Η Παλιά Αθήνα

Η λήψη έχει γίνει μάλλον κατά την διάρκεια επίσημης επίσκεψης κάποιου αξιωματούχου (Βασιλιάς / πρωθυπουργός) από την Δανία.
Διακρίνονται μεταξύ άλλων στο κέντρο ένα λεωφορείο μάλλον Scoda RTO-706 πίσω από ένα πράσινο Chausson ενώ ένα τρίτο περιμένει δεξιά στο φανάρι. Πιθανότατα βρισκόμαστε στην διασταύρωση της Λεωφ.Βασιλίσσης Αμαλίας με την Διονυσίου Αεροπαγίτου.
 
Η Μπάντα της Φρουράς Αθηνών, μπροστά από το Ζάππειο Μέγαρο, το 1939, σε ψηφιακή επεξεργασία και "προσαρμογή" στο σήμερα.
22291265_1377474152351062_3296673920003200090_o.jpg
Οι καθήμενοι της πρώτης σειράς είναι οι εξής, από τα αριστερά προς τα δεξιά:
1) Ευάγγελος Ακριβός, Ανθυπολοχαγός.
2) Πέτρος Σμυρλής, Υπολοχαγός.
3) Βασίλειος Σωζόπουλος, Λοχαγός και Αρχιμουσικός της Μπάντας.
4) Σωτήριος Καφεζέζης, Συνταγματάρχης Ιππικού και Υποφρούραρχος Αθηνών.
5) Παναγιώτης Αρβανίτης, Υπολοχαγός.
6) Χαράλαμπος Μπακατσούλας, Ανθυπολοχαγός.
7) Κυριάκος Φαραώ, Ανθυπολοχαγός.
8) Ιωάννης Περράκης, Ανθυπολοχαγός.
 
Τελευταία επεξεργασία:
αποθήκη γαιανθράκων και κοκ ή κουρείο; δεν μπορούσαν να αποφασίσουν; ή πασάλειφαν τους ασπρομάλληδες με καρβουνόσκονη δίκην βαφής; εγώ πρόλαβα σπίτια με κεντρική θέρμανση με κοκ, της παλιάς μας καθηγήτριας αγγλικών, την κυρία Ζειμπέκη, κάπου το '79, δεν άναβαν τον καυστήρα με το κοκ αλλά θέρμαινε ένα δωμάτιο, φούρνο, με ηλεκτρικό καλοριφέρ (τότε το ρεύμα πάμφθηνο). έχω ακούσει από διηγήσεις ότι το κοκ δεν άναβε κατευθείαν αλλά πρώτα έπρεπε να ανάψεις κανονική φωτιά με ξύλα ή κανονικό κάρβουνο και από πάνω να βάλεις το κοκ. μαύρος μπελάς δηλαδή.
 
Λεωφ.Βασ. Αμαλίας
Διακρίνεται δεξιά επί της γωνίας της Λεωφόρου Βασιλίσσης Αμαλίας αρ. 42 και της οδού Θαλού η Πολυκατοικία της Εταιρείας Οδών και Οδοστρωμάτων (έχει έντονα τα σημάδια από σφαίρες κατά τη διάρκεια των Δεκεμβριανών το 1944).
Ολοκλήρωση κατασκευής: 1934
Αρχιτέκτονας/Μηχανικός: Σχεδιασμός Εμμανουήλ Λαζαρίδης
Τετραώροφο κτήριο με υπόγειο, χαρακτηριστικό δείγμα πολυκατοικίας του Mεσοπολέμου. Σχεδιάσθηκε από τον αρχιτέκτονα Εμμανουήλ Λαζαρίδη και κτίστηκε το διάστημα 1932-1934.

πηγή

Στ' αριστερά διακρίνεται η απέναντι γωνιακή πολυκατοικία στον αριθμό 44 της Λεωφ. Βασ.Αμαλίας

Πολυκατοικία του Μοντέρνου Κινήματος στην αρχική της μορφή (αργότερα προσέθεσαν έναν επιπλέον όροφο)
Λεωφόρος Βασιλίσσης Αμαλίας 44, Θαλού και Πιττακού
Ανέγερση: 1930 περ. - 1935
Αρχιτέκτων: Κλ. Ιβράκης

πηγή

Σχετική αναφορά έχει γίνει στο παρόν νήμα, στην ανάρτηση #2.440


1684859532319.png
 
Αυτή η πολυκατοικία στη γωνία Αμαλίας και Θαλου είναι από τα πιο αγαπημένα μου κτήρια του μεσοπολέμου λόγω των art-deco στοιχείων του στην είσοδο όπου τα φωτιστικά του στηρίζονται σε βάσεις που θυμίζουν κίονες αλλά και η ίδια η είσοδος έχει παρόμοια στοιχεία στα πλαϊνά της. Κρίμα που οι πέργκολες στον τελευταιο όροφο δεν υπάρχουν πια.


DSC03562.jpg
 
Η Art Déco είναι το αγαπημένο μου στυλ. Μακάρι να είχαν μείνει έτσι τα κτίρια στην Ελλάδα....
Όμορφος σχεδιασμός. Κανονικά τα κτήρια θα έπρεπε να είχαν το πολύ 6 ορόφους, Δεν χρειαζόταν η ανάπτυξη καθ' ύψος ιδιατέρως σε πολεοδομικά συγκροτήματα με στενούς δρόμους ώστε να υπάρχει και καλύτερη ροή του αέρα ανάμεσα στα κτήρια.
 
Πίσω
Μπλουζα