Καλά, το τι έχω ακούσει γι’ αυτή τη σειρά δεν περιγράφεται. Ήξερα τα «παρακαλώ πολύ» και «προσωπικά ζητήματα, συζήτηση κομμένη» από φίλους και γνωστούς που την έβλεπαν. Διάβασα κι εδώ διάφορα σχόλια, οπότε τώρα που ανακάλυψα τα επεισόδια, άρχισα να βλέπω το σήριαλ στα πλαίσια της ενημέρωσης. Έλεγα «τι στο καλό, δεν είναι δυνατόν να μην το έχω δει ποτέ, όλοι το έβλεπαν». Είμαι στο νησί, είμαι χαλαρή, ο καιρός είναι πολύ ωραίος, έτσι λίγο μελαγχολικός, συννεφιασμένος, είμαστε λίγο πριν την έναρξη της σεζόν, οπότε ήθελα κάτι να με αποφορτίσει τελείως πριν την επερχόμενη τρέλα που μας περιμένει το καλοκαίρι. Και για να είμαι ειλικρινής, ήμουν πολύ αρνητικά διακείμενη απέναντι στο έργο, από αυτά που έχω διαβάσει. Όμως, τελικά, την είδα όλη, και όπως πάντα λέω «πρέπει να δεις ο ίδιος κάτι, για να βγάλεις άποψη». Ε, λοιπόν, δεν καταλαβαίνω γιατί τόσο μένος με τη σειρά. Ναι, ήταν μια απλοϊκή κωμωδιούλα, με αφέλειες, με επαναλαμβανόμενα μοτίβα-ατάκες όσον αφορά το σενάριο (δηλαδή, το «Κων/νου και Ελένης» είναι καλύτερο?), ένα εργάκι να κάτσεις να το δεις, χωρίς να προβληματιστείς και να περάσεις καλά μια ώρα. Έχετε δει σειρές της δεκαετίας του ’90? Ξέρετε πόσες ήταν? Είστε πιο ειδήμονες από μένα σε αυτό το κομμάτι, είμαι σίγουρη. Από τις εκατοντάδες, οι μόνες που θυμόμαστε σαν χαρακτηριστικές της αρχής της δεκαετίας είναι οι «Χάριτες», οι «Απαράδεκτοι», το “Love Sorry”. Ακριβώς γιατί οι υπόλοιπες ήταν απλά φρικτές, δηλαδή ήταν απαίσιες, δεν βλέπονταν. Παρόλο που έπαιζαν πολύ καλοί ηθοποιοί, τα σενάρια ήταν για τα μπάζα. Μετά, το «Ντόλτσε βίτα» και οι «Δύο ξένοι», τα «Εγκλήματα», έδωσαν κάποιες εξαιρετικές νότες στην κωμωδία αλλά μέχρι το 1995 (και σε πολλές περιπτώσεις και μετά), οι κωμικές σειρές ειδικά, ήταν πραγματικά για τα μπάζα.
Αυτή η σειρά, είχε κάτι πολύ πιασάρικο. Ο κόσμος φαντάζομαι ότι άρχισε να το βλέπει στα πλαίσια της χαλάρωσης. Μια κωμωδιούλα που έδειχνε τον παράταιρο έρωτα ανάμεσα σε μια μορφωμένη γιατρό και σε έναν αμόρφωτο, λαϊκό τύπο. Κατόπιν όμως, κόλλησε και ήθελε να μάθει τι θα γίνει αυτός ο τόσο ασυμβίβαστος έρωτας ανάμεσα στους δύο διαφορετικούς ανθρώπους. Ήταν πολύ απλό. Από το επεισόδιο 18 που χωρίζουν, μέχρι το τελευταίο επεισόδιο που ξανασμίγουν, παντρεύονται και χωρίζουν οριστικά, το ζευγάρι δεν είναι κωμικό και δεν έχει ούτε έναν κωμικό διάλογο. Κινείται στα όρια του δράματος. (Αυτό το δράμα πήρε ο Μανουσάκης και το σέρβιρε στον κόσμο με όλους τους τρόπους. Ο παπάς με την άθεη, η τσιγγάνα με τον πλούσιο, η Τουρκάλα με τον Έλληνα, ο Αλβανός με την Ελληνίδα. Ίδιο μοτίβο, ίδια όλα.) Η χημεία που έχουν οι Χαλκιάς και Μιχαήλ είναι πάαααααρα πολύ καλή, δηλαδή υπέρ του δέοντος. Ο τρόπος που κοιτάνε ο ένας τον άλλο, τα φιλιά τους, ειδικά από την μέση της σειράς και ύστερα, είμαι σίγουρη ότι έπαιξαν ρόλο στην τρελή τηλεθέαση. Ο κόσμος δεν έβλεπε την κωμωδία γύρω τους. Ήθελε να δει happy end στο δράμα τους. Όταν δεν το είδε και στο «Χάλι έντ» (όπως είπε η hannele) ξεκαθαρίστηκε ότι δεν θα είναι ξανά μαζί, χώρισαν οριστικά, ο κόσμος γύρισε την πλάτη στην επόμενη σειρά της Μαβίλη. Αν ο Σάκης και η Λίλλη, έμεναν μαζί, ίσως να είχαν τηλεθέαση και οι επόμενες σειρές της. Δεν το ξέρω, δεν τις έχω δει.
Όσον αφορά τις ερμηνείες των πρωταγωνιστών, εμένα προσωπικά, ο Χαλκιάς μου αρέσει όπως παίζει, όπου τον έχω δει. Όσο για την Μιχαήλ, θεωρώ ότι έπαιξε τον ρόλο που της δόθηκε. Της ψυχρής γυναίκας που είναι κλεισμένη στο καβούκι της. Εννοείται ότι η σειρά, φαντάζει παρωχημένη στις μέρες μας αλλά το ίδιο είναι και οι «Χάριτες» για μένα. Ποιος να μιλήσει για «προγαμιαίες σχέσεις» σήμερα και να τον καταλάβει κάποιος και ποια αδελφή θα έλεγε στην αδελφή της ότι η γειτονιά θα της κρεμάσει κουδούνια αν βγαίνει με άντρα έξω αστεφάνωτη.
Θα κλείσω αναφέροντας ότι στα Ελληνικά κωμικά σήριαλ, οι ηθοποιοί θεωρούν καθήκον τους να βρίζουν σε κάθε επεισόδιο και οι βρισιές πάνε κι έρχονται. Αυτό δεν υπάρχει σε αυτή την περίπτωση. Σε 35 επεισόδια, δεν υπήρξε ούτε μια βρισιά. Και μένα αυτό μου άρεσε πάρα πολύ.