Η Παλιά Αθήνα

Το πράσινο λεωφορείο είναι Mercedes Biamax F580S . Ένα του ίδιου τύπου διασώζεται από τους αδελφούς Χάρη και Βαγγέλη Λαζαρόπουλο.
Το μπλε λεωφορείο σε πρώτο πλάνο εκτελεί δρομολόγιο της γραμμής 1 ΑΘΗΝΑ ΕΔΕΜ και είναι Volvo Saracakis με τον χαρακτηριστικό κεκλιμένο ανεμοθώρακα από την πλευρά του οδηγού. Το συγκεκριμένο σχέδιο αμαξώματος είναι ένα από τα αγαπημένα μου από μικρό παιδί .
Τέλος διακρίνεται, πίσω από το πράσινο, δίπορτο λεωφορείο Scania Vabis ή Volvo.
Διόρθωση : το πράσινο λεωφορείο είναι Mercedes Biamax F580 (χωρίς το S).
 
Η πλατεία Αγίας Ειρήνης ήταν κατά την ταπεινή μου γνώμη από τις πιο όμορφες πλατείες του εμπορικού τριγώνου της Αθήνας. Εκτός από τον ναό - παρ' ολίγον μητρόπολη- της Αγίας Ειρήνης που πέρα από τον όμορφο εσωτερικό της διάκοσμο συνοδεύεται κι από μπόλικη ιστορία, η ίδια η πλατεία ήταν κάποτε χάρμα οφθαλμών. Εκπληκτικά αρχοντικά κτήρια εκ των οποίων κάποια μετρούν πάνω από έναν αιώνα ζωής, μεταξύ αυτών κι ένα υπέροχο νεοκλασικό του Τσίλερ, καταστήματα που ως επί το πλείστον πουλούσαν υφάσματα, δαντέλες και είδη προικός (έχω ακόμη σεντόνια Άστρον που τα πήρα από εκεί με το μέτρο την πρώτη χρονιά που ήρθα Αθήνα και ακόμη αντέχουν) και κυρίως λουλουδάδικα.
Στον προηγούμενο αιώνα και για ένα μεγάλο διάστημα η πλατεία Αγίας Ειρήνης ήταν διάσημη για το παζάρι ανθέων, φυτών και δέντρων που γινόταν κάθε Κυριακή και μάζευε πλήθος Αθηναίων και κατοίκων των περιχώρων. Με τα χρόνια το παζάρι μεταφέρθηκε αλλού αλλά τα λουλουδάδικα (που στην ουσία ήταν φυτώρια) έμειναν. Περνούσες από κει για να κάνεις τα ψώνια σου στην Αιόλου και την Κολοκοτρώνη και άνοιγε η καρδιά σου από τα χρώματα και την ευωδιά. Μέχρι το τέλος του 20αι. τα λουλουδάδικα ήταν γύρω στα 10, τώρα πια έχει μείνει μόνο ένα το οποίο λειτουργεί από το 1903. Τα υπόλοιπα, αφότου οι ιδιοκτήτες τους συνταξιοδοτήθηκαν, "έδωσαν" το χώρο τους στα άπειρα τραπεζοκαθίσματα των καφέ/μπαρ που στήθηκαν πέριξ της πλατείας. Άλλος κόσμος πια, άλλη μορφή οικονομίας. Κρίμα!
 
Τελευταία επεξεργασία:
Οδός Φιλελλήνων στο ύψος της Πλατείας Συντάγματος
1685199183481.png

Οδός Φιλελλήνων στο ύψος της Ρωσικής Εκκλησίας
1685199265866.png

Λεωφόρος Βασ.Αμαλίας . Η αρχική θέση του αγάλματος του Ξυλοθραύστη. Πίσω διακρίνεται η Ρωσική Εκκλησία.
1685199574625.png
 
Πίσω
Μπλουζα