- Joined
- 6 Ιαν 2006
- Μηνύματα
- 1.896
- Αντιδράσεις
- 2.122

Ελληνικά φαγητά που χάνονται στο πέρασμα των χρόνων
Προλάβατε την περίφημη μπομπότα; Η δική σας η γιαγιά σάς έφτιαχνε ζαχαρόψωμο; Τα Χριστούγεννα τρώγατε τσιγαρίδες;

Ωραίο θέμα, ανοίγει την όρεξη
Πατάτες γιαχνί: Φαγητό γνωστό στη βόρεια Ελλάδα, παντελώς άγνωστο στη νότια. Πρόκειται για πατάτες βραστές, κοκκινιστές με διάφορα λαχανικά μέσα. Κάτι σαν τουρλού αλλά με βάση την πατάτα. Τα λαχανικά διέφεραν (ανάλογα με το τι είχε πρόχειρο στο ψυγείο της η νοικοκυρά). Η μαμά επίσης τις έφτιαχνε ως κύριο φαγητό (ήταν δλδ το μεσημεριανό μας). Μια φορά που το επιχείρησα στο σπίτι μου ακούσα το εξωφρενικό "πατάτες θα φάμε; το υπόλοιπο φαί που είναι;". Αν το επιχειρήσετε μην παραλείψετε το σέλινο.
Αβγόφετες: Δεν ξέρω αν χάνονται, σίγουρα πάντως δεν είναι τόσο διαδεδομένες όπως παλιά. Αυγά χτυπημένα που πανάρονται σε φέτες ψωμί και τηγανίζονται. Πανεύκολο και νόστιμο. Το τρώγαμε ως παιδιά και για πρωινό και για κολατσιό ενίοτε. Σπάνια φτιάχνω, κυρίως γιατί αποφεύγω γενικά το τηγάνι. (στις αβγόφετες κάποιοι βάζαν αλάτι στα χτυπημένα αβγά. Κάποιοι δεν βάζαν και πασπαλίζαν με ζάχαρη όταν έβγαιναν απ το τηγάνι).
Τι μου θύμησες φίλτατη Bajar με την καπνιστή ρέγγα (κοινώς σκουράντζο) που συνόδευε φακές! Ιεροτελεστία με την μητέρα να την καρφώνει με πηρούνι, να βγαίνει στην αυλή, να κάνει μπάλες 2-3 φύλα εφημερίδας (μεγάλα σε διάσταση τότε), να τα ανάβει και να καπνίζει τη ρέγγα. Στην περιοχή μας σε εφημερίδα την κάπνιζαν. Εγκληματικό θα έλεγα από πλευράς υγιεινής με τα σημερινά δεδομένα, αλλά τότε.... Ευτυχώς την ξεφλούδιζε μετά (ελπίζω να έφευγε έτσι κάτι από την κάπνα της εφημερίδας) και την σέρβιρε με λάδι και ξύδι. Άλλες εποχές.......Έχω να προσθέσω κάτι ακόμη που τουλάχιστον στο πατρικό μου έχει να εμφανιστεί δεκαετίες (ενώ στο δικό μου δεν έχει φτιαχτεί ποτέ).
Ρέγγα καπνιστή: Θυμάμαι ότι πήγαινε σετάκι με τα όσπρια που μαγειρεύαμε εκείνη την ημέρα και ακόμη έχω την εικόνα του πατέρα μου που ετοίμαζε το βαμβάκι με το οινόπνευμα για να φτιάξει τη φωτιά να την καπνίσει. Όσο και να αγαπούσα αυτόν τον μεζέ, τα άπειρα και ακατάστατα χωμένα κοκκαλάκια της (τουλάχιστον έτσι νόμιζα) μου έπαιρναν τη μισή χαρά.
Κι όμως, όσο ανθυγιεινό και να ακούγεται, τότε επικρατούσε η άποψη ότι το καλύτερο κάπνισμα της ρέγγας γίνεται μόνο σε εφημερίδα! Ευχαριστώ και για την κοινή ονομασία της, δεν την γνώριζα.Στην περιοχή μας σε εφημερίδα την κάπνιζαν. Εγκληματικό θα έλεγα από πλευράς υγιεινής με τα σημερινά δεδομένα, αλλά τότε.... Ευτυχώς την ξεφλούδιζε μετά (ελπίζω να έφευγε έτσι κάτι από την κάπνα της εφημερίδας) και την σέρβιρε με λάδι και ξύδι. Άλλες εποχές.......
Καπνιστή σε εφημερίδα σίγουρα όχι! Πάντως είχα δει φιλέτα ρέγγας που έγραφαν "καπνιστή" (με είχαν μάλιστα φιλέψει τέτοια στην Ελλάδα πέρισυ), αλλά χωρίς την κάπνα της εφημερίδας δεν εγγυώμαι νοστιμιά....Ερώτηση: Πουλιέται καπνιστή ρέγγα στα σούπερ μάρκετ εν Ελλάδι? Διότι εδώ όλα έχουν smoked herring, αν και δεν έχω πάρει ποτέ.
Τι διαφέρουν οι αβγόφετες από το French Toast?
Πω πω!!!!! Με French toast μεγάλωσα!!!Τι διαφέρουν οι αβγόφετες από το French Toast?
Ετσι αποκαλυπτονται ηλικιεςΜου φαινεται περιεργο οτι θεωρουνται σπανια ή υπο εξαφανιση ολα αυτα.
Τσιγαρίδες: παντα υπαρχει αποθεμα.
Τώρα πια έχουμε εξελιχθεί ως έθνος: τρώμε pancakes, red velvet cakes, cupcakes (το ένα πιο σίχαμα απ'το άλλο), eggs benedict, angus burgers κλπ.
Που καιρός για ρέγγα καπνιστή, αβγόφετες ή πατάτες γιαχνί.