Έλληνες ηθοποιοί τότε (δεκαετίες '70 & '80) και τώρα

Από τους μεγαλύτερους σε ηλικία πιστεύω οτι θα μείνουν ονόματα όπως των Μπεζου, Φιλιππιδη, Παναγιωτοπούλου, Βαλτινού, Παπακωνσταντίνου, Καραμπέτη, Κομνηνού, Μεντή και τους λίγο πιο νέους Χατζηπαναγιωτη, Κωνσταντίνου, Μανέ, Κόκλα, Ράντου κ.α. Δεν θα μιλήσω για Δανδουλακη, Αρζογλου, Κατρανιδη που αν και εμφανίστηκαν γυρω στο 70 θεωρούνται ήδη από τα μεγαλύτερα ονόματα. Από τους νεότερους θα πω Καλογήρου, Καραμίχο, Τουμασάτου, Χαραλαμπόπουλο, Σταυροπούλου, Λουδάρο και πολλοί πολλοί άλλοι που τώρα δεν μου έρχονται στο μυαλό. Η σύγκριση δεν είναι αναγκαία. Μπορούμε να πούμε ότι η Σταυροπούλου κινείται στα ίδια περίπου μονοπάτια με τη Βλαχοπούλου ως προς τη δουλειά που μας έχει δείξει και το χιούμορ αλλά δεν την αντιγράφει. Επειτα ειναι και πολλά ταλέντα που χαραμίστηκαν όπως π.χ. ο Καφετζόπουλος που δεν έχει καταφέρει να βγει ακόμα από το στυλάκι του "Ακάλυπτου" το οποίο όμως τον καθιέρωσε.

Συμφωνώ και με όσα είπατε παραπάνω.
 
Διαφωνώ κάθετα με τα περισσότερα που ειπώθηκαν και γενικότερα λέγονται για την νέα γενιά Ελλήνων ηθοποιών....

Δεν θα διαφωνήσω ότι υπάρχει εύκολη πρόσβαση στο επάγγελμα πλέον και υπάρχει πολύ "σαβούρα" ΑΛΛΑ....

Υπάρχουν πάρα πολλοί καλοί ηθοποιοί οι οποίοι τουλάχιστον προσωπικά μου αρέσουν πάρα πολύ.Υπάρχει ταλέντο και σίγουρα μπορώ να φανταστώ αρκετούς απο αυτούς στην τότε εποχή....

Θα προσπαθήσω να πω όσους περισσότερους μπορώ γιατί θα ήθελα πολύ να "υπερασπιστώ" τις υποκριτικές ικανότητες και την αγάπη για το "λειτούργημα" του ηθοποιού.

1)Παπασπηλιόπουλος. Πολύ καλός σε όλους τους ρόλους που έχει παίξει, από τσογλανάκι μέχρι nerd στους singles και τον νεαρό Φάνη στην Πολίτικη κουζίνα οπού τον λάτρεψα και τον σκηνοθέτη στο Αυστηρώς κατάλληλον.

2)Βασίλης Χαραλαμπόπουλος. Τον θεωρώ μακράν τον καλύτερο Έλληνα ηθοποιό του σήμερα και του αύριο.Δεν είναι καινούργειος στον χώρο , έχει κάνει πάρα πολλούς ρόλους και μάλιστα διαφορετικούς σε σινεμά τηλεόραση θέατρο και νομίζω με την ίδια επιτυχία.Εγκλήματα το "αλάνι" ο Τζόνι , είσαι το ταίρι μου καταπληκτικός στον ρόλο του Γρηγόρη , ο αγαπημένος μας Βαγγέλης σε μία σειρά που δεν μου άρεσε ιδιαίτερα για να πω την αλήθεια αλλά ο Χαραλαμπόπουλος και ο τηλεοπτικός του αδελφός (Ζαν κλοντ των μαύρων μεσάνυχτων) και ο αφάνας με κάναν να θέλω να το βλέπω όπως και guest συμμετοχές σε αυτοτελή επεισόδια όπως το εργαζόμενη γυναίκα.Σινεμά μόνο και μόνο το 5 λεπτά ακόμα (που τράβαγα τα μαλλιά μου κάθε φορά που άκουγα κάποιον να το λέει αντιγραφή απο Αμερικάνικη παλαιότερη ταινία) και το μικρό του πέρασμα απτο Αν του Παπακαλιάτη.Όσο για θέατρο όσοι δεν τον έχουν δει θεωρώ πως "χάνουν"...Γεμάτος ηθοποιός , ολοκληρωμένος , συμπαθητική φυσιογνωμία χωρίς τον χαρακτηρισμό του κλασσικού γόη (κάτι που για μενα ΕΙΔΙΚΑ στις μέρες μας ειναι RESPECT) .

3)Πυγμαλέων Διδακαρίδης

4)Μαρία Καβογιάννη

5)Παύλος Χαϊκάλης

6)Αντώνης Καφεντζόπουλος

7)Παναγιώτα Βλαντή

8)Γεράσιμος Σκιαδαρέσης

9)Γιάννης Μπέζος

10)Ρένος Χαραλαμπίδης

11)Κώστας Κόκλας

12)Τσαλταμπάσης

13)Τζόϋς Ευείδη

Συγνώμη αν κούρασα , πιστέψτε με έχω άλλα 50 ονόματα στο μυαλό μου απλά είπα να δαμάσω λίγο τον οίστρο μου :p
 
maktrab είπε:
από σχετικά νεώτερους ηθοποιούς,αυτός που ξεχωρίζω για το παίξιμό του και την "κοψιά" του είναι ο Στέλιος Μάινας
ο συγκεριμενος ειναι πολυ καλος τηλεοπτικος ηθοποιος, αλλα θεατρικος.. αστα να πανε..

Κατεστρεψε μια ολοκληρη παρασταση (την ιφιγενεια) που πρωταγωνιστουσε..
 
Μπέζος σνομπ,φιλιππίδης [edit]χαρακτηρισμοί[/edit],λάκης [edit]χαρακτηρισμοί[/edit]

Οι μόνοι που θα μπορούσα να φανταστώ να παίζουν στα 60ς 70ς είναι ο Ρώμας ,Μπουλάς,Ζουγανέλης ,Κιμούλης ,Παπαδόπουλος,Σκιαδαρέσης,Χαραλαμπίδης,Μάινας,Γεωργούλης και κάποιοι άλλοι
 
Τελευταία επεξεργασία από έναν συντονιστή:
fab είπε:
Μπέζος σνομπ, Οι μόνοι που θα μπορούσα να φανταστώ να παίζουν στα 60ς 70ς είναι ο Ρώμας
Για τον Μπέζο θα διαφωνήσω... Για τον Ρώμα έχω γράψει την άποψη μου... ειδικά στα 60's δε θα μπορούσα να τον φανταστώ. Αλλά anyway μια καρικατούρα είναι καρικατούρα σε κάθε εποχή. :diablotin: (σήμερα την έβγαλα τη κακία, μέρα πού'ναι!!! )
 
Φυσικά σε έναν απο αυτούς που σίγουρα θα έλεγα είναι ο Στέλλιος Μάινας!!!

Όσο για τον Ρώμα, πολύ καλός σαν Πόποτας αλλά πιστέυω πως ισχύει το ίδιο με τον Παπακαλιάτη...δηλαδή ταλαντούχοι σε άλλα πράγματα εκτός της υποκριτικής :)
 
Μιας και το θέμα δίνει μεγαλύτερη ελευθερία σε σχόλια, δε θα πρέπει ωστόσο να ξεχνάμε το χρονολογικό όριο του φόρουμ, που είναι το 1995!

Οπότε, καλό θα ήταν οι όποιες συγκρίσεις γίνονται μεταξύ των ηθοποιών, να μην υπερβαίνουν το όριο αυτό! :)
 
Τυχαία έπεσα πάνω στο θέμα σε μια αναζήτηση και το επαναφέρω γιατί κάθομαι ώρα και σκέφτομαι ποιους νεότερους ηθοποιούς θα μπορούσα να φανταστώ να γίνονται «ιερά τέρατα» του '60. Ιδού η λίστα μου:

Δημήτρης Τζουμάκης: Μεγάλη μου συμπάθεια ο Τζουμάκης, πολύ καλός ηθοποιός, άνετα τον φαντάζομαι το '60 (βέβαια γύρω στο 70 πρέπει να βγήκε οπότε δεν ξέρω αν πιάνεται)
Δημοσθένης Παπαδόπουλος: Νομίζω τα τελευταία χρόνια εργάζεται στο εξωτερικό και δεν τον έχουμε δει πολύ. Κατά τη γνώμη μου υπέροχος ηθοποιός.
Μαρία Καβογιάννη: Πολύ προσωπικό παίξιμο, απ τις καλύτερες της γενιάς της
Ναταλία Τσαλίκη: Τι τότε, τι τώρα, είναι πολύ καλή κι ίσως αδικημένη
Βλαδίμηρος Κυριακίδης: Πολύ καλός όσες φορές τον έχω δει και ηθοποιός γκάμας
Κι από τους πολύ νεότερους ο Χάρης Φραγκούλης.
Αυτό που παρατηρώ είναι πως δε μπορώ να βρω ηθοποιό ζεν. Όσους σκέφτομαι ως «εραστές» είναι πατημένοι 40άρηδες. όχι 20χρονος Αλεξανδράκης δε βρίσκεται αλλά ούτε καν Παπαμιχαήλ. Νομίζω σήμερα οι ηθοποιοί αργουν πολύ να ωριμάσουν ερμηνευτικά. Σχεδόν όλοι κάτω των 30 παίζουν όχι καλά (για να το πω ευγενικά). Θα μου πείτε κι ο Μπάρκουλης στα 30 ωρίμασε. Ναι, αλλά στα 30 ωρίμασε. δεν έφτασε 45 να παίξει καλά.
 
Οι κοινωνικό-πολιτικές εξελίξεις του 70 και 80 άλλαξαν τελείως το σκηνικό. Ενδεικτικά οι τελευταίοι μεγάλοι ηθοποιοί βγήκαν δεκαετία 80 (Ψάλτης, Τσακωνας κλπ), αλλά αναλωθηκαν σε μέτριες παραγωγές. Οι καλοί δάσκαλοι που είχαν αντικαταστάθηκαν με μέτριους, ο κόσμος ήθελε-καταναλωνε μέτριες παραγωγές οπότε φυσιολογικά έγιναν ένα κουβάρι. Χάθηκε το φυτώριο δηλαδή
 
Συμφωνώ με αρκετούς από όσους αναφέρετε. Αλλά νομίζω ότι θα προσθέσω τον Αιμίλιο Χειλάκη, τον Άκη Σακελλαρίου και τον Δημήτρη Αλεξανδρή. Θεωρώ ότι είναι εξαιρετικοί ηθοποιοί (κυρίως του θεάτρου) αλλά εγώ μιλάω για την τηλεόραση που τους έχω δει σποραδικά. Θεωρώ ότι θα είχαν πολύ γκελ το '60 - '70. Ειδικά ο Δημήτρης Αλεξανδρής, μπορώ να πω ήμουν ερωτευμένη μαζί του όταν τον είχα πρωτοδεί στο "Δούρειο Ίππο" ζευγάρι με την Δήμητρα Ματσούκα. Έπαιζε τόσο φυσικά, σαν να ήταν σπίτι του. Εκεί έδινε ρέστα και ο Τάκης Σπυριδάκης. Φοβερός! Όμως και οι άλλοι δύο δεν υστερούν σε ταλέντο. Ο Σακελλαρίου όταν παίζει τον κακό είναι φοβερός.
 
Πίσω
Μπλουζα