Ένα "ιστορικό" video αφιέρωμα για το Utra/Nintendo 64!

Spk

RetroNoob
Αντιδράσεις
33
Η κονσόλα που πολλοί αγαπήσαμε και αρκετοί μισήσανε! Μια ιδιάζουσα περίπτωση που μας έκανε αρκετούς να αναρωτηθούμε εαν αυτή κονσόλα πέτυχε η απλά κατάφερε να περάσει στο χρονοντούλαπο μας! Προσωπικά ήταν μια δυνατή επιλογή και για τα 4 controllers που μας έφερε ποιο κοντά με τους φίλους (Mariokart, Golden Eye) αλλά και φυσικά για το Starcraft 64 και το καλύτερο για εμένα Starcraft 64, Quake και Doom 64! Παρακάτω έχουμε κάνει ένα "ιστορικό" αφιέρωμα για το Ultra/Nintendo 64 και την πορεία! Εσείς τι λέτε; Σας άγγιξε η απλά πέρασε απαρατήρητο;

images.jpg

Η πρώτη μου αγάπη και η παντοτινή... Ατελείωτες ώρες να παίζω Super Mario 64, και Banjo-Kazooie. Δυστυχώς τα περισσότερα παιχνίδια που έγιναν επιτυχίες δεν τα είχα, αλλά τα είχε ο ξάδερφος και θυμάμαι να λιώνουμε στο σαλόνι του σπιτιού του με πίτσα και να παίζουμε το ένα κύπελλο μετά το άλλο στο Mario Kart.

Η αγαπημένη μου κονσόλα. Θεωρώ οτι η Nintendo έβγαλε τα καλύτερα first party που είχε βγάλει ποτέ εκει. Και είναι το σύστημα που εμφανίστηκε το F-Zero Χ (το αγαπημένο μου game, ανάλογα το mood) και το καλύτερο DOOM (DOOM 64). Για Zelda, Goldeneye κλπ δεν χρειάζεται να πω.

Επίσης από τα πιο δύσκολα και πιο ενδιαφέροντα συστήματα αν ασχολείσαι με το emulation, που εγώ ζω γι αυτό. Τρελή πορεία σε αυτόν τον τομέα.

Εκ πρώτης, μπορεί να αδικήθηκε λόγω των επιλογών της εταιρείας, εν προκειμένω με την επιμονή στο cartridge. Βέβαια, κατά μία ειρωνεία της τύχης, η Nintendo ξαναεπέστρεψε στο συγκεκριμένο φορμάτ. Οι developers τα βρήκαν δύσκολα καθώς, το ίδιο το μέσο και τα έξοδα παραγωγής, τους επιβάρυναν περισσότερο συγκριτικά με την ανάπτυξη ενός τίτλου σε CD format.

Παρόλα αυτά, στη συγκεκριμένη κονσόλα, κυκλοφόρησαν μερικά από τα καλύτερα παιχνίδια των τελευταίων 30 ετών, ενδεχομένως και όλων των εποχών και επίσης, ήταν ιδιαίτερα σημαντικό το ότι οι μεγάλοι τίτλοι της Nintendo, εδώ έκαναν τη μετάβαση σε 3D, δείχνοντας το δρόμο για το μέλλον. Συγκριτικά με τον ανταγωνισμό δεν είχε τόσες πολλές πωλήσεις, άφησε όμως το στίγμα του, ιστορική κονσόλα....

Το Mario Kart 64 πάντως ακόμη και σήμερα παίζεται άνετα.
Το καλύτερο mario kart για μένα είναι αυτό του N64 όσον αφορά την διασκέδαση που μου προσφέρει.Με τα πιο καινούργια αν και είχα παίξει και στο switch του αδερφού μου παλιά δεν μου άφησαν αυτή την αίσθηση που μου άρεσε στο mario kart του N64.

Πάντως ενα σωρό ρετρό παιχνίδια από τα 80s 90s όχι απλά παίζονται άνετα αλλά είναι πωρωτικα!!!

Εγω επίσης μέχρι και από τα γραφικά εντυπωσιάζομαι από τα παλιά retro 2d παιχνίδια στις crt μου όπως και τότε λόγο του φωσφόρου και της crt μασκας.

Την προηγούμενη εβδομάδα έπαιξα Ν64 και έπαιζα για ένα 3ωρο σερί χωρίς παύση με full διασκέδαση στην ταπεινή μου crt philips 21" Ευχαριστήθηκα παιχνίδι.

Εκ πρώτης, μπορεί να αδικήθηκε λόγω των επιλογών της εταιρείας, εν προκειμένω με την επιμονή στο cartridge. Βέβαια, κατά μία ειρωνεία της τύχης, η Nintendo ξαναεπέστρεψε στο συγκεκριμένο φορμάτ. Οι developers τα βρήκαν δύσκολα καθώς, το ίδιο το μέσο και τα έξοδα παραγωγής, τους επιβάρυναν περισσότερο συγκριτικά με την ανάπτυξη ενός τίτλου σε CD format.
Ακριβώς αυτό. Μία κονσόλα υψηλών προδιαγραφών που χαντακώθηκε κυριολεκτικά από το συντηρητισμό της Nintendo. Με CD θα μιλούσαμε για μία τελείως διαφορετική εμπειρία (προς το καλύτερο). Ας είχε και λίγο μεγαλύτερα loadings.

Δεν ήταν ποτέ η αγαπημένη μου κονσόλα ωστόσο το σοκ που επαθα όταν είδα Mario64 κι αργότερα Zeldas είναι απ'τα highlights της gaming νιώτης μου.

Παρόλο που κι εγω συμφωνώ σε μεγάλο βαθμό πως δεν πήγε καλά λόγω του CD, εμένα μου άρεσε που είχε cartridge διότι αυτό υποδηλώνει πως ακόμα και αν δεν πάει καλά κάτι, μένει πιστή σε αυτό που είπε. Επέλεξε συνειδητά τα cartridges και έμεινε εκεί ενώ αποφάσισε να φέρει καινοτομίες μέσω των παιχνιδιών της και όχι μέσω hardware. Αυτό για μένα είναι υπέρ.

Παρόλο που κι εγω συμφωνώ σε μεγάλο βαθμό πως δεν πήγε καλά λόγω του CD, εμένα μου άρεσε που είχε cartridge διότι αυτό υποδηλώνει πως ακόμα και αν δεν πάει καλά κάτι, μένει πιστή σε αυτό που είπε. Επέλεξε συνειδητά τα cartridges και έμεινε εκεί ενώ αποφάσισε να φέρει καινοτομίες μέσω των παιχνιδιών της και όχι μέσω hardware. Αυτό για μένα είναι υπέρ.
Ο αντίλογος όμως είναι πως τελικά τι αξία έχει το σύστημα πεποιθήσεων μίας εταιρείας (ως προς την τεχνολογία πάντα) όταν to hardware της δε μπορεί να αξιοποιηθεί όπως του αξίζει. Οι καινοτομίες που αναφέρεις θα μπορούσαν να ήταν ακόμη μεγαλύτερων διαστάσεων σε άλλο disc format. Φαντάσου πχ ένα Zelda με animate σκηνές, καλύτερο ήχο, ακόμη πιο καθαρά textures! Mε αντίβαρο τα loadings ~εκτός κι αν είχε κάποιο καλό Player~.

Στο τέλος της ημέρας, πρέπει να κοιτάμε το ρεαλιστικό - πρακτικό κομμάτι, κι όπως σωστά ανέφερε ο tsimisde, το όλο πακέτο του N64 ήταν ασύμφορο για τους εκδότες παιχνιδιών. Aυτό είναι το ουσιαστικό.
Διότι ήταν που ήταν δύσκολη κονσόλα στην ανάπτυξη, oι devs έπρεπε να απορροφήσουν ένα υψηλότερο κόστος παραγωγής κι έκδοσης, περιορισμούς στον τρόπο που δουλεύουν με τα δεδομένα τους +φορολογία + Nintendo royalties + μικρότερο κοινό.. άρα πιο δύσκολη απόσβεση. Απευθείας, τα μικρότερα studios ~που ήταν όπλο του ανταγωνισμού~ μπαίνουν στην άκρη.
Oπότε η Νιντεντο ναι μεν κατάφερε αυτό που επεδίωκε αρχικά (μείωση πειρατείας) αλλά με τι αντίτιμο;

Συμφωνώ πως είχε μεγάλο αντίκτυπο στην εμπορικότητα της κονσόλας, αλλά όπως όλες οι εταιρίες, έτσι και η Nintendo έκανε λάθη αλλά πάντα προσπαθεί να μάθει από αυτά και να μην τα επαναλάβει. Έχει πραγματικά υιοθετήσει το ρητό του "γηρασκω αεί διδασκόμενος".

Τελευταία επεξεργασία:
Ο αντίλογος όμως είναι πως τελικά τι αξία έχει το σύστημα πεποιθήσεων μίας εταιρείας (ως προς την τεχνολογία πάντα) όταν to hardware της δε μπορεί να αξιοποιηθεί όπως του αξίζει. Οι καινοτομίες που αναφέρεις θα μπορούσαν να ήταν ακόμη μεγαλύτερων διαστάσεων σε άλλο disc format. Φαντάσου πχ ένα Zelda με animate σκηνές, καλύτερο ήχο, ακόμη πιο καθαρά textures! Mε αντίβαρο τα loadings ~εκτός κι αν είχε κάποιο καλό Player~.

Στο τέλος της ημέρας, πρέπει να κοιτάμε το ρεαλιστικό - πρακτικό κομμάτι, κι όπως σωστά ανέφερε ο tsimisde, το όλο πακέτο του N64 ήταν ασύμφορο για τους εκδότες παιχνιδιών. Aυτό είναι το ουσιαστικό.
Διότι ήταν που ήταν δύσκολη κονσόλα στην ανάπτυξη, oι devs έπρεπε να απορροφήσουν ένα υψηλότερο κόστος παραγωγής κι έκδοσης, περιορισμούς στον τρόπο που δουλεύουν με τα δεδομένα τους +φορολογία + Nintendo royalties + μικρότερο κοινό.. άρα πιο δύσκολη απόσβεση. Απευθείας, τα μικρότερα studios ~που ήταν όπλο του ανταγωνισμού~ μπαίνουν στην άκρη.
Oπότε η Νιντεντο ναι μεν κατάφερε αυτό που επεδίωκε αρχικά (μείωση πειρατείας) αλλά με τι αντίτιμο;

Η καθαροτητα στα textures απο την ανάληση που μου εκανε το chat gpt είπε πως θα ήταν ανεπαίσθητη μόνο με το cd χωρίς να γίνουν και άλλες αλλαγές στο hardware.

Δεν είχα ασχοληθεί με αυτό και από απορια το ρώτησα και μου απάντησε αυτό:

Τι θα χρειαζόταν πραγματικά το N64;​

Για όντως καθαρότερα textures:
✔ CD (ή μεγαλύτερα cartridges)
Περισσότερη RAM
Μεγαλύτερο texture cache
Δυνατότερο RDP
Λιγότερο επιθετικό filtering

Χωρίς αυτά, το CD απλά θα:
Γέμιζε τον δίσκο με textures που το N64 δεν μπορούσε να δείξει σωστά”

Σημασια παντως έχει πως και με το cartridge η κονσόλα τα πήγε αρκετά καλά και οι κάτοχοι N64 μόνο ευχαριστημένοι μπορούσαν ήταν με αυτά που τους πρόσφερε η κονσόλα.

Συμπερασμα? κατάφερε να γινει μια πετυχημένη κονσόλα το Ν64 με το cartridge ? Φυσικά και τα κατάφερε. Από πού βγαίνει αυτό το συμπέρασμα αν έχει κάποιος απορια? από τις ατέλειωτες ώρες διασκέδασης που πρόσφερε στους gamers μιας και είχε αρκετές παιχνίδαρες και παιχνίδια που ήταν ο ορισμός του έπους.

Στα υπόλοιπα όπως το θέμα των περιορισμών για τους devs + το κόστος παραγωγής κλπ ευτυχώς ήταν θέματα των devs και της Nintendo και όχι των gamers. Με τα διαμάντια που είχε βγάλει το N64 δεν νομίζω να απασχολούσαν και ιδιαίτερα τους gamers αυτά τα θέματα.

Πάντως για μενα όσον αφορά το cartridge πολυ καλύτερα που έμεινε τελικά στην κασέτα το Ν64 μιας και όλα τα παιχνίδια που έχω από το 1997 - 2000 παίζουν υπέρ τέλεια άντε και κάνα φυσιμα που και που σε αντίθεση με τα cd - dvd που έχω στις κονσόλες και κάποια cd - dvd μου έχουν βγάλει προβλήματα με error παρόλο που τα πρόσεχα όλα αυτά τα χρόνια με καλές συνθήκες φύλαξης.

Όσον αφορά την χωριτικοτητα cd vs cartridge μιας και είχα και ps1 τοτε, στο Ν64 μου είχε κάνει τρομερή εντύπωση για το πως κατάφεραν και χώρεσαν όλο τον open world κόσμο του zelda o.of.t σε μια κασέτα.Το είχα τερματίσει τότε μιας και το αγόρασα day one και είχα πάθει πλάκα με τον τεράστιο κόσμο του.Aπο τα πιο αγαπημένα μου 3d παιχνίδια από τα 90ς.

Τελευταία επεξεργασία:
Εμένα ποτέ δεν μου άρεσαν τα CD οπότε το cartridge μου έκατσε καλά τότε. Δεν είναι μόνο τα loading, είναι και η άμεση πρόσβαση σε οποίο αρχείο θέλει το σύστημα σε πραγματικό χρόνο, χωρίς latency. Ήταν τόσο γρήγορο που μπορούσε να κάνει streaming αρχεία χωρίς να βασίζεται στην RAM (πχ η Factor 5 χρησιμοποιούσε πολύ το streaming στο N64). Όπως δηλαδή στις παλιότερες κονσόλες και τα Arcades που ειχαν ελάχιστη RAM. Στην ουσία η RAM ήταν περισσότερο για να αποθηκεύονται αρχεία που στην κασέτα ήταν συμπιεσμένα (που στις περισσότερες περιπτώσεις ήταν). Καποια παιχνίδια είχαν loading στο N64 γιατί είχαν πολλά συμπιεσμένα αρχεία.

Οπότε τα μειονεκτήματα του CD δεν ήταν μόνο τo συχνό loading αλλά και το κακό streaming που το θεωρώ πιο σημαντικό. Το CD είναι πολύ αργό για streaming και βασίζεται 100% στο τι μπορείς να χωρέσεις στην RAM, στο κάθε loading. Aρα πρέπει πάντα τα παιχνίδια να είναι χωρισμένα σε μικρότερα κομμάτια. Δηλαδή οι τεράστιες πίστες του Turok πχ θα έπρεπε να έχουν ένα σωρό loading zones αντί να είναι ενα συνεχόμενο map. Πολλά παιχνίδια του N64 θα επρεπε να υποστούν τέτοια "κοψίματα" αν ήταν σε CD.

Συν το ότι το CD εχει μηχανηκά μερη οπότε χαλάει ευκολα και κάνει και θόρυβο.

Τα FMV-videos δεν ηταν καθολου σημαντικα για μένα, απλά να έχουμε να γεμιζουμε το CD ένα πράγμα. 1000 φορές τα cutseces με την game engine. To μονο που έλειπε από το N64 ήταν καλής ποιότητας ήχος. Κανένα N64 soundtrack δεν έφτανε τα 44100 δειγματοληψεία, για παράδειγμα.

Τελευταία επεξεργασία:
Τι θα χρειαζόταν πραγματικά το N64;
CD (ή μεγαλύτερα cartridges)
Περισσότερη RAM
Μεγαλύτερο texture cache
Δυνατότερο RDP
Για το CD δεν συμφωνώ, υπήρχε αρκετός χώρος για τα textures της εποχής σε ένα cart 16-32MB. Βλεπε Banjo-Kazooie στα 16 μόλις MB.

To VI filtering δεν ήταν αναγκαστικό, πολλοί developers δεν το χρησιμοποιούσαν, πχ το DOOM 64 έχει πολύ καθαρά textures χωρίς VI filtering.

Tην RAM δεν ξέρω γιατί την αναφέρει. Καμία σχέση με τα textures. Αφού ηδη το N64 είχε την διπλάσια RAM σε σχέση με τον ανταγωνισμό και την 4πλάσια αν είχες το expansion pack.

Η δύναμη του RDP δεν ξέρω που κολλάει. Κατι θα ξέρει το AI που δεν το ξέρουμε εμεις μάλλον.

Η RARE έδειξε πως να έχεις καλά textures ακόμα και με μικρό cache, απλά τα σπας σε μικρότερα κομμάτια και μετά τα ξανασυνδέεις πάνω στην επιφάνεια που θες. Δεν χρειάζεται ντε και καλά η κάθε επιφάνεια να έχει ένα texture που να χωράει στο cache. Aλλά αυτό ήθελε ένα παραπάνω task στο να φτιάξεις ένα texture, δηλαδή αντι για μία ώρα θα σου έπερνε μία ώρα και 5 λεπτά. Οπότε πολλοί devs δεν ασχολήθηκαν καν να φτιάξουν καλά textures ενώ το σύστημα μια χαρά μπορούσε.

Τελευταία επεξεργασία:
Η καθαροτητα στα textures απο την ανάληση που μου εκανε το chat gpt είπε πως θα ήταν ανεπαίσθητη μόνο με το cd χωρίς να γίνουν και άλλες αλλαγές στο hardware.

Δεν είχα ασχοληθεί με αυτό και από απορια το ρώτησα και μου απάντησε αυτό:

Τι θα χρειαζόταν πραγματικά το N64;​

✔ CD (ή μεγαλύτερα cartridges)
Περισσότερη RAM
Μεγαλύτερο texture cache
Δυνατότερο RDP

Χωρίς αυτά, το CD απλά θα:
Γέμιζε τον δίσκο με textures που το N64 δεν μπορούσε να δείξει σωστά”

Σημασια παντως έχει πως και με το cartridge η κονσόλα τα πήγε αρκετά καλά και οι κάτοχοι N64 μόνο ευχαριστημένοι μπορούσαν ήταν με αυτά που τους πρόσφερε η κονσόλα.

Συμπερασμα? κατάφερε να γινει μια πετυχημένη κονσόλα το Ν64 με το cartridge ? Φυσικά και τα κατάφερε. Από πού βγαίνει αυτό το συμπέρασμα αν έχει κάποιος απορια? από τις ατέλειωτες ώρες διασκέδασης που πρόσφερε στους gamers μιας και είχε αρκετές παιχνίδαρες και παιχνίδια που ήταν ο ορισμός του έπους.

Στα υπόλοιπα όπως το θέμα των περιορισμών για τους devs + το κόστος παραγωγής κλπ ευτυχώς ήταν θέματα των devs και της Nintendo και όχι των gamers. Με τα διαμάντια που είχε βγάλει το N64 δεν νομίζω να απασχολούσαν και ιδιαίτερα τους gamers αυτά τα θέματα.

Πάντως για μενα όσον αφορά το cartridge πολυ καλύτερα που έμεινε τελικά στην κασέτα το Ν64 μιας και όλα τα παιχνίδια που έχω από το 1997 - 2000 παίζουν υπέρ τέλεια άντε και κάνα φυσιμα που και που σε αντίθεση με τα cd - dvd που έχω στις κονσόλες και κάποια cd - dvd μου έχουν βγάλει προβλήματα με error παρόλο που τα πρόσεχα όλα αυτά τα χρόνια με καλές συνθήκες φύλαξης.

Όσον αφορά την χωριτικοτητα cd vs cartridge μιας και είχα και ps1 τοτε, στο Ν64 μου είχε κάνει τρομερή εντύπωση για το πως κατάφεραν και χώρεσαν όλο τον open world κόσμο του zelda o.of.t σε μια κασέτα.Το είχα τερματίσει τότε μιας και το αγόρασα day one και είχα πάθει πλάκα με τον τεράστιο κόσμο του.Aπο τα πιο αγαπημένα μου 3d παιχνίδια από τα 90ς.
Αν μπορεί να θεωρηθεί ανεπαίσθητο το να υπήρχε η δυνατότητα για περισσότερα και διαφορετικών τύπων textures, λιγότερο τέντωμα/ blur, λιγότερη τετραγωνίλα που χαρακτήριζαν την κονσόλα τότε οκ.
Όλα αυτά ήταν αποτέλεσμα της έντονης συμπίεσης textures, του dithering/όχι εντονα χρώματα που συνέβαιναν γι'αυτό ακριβώς το λόγο.
Ειδικά για το RDP , έχω κι εγώ την ίδια απορία με τον Imgema.
Καλό το Gpt αλλά το θέμα ειναι πως τελικά ανταποκρίνεται αυτό το ανεπαίσθητο στην πράξη.

Σωστά. Το γεγονός ότι κατάφεραν να χωρέσουν τόσο μεγάλους κόσμους σε κασέτες, είναι αξιοσημείωτο. Ωστόσο, δεν είναι παράσημο για την κονσόλα αλλά για τους developers που ξεπέρασαν τους εαυτούς τους με τους όποιους περιορισμούς είχαν.

Οπότε :
αφορά τον gamer γιατί επηρεάζει την ποικιλία και τις επιλογές που τελικά φτάνουν σε αυτόν. Ο κόσμος της κονσόλας είναι ένα οικοσύστημα με πολλές αλληλένδετες παραμέτρους και δεν αρκεί απλώς το “ότι αποφασίσει η Nintendo”.»

Αν το N64 ήταν πιο προσβάσιμο ως πλατφόρμα, θα είχε αξιοποιηθεί περισσότερο τεχνολογικά. Ακόμη και χωρίς αλλαγές στο core hardware, η δυνατότητα για πλουσιότερο ήχο και cinematic παρουσίαση ~ιδιαίτερα σημαντικά στα 90s–00s~ θα ενίσχυε αισθητά την εμπειρία πόσο μάλλον το αποτύπωμα της κονσόλας.

Τελευταία επεξεργασία:
Πίσω
Μπλουζα