Σε ποια δέσμη ανήκατε!

5η δεσμη;Πρώτη φορά το ακούω! Και τι αντικείμενο είχε;
 
H 5η δεσμη ηταν αυτο που λεει παραπανω η LadyNaty:

τον όγκο των μαθητών που θα πήγαιναν στην 5η Δέσμη (των αδιάφορων κυρίως, που απλώς τους ένοιαζε να πάρουν ένα απολυτήριο)
 
Δηλ...τι δίνανε; Δεν έδιναν τίποτα; Εσωτερικές εξετάσεις; Τι;
 
@ retrofrog: Αν θυμάμαι καλώς, από δυο τρεις συμμαθήτριες του κορμού που πήγαιναν εκεί, κάνανε την Κοινωνιολογία της 4ης Δέσμης (σίγουρα), ένα άλλο βιβλίο που είχε σχέση με υγιεινή, ένα άλλο που είχε στον τίτλο του "Εφαρμογές" (αλλά δεν θυμάμαι τί ακριβώς εφαρμογές) και βεβαίως όλα τα μαθήματα του κορμού. Απ' αυτή τη δέσμη δεν μπορούσες να πάς στην 3βάθμια εκπαίδευση, παρά μόνο, αν δήλωνες την επόμενη χρονιά κάποια δέσμη που οδηγούσε σε πανεπιστήμια / ΤΕΙ. Οι συμμαθήτριές μου πάντως, προτίμησαν μετά την 5η Δέσμη, να πάνε στην Ανωτάτη Παντρευτική :D
 
Κι εγω Τεταρτη Δεσμη εδωσα και ακομα παλευω για το μεροκαματο.


Αλλοι συμμαθητες πηγαν Πεμπτη Δεσμη και ΚΑΛΑ ΕΚΑΝΑΝ γιατι ΚΑΙ ''χαλαρα . ρεμπελα'' περασαν την τριτη Λυκειου ΚΑΙ μπηκαν και στο Δημοσιο και βολευτηκαν...
 
Α' Δέσμη από το ΕΠΛ που τελείωσα. Με τα φιλολογικά δεν είχα τις καλύτερες σχέσεις, για ιατρική ούτε κατά διάνοια και με τα οικονομικά καμία επαφή. Έτσι μονόδρομος η Α' δέσμη αν και Φυσική, Μαθηματικά πολύ δύσκολα μαθήματα...
 
BOY GEORGE είπε:
Κι εγω Τεταρτη Δεσμη εδωσα και ακομα παλευω για το μεροκαματο.
Αλλοι συμμαθητες πηγαν Πεμπτη Δεσμη και ΚΑΛΑ ΕΚΑΝΑΝ γιατι ΚΑΙ ''χαλαρα . ρεμπελα'' περασαν την τριτη Λυκειου ΚΑΙ μπηκαν και στο Δημοσιο και βολευτηκαν...
νομίζω ότι οι καιροί είναι δύσκολοι για όλους πλέον ανεξαρτήτως της δέσμης που πήγαν. Μην απογοητεύεσαι και συνέχισε να το ψάχνεις!
 
Τωρα στα 46,τι ...καριερα να αρχισω ;


Ημουν 20 χρονια σε ένα επαγγελμα αλλα ...
 
Στις πανελλαδικές εξετάσεις με το σύστημα των δεσμών, στο μάθημα της Έκθεσης δίνονταν δύο θέματα να επιλέξεις το ένα και να το αναπτύξεις ή ήταν ένα θέμα κοινό για όλους τους μαθητές;

 


Η εξέταση περιλάμβανε κατανόση κειμένου (με περίληψη, λεξιλογικές-σημασιολογικές ασκήσεις) ή μόνο θέμα έκθεσης ιδεών;
 
Κοινό θέμα χωρίς να περιλαμβάνει κατανόηση κειμένου.
 
Λοιπόν, σήμερα έπεσαν τα απολυτήρια Λυκείου των γονιών μου στα χέρια μου κι επιτέλους ανακάλυψα τι μαθήματα είχε η λεγόμενη 5η δέσμη:

Πρόκειται για:

- Νεοελληνική Γλώσσα και Γραμματεία (προφανώς, η έκθεση!)

- Κοινωνιολογία

- Οικονομικά

- Περιβάλλον & Υγεία

- Αρχές Λειτουργίας / Οργάνωση Γραφείου

Η απορία μου απαντήθηκε! Παρεμπιπτόντως, κάποιος φίλος 1-2 σελίδες πριν, είπε ότι η Ε' δέσμη καταργήθηκε το 1990. Δεν το θυμάμαι, αλλά βάσει των απολυτηρίων που έχω στα χέρια μου, μπορώ να πω ότι υπήρξε σίγουρα για το σχολικό έτος 1988 - 1989.
 
4η φυσικά... τη δέσμη του λαου! :D
 
4η δεσμη και εγω αλλα αρχικα ειχα παει 1η επειδη ημουν πολυ καλοςστα μαθηματικα αλλα με την φυσικη δεν ειχα καλη σχεση οποτε φυσικο επακολουθο πηγα 4η
 
Εγώ ανήκω στην πρώτη γενιά που έδωσε με κατευθύνσεις(εποχές Αρσένη με τις καταλήψεις)1999-2000. Αν και είχα πλήρη γνώση για τις δέσμες από τον μεγαλύτερό μου αδερφό, θα απαντήσω ότι άνηκα στη Θεωρητική κατεύθυνση, γιατί πολύ απλά ήταν από τις 3 επιλογές η πιο ανεκτή για μένα :p

Ποτέ δε συμπάθησα το σχολείο και τον τρόπο που "προσπαθούσανε να σου μάθουνε πράγματα",αλλά αυτό είναι άλλο θέμα.

Θεωρητική λοιπόν,Λατινικά,Ιστορίες και Φιλοσοφίες.
 
Εφόσον ήξερα σε ποια σχολή στόχευα ήδη από την Δευτέρα Λυκείου, επέλεξα Τρίτη Δέσμη όπου το μόνο που δε μου ήταν ευχάριστο ήταν τα λατινικά .Ίσως σε αυτό συνέβαλε κ ο καθηγητής που έτυχε εκείνη τη χρονιά για τη δέσμη μας. Εγώ τον αποκαλούσα ταμπερνάκουλις έξουλατ γιατί απλά θυμάμαι έκανε ανάγνωση το άγνωστο κείμενο χωρίς πολλές φορές να έχει διάθεση ούτε καν να δώσει μετάφραση.
Αξίζει να προσθέσω πως ανήκα στο έτος 98-99 που αποτελούσε κ την περίοδο μετάβασης για το νέο σύστημα Αρσένη.
Θυμάμαι τις πορείες διαμαρτυρίας που οργανώναμε έξω από το Υπουργείο Παιδείας κ πολλά άλλα ευτράπελα.
 
Α' δεσμη,πανελληνιες 1993 με τα δυσκολοτερα θεματα φυσικης ever,απο τον Δρυ ο οποιος αργοτερα εγινε και υπουργος του ΠΑΣΟΚ.Τοτε ενδιαφερομουν για στρατιωτικες σχολες,Ευελπιδων και Ναυτικων Δοκιμων.Δεν περασα εκει,ουτε θα μπορουσα ποτε να περασω στις στρατιωτικες λογω θεματος υγειας (μυωπια).Καλυτερα,εγινα κατι αλλο κι ειμαι ευχαριστημενος.
 

Η Ε' δεσμη ηταν για αυτους που απλα ηθελαν να τελειωσουν το λυκειο χωρις να δωσουν πανελλαδικες. Ηταν μαζεμενοι δηλαδοι ολοι εκει με την πιο χαμηλη βαθμολογια,οι χαβαλετζηδες,κοπανατζηδες κλπ οι οποιοι συνηθως μετα το σχολειο εκαναν δουλειες του ποδαριου. Ο κοσμος τοτε ειχε σε μεγαλυτερη εκτιμηση την Β' δεσμη γιατι εκεινη ηταν για ιατρικα επαγγελματα και θεωρουνταν και η πιο δυσκολη γιατι επρεπε να γραψεις 18-19-20 για να περασεις στις πανελλαδικες, με 17 επεφτες χαμηλοτερα απο την ιατρικη και πηγαινες πχ κτηνιατρος,φαρμακευτικη κλπ. Η ταξη της Ε' ηταν απο τον λυκειαρχη στην τελευταια βαθμιδα εκτιμησης,δεν τους παρειχαν τιποτα περαν των ακρως απαραιτητων ενω υπηρχαν και ψιλοειρωνιες απο καθηγητες και τους ''καλους μαθητες'' των αλλων δεσμων που ειχαν φυσικα και το αναλογο υφακι.
 
Συμμετείχα στην Δ Δέσμη, την Δέσμη του λαού όπως εύστοχα παρατήρησαν κάποιοι από τους προλαλήσαντες της παρέας, αφενός λόγω του ότι το αγαπημένο μου μάθημα στα σχολικά μου χρόνια ήταν η Ιστορία, αφετέρου το γνωστικό μου επίπεδο κινούνταν προς την θεωρητική κατεύθυνση. Φυσικό επακόλουθο να επιλέξω την Δ Δέσμη, αφού τα Αρχαία Ελληνικά δεν ήταν και από τα μαθήματα που καυχιόμουν για τις υψηλές επιδόσεις μου.
Εν τέλλει μετά από επίπονες προσπάθειες τριών ετών λόγω του ότι έδινα Έκθεση την δεύτερη και την τρίτη φορά, κατάφερα και πήρα το αίμα μου πίσω και πέρασα στην Σχολή της προτίμησης μου τις Οικονομικές Επιστήμες που στάθηκε το διαβατήριο για τον διορισμό μου.
Πιστεύω πως το σύστημα των Πανελλαδικών Εξετάσεων των Δεσμών είναι το πιο δίκαιο, (εγώ προσωπικά έδωσα εξετάσεις το 1986), γιατί δίνει την δυνατότητα σε όλους τους μαθητές κάθε κατεύθυνσης και μορφωτικής κλίσης σε ορισμένα μαθητικά πεδία να διεκδικήσουν επί ίσοις όροις την είσοδο στα ΑΕΙ και ΤΕΙ της αρεσκείας τους.
 
παροτι ημουν του 20 μαθηματικα,επειδη ηθελα παντα να γινω ηθοποιος,τα εριξα στην τεταρτη
 
Συμμετείχα στην Γ΄ Δέσμη, την αποκαλούμενη και Δέσμη των "Φυτών". Είχαμε και ένα μοναδικό αγόρι μαζί μας που τραβούσε τα πάνδεινα ο καημένος και από εμάς τις συμμαθήτριές του και από τους υπόλοιπους που τον κορόιδευαν επειδή δεν βρισκόταν σε macho Δέσμη!!!
 
Πίσω
Μπλουζα