Σε λίγες ώρες ο Ο.Ε.Δ.Β. (Οργανισμός Εκδόσεως Διδακτικών Βιβλίων) θα αποτελεί παρελθόν, καταργείται οριστικά.
Μετά από 75 χρόνια η κουκουβάγια της σοφίας και της αρετής ''πετάει μακριά'', γιατί κάποιοι αποφάσισαν ότι δεν έχει θέση στη σύγχρονη μνημονιακή εκπαίδευση.
Η μόρφωση θα γίνεται πλέον ηλεκτρονικά. Το Μέλλον είναι...μόνο το '' ηλεκτρονικό βιβλίο'' και οι''διαδραστικοί πίνακες''.
Οι εργαζόμενοι στον Ο.Ε.Δ.Β. που όλα αυτά τα χρόνια εξέδωσαν και διένειμαν τρία δισεκατομμύρια βιβλία σε εκατομμύρια μαθητές, αποχωρούν περήφανοι για τη συμβολή τους στη Δημόσια και Δωρεάν Παιδεία, για τη διαχείριση του δημόσιου χρήματος (μέσο κόστος κάθε βιβλίου 0,70ευρώ), για την απουσία διαφθοράς και διαπλοκής τους, για το ότι κατόρθωσαν να περισώσουν από τον ιδιωτικό φορέα, την ιστορία των σχολικών βιβλίων, δεκαπέντε χιλιάδες πρωτότυπα έργαζωγραφικής που κοσμούσαν κάποτε τα σχολικά βιβλία (Τσαρούχης, Γκίκας, Γραμματικόπουλος, Τάσος κ.λπ.), τριάντα χιλιάδες (30.000) βιβλία, πολλά σπάνιων εκδόσεων, που αποτελούν πλέον περιουσία του υπουργείου Παιδείας.
Οι εργαζόμενοι αποχωρούν με πίκρα και ανησυχία για το μέλλον της έκδοσης και διανομής των σχολικών βιβλίων. Ζήσανε τη φετινή χρονιά, τη χειρότερη από ιδρύσεως του Ο.Ε.Δ.Β., που τα βιβλία στάλθηκαν με τεράστια καθυστέρηση, που τα λάθη και οι παραλείψεις των ιθυνόντων στοίχησαν εκατομμύρια στους Έλληνες πολίτες, προάγγελος των όσων πρόκειται να επακολουθήσουν τη φετινή χρονιά, που εκτιμούμε ότι θα είναι πολύ χειρότερη από κάθε πλευρά.
Οι εργαζόμενοι αποχαιρετούν ολόκληρη την εκπαιδευτική κοινότητα για τηνπολύχρονη συνεργασία και υπόσχονταινα συνεχίσουν τον αγώνα για μία ΔΗΜΟΣΙΑ & ΔΩΡΕΑΝ ΠΑΙΔΕΙΑ στην υπηρεσία του λαού. Η κουκουβάγια της σοφίας και της αρετής ελπίζει να μην ξεχασθεί και ονειρεύεται τη μέρα που σε μία Ελλάδα ελεύθερη και απαλλαγμένηαπό δανειστές - επιτηρητές - τροϊκανούς, θα ξανακληθεί να προσφέρει τις υπηρεσίες της για την εκπαίδευση των μαθητών»
H πραγματικοτητα αλλα λεει. Η χρηση internet στην Ελλαδα ειναι κολλημενη σταθερα σε χαμηλο ~40% ποσοστο και πλεον ειμαστε ουραγός στην Ευρωπη, ενω μας εχουν αφησει πισω πρακτικα ολες οι χωρες του πρωην ανατολικου μπλοκ.dr_slump είπε:Πάντως δε νομίζω να υπάρχει οικογένεια χωρίς υπολογιστή... με 50 ευρώ μπορούν να αγοράσουν κάποιο μεταχειρισμένο 10ετίας που μια χαρά δείχνει PDF.
Κανένα. H σειρά των αρχικών είναι λάθος. Το σωστό είναι: Oταν Εχει Διάλειμμα Βιάζομαιnkarytia είπε:Γρήγορη ερώτηση:ΟΕΔΒ έπαιζε ως Οποιος Διαβάζει Είναι Βλάκας ή ως Ο Δάσκαλος Είναι Βλάκας;
Δεν νομιζω οτι τιθεται θεμα του στυλ:παρε το netbook στο σχολειο και διαβαζε απο αυτο..απλα σου λεει παρε το pdf απο το site ,τυπωσε το και διαβαζε απο αυτο...Imgema είπε:Κανένα. H σειρά των αρχικών είναι λάθος. Το σωστό είναι: Oταν Εχει Διάλειμμα Βιάζομαι
Αυτό το thread μου έχει προκαλέσει κατάθλιψη. Πάντως για το θέμα των βιβλίων vs Υπολογιστών δεν μπορώ να αποφασίσω τι είναι καλύτερο. Από περιβαλλοντολογικής άποψης δεν ξέρω αν 1 εκατομμύριο υπολογιστές είναι πιο οικολογικοί τελικά από 10 εκατομμύρια βιβλία. Αλλά ούτε και πιο οικονομικοί. Από άποψη πρακτικής ακούγεται καλό μιας και θα κουβαλάς μόνο 1 netbook αντί για 6-7 βαριά βιβλία. Όμως τα μηχανήματα αυτά χαλάνε εύκολα. Το βιβλίο μόνο αν το πετάξεις στην φωτιά χαλάει. Το βιβλίο δεν θέλει ρεύμα. Φανταστείτε μία αίθουσα με 20-30 φορτιστές στον τοίχο σε κάθε διάλειμμα. Και ποιος μου λέει εμένα ότι ο Κωστάκης δεν θα παίζει angry birds ή δεν θα ποστάρει στο facebook την ώρα του μαθήματος? Εντάξει κι εγώ δεν πρόσεχα στο μάθημα αλλά ήταν κομματάκι δύσκολο να παίζω game boy χωρίς να με πιάσουν. Και αν ζωγράφιζα στα βιβλία, αργά ή γρήγορα με έπιαναν μιας και δεν μπορώ να τα σβήνω...
Δεν ξέρω αν αυτή η εξέλιξη είναι αναγκαία. Τώρα βέβαια θα μου πεις σε 200 χρόνια περιμένεις να υπάρχουν βιβλία? Οχι αλλά η αλλαγή πρέπει να γίνει σιγά σιγά, όχι πέρσι είχαμε βιβλία και φέτος θα ξεχάσουμε πως είναι το χαρτί στην αφή. Θέλει πολύ χρόνο γιατί δεν είναι μόνο ότι καταργούμε τα βιβλία, αλλάζουν πολλά και πρέπει και οι δάσκαλοι/καθηγητές, ο τρόπος διδασκαλίας, οι αίθουσες, τα θρανία, τα πάντα να προσαρμοστούν σε αυτό. Εδώ ένα σωρό σχολεία δεν καλύπτουν καν προδιαγραφές και τα αναγκαία, πολλά είναι ετοιμόρροπα ή ερείπια και τώρα μας έπιασε η όρεξη να "εξελιχθούμε"?
Αυτό δεν είναι καν εξέλιξη αλλά τραγωδία. Εγώ απλά αναρωτιέμαι αν όντως ήθελαν να εξελιχθούν (και καλά) και αν πραγματικά αξίζει τον κόπο.angel_grig είπε:Δεν νομιζω οτι τιθεται θεμα του στυλ:παρε το netbook στο σχολειο και διαβαζε απο αυτο..απλα σου λεει παρε το pdf απο το site ,τυπωσε το και διαβαζε απο αυτο...
H μαγεία του χαρτιού, ναι. Αλλά μήπως πριν δούμε τι θα κάνουν και πως θα το κάνουν, να παρακαλάμε μήπως και βελτιωθεί το σύστημα στην ουσία του?nkarytia είπε:Κρίμα που κάποιοι θα χάσουν τη μαγεία του χαρτιού. Ελπίζω τουλάχιστο να μη γίνει το ίδιο και με το γράψιμο.
Δεν τάχθηκα υπέρ ή κατά μιας ενδεχόμενης κατάργησης του βιβλίου. Απλά είπα πως καλό είναι να κοιτάξουμε την ουσία, δηλαδή την ύλη (όπως λες και εσύ για το περιεχόμενο). Βέβαια δεν ξέρω κατά πόσο θα ήταν θετική μια κατάργηση των βιβλίων τη δεδομένη χρονική στιγμή.elephadas είπε:Μα αυτό αφορά στο περιεχόμενο του βιβλίου, όχι στη μορφή του. Η κατάργηση του έντυπου δεν θα βελτιώσει το περιεχόμενο.