Έκτακτη Είδηση: Ο Perifractic αγόρασε την Commodore και γίνεται ο νέος της CEO!

Τελευταία επεξεργασία:
Ορίστε τι θα παραλάβετε όσοι κάνατε αγορά C= 64 Ultimate.

Η πρώτη παραλαβή απο ότι φαίνεται έγινε στην Αγγλία (6 Δεκεμβρίου 2025)

Οπότε σιγά σιγά θα έχουμε και άλλες παραλαβές και λογικά φωτογραφίες/βίντεο με unboxing και πρώτες εντυπώσεις με το μηχάνημα σε λειτουργία.

G7gOwU_XgAAII92

Πηγή: X /Δημοσίευση 6 Δεκεμβρίου 2025

Τελευταία επεξεργασία:
λίγο chinesium μου φαίνεται το psu , ελπίζω το εξώφυλλο στο manual να είναι κάτι τις προκοπής, οχι απο αυτά τα glossy που έχουν το ίδιο πάχος με εξώφυλλο περιοδικού

Ναι και εμένα με χαλάει το PSU όπως το βλέπω στη φωτογραφία! Θα φοβόμουν να τον συνδέσω σκεπτόμενος την κινεζική ποιότητα κατασκευής για να μην μου χαλάσει το μηχάνημα.

Επίσης βλέπω 2.5m HDMI cable! :shocked: και αυτό το καλώδιο φαίνεται πολύ φθηνή ποιότητα.

Στο Κομοντόρι άραγε το πλαστικό πως να είναι; Ελπίζω να μην έχει κανείς θέματα με τα πλήκτρα (είναι νομίζω και ολίγον μικρά σε μέγεθος σε σχέση με του original).

Το πλαστικό του Κομοντόρι όπως φαίνεται στην φωτογραφία φαίνεται κάπως φθηνή λεπτή πλαστικουρα...

Και σίγουρα δεν θα έχει καμιά σχέση με του original και το χοντρό πλαστικό του ψωμιέρα. Έτσι για να συγκρίνουμε λίγο παραθέτω μια φωτογραφία του παλιού Commodore 64

PXL_20250508_131444242-scaled (1).jpg

Τελευταία επεξεργασία:

:fafoutis:

Διαβάζω και τα Αμιγκοπαιδα εδώ και αυτό που γράφει ο Παναγιώτης και καταγγέλει την άνιση μεταχείριση για την αγορά του και καταλαβαίνω ότι η κατάσταση πρέπει να είναι πολύ μπαχαλο με μισές αλήθειες για το τι συμβαίνει εντός της Κομοντορι! :biglaugh:

Πολύ φοβάμαι ότι θα υπάρξουν πολλά προβλήματα και με τα μηχανήματα.. Δεν ξέρω αλλά καλύτερα να τα έφτιαχνε προσεκτικά όπως αναφέρει στην ιστοσελίδα του στο Please Note ο Ολλανδός Gideon σε εργοστάσιο στην Ευρώπη παρά με την Κομοντορι μεϊντ ιν Τσαϊνα και τα Χεντ κουαρτερς του Γιου Τουμπερ Peri στην Κίνα. Έτσι και αλλιώς του Gideon είναι το ultimate 64 board το οποίο έχει φτιάξει πριν 6 χρόνια!!! Ο άνθρωπος είναι γνώστης της τεχνολογίας και όχι φαφλατας Γιου Τουμπερ.

(Για τον Gideon διαβάστε περισσότερα διαβάστε εδώ και εδώ)

Τελευταία επεξεργασία:
Παρόλο που του αναγνωρίζω οτι έχει αισθητική και καλλιτεχνική φλέβα, ούτε εγω μπορώ να δω πως και γιατί θα επιτύχει το επιχείρημά του "Let's continue the Commodore Brand where we left off".....
:leventis:

Διαβάζω και τα Αμιγκοπαιδα εδώ
βλέπω ο @XLV το παρήγγειλε με επέκταση εγγύησης... οχι φίλε δεν χρειάζονται αυτά, είναι fpga δεν θέλεις καμία εγγύηση εκεί, μόνο απο μεγάλη μ... πχ απο λάθος μεγάλη τάση/πολικότητα - και σε αυτή την περίπτωση δεν σε καλύπτει, και στραβά να παει το fpga re-programming δεν σου το κάνει "τούβλο" (bricking) , αυτά έχουν headers, με ένα σχετικά φτηνό καλώδιο κάνεις re-programming, έχω φλασάρει λάθος cores απο την εποχή του c-one και ποτέ δεν είχα brick, μόνο μια φορά που ήταν το f/w ενός περίεργου eeprom ic στο εν λόγω μηχάνημα, αλλά τότε ήταν άλλη τεχνολογία δεν νομίζω το u64 να έχει τέτοια..

το θέμα με αυτές τις εγγυήσεις είναι δεν υπάρχει αντιπροσωπεία σε κάθε χώρα άρα, άρα η διαδικασία επιστροφής για επισκευή μπορεί να είναι χρονονοβόρα και ακριβή

Πολύ φοβάμαι ότι θα υπάρξουν πολλά προβλήματα και με τα μηχανήματα..

μπα δεν νομίζω, τουλάχιστον στο main-board, είναι PCBWay απο πίσω και όχι της πλάκας, αρχεία στέλνεις (bom/gerbers) και σου τα φτιάχνουν ότι θες, δεν είμαστε 80ς που κόλλαγαν μερικά εξαρτήματα με τα ... χέρια

βέβαια εξαρτάται τι προδιαγραφές ζητάς (acceptability of electronic assemblies) - εκεί δεν ξέρει κανείς αν τους ήρθε καμιά ιδέα να 'κόψουν' κάτι (καλή μου ώρα τα κόλπα της παλιάς c=) , τουλάχιστον οι εν ελλάδι χρήστες θα κάνετε καλό burn-in test το καλοκαίρι ;-}

@AEON Περίμενα ότι επειδή είναι το founder edition και επειδή είχε βγει τώρα τελευταία και το βίντεο με τον Peri και τις παλέτες απο πίσω του με τα C64 founder edition έτοιμα να ταξιδέψουν όπως έλεγε ότι ήδη το δικό σου θα ήταν τουλάχιστον έτοιμο και στο δρόμο για να πετάξει για Ελλάδα.. :rolleyes:

Τελευταία επεξεργασία:
Καθόλου δε με πειράζει να περιμένω, ούτε με αγχώνει. Έχω άπειρα άλλα πράγματα να ασχοληθώ στο μεταξύ.

Commodore is back και ο Peri θα πάρει τα σώβρακα στους καλοθελητές επικριτές του (που από ότι διαπιστώνω είναι αρκετοί, πάντα εξάλλου στην ρετροκοινότητα άρεσε να τρώει τις σάρκες της, βουτηγμένη στα κόμπλεξ, την κακεντρέχεια και την καχυποψία). Θα μπορούσα να γίνω πάρα πολύ καυστικός με τις κοτσάνες που έχω διαβάσει σε αυτό το thread (και σε άλλες κοινότητες) για το θέμα, κάτι που λίγο-πολύ εξ αρχής ανέμενα, αλλά I won't bother.

Ο χρόνος πιστεύω είναι ο καλύτερος σύμμαχος.

Εύχομαι όταν έρθει με το καλό το μηχάνημα σου να το χαρείς με άπειρες ώρες παιχνιδιού και προγραμματισμού και να βγούμε όλοι λάθος όσοι λέμε για αυτή την νέα C= του Peri και εύχομαι πραγματικά να προχωρήσει σε κάτι νέο (αν και είναι απίθανο αυτό) διότι πέρα απο τον C64 FPGA δεν θα γίνει τίποτα άλλο. Βλακείες και κοτσανες λέμε αλλά εδώ έπεισε ένα πλανήτη ότι τα headquarters της Pcbway είναι η νέα C= και ότι έχει μέλλον η αναστημένη C= και ότι επιζητά να κάνει την νέα C= ενεργή ξανά. Με τι; Με τα C64 FPGA ;

Σιγά! Έχω και emulator και παίζω παιχνίδια. Δεν είναι όλοι σκληροπυρηνικοί να κάτσουν να ασχοληθούν με το FPGA.

Είχα υπολογιστή C= εκείνη την εποχή συγκεκριμένα Amiga 500 και όχι C64 αλλά είχα φίλους και πήγαινα και έπαιζα σπίτι τους στον 64αρη και πραγματικά τον αγάπησα όπως και την Amiga αλλά και φυσικά αγάπησα την εταιρεία Commodore!

Θα είναι όνειρο για μένα να προχωρήσει σε κάτι νέο αυτή η εταιρεία και όχι να κλείσει όταν οι πωλήσεις του ultimate 64 κάποια στιγμή ελαττωθούν. Περιμένω να δώ... Τι θα πει/πούνε τότε...

Πρέπει να επενδύσει και σε κάτι νέο αυτή η Commodore και δέν βλέπω κανέναν απο όλους αυτούς που μαζεύτηκαν να μιλάει για κάτι άλλο.
Ποιος ο λόγος ύπαρξης της άλλωστε όταν δεν κάνει τίποτα άλλο στο μέλλον.

Αν όντως γίνει έτσι το θεωρώ άλλη μια αρπαχτη οπότε ναι όλοι μας που ήμαστε αρνητικοί και επικριτές και πετάμε κοτσανες τελικά θα έχουμε δίκιο. :)

Εγώ πάλι Ονειρεύομαι κάτι νέο για το μέλλον και όχι "πουλήσαμε ότι πουλήσαμε" και τώρα σιγά σιγά έρχεται και το τέλος.. γιατί κάποτε θα ελαττωθούν οι πωλήσεις και θα πρέπει να δημιουργήσει κάτι νέο αλλιώς παπαλα!

Τελευταία επεξεργασία:
Εύχομαι όταν έρθει με το καλό το μηχάνημα σου να το χαρείς με άπειρες ώρες παιχνιδιού και προγραμματισμού και να βγούμε όλοι λάθος όσοι λέμε για αυτή την νέα C= του Peri και εύχομαι πραγματικά να προχωρήσει σε κάτι νέο (αν και είναι απίθανο αυτό) διότι πέρα απο τον C64 FPGA δεν θα γίνει τίποτα άλλο. Βλακείες και κοτσανες λέμε αλλά εδώ έπεισε ένα πλανήτη ότι τα headquarters της Pcbway είναι η νέα C= και ότι έχει μέλλον η αναστημένη C= και ότι επιζητά να κάνει την νέα C= ενεργή ξανά. Με τι; Με τα C64 FPGA ;

Σιγά! Έχω και emulator και παίζω παιχνίδια. Δεν είναι όλοι σκληροπυρηνικοί να κάτσουν να ασχοληθούν με το FPGA.

Είχα υπολογιστή C= εκείνη την εποχή συγκεκριμένα Amiga 500 και όχι C64 αλλά είχα φίλους και πήγαινα και έπαιζα σπίτι τους στον 64αρη και πραγματικά τον αγάπησα όπως και την Amiga αλλά και φυσικά αγάπησα την εταιρεία Commodore!

Θα είναι όνειρο για μένα να προχωρήσει σε κάτι νέο αυτή η εταιρεία και όχι να κλείσει όταν οι πωλήσεις του ultimate 64 κάποια στιγμή ελαττωθούν. Περιμένω να δώ... Τι θα πει/πούνε τότε...

Πρέπει να επενδύσει και σε κάτι νέο αυτή η Commodore και δέν βλέπω κανέναν απο όλους αυτούς που μαζεύτηκαν να μιλάει για κάτι άλλο.
Ποιος ο λόγος ύπαρξης της άλλωστε όταν δεν κάνει τίποτα άλλο στο μέλλον.

Αν όντως γίνει έτσι το θεωρώ άλλη μια αρπαχτη οπότε ναι όλοι μας που ήμαστε αρνητικοί και επικριτές και πετάμε κοτσανες τελικά θα έχουμε δίκιο. :)

Εγώ πάλι Ονειρεύομαι κάτι νέο για το μέλλον και όχι "πουλήσαμε ότι πουλήσαμε" και τώρα σιγά σιγά έρχεται και το τέλος.. γιατί κάποτε θα ελαττωθούν οι πωλήσεις και θα πρέπει να δημιουργήσει κάτι νέο αλλιώς παπαλα!
Εγώ ελπίζω να συνεργαστούν με την Apollo Core Team και να παράξουν την νέα Amiga 6000 σε ABS-molded case με πληκτρολόγιο με μηχανικούς διακόπτες σε καλή τιμή, 400-500 ευρώ θα τα έδινα για ένα τέτοιο μηχάνημα. Νομίζω κιόλας ότι δεν ήταν σύμπτωση που η Apollo Core Team έβγαλε την Amiga 6000 σε ένα pre-sale τόσων λίγων κομματιών σε 3D-printed case τυχαία, ήταν σαν να έλεγες στη νέα Commodore, εδώ είμαστε, κοίτα τι μπορούμε να παράξουμε, έλα να κλείσουμε το deal.. θα δούμε αν έίναι όνειρά μου θερινής νυκτός.

βλέπω ο @XLV το παρήγγειλε με επέκταση εγγύησης... οχι φίλε δεν χρειάζονται αυτά, είναι fpga δεν θέλεις καμία εγγύηση εκεί, μόνο απο μεγάλη μ... πχ απο λάθος μεγάλη τάση/πολικότητα - και σε αυτή την περίπτωση δεν σε καλύπτει, και στραβά να παει το fpga re-programming δεν σου το κάνει "τούβλο" (bricking) , αυτά έχουν headers, με ένα σχετικά φτηνό καλώδιο κάνεις re-programming, έχω φλασάρει λάθος cores απο την εποχή του c-one και ποτέ δεν είχα brick, μόνο μια φορά που ήταν το f/w ενός περίεργου eeprom ic στο εν λόγω μηχάνημα, αλλά τότε ήταν άλλη τεχνολογία δεν νομίζω το u64 να έχει τέτοια..

το θέμα με αυτές τις εγγυήσεις είναι δεν υπάρχει αντιπροσωπεία σε κάθε χώρα άρα, άρα η διαδικασία επιστροφής για επισκευή μπορεί να είναι χρονονοβόρα και ακριβή

μπα δεν νομίζω, τουλάχιστον στο main-board, είναι PCBWay απο πίσω και όχι της πλάκας, αρχεία στέλνεις (bom/gerbers) και σου τα φτιάχνουν ότι θες, δεν είμαστε 80ς που κόλλαγαν μερικά εξαρτήματα με τα ... χέρια

βέβαια εξαρτάται τι προδιαγραφές ζητάς (acceptability of electronic assemblies) - εκεί δεν ξέρει κανείς αν τους ήρθε καμιά ιδέα να 'κόψουν' κάτι (καλή μου ώρα τα κόλπα της παλιάς c=) , τουλάχιστον οι εν ελλάδι χρήστες θα κάνετε καλό burn-in test το καλοκαίρι ;-}
Δεν έχεις και άδικο, απλά είπα. δίνω που δίνω ένα 300άρι και βάλε, ας έχω μια εξασφάλιση περισότερη. και ας υποστηρίξω και την προσπάθεια αυτή της νέας Commodore λίγο παραπάνω, δεν είχα ανάγκη να το αγοράσω το C64U ( αν και ζαχάρωνα το Ultimate 64 από καιρό ), έχω ήδη αρκετά 8-bit Commodore μηχανήματα και περιφερειακά να με κρατήσουν απασχολημένο πολύ καιρό.

αγοράσω το C64U ( αν και ζαχάρωνα το Ultimate 64
η τιμή - αν δεν απατώμαι - είναι καλύτερη, με το case και πληκτρολόγιο, απο το να έπαιρνες σκέτο το u64

επιζητά να κάνει την νέα C= ενεργή ξανά. Με τι; Με τα C64 FPGA ;

άσχετα με αυτόν, καλύτερα FPGA παρά αναιμικά sbc με MediaTek να στα πουλάνε σε τιμές FPGA, μην περιμένετε αναγέννηση retro ic εκτός απο πχ ez80, wdc65c02 λίγες οι επιλογές για "νέα" ρετρο-μηχανήματα

εκεί θα πάει το πράγμα, νέα μηχανήματα... τι νέα* - το πολύ πάλι κανά c64 ως .. λαπτοπ / handheld .. νέο λειτουργικό ; εκτός απο εκτρώματα τύπου commodore-os ας είμαστε σοβαροί- δεν είματε 80ς/90ς , τόσα καλά λειτουργικά (OS/2, RISCOS, OpenSolaris) δεν κατάφεραν μέχρι τώρα να είναι αντίπαλοι σε linux/windoze/macos, άλλα "θάφτικαν", άλλα απλά δεν εξελίχθηκαν - γιατί τους πήρε απο κάτω η φαγωμάρα με τα (c) (AmigaOS), τέτοια πράγματα θέλουν και γ... τα χρήματα, όχι μόνο για r&d αλλά και να τα "σπρώξεις" - μέ διάφορους τρόπους- σε εταιρείες κυρίως υλισμικoύ - τακτικές μικρομαλακής

*δες το site τους, καπελάκια, μπλουζάκια, mousepad ... το μέλλον

αν δεν κάνω λάθος η τιμή που πουλάει τώρα τα c64 είναι 'προσφορά' - μάλλον θα πάει προς τα πάνω μετά απο αυτό το αρχικό show, πίσω απο αυτόν ειναι angel investors - το 'angel' , εκεί, δεν έχει καμία σχέση με 'αγίους' ούτε φιλανθρωπίες , αυτά για όσους έχουν ίσως καταλάβει λάθος τα πράγματα...

άσχετο, αλλά η μόνη εταιρεία που έχω κατά νου που κάνει καλή δουλειά σε 'νεα΄ ρετρο-μηχανάκια είναι η olimex , οχι μόνο τα ποιό πολλά συνδέονται με iot και με άλλα ηλεκτρονικά εξαρτήματα, είναι STEM-ready αλλά είναι opensource!

φαντάζομαι είναι άτομα με πάθος να διαδώσουν την τεχνολογία, όχι μόνο στους νέους , αλλά και σε άτομα που δεν έχουν την οικονομική δυνατότητα (έχει riscv με .. €1 ), η μέρα με την νύχτα με την (νέα) c= - καλά αυτοί έχουν wet dreams εποχές τις c= με ιδιωτικά jet

Πίσω
Μπλουζα