Θεία Λένα
RetroJunkie
- Joined
- 21 Απρ 2017
- Μηνύματα
- 2.126
- Αντιδράσεις
- 4.717
ΟΙ ΕΧΘΡΟΙ 1965
"Ποτέ άλλοτε τόσοι πολλοί, δεν έκαναν τόσα λίγα, για τόσους πολλούς" Θα μπορούσε να είναι η συνοπτική μου παρουσίαση.
Θα επιχειρήσω μια παρουσίαση της ταινίας που αγαπάω να μισώ. Οι Εχθροί είναι ένα κοινωνικό (
δράμα (
σε σκηνοθεσία Ν. Δημόπουλου και σενάριο Ν. Φώσκολου.
Συνοψις:
Ο Στέφανος ( Φ. Γεωργίτσης) είναι ένας κουτσός (!) νέος που αρέσκεται να καταστρέφει οτιδήποτε το Γερμανικό. Έτσι κάποια βραδιά σπάει ένα αυτοκίνητο που έφερε γερμανικές πινακίδες και οδηγείται στην Εισαγγελία. Ο εισαγγελέας ( Β. Πάλλης) είναι ένας σχετικά συμπαθής λειτουργός ο οποίος όμως πιέζεται απο έναν τύπο του Τύπου να φανεί αμείλικτος με περιπτώσεις διαφθοράς όπως η πορνεία, ο τεντιμποισμός, οι ανήθικες λοιπές σχέσεις. Ο τερατωδώς συντηρητικός αυτός δημοσιογράφος είναι ο Αλέκος ( ναι ο Αλεξανδράκης!!) που ζει με τη μητέρα του ( Α. Κατσέλη) η οποία του έχει (αρρωστημένη να το πω
αδυναμία σε σημείο να γυρνάει μπροστά τα ρολόγια για να μη βγει ο τριαντάρης γιος της ραντεβού με μια κοπέλα.
Ο Στέφανος λοιπόν στην Εισαγγελία λέει ούτε λίγο ούτε πολύ " κάντε με ο΄τι θέλετε, εγώ θα τα σπάω αμα γουστάρω να ουμε" κι ο Αλέκος χωρίς δισταγμό προτείνει τη φυλάκιση του
Εμφανίζεται τότε η αδερφη ( Τ. Ρουσσέα) του Στέφανου ( που σε όλη την ταινία κυκλοφορεί με την πατερίτσα ανα χείρας) για να κάνει τη συγκλονιστική αποκάλυψη: Ο Στέφανος είναι καλό παιδί. Οι Γερμανοί στην Κατοχή σκοτώσαν τον πατέρα τους κ πυροβόλησαν τον ίδιο στο πόδι με αποτέλεσμα τη μόνιμη αναπηρία του. Ο Αλέκος, κάτι που συγκινήθηκε, κάτι που ορέχτηκε την αδερφή έδωσε το ΟΚ στον εισαγγελέα (!!!!!!) να τον αφήσει και προθυμοποιήθηκε να πλερώσει και τη ζημιά του ανυποψίαστου Γερμανού τουρίστα.
Όση ώρα γίνονται αυτά νέα πρόσωπα περιπλέκουν ακόμα περισσότερο την ήδη περιπλεγμένη πλοκή.
- Ένας οδοκαθαριστής ( Ν. Περγιάλης) πιάνει κουβεντολόι με τον Αλέκο έξω από την εφημερίδα αλλά απ ότι βλέπουμε παρακολουθεί διακριτικά και το σπίτι του. ( Τι μου θυμίζει Ο Περγιάλης σε τέτοιο ρόλο;;; Α ναι, τα Κόκκινα Φανάρια)
- Ο στέφανος αν κι έχει τα μαύρα του τα χάλια τραβολογά επι τετραετία τη φιλενάδα του ( Κ Χέλμη) η οποί του δηλώνει ορθα κοφτά πως βαρέθηκε κι αν δε βρει δουλειά θα του δώσει πασαπόρτι και θα βρει καινούριο μόρτη. ( Τι μου θυμίζει η Χέλμη σε ρόλο λίγο τσαμπουκαλεμένης, φωνακλού, ελαφρών ηθών κοπέλα;;;; Α ναι τα Κόκκινα Φανάρια)
- Ο Κ. Πρέκας φτωχος κι αυτός, δουλεύει πρέσα σε στεγνοκαθαριστήριο και τραβολογά κι αυτός μια νέα. Η νέα δείχνει ορεξάτη για το νέο, ωστόσο αυτός της κάνει σαφές πως οι δυό τους θα χαρούνε μόνο όταν κατορθώσει να μπει στο πανεπιστήμιο. Γι αυτό άλλωστε σκοτώνεται πρέσα-διάβασμα και παραμελεί να δώσει λίγη χαρά στη νέα η οποιά περιμένει αγόγγυστα όπως όλα τα πτωχα πλην τίμια κοριτσόπουλα.
- Ο Ρένος ( Α. Ντούζος) είναι ένας συνάδελφος του Αλέκου που όμως δε συμμερίζεται τις απόψεις του περι διαφθοράς. Είναι ένας άνθρωπος του καιρού του που μεθοκοπά, αλλάζει τις γυναίκες σαν υποκάμισα και γενικώς διασκεδάζει. Κατορθώνει μέσω ενος τύπου του υποκόσμου ( Τζανετάκος) να πάρει μια πρόσκληση για ένα πάρτι οργίων και να την πασάρει στο φίλο του Αλέκο που απο καιρό θέλει να δει απο κοντά τα Σόδομα και τα Γόμορρα για να μπορέσει στη συνέχεια να κατακεραυνώσει απο τη στήλη του τους αμαρτωλούς που βουτάν τον τόπο στη διαφθορά κτλ κτλ
Στην κυρίως πλοκή ο Αλέκος παίρνει μαζί του τη Τζένη τη Ρουσσέα και με την πρόσκληση του Ρένου κατορθώνουν να μπουν στο σπίτι που " όλα επιτρέπονται, εκτός απ τη σεμνοτυφία".
Μαντάμ του σπιτιού είναι η Σάσα,( η Νανά Σκιαδά την ερμηνεύει τολμώ να μαντέψω πως δεν ευκαιρούσε η Δέσπω Διαμαντίδου που είχε και πρόχειρο το ρόλο απ τα Κόκκινα Φανάρια.)
Στο σπίτι των οργίων ανάμεσα σε άλλους βλέπουμε τη Χέλμη να χορεύει με το Τζανετάκο. Απο αυτήν μαθαίνουμε οτι ο δεσμός των πρωταγωνιστών μετρά ένα μήνα. Ο Τζανετάκος ενημερώνεται πως ο αψηλός, βουτηράτος είναι ο κυνηγός διεφθαρμένων κεφαλών δημοσιογράφος Αλέκος Θεοχάρης.
Τί γίνεται όμως στο σπίτι των οργίων; Κάνουν προβολή ταινίας με τη Ζέτα Αποστόλου να χορεύει με δύο τηλέφωνα, κάπως προκλητικά αλλά ούτε απέξω δεν περνάς απο σπίτι οργίων με τέτοια προβολή. Μια παρέα παίζει ζάρια και κάποιος ταπί και καθόλου ψύχραιμος ποντάρει τη ντάμα του. Λίγο πιο πέρα μια άλλη παρέα παίζει το διεφθαρμένο παιχνίδι "Μπουκάλα". Η μπουκάλα δείχνει την " ποιος κακός άνεμος, ποια μοίρα καταραμένη με έφερε εδώ" Τζένη Ρουσσέα. Σηκώνεται ο επίδοξος να τη φιλήσει, ακολουθεί ο αναμενόμενος τσαμπουκάς, τους πετάνε έξω καροτσάκι.
Εκεί, στα σκαλιά της βίλας των οργίων ο Αλέκος κάνει τη φοβερή αποκάλυψη στην καλή του. Άδικα λέει τον κατηγορούν ως σκληρό. Είχε μια αδερφούλα κι αυτός που σαν κορίτσι έμπλεξε με έναν διαφθορέα που τη σάπιζε στο ξύλο. Κάποτε τη βρήκαν στις γραμμές του τρένου. Ο διαφθορέας έμεινε μόνο τέσσερα χρόνια φυλακή. Δεν γίνεται σαφές πάντως αν τη σκότωσε αυτός. Κρατήστε τη λεπτομέρεια με τη νεκρή αδερφούλα.
Αυτός της κάνει πρόταση, αυτή δεν πιστεύει στην καλή της τύχη όλα καλα. Χα, χα. Ας γελάσω.
Η μητέρα του Αλέκου δέχεται τηλεφώνημα απ τη Σάσα που της μηνύει να μαζέψει το γιόκα της. Μα τι γίνεται με τη μάνα; Οδοκαθαριστές την παρακολουθούν, τσατσάδες της τηλεφωνουν.. Η συνέχεια κόβει την ανάσα.
Ο Αλέκος λέει στην καλή του πως θα της γνωρίσει την (παράξενη ομολογώ) μητέρα του. Ακολουθεί ο διάλογος :
- κι ο πατέρας σου; δε μου έχεις μιλήσει ποτέ για αυτόν
- δεν έχω πατέρα. πέθανε μόλις γεννήθηκα
- και τότε πόθεν η μικρή αδερφούλα; Θα ρωτούσα εγω. Η Άννα(Τζένη Ρουσσέα) όμως δε ρώτησε
Την αφήνει χαρούμενη μετά την περίεργη αυτή νύχτα στο σπίτι της. Η Άννα μπαίνοντας στο φτωχικό της πέφτει πάνω στην ( περίεργη όπως είπαμε και πάλι ) μητέρα του. Στα εισαγωγικά, τι κάνετε, πως είσαστε, ποσων ετών είσαι μωρή φτωχιά που ξελόγιασες το γιό μου μαθαίνουμε απο την Άννα πως η μητέρα της πέθανε στη γέννα του Στέφανου. Η ίδια μητέρα που όπως ειχε πει ο Στέφανος στον Εισαγγελέα "τον γέννησε Δεκέμβρη αλλά τον δήλωσε Γενάρη για να του γλιτώσει ένα χρόνο απο το στρατιωτικό του". Σαφώς η Ελληνίδα μάνα είναι ικανή για πολλά, ακόμη και να αναστηθεί προκειμένου να γλιτώσει ένα χρόνο απο το στρατιωτικό του γιού της.
Επίσης η Άννα λέει πως είναι 24. Ο Στέφανος είναι 25. Η μάνα τους πέθανε όταν τον γέννησε. Δεν αισθάνομαι καλά.
Η μάνα της δίνει λεφτά για να τον αφήσει. Αυτή δεν τα παίρνει. Ο Αλέκος είναι πίσω απο την πόρτα και τα ακούει όλα. Δε μπορεί πλέον να κάνει τίποτα η μάνα. Την άλλη Κυριακή αλλάζουν τα στέφανα με την αδερφή του Στέφανου.
Η νύχτα δεν έχει τελειώσει ακόμα. Την Κίτσα ( Χέλμη) τη φέρνει μεθυσμένη στο σπίτι της ο Τζανετάκος. Την ξεφορτώνει, τη βλέπει ο Στέφανος γίνεται μανούβρα. Τον συγκρατεί ο ταβερνιάρης γείτονας ( Μπισλάνης) και ο πρέσα-καθαριστήριο- εισαγωγικές για πανεπιστήμιο Πρέκας. Ακολουθεί μια σπαρακτική σκήνη. Ο Στέφανος πετά πέρα την πατερίτσα και χορεύει ζειμπέκικο κουτσό. Επιτέλους δίνει ο Θεός και ξημερώνει η μέρα....
ο γάμος Αλέκου- Άννας γίνεται, η μάνα το κάνει γαργάρα, οι νεόνυμφοι φεύγουν ταξίδι, ο Στέφανος ψάχνει δουλειά.
¨ένας άλλος φτωχός της γειτονιάς φεύγει εργάτης στη Γερμανία. Όλη η γειτονιά ξεπροβοδίζει το παλικάρι και τη βαλιτσούλα του που χωρά ένα διαβατήριο και μια οδοντόβουρτσα. Ο Στέφανος, αντις για Καζαντζίδη του βάζει στο πικ απ τον ύμνο των Ες Ες. Η γειτονιά παρακολουθεί εμβρόντητη. Ο νέος του λέει: " δε σου κρατώ κακία Στέφανε, κάποτε κι εσύ θα καταλάβεις πως ο πόλεμος τελείωσε"
Δε νιώθετε καλά; Τώρα αρχίζει το καλο
Ο Στέφανος πιάνει δουλειά γκαρσόνι σε ένα πανηγύρι που έχει πάρει εργολαβία ο ταβερνιάρης Μπισλάνης. Οι νεόνυμφοι επιστρέφουν. Η παράξενη μάνα τους υποδέχεται με μισή καρδιά. Η άλλη μισή στην Κίνα βρίσκεται. " Είμαστε δύο έχθρες" δηλώνει στη νύφη της, για να δικαιολογηθεί κάπως και ο τίτλος της ταινίας. Ο οδοκαθαριστής συνεχίζει να παρακολουθεί τη μάνα. Αυτή τον επισκέπτεται στην καλύβη που διατηρεί. Εκεί ακολουθεί η φοβερή αποκάλυψη. Ο οδοκαθαριστής είναι ο πατέρας του Αλέκου. Τους εγκατέλειψε όταν το παιδί ήταν δύο χρονών κι έφυγε με μια άλλη. Μετά απο ασωτίες κατέληξε στη φυλακή. Πάλι δε γίνεται λόγος για τη νεκρή αδερφούλα του Αλέκου. Απο που ξεφύτρωσε; Ποιά ήταν; Καμία απάντηση.
Η μάνα του λέει να τους αφήσει ήσυχους. Αυτή πέρασε τα πάνδεινα για να τον μεγαλώσει καθότι πάμφτωχη. Αλήθεια που τα βρήκαν τόσα καλούδια με βίλες και με κοτερα; η συνέχεια αποζημιώνει.
Ακολουθεί αλλη μια νύχτα-φωτιά. Στο πανηγύρι πηγαίνει η Κίτσα με τον Τζανετάκο κι έναν ακόμη τεντιμπόι. Προκαλούν σαφώς τον Στέφανο ο οποίος και πάλι εξαγριώνεται, κάνει φασαρία κι εν τέλει απολύεται. Ο Φώτης ( πρέσα-εισαγωγικές για πανεπιστήμιο) μένει ξάγρυπνος να διαβάσει όλη νύχτα. Ξημερώνει η μέρα που θα δώσει επιτέλους εισαγωγικές για να μπει καμιά φορά στο πανεπιστήμιο να ησυχάσει κι αυτός κι εμείς. Τα ξημερώματα όμως τον παίρνει στα πλάγια και χάνει τις εξετάσεις. Τρέξιμο, κλάμα, κακό, δεν πειράζει λεει τελικά θα δώσει ξανά του χρόνου. Και του παραχρόνου και δεκα χρόνια να χρειαστεί θα δίνει ( φτάνει να ξυπνήσει).
Στο μεταξύ η Κίτσα πριν τον καβγά δήλωσε στο Στέφανο και στην πατερίτσα του πως θα φύγει ως αρτίστα με πλοίο. Λίγο πριν απο τον Αλέκο μαθαίνουμε πως ετοιμάζει νέα αποκάλυψη απο τη στήλη του για ένα φορτίο κορίτσια που θα φύγουν δήθεν ως αρτίστες με σκοπό να τις βγάλουν στην πορνεία. Κάνετε τη σύνδεση ε; Ουφφφφφφφφ συνεχίζω
Κυκλοφορεί η εφημερίδα, πάει ο εισαγγελέας έξαλλος βρίσκει τον Αλέκο του λέει πως ήξερε την υπόθεση κι έχει στείλει ήδη την αστυνομία στο λιμάνι και πως δε χρειαζόταν ο διασυρμός των κοριτσιών. Το αφτί του Αλέκου δεν ιδρώνει. Είναι αποφασισμένος να χτυπήσει αλύπητα τους διεφθαρμένους.
Μετά τις συλλήψεις ο Αλέκος τρέχει στην Εισαγγελία. Εκεί, μπροστά σε παρ ολίγον πόρνες, αστυνομικούς, τον Αλέκο τον Τζανετάκο αλλά και τον καλοκάγαθο εισαγγελέα η μανταμ Σάσα πληροφορεί τον αμεμπτου ηθικής και κυνηγό της διαφθοράς δημοσιογράφο πως η μητέρα του ήταν πόρνη. Για του λόγου το ακριβές του δίνει και μια φωτογραφία με τη μαμά του και δύο Σουηδούς ναύτες που είχε πρόχειρη πάνω της. όλοι μένουν ενεοί,κι ο Σπύρος Καλογήρου γελάει. Αυτός ήταν κ λόγος που βρέθηκε σε αυτήν την ταινία. Να γελάσει την κρίσιμη στιγμή.
Ο Αλέκος καταλαβαίνει πως ¨η βρωμιά και η σαπίλα βρίσκεται μέσα στο αίμα του". Πάει στη μάνα του, της τα λέει απ την καλή. Φυσικά έχει πιει. Φυσικά βρέχει.Φυσικά ρίχνει αστραπόβροντα. Φυσικά μέσα απο τη βροχή πετάγεται ο οδοκαθαριστής. Φυσικά τα άκουσε όλα.
ΦΙΝΑΛΕ
Ο Στέφανος παίρνει απόφαση πως ο πόλεμος τελείωσε. Επισφραγίζει την απόφαση του αυτή με μια άλλη απόφαση να πάει εργάτης στη Γερμανία. Στο σταθμό τον αποχαιρετά η γειτονιά και η Κίτσα που σπαραζει (κατά το Ντορή, θα φαρμακωθώ) " Να μου γράφεις Στέφανεεεεεε".
Στο σταθμό βρίσκεται και η αδερφή που της τηλεφώνησε η Κίτσα αλλά και η μάνα του Αλέκου που της τηλεφώνησε η αδερφή του Στέφανου.
Το τρένο φεύγει με το Στέφανο, η Άννα μεσολαβεί να τα ξαναβρεί η μάνα με τον Αλέκο κι επέρχεται η κάθαρσις με τη μάνα να την αποκαλεί "κόρη μου".
Ο οδοκαθαριστής πατέρας δεν αποκαλύπτεται.
Σκηνοθεσία: Ντίνος Δημόπουλος
Σενάριο: Νίκος Φώσκολος
Παίζουν: Αλέκος Αλεξανδράκης, Τζένη Ρουσσέα, Φ. Γεωργίτσης, Α. Κατσέλη, Β. Πάλλης, Κ. Χέλμη, Ν. Σκιαδά, Ν. Περγιάλης, Α. Τζανετάκος, Κ. Πρέκας, Δ. Μπισλάνης, Α. Ντούζος, Σ. Καλογήρου
Μουσική: Γιάννης Μαρκόπουλος
Παραγωγή: Φίνος Φιλμ
Η ταινία είναι κακή. Αυτό δεν θα ήταν παράξενο. Το παράξενο είναι πως μαζεύτηκε μια ντριμ τιμ ηθοποιών, τεχνικών κτλ για να κάνει αυτήν την ταινία που κατά τη γνώμη μου είναι κακή. Ο Φώσκολος, είχε δυο τρια μισα σενάρια στο συρτάρι του και μάλλον τα έβαλε στο μπλέντερ για να βγάλει αυτήν την κακή ταινία. Τόσοι θαυμάσιοι ηθοποιοί δέχτηκαν να παίξουν και κανείς δεν επεσήμανε στο σκηνοθέτη τις αστοχίες και τα μπερδέματα που κάνουν την ταινία κακή. Κι ο σκηνοθέτης -έμπειρος και καλός κατα τα άλλα- έκανε μια ταινία κακή. Και οι θεατές βγαίνοντας απο τις αίθουσες δε λέγανε σε αυτούς που περίμεναν απο έξω να μη μπου γιατί είναι μια κακή ταινία κι έτσι αυτήν την κακή ταινία την είδαν 308.880 άνθρωποι. Καθόλου άσχημα για μια τόσο κακή ταινία.
Ο Αλεξανδράκης σε έναν πραγματικά κόντρα ρόλο που καθόλου δεν του πάει και δε μπορεί να τον υποστηρίξει, παρά το τιτάνιο υποκριτικό του ταλέντο.Το μόνο που κρατάμε είναι το επίθετο του. Θεοχάρης. Του Φώσκολου του φάνηκε καλό για τιμωρό και κυνηγό της δικαιοσύνης κι έτσι το κοτσάρισε πολλά χρόνια μετά στον ήρωα-θρύλο του τον αστυνόμο Θεοχάρη.
Οι ηθοποιοί γενικώς κάνουν ότι μπορούν. Άλλωστε είναι όλοι καλοί ηθοποιοί. Και κάπως έτσι χάθηκε μια ευκαιρία. Που να τους ξαναβρεις όλους αυτους μαζεμένους;
"Ποτέ άλλοτε τόσοι πολλοί, δεν έκαναν τόσα λίγα, για τόσους πολλούς" Θα μπορούσε να είναι η συνοπτική μου παρουσίαση.
Θα επιχειρήσω μια παρουσίαση της ταινίας που αγαπάω να μισώ. Οι Εχθροί είναι ένα κοινωνικό (


Συνοψις:
Ο Στέφανος ( Φ. Γεωργίτσης) είναι ένας κουτσός (!) νέος που αρέσκεται να καταστρέφει οτιδήποτε το Γερμανικό. Έτσι κάποια βραδιά σπάει ένα αυτοκίνητο που έφερε γερμανικές πινακίδες και οδηγείται στην Εισαγγελία. Ο εισαγγελέας ( Β. Πάλλης) είναι ένας σχετικά συμπαθής λειτουργός ο οποίος όμως πιέζεται απο έναν τύπο του Τύπου να φανεί αμείλικτος με περιπτώσεις διαφθοράς όπως η πορνεία, ο τεντιμποισμός, οι ανήθικες λοιπές σχέσεις. Ο τερατωδώς συντηρητικός αυτός δημοσιογράφος είναι ο Αλέκος ( ναι ο Αλεξανδράκης!!) που ζει με τη μητέρα του ( Α. Κατσέλη) η οποία του έχει (αρρωστημένη να το πω

Ο Στέφανος λοιπόν στην Εισαγγελία λέει ούτε λίγο ούτε πολύ " κάντε με ο΄τι θέλετε, εγώ θα τα σπάω αμα γουστάρω να ουμε" κι ο Αλέκος χωρίς δισταγμό προτείνει τη φυλάκιση του
Εμφανίζεται τότε η αδερφη ( Τ. Ρουσσέα) του Στέφανου ( που σε όλη την ταινία κυκλοφορεί με την πατερίτσα ανα χείρας) για να κάνει τη συγκλονιστική αποκάλυψη: Ο Στέφανος είναι καλό παιδί. Οι Γερμανοί στην Κατοχή σκοτώσαν τον πατέρα τους κ πυροβόλησαν τον ίδιο στο πόδι με αποτέλεσμα τη μόνιμη αναπηρία του. Ο Αλέκος, κάτι που συγκινήθηκε, κάτι που ορέχτηκε την αδερφή έδωσε το ΟΚ στον εισαγγελέα (!!!!!!) να τον αφήσει και προθυμοποιήθηκε να πλερώσει και τη ζημιά του ανυποψίαστου Γερμανού τουρίστα.
Όση ώρα γίνονται αυτά νέα πρόσωπα περιπλέκουν ακόμα περισσότερο την ήδη περιπλεγμένη πλοκή.
- Ένας οδοκαθαριστής ( Ν. Περγιάλης) πιάνει κουβεντολόι με τον Αλέκο έξω από την εφημερίδα αλλά απ ότι βλέπουμε παρακολουθεί διακριτικά και το σπίτι του. ( Τι μου θυμίζει Ο Περγιάλης σε τέτοιο ρόλο;;; Α ναι, τα Κόκκινα Φανάρια)
- Ο στέφανος αν κι έχει τα μαύρα του τα χάλια τραβολογά επι τετραετία τη φιλενάδα του ( Κ Χέλμη) η οποί του δηλώνει ορθα κοφτά πως βαρέθηκε κι αν δε βρει δουλειά θα του δώσει πασαπόρτι και θα βρει καινούριο μόρτη. ( Τι μου θυμίζει η Χέλμη σε ρόλο λίγο τσαμπουκαλεμένης, φωνακλού, ελαφρών ηθών κοπέλα;;;; Α ναι τα Κόκκινα Φανάρια)
- Ο Κ. Πρέκας φτωχος κι αυτός, δουλεύει πρέσα σε στεγνοκαθαριστήριο και τραβολογά κι αυτός μια νέα. Η νέα δείχνει ορεξάτη για το νέο, ωστόσο αυτός της κάνει σαφές πως οι δυό τους θα χαρούνε μόνο όταν κατορθώσει να μπει στο πανεπιστήμιο. Γι αυτό άλλωστε σκοτώνεται πρέσα-διάβασμα και παραμελεί να δώσει λίγη χαρά στη νέα η οποιά περιμένει αγόγγυστα όπως όλα τα πτωχα πλην τίμια κοριτσόπουλα.
- Ο Ρένος ( Α. Ντούζος) είναι ένας συνάδελφος του Αλέκου που όμως δε συμμερίζεται τις απόψεις του περι διαφθοράς. Είναι ένας άνθρωπος του καιρού του που μεθοκοπά, αλλάζει τις γυναίκες σαν υποκάμισα και γενικώς διασκεδάζει. Κατορθώνει μέσω ενος τύπου του υποκόσμου ( Τζανετάκος) να πάρει μια πρόσκληση για ένα πάρτι οργίων και να την πασάρει στο φίλο του Αλέκο που απο καιρό θέλει να δει απο κοντά τα Σόδομα και τα Γόμορρα για να μπορέσει στη συνέχεια να κατακεραυνώσει απο τη στήλη του τους αμαρτωλούς που βουτάν τον τόπο στη διαφθορά κτλ κτλ
Στην κυρίως πλοκή ο Αλέκος παίρνει μαζί του τη Τζένη τη Ρουσσέα και με την πρόσκληση του Ρένου κατορθώνουν να μπουν στο σπίτι που " όλα επιτρέπονται, εκτός απ τη σεμνοτυφία".
Μαντάμ του σπιτιού είναι η Σάσα,( η Νανά Σκιαδά την ερμηνεύει τολμώ να μαντέψω πως δεν ευκαιρούσε η Δέσπω Διαμαντίδου που είχε και πρόχειρο το ρόλο απ τα Κόκκινα Φανάρια.)
Στο σπίτι των οργίων ανάμεσα σε άλλους βλέπουμε τη Χέλμη να χορεύει με το Τζανετάκο. Απο αυτήν μαθαίνουμε οτι ο δεσμός των πρωταγωνιστών μετρά ένα μήνα. Ο Τζανετάκος ενημερώνεται πως ο αψηλός, βουτηράτος είναι ο κυνηγός διεφθαρμένων κεφαλών δημοσιογράφος Αλέκος Θεοχάρης.
Τί γίνεται όμως στο σπίτι των οργίων; Κάνουν προβολή ταινίας με τη Ζέτα Αποστόλου να χορεύει με δύο τηλέφωνα, κάπως προκλητικά αλλά ούτε απέξω δεν περνάς απο σπίτι οργίων με τέτοια προβολή. Μια παρέα παίζει ζάρια και κάποιος ταπί και καθόλου ψύχραιμος ποντάρει τη ντάμα του. Λίγο πιο πέρα μια άλλη παρέα παίζει το διεφθαρμένο παιχνίδι "Μπουκάλα". Η μπουκάλα δείχνει την " ποιος κακός άνεμος, ποια μοίρα καταραμένη με έφερε εδώ" Τζένη Ρουσσέα. Σηκώνεται ο επίδοξος να τη φιλήσει, ακολουθεί ο αναμενόμενος τσαμπουκάς, τους πετάνε έξω καροτσάκι.
Εκεί, στα σκαλιά της βίλας των οργίων ο Αλέκος κάνει τη φοβερή αποκάλυψη στην καλή του. Άδικα λέει τον κατηγορούν ως σκληρό. Είχε μια αδερφούλα κι αυτός που σαν κορίτσι έμπλεξε με έναν διαφθορέα που τη σάπιζε στο ξύλο. Κάποτε τη βρήκαν στις γραμμές του τρένου. Ο διαφθορέας έμεινε μόνο τέσσερα χρόνια φυλακή. Δεν γίνεται σαφές πάντως αν τη σκότωσε αυτός. Κρατήστε τη λεπτομέρεια με τη νεκρή αδερφούλα.
Αυτός της κάνει πρόταση, αυτή δεν πιστεύει στην καλή της τύχη όλα καλα. Χα, χα. Ας γελάσω.
Η μητέρα του Αλέκου δέχεται τηλεφώνημα απ τη Σάσα που της μηνύει να μαζέψει το γιόκα της. Μα τι γίνεται με τη μάνα; Οδοκαθαριστές την παρακολουθούν, τσατσάδες της τηλεφωνουν.. Η συνέχεια κόβει την ανάσα.
Ο Αλέκος λέει στην καλή του πως θα της γνωρίσει την (παράξενη ομολογώ) μητέρα του. Ακολουθεί ο διάλογος :
- κι ο πατέρας σου; δε μου έχεις μιλήσει ποτέ για αυτόν
- δεν έχω πατέρα. πέθανε μόλις γεννήθηκα
- και τότε πόθεν η μικρή αδερφούλα; Θα ρωτούσα εγω. Η Άννα(Τζένη Ρουσσέα) όμως δε ρώτησε
Την αφήνει χαρούμενη μετά την περίεργη αυτή νύχτα στο σπίτι της. Η Άννα μπαίνοντας στο φτωχικό της πέφτει πάνω στην ( περίεργη όπως είπαμε και πάλι ) μητέρα του. Στα εισαγωγικά, τι κάνετε, πως είσαστε, ποσων ετών είσαι μωρή φτωχιά που ξελόγιασες το γιό μου μαθαίνουμε απο την Άννα πως η μητέρα της πέθανε στη γέννα του Στέφανου. Η ίδια μητέρα που όπως ειχε πει ο Στέφανος στον Εισαγγελέα "τον γέννησε Δεκέμβρη αλλά τον δήλωσε Γενάρη για να του γλιτώσει ένα χρόνο απο το στρατιωτικό του". Σαφώς η Ελληνίδα μάνα είναι ικανή για πολλά, ακόμη και να αναστηθεί προκειμένου να γλιτώσει ένα χρόνο απο το στρατιωτικό του γιού της.
Επίσης η Άννα λέει πως είναι 24. Ο Στέφανος είναι 25. Η μάνα τους πέθανε όταν τον γέννησε. Δεν αισθάνομαι καλά.
Η μάνα της δίνει λεφτά για να τον αφήσει. Αυτή δεν τα παίρνει. Ο Αλέκος είναι πίσω απο την πόρτα και τα ακούει όλα. Δε μπορεί πλέον να κάνει τίποτα η μάνα. Την άλλη Κυριακή αλλάζουν τα στέφανα με την αδερφή του Στέφανου.
Η νύχτα δεν έχει τελειώσει ακόμα. Την Κίτσα ( Χέλμη) τη φέρνει μεθυσμένη στο σπίτι της ο Τζανετάκος. Την ξεφορτώνει, τη βλέπει ο Στέφανος γίνεται μανούβρα. Τον συγκρατεί ο ταβερνιάρης γείτονας ( Μπισλάνης) και ο πρέσα-καθαριστήριο- εισαγωγικές για πανεπιστήμιο Πρέκας. Ακολουθεί μια σπαρακτική σκήνη. Ο Στέφανος πετά πέρα την πατερίτσα και χορεύει ζειμπέκικο κουτσό. Επιτέλους δίνει ο Θεός και ξημερώνει η μέρα....
ο γάμος Αλέκου- Άννας γίνεται, η μάνα το κάνει γαργάρα, οι νεόνυμφοι φεύγουν ταξίδι, ο Στέφανος ψάχνει δουλειά.
¨ένας άλλος φτωχός της γειτονιάς φεύγει εργάτης στη Γερμανία. Όλη η γειτονιά ξεπροβοδίζει το παλικάρι και τη βαλιτσούλα του που χωρά ένα διαβατήριο και μια οδοντόβουρτσα. Ο Στέφανος, αντις για Καζαντζίδη του βάζει στο πικ απ τον ύμνο των Ες Ες. Η γειτονιά παρακολουθεί εμβρόντητη. Ο νέος του λέει: " δε σου κρατώ κακία Στέφανε, κάποτε κι εσύ θα καταλάβεις πως ο πόλεμος τελείωσε"
Δε νιώθετε καλά; Τώρα αρχίζει το καλο
Ο Στέφανος πιάνει δουλειά γκαρσόνι σε ένα πανηγύρι που έχει πάρει εργολαβία ο ταβερνιάρης Μπισλάνης. Οι νεόνυμφοι επιστρέφουν. Η παράξενη μάνα τους υποδέχεται με μισή καρδιά. Η άλλη μισή στην Κίνα βρίσκεται. " Είμαστε δύο έχθρες" δηλώνει στη νύφη της, για να δικαιολογηθεί κάπως και ο τίτλος της ταινίας. Ο οδοκαθαριστής συνεχίζει να παρακολουθεί τη μάνα. Αυτή τον επισκέπτεται στην καλύβη που διατηρεί. Εκεί ακολουθεί η φοβερή αποκάλυψη. Ο οδοκαθαριστής είναι ο πατέρας του Αλέκου. Τους εγκατέλειψε όταν το παιδί ήταν δύο χρονών κι έφυγε με μια άλλη. Μετά απο ασωτίες κατέληξε στη φυλακή. Πάλι δε γίνεται λόγος για τη νεκρή αδερφούλα του Αλέκου. Απο που ξεφύτρωσε; Ποιά ήταν; Καμία απάντηση.
Η μάνα του λέει να τους αφήσει ήσυχους. Αυτή πέρασε τα πάνδεινα για να τον μεγαλώσει καθότι πάμφτωχη. Αλήθεια που τα βρήκαν τόσα καλούδια με βίλες και με κοτερα; η συνέχεια αποζημιώνει.
Ακολουθεί αλλη μια νύχτα-φωτιά. Στο πανηγύρι πηγαίνει η Κίτσα με τον Τζανετάκο κι έναν ακόμη τεντιμπόι. Προκαλούν σαφώς τον Στέφανο ο οποίος και πάλι εξαγριώνεται, κάνει φασαρία κι εν τέλει απολύεται. Ο Φώτης ( πρέσα-εισαγωγικές για πανεπιστήμιο) μένει ξάγρυπνος να διαβάσει όλη νύχτα. Ξημερώνει η μέρα που θα δώσει επιτέλους εισαγωγικές για να μπει καμιά φορά στο πανεπιστήμιο να ησυχάσει κι αυτός κι εμείς. Τα ξημερώματα όμως τον παίρνει στα πλάγια και χάνει τις εξετάσεις. Τρέξιμο, κλάμα, κακό, δεν πειράζει λεει τελικά θα δώσει ξανά του χρόνου. Και του παραχρόνου και δεκα χρόνια να χρειαστεί θα δίνει ( φτάνει να ξυπνήσει).
Στο μεταξύ η Κίτσα πριν τον καβγά δήλωσε στο Στέφανο και στην πατερίτσα του πως θα φύγει ως αρτίστα με πλοίο. Λίγο πριν απο τον Αλέκο μαθαίνουμε πως ετοιμάζει νέα αποκάλυψη απο τη στήλη του για ένα φορτίο κορίτσια που θα φύγουν δήθεν ως αρτίστες με σκοπό να τις βγάλουν στην πορνεία. Κάνετε τη σύνδεση ε; Ουφφφφφφφφ συνεχίζω
Κυκλοφορεί η εφημερίδα, πάει ο εισαγγελέας έξαλλος βρίσκει τον Αλέκο του λέει πως ήξερε την υπόθεση κι έχει στείλει ήδη την αστυνομία στο λιμάνι και πως δε χρειαζόταν ο διασυρμός των κοριτσιών. Το αφτί του Αλέκου δεν ιδρώνει. Είναι αποφασισμένος να χτυπήσει αλύπητα τους διεφθαρμένους.
Μετά τις συλλήψεις ο Αλέκος τρέχει στην Εισαγγελία. Εκεί, μπροστά σε παρ ολίγον πόρνες, αστυνομικούς, τον Αλέκο τον Τζανετάκο αλλά και τον καλοκάγαθο εισαγγελέα η μανταμ Σάσα πληροφορεί τον αμεμπτου ηθικής και κυνηγό της διαφθοράς δημοσιογράφο πως η μητέρα του ήταν πόρνη. Για του λόγου το ακριβές του δίνει και μια φωτογραφία με τη μαμά του και δύο Σουηδούς ναύτες που είχε πρόχειρη πάνω της. όλοι μένουν ενεοί,κι ο Σπύρος Καλογήρου γελάει. Αυτός ήταν κ λόγος που βρέθηκε σε αυτήν την ταινία. Να γελάσει την κρίσιμη στιγμή.
Ο Αλέκος καταλαβαίνει πως ¨η βρωμιά και η σαπίλα βρίσκεται μέσα στο αίμα του". Πάει στη μάνα του, της τα λέει απ την καλή. Φυσικά έχει πιει. Φυσικά βρέχει.Φυσικά ρίχνει αστραπόβροντα. Φυσικά μέσα απο τη βροχή πετάγεται ο οδοκαθαριστής. Φυσικά τα άκουσε όλα.
ΦΙΝΑΛΕ
Ο Στέφανος παίρνει απόφαση πως ο πόλεμος τελείωσε. Επισφραγίζει την απόφαση του αυτή με μια άλλη απόφαση να πάει εργάτης στη Γερμανία. Στο σταθμό τον αποχαιρετά η γειτονιά και η Κίτσα που σπαραζει (κατά το Ντορή, θα φαρμακωθώ) " Να μου γράφεις Στέφανεεεεεε".
Στο σταθμό βρίσκεται και η αδερφή που της τηλεφώνησε η Κίτσα αλλά και η μάνα του Αλέκου που της τηλεφώνησε η αδερφή του Στέφανου.
Το τρένο φεύγει με το Στέφανο, η Άννα μεσολαβεί να τα ξαναβρεί η μάνα με τον Αλέκο κι επέρχεται η κάθαρσις με τη μάνα να την αποκαλεί "κόρη μου".
Ο οδοκαθαριστής πατέρας δεν αποκαλύπτεται.
Σκηνοθεσία: Ντίνος Δημόπουλος
Σενάριο: Νίκος Φώσκολος
Παίζουν: Αλέκος Αλεξανδράκης, Τζένη Ρουσσέα, Φ. Γεωργίτσης, Α. Κατσέλη, Β. Πάλλης, Κ. Χέλμη, Ν. Σκιαδά, Ν. Περγιάλης, Α. Τζανετάκος, Κ. Πρέκας, Δ. Μπισλάνης, Α. Ντούζος, Σ. Καλογήρου
Μουσική: Γιάννης Μαρκόπουλος
Παραγωγή: Φίνος Φιλμ
Η ταινία είναι κακή. Αυτό δεν θα ήταν παράξενο. Το παράξενο είναι πως μαζεύτηκε μια ντριμ τιμ ηθοποιών, τεχνικών κτλ για να κάνει αυτήν την ταινία που κατά τη γνώμη μου είναι κακή. Ο Φώσκολος, είχε δυο τρια μισα σενάρια στο συρτάρι του και μάλλον τα έβαλε στο μπλέντερ για να βγάλει αυτήν την κακή ταινία. Τόσοι θαυμάσιοι ηθοποιοί δέχτηκαν να παίξουν και κανείς δεν επεσήμανε στο σκηνοθέτη τις αστοχίες και τα μπερδέματα που κάνουν την ταινία κακή. Κι ο σκηνοθέτης -έμπειρος και καλός κατα τα άλλα- έκανε μια ταινία κακή. Και οι θεατές βγαίνοντας απο τις αίθουσες δε λέγανε σε αυτούς που περίμεναν απο έξω να μη μπου γιατί είναι μια κακή ταινία κι έτσι αυτήν την κακή ταινία την είδαν 308.880 άνθρωποι. Καθόλου άσχημα για μια τόσο κακή ταινία.
Ο Αλεξανδράκης σε έναν πραγματικά κόντρα ρόλο που καθόλου δεν του πάει και δε μπορεί να τον υποστηρίξει, παρά το τιτάνιο υποκριτικό του ταλέντο.Το μόνο που κρατάμε είναι το επίθετο του. Θεοχάρης. Του Φώσκολου του φάνηκε καλό για τιμωρό και κυνηγό της δικαιοσύνης κι έτσι το κοτσάρισε πολλά χρόνια μετά στον ήρωα-θρύλο του τον αστυνόμο Θεοχάρη.
Οι ηθοποιοί γενικώς κάνουν ότι μπορούν. Άλλωστε είναι όλοι καλοί ηθοποιοί. Και κάπως έτσι χάθηκε μια ευκαιρία. Που να τους ξαναβρεις όλους αυτους μαζεμένους;