Ένιντ Μπλάιτον [Enid Blyton] - Αγαπημένη σειρά βιβλίων?

Wally

Retired Admin
Joined
19 Ιαν 2006
Μηνύματα
25.785
Αντιδράσεις
4.254
H Enid Blyton ειναι αγαπημενη συγγραφεας για την πλειονοτητα των παιδιων.

Ποια σειρα βιβλιων της προτιμουσατε?

Οι Μυστικοί Επτά

Τα Πέντε Λαγωνικά

Οι Πέντε Φίλοι

Σέντ Κλαιρ

Περιπέτεια

Νόντυ

Μάλορυ Τάουερς
 
οι επιλογές είναι λίγες,δεν θα μπορούσε π.χ να προστεθεί και η σειρά περιπέτεια?

edit μετά και τη πρόσθεση της σειράς "περιπέτεια" ψηφίζω αυτή γιατί πολύ απλά είναι μία από τις αγαπημένες μου σειρές παιδικών βιβλίων,ειδικά το "περιπέτεια στην κοιλάδα" το έχω διαβάσει δεκάδες φορές ( περίπου μία φορά κάθε μήνα! )

edit 2 η σειρά λέγεται περιπέτεια, όχι περιπέτειες.
 
Τελευταία επεξεργασία από έναν συντονιστή:
Δεν ψηφισα ακομα κανενα. Εγω στην εποχη μου διαβαζα μονο Μυστικους 7 (θυμαμαι απ' εξω εναν τιτλο : Οι Μ7 ψαχνουν για την Ελισαβετ). Μου αρεσε η ιδεα οτι μαζευονται και οτι εχουν καποια συνθηματικα και οτι παντα μενει απ' εξω η γκρινιαρα αδερφη ενος απο τα μελη... οτι τρωνε μπισκοτα μεσα στο καταφυγιο τους κλπ... Αλλα οταν η μικρη μου αρχισε να διαβαζει -και εξ επαγωγης παλι και εγω- τις σειρες (υπαρχουν ΟΛΕΣ, ΠΛΗΡΕΙΣ στη δανειστικη δημοτικη βιβλιοθηκη της γειτονιας μου), ειλικρινα ενθουσιαστικα με αυτη στην οποια κεντρικος ηρωας, αρχηγος της ομαδας ειναι ο Χοντρουλης, ο ασσος των μεταμφιεσεων, με το σκυλο του τον Μπαστερ. Με πολυ καλυτερη / πιο συνθετη πλοκη (για μεγαλυτερους απο οτι οι Μ7 κατα τη γνωμη μου) δυνατους χαρακτηρες οπως ο αρχηγος της αστυνομιας, ο βλακας οξυθυμος αστυνομος (ο Γκουνης, το στραβοξυλο) που μισει τον χοντρουλη, ο ανηψιος του αστυνομου που οταν εμφανιζεται συμμαχει μαζι με τα παιδια κλπ. Δε θυμαμαι ομως αν ηταν τα πεντε λαγωνικα for sure και για αυτο και δεν ψηφισα ακομα. Θα ρωτησω την μικρη οταν γυρισει απο το σχολειο.

upd: Σε αυτο αναφερομαι... http://en.wikipedia.org/wiki/Five_Find-Outers_and_Dog

Επισης νομιζω οτι μια σειρα της Μπλαιτον ειχε μεταφερθει παλια και στην τηλεοραση (κατι με μια μυστικη κοιλαδα), πρεπει να επαιζε κατα το 90+

Και αν δεν απατωμαι η Μπλαιτον συνεχισε να μεγαλουργει και μετα τα εν λογω βιβλια... ειναι και η δημιουργος του Νοντι (του κουκλου με το κουδουνακι στο κεφαλι που οδηγει ενα το ΤΑΞΙ). (Με διορθωνει οποιος ξερει καλυτερα...)
 
Τελευταία επεξεργασία από έναν συντονιστή:
Οι πεντε φιλοι

και μια παρακληση : πετυχε κανεις σε κανενα βιβλιοπωλειο το Νο 7? ειναι το μονο που μου λειπει :(
 
Θα ψαξω και αν το εντοπισω θα στο στειλω δωρακι ;)
 
Απο Μυστικους 7 και 5 λαγωνικα,ψηφισα το πρωτο,το θεωρω πιο ευπεπτο απο τα δυο,γιατι τωρα δεν θυμαμαι,πανε χρονια απο την τελευταια αναγνωση.

5 φιλοι δεν τους θυμαμαι καθολου...

Αν και τους 7 τους ξαναβρηκα τελευταιως ,καποια στιγμη θα τα διαβασω.
 
Και γω μυστικούς 7 ψήφισα. Ήταν και η πρώτη σειρά βιβλίων που διάβασα.
 
Νόντυ!

Όχι επειδή μου λέει κάτι εμένα, αλλά γιατί όποτε θέλω να με αφήσει ήσυχο ο γιός μου, αρκεί να του βάλω να δει το DVD του Νόντυ! :)
 
Τα πέντε λαγωνικά! Υπέροχες παιδικές περιπέτειες που αφυπνίζουν την φαντασία και σε ταξιδεύουν μακριά. Δεν αμφισβητώ σε καμία περίπτωση την αξία των υπολοίπων, αλλά τα πέντε λαγωνικά με είχαν κερδίσει σε εκείνη την τρυφερή ηλικία :)
 
Είχα όλη τη συλλογή των Μυστικών 7! Μανιώδης αναγνώστης τους....
 
Ωστε ετσι λοιπον!! Η Enid Blyton ηταν συγγραφεας παραμυθιων για παιδια! Τωρα που μεγαλωσαμε και ωριμασαμε καλω ολους να ξαναδιαβασουν προσεκτικα τους 7 η το οποιοδηποτε αλλο βιβλιο της, ολικο εργο, για να διαπιστωσει τα υπονοουμενα, οπως ο Dickens πολλα χρονια προηγουμενος της. Γιατι κανενα παιδι δεν εχει την υπομονη να διαβασει 300+ μη εικονογραφημενες σελιδες και γιατι στην τοτε Αγγλια του βασιλια δεν υπηρχε δυνατοτης ευθειας διαμαρτυριας εναντι του τοτε κατεστημενου, οποτε με το καμουφλαζ του παραμυθιου περασαν τα σωστα μηνυματα

Τολης
 
εμένα πάλι το κολέγιο του σαιν-κλερ με κάτι διδυμούλες δεν ήταν αυτό, ήταν 2 βιβλία νομίζω με το κολέγιο στο δευτερο είχε προστεθεί και ένα παράξενο, μελαχροινό κορίτσι που δούλευε στο τσιρκο και οι πλούσιες συμμαθητριες του δεν το έβλεπαν με καλό μάτι, έδειχνε την διαφορά των κοινωνικών τάξεων πολύ περίτεχνα; πέρασαν χρόνια και δεν θυμάμαι καλά! πρέπει να ξανακάνω ένα ξεσκόνισμα αλλά αυτό δεν ήταν ή έκανα γκάφα; :eek:
 
Οι Μυστικοί Επτά (σε νυκτερινές περιπέτειες)

Το 1ο μου βιβλίο της σειράς...

Μου το είχε κάνει δώρο η αδερφή της μητέρας μου όταν είχα κάνει εγχείρηση κρεατάκια, το 1994.

Σε σύντομο χρονικό διάστημα απέκτησα όλη την σειρά...
 
Και εμένα το Σεντ Κλερ ήταν το αγαπημένο μου! Μόνο που δεν ήταν 2 τα βιβλία, ήταν 6. Αυτό που περιγράφεις με το κορίτσι που δούλευε στο τσίρκο ήταν το τρίτο βιβλίο της σειρας.
 
μου είχαν διαβάσει ένα βιβλίο από την "Περιπέτεια" όταν ήμουν μικρός - ένα κεφάλαιο κάθε βράδυ, πριν τον ύπνο...

μου έκανε τόση εντύπωση, που λίγο μετά (που άρχισα να διαβάζω άνετα) ζήταγα από τους γονείς μου τα βιβλία αυτά...

πρέπει να τα διάβασα πάνω από 10 φορές το καθένα...

είδα ότι έχουν γυριστεί και σε ταινίες - τυχαίνει να τις έχει δει κανείς; να έχει κάποιο rip;
 
Τα Πέντε Λαγωνικά ήταν μακράν η καλύτερη σειρά της, κατά την άποψή μου. Ύστερα οι Πέντε Φίλοι και πολύ πίσω οι Μυστικοί Εφτά. Τα υπόλοιπα δεν τα έχω διαβάσει.

Η Enid Blyton ήταν ένα σημείο αναφοράς για μένα μέχρι πολύ πρόσφατα, που είδα την ομώνυμη ταινία που βασίζεται στη ζωή της, με την Helena Bonham Carter κι έχω φάει πολύ χοντρό ξενέρωμα...

 
Τελευταία επεξεργασία από έναν συντονιστή:
Γιατι ξενερωσες? Δεν εχω δει την ταινια...απο περιεργεια ρωτω
 
Προφανως δεν θα εκανε και τα καλυτερα εν ζωη η συγγραφεας που πανω της βασιστηκε η ταινια. :)


Kaτι ειχα διαβασει στο Wiki..
 
Άμα τη δεις θα καταλάβεις...η γυναίκα που υποτίθεται πως είχε αφιερώσει τη ζωή της στα παιδιά (ΟΚ υπήρχε και ο παράγοντας κέρδος, αλλά όταν βλέπεις ένα τέτοιο έργο, υποθέτεις πως υπήρχαν και πιο αλτρουιστικοί λόγοι), κακοποιούσε τα δικά της! Την εμφανίζουν σαν ένα απόλυτα εγωιστικό και ναρκισσιστικό πλάσμα, που ενδιαφέρεται μόνο για την καριέρα και το ίματζ της και χρησιμοποιεί τους πάντες γύρω της, αδιαφορώντας πλήρως για τα αισθήματα και τις ανάγκες τους...βέβαια, κρατάω μια μικρή επιφύλαξη, καθότι Χόλλυγουντ είναι αυτό, πρέπει να τα παραφουσκώνουν, αλλά δεν είδα και καμια διαμαρτυρία από το περιβάλλον της...
 
Τελευταία επεξεργασία από έναν συντονιστή:
Πίσω
Μπλουζα