Έκτακτη Είδηση: Ο Perifractic αγόρασε την Commodore και γίνεται ο νέος της CEO!

Το ιδιο ερώτημα εχω και εγω, τοσα χρόνια, για την Apple :)

Για να δουμε πρώτα τι θα βγαλει...
Καλή παρατήρηση αλλά ο φίλος spyros_s κάνει ακριβώς το σωστό ερώτημα. Γιατί να πάει κάποιος σε Commodore τη σήμερον εποχή;
Η Apple απ'την άλλη δεν πουλάει μόνο το όνομα. Έχει χτίσει ένα ολόκληρο οικοσύστημα προϊόντων, υπηρεσιών και λογισμικού που για αρκετούς χρήστες δικαιολογεί το premium.

Σε κάθε περίπτωση, εγώ προσωπικά θεωρώ θα ήταν καταστροφικό να στραφεί σε κάτι που ανήκει στην premium κατηγορία.

Γενικά η δήλωση του Perifractic είναι κάπως αντιφατική με το όλο επιχειρηματικό του κίνημα καθώς η βάση του ήταν και είναι το nostalgia.
Απ'την άλλη καταλαβαίνω και την ανησυχία του (αλλά και συνειδητοποίηση) πως για να διατηρηθεί βιώσιμο το όλο εγχείρημα δεν αρκεί να περιορίζεται σε συγκεκριμένο κοινό.

Για εμένα θα είχε περισσότερο νόημα να στηρίξει ακόμη περισσότερο το niche μοντέλο που ήδη ακολουθεί. Δηλαδή, αφού βγάζεις το C64 Ultimate, στήριξέ το με νέο software - περιφερειακά και γενικότερα με ένα ολοκληρωμένο οικοσύστημα προϊόντων γύρω από αυτό. Κάτι αντίστοιχο είχα αναφέρει και παλαιότερα στη συζήτηση.

Θα δούμε όμως!

Γενικά η δήλωση του Perifractic είναι κάπως αντιφατική με το όλο επιχειρηματικό του κίνημα καθώς η βάση του ήταν και είναι το nostalgia.
Απ'την άλλη καταλαβαίνω και την ανησυχία του (αλλά και συνειδητοποίηση) πως για να διατηρηθεί βιώσιμο το όλο εγχείρημα δεν αρκεί να περιορίζεται σε συγκεκριμένο κοινό.

Για εμένα θα είχε περισσότερο νόημα να στηρίξει ακόμη περισσότερο το niche μοντέλο που ήδη ακολουθεί. Δηλαδή, αφού βγάζεις το C64 Ultimate, στήριξέ το με νέο software - περιφερειακά και γενικότερα με ένα ολοκληρωμένο οικοσύστημα προϊόντων γύρω από αυτό. Κάτι αντίστοιχο είχα αναφέρει και παλαιότερα στη συζήτηση.

Θα δούμε όμως!
Απο τα βιντεακια/ανακοινωσεις που ειχε κανει αρχικα, ειχε πει οτι εχουν αρκετα προιοντα που μπορουν να βγαλουν, τα οποια ηταν ολα, ας πουμε κατασκευες ιδιωτων, που ειχαν εμπνευστει απο την Commodore. Πιστευω κατι απο εκει θα "δανειστει" και θα βγαλει, οπως εγινε και με τον Ultimate.

Θα γουσταρα παντως, να βγαλει ενα κινητο τηλεφωνο / smartphone, ανταγωνιστη του android, με ελευθερο λογισμικο, γιατι Apple και Google, μας τα εχουν κανει "τσουρεκια" με τα ΑΙ και την συνεχη καταγραφη του οτιδηποτε κανουμε στα κινητα.

Οποιος ειπε κινητο, κερδισε! Δεν ειμαι σιγουρος τι κερδισε, αλλα κερδισε... :diablotin:

Commodore Callback, ενα κινητο clamshell με Helio G81, 4gb ram και 64gb flash, με open source λειτουργικο Sailfish OS.

Ολα αυτα για την προνομιακη τιμη των 430€. o_O

Με λιγα λογια 4-5 φορες περισσοτερα απ' οτι αξιζει το hardware απο μονο του.

And to add insult to injury οπως λενε και οι Αμερικανοι, η εταιρια που συντηρει το Sailfish OS, πουλαει ενα κινητο αρκετα καλυτερο απο το Callback για 100€ :rolleyes:

Οποιος ειπε κινητο, κερδισε! Δεν ειμαι σιγουρος τι κερδισε, αλλα κερδισε... :diablotin:

Commodore Callback, ενα κινητο clamshell με Helio G81, 4gb ram και 64gb flash, με open source λειτουργικο Sailfish OS.

Ολα αυτα για την προνομιακη τιμη των 430€. o_O

Με λιγα λογια 4-5 φορες περισσοτερα απ' οτι αξιζει το hardware απο μονο του.
Ναι, αν ήταν κανένα 100ρικο, άντε 150, το έβλεπα. Αλλά 430 σε καμία περίπτωση.

Η αλήθεια είναι ότι έχω καιρό που σκέφτομαι ότι δεν χρειάζομαι smartphone. Χρειάζομαι ένα dumb phone που να μπορεί να γίνεται hotspot και να μοιράζει δίκτυο ασύρματα στο laptop μου ή οποιαδήποτε άλλη συσκευή. Αλλά όχι για 430€. Και δεν είμαι σίγουρος αν το κάνει κιόλας αυτό το flip phone της commodore.

And to add insult to injury οπως λενε και οι Αμερικανοι, η εταιρια που συντηρει το Sailfish OS, πουλαει ενα κινητο αρκετα καλυτερο απο το Callback για 100€ :rolleyes:
Μην μπερδεύεσαι, 99€ είναι η προκαταβολή. "Full price: 649€ including your local VAT"

Πάντως απο όλες τις εκδόσεις σαν design μου αρέσει το Basic Being που θυμίζει C64!

Commodore Callback 8020: BASIC Beige

Screenshot-2026-06-16-at-00.49.28-1-300x221.png

Specs-2.jpg

- No social media, no browser* + no work or email apps

- No data selling – Commodore x Sailfish OS puts privacy first

- Touchscreen disabled† – an end to doomscrolling

- Unique dome LED notifications – no more screen wake-ups

- Runs 99% of Android apps (without Android)

- Flip closure + T9-style texting adds mindful friction to usage

- Audiophile grade HD Audio, FM Radio, SIDs, + IEM earphones

-Worldwide network compatibility

- Linux Based: Encrypted + no hidden data sharing

- Private not Profit: No monetizing your data

- Zero Friction: No sign-ins required, just turn on

- Callback’s custom software was developed with Jolla, the legendary ex-Nokia engineering team behind Europe’s independent, Sailfish OS.

- What happens on Callback, stays on Callback. Finally, a phone that minds its own flippin’ business.

Τελευταία επεξεργασία:
Clamshell; Εν ετη 2026; και το προμοταρει με εφαρμογη gps; πως θα το στερεωνεις δηλαδη;

Πολυ καλη η σκεψη για ενα τυπου dumbphone (δεν ειναι ακριβως) αλλα η υλοποιηση χάλια κατ"εμε. Αν ηταν εστω σε σχεδιασμό blackberry, ναι... μεσα. Αλλα clamshell;

Εντωμεταξυ, έκανε ανακοινωση οτι θα βγαλουν νεο προϊόν γιατί δεν μπορούν να στηρίζονται στη νοσταλγια του παρελθοντος... και παει και βγάζει κάτι, που ολη του η διαφήμιση και αισθητικη του, είναι νοσταλγία και μονο :lol:

Τουλαχιστον, απο όλο αυτό, ισως βγει σε καλό η στηριξη του sailfish os και πάρει τα πανω του, ως εναλλακτική του android.

Πάντως υπάρχει αρκετός κοσμος εξω, που ψαχνει τροπο να ξεφυγει απο google/apple, android/ios.

Αυτό που κατάλαβα εγώ είναι ότι σκέφτηκε ως εξής: έχω μερικές δεκάδες χιλιάδες ικανοποιημένος πελάτες που θέλουν να στηρίξουν το νοσταλγικό brand άρα και δυνητικοι πελάτες σε οτιδήποτε παρουσιάσω. Αν καταφέρω το 20 τα 100 από αυτούς να αγοράσουν κάτι που θα πάρω από Κίνα και θα προωθήσω με 200% τουλάχιστον κέρδος τότε η κίνησή μου θα είναι επιτυχημένη εμπορικά και θα κάνω μία αρπακτή σπέσιαλ. Προσωπικά θεωρώ ότι η κίνηση αυτή θα αποτύχει πανηγυρικά. Καλύτερα να βγάλει φανέλες και σώβρακα commodore να πάρουμε όλοι μας από ένα ζευγάρι να γουστάρουμε. Να πιάσει και τόπο ρε αδέρφια... Άντε η επόμενη κίνηση ταπεράκια commodore ... Κρίμα που δεν μπορώ να το αντιμετωπίσω σοβαρά

Τελευταία επεξεργασία:
Εδώ και εδώ έχει παρόμοια τηλέφωνα απλής χρήσης, χωρίς να δώσεις τόσα πολλά χρήματα.

Κάποια απο αυτά τα Clamshell είναι απο γνωστές εταιρείες όπως η Nokia & HMD (εταιρεία συνεργάτης της Nokia είναι η HMD, οπου έχει βάλει στα τηλέφωνα της και Linux based OS σύστημα (kaiOS & sailfish OS).

Οι δε τιμές τους παρόλο που είναι και μάρκας είναι όπως πρέπει να είναι για τέτοιο απλό κινητό.

Ok δεν έχουν χρωματιστά λαμπάκια και το σήμα της C=. Επίσης δεν έχουν το theme/UI απο τον C64.

No prob! Βάζω και μια εικόνα φόντου με την μπλε οθόνη του 64αρη και ένα αυτοκόλλητο C= και όλα είναι τέλεια.

Κάθομαι και σκέφτομαι γιατί κάποιος να προτιμήσει αυτό το πανάκριβο Clamshell της C= με αυτά τα χαρακτηριστικά σε τιμή πιο πάνω και απο τον C64 ;

Ας ήταν τουλάχιστον smartphone παρά τηλέφωνο απλής χρήσης για τους παππούδες! (Γιατί αυτή είναι η πραγματική τους ύπαρξη στην εποχή μας.. βασικά είναι περισσότερο κινητά για ανθρώπους μεγάλης ηλικίας που δεν μπορούν να κάνουν πολλά πράγματα )

Με αυτά τα χρήματα αγοράζω το smartphone Trump Mobile! :icon_lol:

Άλλη πατάτα και αυτό το επώνυμο κινητό. Ευτυχώς ο Περι δεν θα έχει τέτοια θέματα γιατί το κινητό της C= είναι απλό και οχι smartphone οπότε δεν θα έχει και τέτοια θέματα οπως το πλανητάρχοκινητο... :biglaugh::biglaugh::biglaugh:

Τελευταία επεξεργασία:
Φαίνεται πως προσδοκά την επαναδημιουργία ενός οικοσυστήματος γύρω από την Commodore και κατά πάσα πιθανότητα, οι επόμενες κινήσεις θα κινούνται προς αυτή την κατεύθυνση δηλαδή μικρές παραγωγές, ποιοτικά προϊόντα, έμφαση στη νοσταλγία, συλλεκτικός χαρακτήρας και premium τιμές.

Με βάση τη μορφή που έχει σήμερα η επιχείρηση, αυτές οι κινήσεις δείχνουν να έχουν λογική. Δε μπορώ να δω όμως πως μακροπρόθεσμα θα είναι βιώσιμο ένα τέτοιο μοντέλο ~τηρουμένων των αναλογιών.

Το βασικό ερώτημα, ωστόσο, παραμένει. Μπορεί να προσελκύσει περισσότερο κόσμο πέρα από τους nostalgia fans; Καλώς ή κακώς δεν αρκεί μόνο το Commodore πλέον.

Από όσα καταλαβαίνω, η εκτίμηση είναι ότι πωλήσεις της τάξης των 5.000–20.000 τεμαχίων αρκούν ώστε να υπάρχει περιθώριο κέρδους και προοπτική συνέχειας.

Έχοντας δει περισσότερες λεπτομέρειες πια για το τηλέφωνο της Commodore, μπορώ να πω πως δεν είμαι τόσο αρνητικός όσο αρχικά. Το μεγάλο πρόβλημα που παραμένει είναι η τιμή.

Βλέπω ότι και εδώ (και σε άλλα forums) γίνονται συγκρίσεις με flip phones των 25-30€ (ακόμα και των 90€) που υπάρχουν ήδη στην αγορά. Δεν είναι στην ίδια κατηγορία όμως σε καμία περίπτωση. Αυτό της Commodore είναι στην πραγματικότητα ένα smartphone σε σχήμα flip phone. Και δεν διαθέτει επίτηδες εφαρμογές social media, ούτε web browser, ακόμα ούτε email (από default, αλλά *μάλλον* θα μπορεί ο κάθε χρήστης να εγκαταστήσει ότι θέλει μετά).

Όπως έγραψα και στο προηγούμενο μήνυμα εδώ, έχω καιρό (χρόνια) που σκέφτομαι ότι θα ήθελα ένα μη-smartphone το οποίο θα μπορεί να γίνει hotspot για άλλες συσκευές. Κανένα κινητό της αγοράς δεν μπορεί να το κάνει αυτό. Το Commodore μπορεί.

Βρίσκω το μέγεθος των smartphones πολύ μεγάλο. Ένα flip phone χωράει πολύ καλύτερα στην τσέπη.

Η οθόνη από ότι φαίνεται επίσης είναι touchscreen, αλλά η touch λειτουργικότητα είναι απενεργοποιημένη by default. Αλλά με κάποιο τρόπο θα μπορείς να την ενεργοποιήσεις για εφαρμογές που το χρειάζονται.

Γενικά βλέπω ότι έχει αρκετά χαρακτηριστικά που θα ήθελα σε ένα κινητό τηλέφωνο και κανένα τηλέφωνο που υπάρχει στην αγορά δεν τα καλύπτει:
- μηδενικό tracking (ελπίζω, έτσι λένε τουλάχιστον)
- τρέχει Salifish OS (Linux FTW)
- χωρίς bloatware
- de-googled
- το ότι υπάρχουν messaging apps είναι θετικό. Αν μη τι άλλο με το κινητό θέλεις να επικοινωνείς. ΟΚ στην Ελλάδα έχουμε την παράνοια του Viber, αλλά πιθανόν κι'αυτό θα μπορεί να τρέχει στο Commodore. Φαίνεται πως θα υποστηρίζει και video calls.
- αποσπώμενη μπαταρία
- έχοντας ζήσει τις εποχές του T9 ξέρω πολύ καλά ότι όταν το (ξανα)συνηθίσω, θα μπορώ να γράφω πολύ πιο εύκολα και γρήγορα σε αυτό παρά με οποιοδήποτε on-screen πληκτρολόγιο.
- SD card για να μπορώ να βάλω όλη μου τη μουσική
- GPS (κάποια εφαρμογή maps φαίνεται θα υπάρχει ήδη εγκατεστημένη)

Πράγματα που ελπίζω να έχει, αλλά δεν υπάρχουν λεπτομέρειες ακόμα:
- μεγάλος χρόνος αναμονής (πχ καμια βδομάδα)
- εύκολος τρόπος να επέμβεις στο λειτουργικό σύστημα
- καλή εξωτερική κάμερα (μάλλον θα ισχύει)

Τι δεν μου αρέσει:
- το email είναι απαραίτητο. Δεν μπορώ να καταλάβω γιατί δεν έχουν ήδη εγκατεστημένη κάποια εφαρμογή. Ελπίζω ότι θα μπορείς να εγκαταστήσεις κάποια εφαρμογή μετά όμως.
- όχι 5G
- η τιμή

Και μόνο το τελευταίο είναι αρκετό για να μην το παραγγείλω όμως.

Ολα αυτα για την προνομιακη τιμη των 430€.o_O

Commodore Callback 8020: ProtoPET White ===> €431.75 ex. tax

Commodore Callback 8020: SX Silver
===> €430.89 ex. tax

Commodore Callback 8020: BASIC Beige
===> €430.89 ex. tax

Commodore Callback 8020: Starlight Edition
===> €474.92 ex. tax

Commodore Callback 8020: Founders Edition
===> €552.64 ex. tax

Τελευταία επεξεργασία:
Πίσω