Ευρώπη" πραγματοποιήθηκε λίγες μέρες αργότερα, στις 6 Ιουνίου, στη Ρόδο, όπου σημειώθηκε ένα απρόοπτο. Η χώρα μας δεν εκπροσωπήθηκε από τη "Σταρ Ελλάς" Χριστίνα Καβρουδάκη, όπως είχε προγραμματιστεί εξ αρχής, επειδή εκείνη είχε δώσει αίμα για συγγενικό της πρόσωπο. Έτσι, η Ελλάδα εκπροσωπήθηκε από τη Μελίνα Μιχαηλίδου, που κατέλαβε την τρίτη θέση. Στα ενδιαφέροντα παραλειπόμενα της βραδιάς ήταν και η λιποθυμία της "Μις Κύπρος", Άντρυ Τσαγκαρίδου, που δεν κέρδισε κάποιον τίτλο. 
47.JPG

 
[SIZE=large]1977[/SIZE]​

Η 22χρονη Μαρία Σπαντιδάκη από το Φρε Χανίων, φοιτήτρια δραματικής σχολής, αναδείχτηκε παμψηφεί "Σταρ Ελλάς", στα καλλιστεία, που διοργανώθηκαν σε αθηναϊκό ξενοδοχείο στις 14 Μαΐου. 
Η Λίνα Ιωάννου από την Κέρκυρα αναδείχτηκε "Μις Ελλάς", η Λία Αγά από τη Θεσσαλονίκη "αναπληρωματική Μις", η Τίνα Σούντρη από το Άργος "Μις Γιανγκ" και η Κατερίνα Τουρνά από τον Πειραιά στέφθηκε "αναπληρωματική Μις Γιανγκ".
 
 
[SIZE=large]1978[/SIZE]​

Τα Καλλιστεία του 1978 πραγματοποιήθηκαν στις 18 Μαΐου στο ξενοδοχείο "Χίλτον". "Σταρ Ελλάς" αναδείχτηκε η Θεσσαλονικιά Μαριέττα Κουντουράκη, 21 ετών, η οποία μια χρονιά νωρίτερα είχε στεφθεί και "Μις Θεσσαλονίκη" σε τοπικό διαγωνισμό ομορφιάς. 
"Μις Ελλάς" αναδείχτηκε η 23χρονη Αριάννα Δημητροπούλου, που αργότερα παρουσίασε κάποιες εκπομπές, αλλά και Καλλιστεία, στην ελληνική τηλεόραση. "Μις Γιανγκ" αναδείχτηκε η 16χρονη Καίτη Αδαμοπούλου, ενώ αναπληρωματικές "Μις" και "Μις Γιανγκ", η 23χρονη Ασπασία Κροκίδου και η 17χρονη Μαρία Κωνσταντέλου, αντίστοιχα.
Ενδιαφέρον είναι ότι πρόεδρος της κριτικής επιτροπής, στην οποία μεταξύ άλλων συμμετείχαν και η Μαίρη Αρώνη με την Κάτια Δανδουλάκη, ήταν ο τότε υπουργός Πολιτισμού, Γεώργιος Πλυτάς. Δηλαδή, η τότε κυβέρνηση θεωρούσε τα Καλλιστεία "πολιτιστικό θεσμό";
48.JPG
[SIZE=large]1979[/SIZE]​


Με διαμαρτυρίες κατά του θεσμού των καλλιστείων και επέμβαση της αστυνομίας, πραγματοποιήθηκαν τα Καλλιστεία του 1979 στο "Χίλτον", στις 12 Μαΐου. "Σταρ Ελλάς" αναδείχτηκε η Κάτια Κουκίδου, "Μις Ελλάς" η Δήμητρα Δημητρακοπούλου και "Μις Γιανγκ" η Αθηνά Πομακίδου. Τον τίτλο της "Β΄ Μις Ελλάς" κέρδισε η Δέσποινα Τριανταφύλλου, ενώ "αναπληρωματική μις Γιανγκ" αναδείχτηκε η Ντιάνα Ζάχου.
 
 
[SIZE=large]1980 [/SIZE]​

Τα Καλλιστεία διοργανώθηκαν στις 4 Μαΐου. "Σταρ Ελλάς" αναδείχτηκε η Ρούλα Κανελλοπούλου, "Μις Ελλάς" η Βέρα Ζαχαροπούλου, "Μις Γιανγκ" η Μαρία Κασαφατή", "αναπληρωματική Μις Ελλάς" η Κατερίνα Μαλαράκη και "αναπληρωματική "Μις Γιανγκ" η Αναμπέλλα Γερακίδου.
49.JPG

πηγη
 
(1929) Η εφημερίδα ΕΜΠΡΟΣ την περιέγραφε ως "καλλονή όχι εντυπωσιακή, αλλά πραγματική" με χαρακτηριστικά "γνησίως ελληνικά, σύμφωνα με τους κανόνας της συμμετρίας που δίδουν δια την γυναικείαν καλλονήν τα αριστουργήματα των Ελλήνων γλυπτών της αρχαιότητος". Κατά την εφημερίδα ΕΘΝΟΣ, η Καρατζά είχε μια ομορφιά "που απαντάται πολύ συχνά στα σλαυικά φύλα....

Τελικά αρχαιοελληνική ή μοντερνοσλαυική (θα τρίζανε τα κόκκαλα του Παπαρρηγόπουλου) ομορφιά είχε η δις Καρατζά?
 
103.JPG

Το 1930, η Αλίκη Διπλαρακου σε ηλικία 18 ετών ανακυρησεται ωραιότερη γυναίκα στην Ελλάδα στα καλλιστεία της τότε εποχής, ωραιότερη γυναίκα στην Ευρώπη και δεύτερη στον κόσμο μετά την Βραζιλία στα Μις Υφήλιος. Την ιδια χρονια ντυμένη ως άντρας, προσπαθεί να παραβιάσει το άβατο του Αγίου Όρους, λίγο μετά όμως αρρωσταίνει βαριά και πηγαίνει σε σανατορια της Ελβετίας να θεραπευτεί. Στέλνει επιστολή μετανοίας στο Αγιο Όρος ζητώντας συγχώρεση για την ενέργεια της και λίγο αργότερα θεραπεύεται. Παντρεύεται Άγγλο Λόρδο γίνεται Λαίδη, κάνει οικογένεια και φεύγει σε βαθύ γηρας 90 ετών το 2002. 

πηγη

102.JPG

Στις 20 Ιουνίου του 1964 στα "Αστέρια" της Γλυφάδας διεξάγεται ο διαγωνισμός ομορφιάς για την ανάδειξη της ωραιοτερης Ελληνίδας. Τον τίτλο της Σταρ Ελλάς κερδίζει η πανέμορφη 20χρονη Κορινα Τσοπεη, με τον Νίκο Κούρκουλο να παρουσιάζει την βραδιά και την Τζένη Καρέζη να κάνει την στέψη της νικήτριας με το υπέροχο φόρεμα από το Δεσποινίς Διευθυντής (στο παρτυ του Ναυαρχουκου..). Λίγο μετά, στις 3 Αυγούστου στο Μαϊάμι στην Φλόριντα στα καλλιστεία για την Μις Υφήλιος, η Κορινα Τσοπεη κατακτά (για πρώτη φορά Ελληνίδα) και τον τίτλο της ωραιοτερης γυναίκας στον κόσμο (φωτο). Ένα πραγματικά θεϊκό πλάσμα που έμεινε στην ιστορία για την σπάνια αριστοκρατικη της ομορφιά. 

πηγη
 
Πως κατορθωσε και κατεκτησε τον μεγιστο καλλιστειακο τιτλο η Τσοπεη και δεν το κατορθωσαν αλλες Ελληνιδες αυτο που ηταν και ωραιες; Πωωωωως;
 
Πως κατορθωσε και κατεκτησε τον μεγιστο καλλιστειακο τιτλο η Τσοπεη και δεν το κατορθωσαν αλλες Ελληνιδες αυτο που ηταν και ωραιες; Πωωωωως;
Μπάμπι ποια θα πρότεινες για τον τίτλο αυτό! Για μένα η Σκληβα ήταν εξαιρετικής ομορφιάς δικαίως το κερδισε
 
Ναι, η Σκληβα ηταν οντως πολυ ομορφη, αλλα εκ των πραγματων δεν θα μπορουσε να βγει Μις Υφηλιος λογω του οτι εξελεγη Μις Ελλας και οχι Σταρ Ελλας.

Απο Σταρ Ελλας θα ηθελα να εβλεπα Μις Υφηλιος τη Ρια Δελουτση (1961) και την Τινα Ρουσου (1982). Και τη Βαλια Κακουτη επισης, αλλα αυτη ειναι εκτος χρονικου οριου του φορουμ. Αν αναρωτιεσαι γιατι δεν ανεφερα τη Ζωη Λασκαρη ειναι γιατι η Ζωη δεν ηταν ακομα τοσο ομορφη το 1959. Ουτε Σταρ Ελλας μπορει να μην την εβγαζα ακομα.
 
 
Τι ωραία ή Νταιζυ Μαυρακη τι ομορφιά !! Μαζί με την λασκαρη ίσως οι δύο ομορφότερες! Ή δε Νταιζυ παραλίγο να βγει και Μις κοσμος
 
Ή Αλεξανδρα Λαδικου , υπήρξε αναπληρωματική μις κόσμος σήμερα το έμαθα, μπράβο της μεγάλη θεση και είχε βγει β' μις ελλας
 
Αγγελική Νικολουζου ένα από τα πρώτα μοντέλα της ελλαδος. Υπήρξε εστεμμένη;
 

Συνημμένα

  • IMG_20191211_080227.png
    IMG_20191211_080227.png
    817,6 KB · Προβολές: 1
Ή ζωή μαζί με άλλες υποψήφιες ή κοπέλα δίπλα της με την κορδέλα κάτι μου θυμίζει...α είναι στο μις υφήλιος
 

Συνημμένα

  • IMG_20200122_135405.png
    IMG_20200122_135405.png
    823,4 KB · Προβολές: 11
Δεν ξέρω αν εδώ μπαίνει το παρακάτω αλλά ελπίζω να έχει μια κάποια σχέση.

Αύγουστος 1966. Στο ξενοδοχείο Κινγκς Πάλλας διεξάγεται ο διαγωνισμός ομορφιάς «Μις Σινεμά Ελλάς 1966» η νικήτρια του οποίου θα διεκδικήσει τον τίτλο της «Μις Σινεμά Ευρώπη 1966».
Ανάμεσα σε άλλους, μέλη της κριτικής επιτροπής και η Αλίκη Βουγιουκλάκη, ο Δημήτρης Χορν κι η Βούλα Ζουμπουλάκη. Παρουσιαστής της βραδιάς ο Φρέντυ Γερμανός.
Ανάμεσα στις διαγωνιζόμενες και η Μαρία Σόκαλη. Τον τίτλο κέρδισε πανηγυρικά η καλλονή Όλγα Βλασσοπούλου, δηλαδή η μετέπειτα γνωστή Όλγα Καρλάτου η οποία και πήρε από τα χέρια της Βουγιουκλάκη έναν τεράστιο σκύλο (λούτρινο εννοείται!).
Δε γνωρίζω τι απέγινε στην Ευρώπη, ούτε αν αυτός ο διαγωνισμός είχε συνέχεια ή έγινε μόνο το '66. Θα ήταν πάντως ενδιαφέρον αν γνωρίζει κανείς άλλες πληροφορίες να τις ανεβάσει.

Εδώ μπορείτε να δείτε το σχετικό βίντεο ντοκουμέντο απ το 7:36 κ μετά

 
Τελευταία επεξεργασία:
Tι ωραιο ευρημα!
Καλα, δε θα αναγνωριζα ποτε την Ολγα Καρλατου η οποια πρεπει να πω ηταν πολυ ωραιοτερη 14 χρονια αργοτερα στην Εξοδο Κινδυνου.
Το ματι μου πηρε επισης Αλεκα Μαβιλη και Καιτη Θεοχαρη.
 
Παλι καλα που μεσα στις πηγες τους αναφερομαστε κι εμεις...
Αυτη η Εφη Πλουμπη πρεπει να εζησε...μια κολαση στην κινηματογραφικη της καριερα:
Κολασμενη φυση, Κολασμενα νιατα, Κολασμενα καθαρματα. :D
 
Το ματι μου πηρε επισης Αλεκα Μαβιλη και Καιτη Θεοχαρη.
Αχ, η Καίτη Θεοχάρη ναι σωστά!! Δε θυμόμουν το όνομα !!! Θυμάμαι όμως πόσο όμορφη ήταν στο "Καημοί στη Φτωχογειτονιά" εκεί που βρίζει τον Μαυρομάτη και του λέει κάτι του τύπου "Χάσου βρωμιάρη" :)

Ο κύριος που δίνει τα λουλούδια (λίγο ατσούμπαλα η αλήθεια είναι) στην Καρλάτου μήπως είναι ο Πάρις Αλεξάντερ;
 
Αχ, η Καίτη Θεοχάρη ναι σωστά!! Δε θυμόμουν το όνομα !!! Θυμάμαι όμως πόσο όμορφη ήταν στο "Καημοί στη Φτωχογειτονιά" εκεί που βρίζει τον Μαυρομάτη και του λέει κάτι του τύπου "Χάσου βρωμιάρη"
Ο κύριος που δίνει τα λουλούδια (λίγο ατσούμπαλα η αλήθεια είναι) στην Καρλάτου μήπως είναι ο Πάρις Αλεξάντερ;
Οχι, δεν ειναι ο Παρις Αλεξαντερ. Ειναι απλως του ιδιου στυλ με τον Παρι.
Η Καιτη Θεοχαρη εκανε και αυτη το περασμα της στα καλλιστεια με το ψευδωνυμο Χλοη, οπως συνηθιζοταν τοτε να βαζουν ψευδωνυμα. Εδω σε μια φωτογραφια απο ενα εξωφυλλο του tonytony:

1579770560466.png
 
Μου αρέσει!

Καλύτερα έτσι πάρα σαν τις σημερινές μοντελες που όλες έχουν ανορεξία.. Τι πράγμα και αυτό... Πετσί και κόκκαλο είναι όλες!
 
Πίσω
Μπλουζα