"Έφυγαν" νωρίς...

  • Έναρξη μίζας Έναρξη μίζας saboter
  • Ημερομηνία έναρξης Ημερομηνία έναρξης
Κατάσταση
Δεν είναι ανοικτή για περαιτέρω απαντήσεις.
Πολύ νωρίς κι εντελώς ξαφνικά έφυγε κι η στιχουργός Ιφιγένεια Γιαννοπούλου στις 24 Ιουνίου 2004 από αλλεργικό σοκ που προκάλεσε καρδιακή ανακοπή.

dspphoto


Στην δίκη που ολοκληρώθηκε 5 χρόνια αργότερα, μόλις πέρυσι τον Ιούνιο, η γιατρός που έκανε τη μοιραία ένεση καταδικάστηκε σε φυλάκιση 2,5 χρόνων. Κι αυτό επειδή το σκεύασμα που οδήγησε στο θάνατο την στιχουργό είχε εισαχθεί παράνομα από τη Ρωσία.

Είχε συνεργαστεί με Μίμη Πλέσσα, Χρήστο Νικολόπουλο, Στέφανο Κορκολή, Θανάση Πολυκανδριώτη, Αντώνη Βαρδή, Μαντώ και πολλούς άλλους.

Η Ιφιγένεια Γιαννοπούλου ήταν, εκτός από στιχουργός, ραδιοφωνική και τηλεοπτική παραγωγός, δημοσιογράφος, συγγραφέας παιδικών βιβλίων. Ελάχιστοι τη θυμούνται σήμερα...

 
snoopy είπε:
Η Ιφιγένεια Γιαννοπούλου ήταν, εκτός από στιχουργός, ραδιοφωνική και τηλεοπτική παραγωγός, δημοσιογράφος, συγγραφέας παιδικών βιβλίων.
Η Ιφιγένεια ήταν επίσης μια εξαιρετική μουσικός και έπαιζε πολύ ωραία κιθάρα.
 
Ξεχάσατε την Πηγή Καφετζοπούλου.Για όσους δεν την ξέρουν έχει γράψει τους στίχους σε μερικα καταπληκτικά τραγούδια: "Νεραϊδα", μουσική,τραγούδι Σωκράτης Μάλαμας` "Μαϊσαα Σελήνη" με τον Νικο Παπάζογλου κ.α.Πέθανε πολύ νέα σε ηλικία 36 χρόνων.Όποιος ξέρει παραπάνω στοιχεία γι' αυτήν, ας γράψει.
 
Juanita είπε:
Εγώ μόνο να προσθέσω έναν πολύ ξεχωριστό (κατ' εμέ) συνθέτη και τραγουδοποιό, το Δημήτρη Λάγιο...

Μικρός ο κύκλος της ζωής του σε αντίθεση με το έργο του...
Αν σε είχα ακούσει να το λες αυτό πριν 3-4 χρόνια, πίστεψέ με, θα είχες θέσει σοβαρή υποψηφιότητα να είσαι η κυρία Playmolover.....
 
Πολύ λυπάμαι για την Σοφία....

ο Μωησής Ασέρ είχε πριν πολλά χρόνια (γύρω στα 20) ένα μαγαζί στην Μαυρομιχάλη με παραδοσιακά μουσικά όργανα???
 
Olorin είπε:
Απλώς το μόνο που ανέφερα είναι πως αν κάποιος δεν γνωρίζει μορφές όπως ο Μάνος, ο Νικόλας κι ο Παύλος... τότε τι το κρατάμε ακόμα αυτό το σαπιοκάραβο και δεν το βουλιάζουμε να πάρουμε ένα καινούριο... ;)
Μα εννοείται πως τους γνωρίζει ο κόσμος! Εδώ έχει κάνει διασκευές ο Σφακιανάκης και ο Ρόκκος! Τι λέμε τώρα; Μη χ**ω. Μια που αναφέρθηκε και ο Νίκος Ξυλούρης, αφιερώνω στους αδικοχαμένους και αγαπημένους το έπος του Μάνου Χατζιδάκι...:

[edit] dead pic [edit]
 
Τελευταία επεξεργασία από έναν συντονιστή:
saboter είπε:
ΔΙΟΝΥΣΗΣ ΘΕΟΔΟΣΗΣ (1958-1993)

1219784103.jpg


Γεννήθηκε στην Κρήτη και ξεχώριζε για την ανεπιτήδευτα αρρενωπή και αισθαντική φωνή του.

Η δισκογραφική του πορεία ολοκληρώθηκε σε 5 μόλις χρόνια, γεμάτα από συνεργασίες με καταξιωμένους συνθέτες και τραγουδιστές.

1.«Όλη τη μουσική μεσ' την αγάπη βάλε» (1984) του Μιχάλη Τερζή, όπου τραγουδά το "Ρωμαίικο" (κοινός δίσκος με Νταλάρα, Γαλάνη και Αρβανιτάκη)

2.«Εξοδος κινδύνου» (1984) του Γιάννη Σπανού (κοινός δίσκος με Πρωτοψάλτη) όπου ξεχωρίζει "Ο έρωτας της Κυριακής".

3.«Τραγούδια για τους φίλους μου» (1986) του Χρήστου Νικολόπουλου όπου τραγουδά την εξαιρετική λαική μπαλάντα "Έτσι σ'αγάπησα".

4.«Στη Λεωφόρο της Αγάπης» (1987) του Μάριου Τόκα (κοινός δίσκος με Πάριο, Αλεξίου και Γαλάνη) όπου τραγουδάει τα "Κι όλο εγώ περίμενα", ''Το Τριάνταφυλλο''.

5.«Όσο κρατάει ένας καφές» (1990) του Θάνου Μικρούτσικου, που είναι και ο μοναδικός προσωπικός του δίσκος.

Η ζωή του και το έργο του έφθασε σε δραματικό τέλος στα 35 του χρόνια, ύστερα από πολύμηνη μάχη με τον καρκίνο..
Θέλω να προσθέσω ότι ο Διονύσης Θεοδόσης μαζί με την Πέννυ Ξενάκη, τον Αντώνη Ζαφειρόπουλο και την Ειρήνη Αγγέλου, συμμετείχαν στην καταπληκτική παράσταση "Σπανός-Χατζηνάσιος : Μουσική Πρόκληση" το 1984, στο κέντρο Michel, μια παράσταση που είχε αφήσει εποχή ως η πρώτη (αλλά ίσως και η καλύτερη) μιας σειράς τέτοιων "πιανιστικών" συνεργασιών (ακολούθησαν Χατζηνάσιος-Κατσαρός, Πλέσσας-Κατσαρός και πρόσφατα Πλέσσας-Χατζηνάσιος).

Η εκπληκτική συνεισφορά του Διονύση Θεοδόση έχει επίσης αποτυπωθεί σε βινύλιο, αφού έχει κυκλοφορήσει ζωτανή ηχογράφηση από αυτή την παράσταση.
 
Τελευταία επεξεργασία από έναν συντονιστή:
Παιδιά, πρέπει να γίνει οπωσδήποτε μνεία για την πολύ σπουδαία περίπτωση Έλληνα τραγουδιστή και τραγουδοποιού που λέγεται Χρήστος Λεττονός !!! Αντιγράφω ένα κείμενό μου από άλλο site :

Ο Χρήστος Λεττονός γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη το 1946 και, αν δεν απατώμαι, υπήρξε ανακάλυψη του ΔΗΜΟΥ ΜΟΥΤΣΗ, καθόσον εμφανίσθηκε δισκογραφικά στο δίσκο του ΜΑΡΤΥΡΙΕΣ εν έτει 1974 !!! Την ίδια χρονιά συμμετέχει και στον "παιδικό" δίσκο Μορμόλης, σε μουσική Σπανού [ο δίσκος είναι βασισμένος στο - πολύ αγαπημένο για πολλούς από εμάς - παιδικό ομώνυμο θεατρικό έργο] !!!

Το 1975 μοιράζεται, με την Άλκηστη Πρωτοψάλτη και τον Μανώλη Μητσιά, τα τραγούδια της ανυπερβλητης ΤΕΤΡΑΛΟΓΙΑΣ του Μούτση !!! ΟΛΕΣ οι ερμηνείες του σε αυτόν το δίσκο είναι ΣΥΓΚΛΟΝΙΣΤΙΚΕΣ, γεμάτες θεατρικότητα και συναισθηματική φόρτιση !!! Κι ας μην ξεχνάμε ότι η "Τετραλογία" είναι ένα ιδιαίτερα απαιτητικό έργο !! Όμως ο Λεττονός κολύμπησε στα "βαθιά νερά" και ... κατάφερε με την υπέροχη φωνή του κι ανέδειξε τόσο τα μελοποιημένα ποιήματα των κορυφαίων μας ποιητών, όσο και τις μουσικές αναζητήσεις του Μούτση !!! Κατά την άποψή μου, η ερμηνείες του Λεττονού στην ΤΕΤΡΑΛΟΓΙΑ έχουν πολλά κοινά σημεία με τις ερμηνείες του ΠΗΤΕΡ ΧΑΜΜΙΛΛ με τους Van Der Graaf Generator της ίδιας εποχής ....

Αλλά εκεί που πραγματικά τον θυμάμαι με συγκίνηση, είναι από μια παιδική σειρά της Κρατικής Τηλεόρασης στα 80ς, όπου ο Λεττονός αφηγείτο παραμύθια [άλλα γνωστά, άλλα λιγότερο γνωστά], εμπλουτισμένα με δικά του τραγούδια [σχετιζόμενα με το θέμα του εκάστοτε παραμυθιού], τα οποία τα έπαιζε και τα τραγουδούσε ο ίδιος ζωντανά με την κιθάρα του !!! Η στιβαρή και αντρίκεια φωνή του μου έχει μείνει ως πολύ όμορφη ανάμνηση από την παιδική μου ηλικία ....

Όμως .... η μοίρα ο έφερε να φύγει νωρίς και με τον πλέον τραγικό τρόπο τον Ιούνιο του 1994 στο εξοχικό του σπίτι στο Μαρκόπουλο ......
 
Μια επίσης καταπληκτική φωνή του νέου κύματος και της δεκαετίας του 70 ήταν και ο Δημήτρης Ζευγάς. Μια τρομερά ζεστή μπάσα φωνή, ανάμεσα στη χροιά του Πουλόπουλου και του Μητσιά. Έφυγε στις 20 Ιανουαρίου του 1981. Πιο γνωστά του τραγούδια "Ο σιδεράς", "Η Κατερίνα", το "Κυρά μου Κυψελιώτισσα", "Στις σαράντα εκκλησιές" και άλλα που θα βρείτε

 
Μνημονεύσατε τον αλησμόνητο Παύλο Σιδηρόπουλο ... Ας μην ξεχνάμε, όμως, τον συνοδοιπόρο του Παύλου Σιδηρόπουλου στα πρώτα του βήματα, τον εξαιρετικό κιθαρίστα και μουσικό Παντελή Δεληγιαννίδη, που "έφυγε" τόσο νωρίς και τόσο ξαφνικά τον Ιανουάριο του 2000, πριν καλά - καλά γίνει 50 ετών ....

Ο Δεληγιαννίδης είχε σχηματίσει στις αρχές των 70ς ένα ντουέτο με τον Παύλο Σιδηρόπουλο, τους "Δάμων και Φιντίας" !!! Σε δικούς του στίχους και μουσική η "Απογοήτευση". Ερμηνεύει ο Παύλος :

[video=youtube_share;zepKf7AxQ6s]

Ο Παντελής Δεληγιαννίδης από τα μισά των 80ς κι εφεξής ασχολήθηκε με την ηχοληψία και "έστησε" στη Θεσσαλονίκη [περιοχή Άνω Τούμπας], μετά από πολύ κόπο και πολύ "ψάξιμο΄", ένα "μερακλίδικο" στούντιο ηχογραφήσεων ονόματι Rock Studio !!! Εκεί τον γνώρισα κι εγώ, όταν κατά το χρονικό διάστημα 1999 / 2000 ηχογραφούσα εκεί τραγούδια μου !!! Δυστυχώς ... τον πρόλαβα στις τελευταίες του στιγμές :( :(.... Σκεφθείτε ... ηχογραφούσαμε πχ. Σάββατο και, όταν την Τετάρτη πήρα τηλέφωνο να κανονίσω ΄νέες ώρες για το στούντιο, η σύζυγός του η Sarah [μια γλυκύτατη κυρία από την Ουαλλία] με πληροφόρησε ότι "ο Παντελής πέθανε :( :(" .... Ας είναι ελαφρύ το Σαλονικιώτικο χώμα που τον σκεπάζει ... Άλλωστε, οι καλοί και αξιόλογοι άνθρωποι ειναι σαν να μην έχουν φύγει ποτέ από κοντά μας, και πολύ περισσότερο για εμάς που τους γνωρίσαμε και προσωπικά .....
 
Τελευταία επεξεργασία από έναν συντονιστή:
Μιας και πριν λίγο είδα στο κανάλι του Akis Ρapadopoulos [που τον τελευταίο καιρό μας προσφέρει τόσα όμορφα βίντεος] ένα ΄πολύ μικρό απόσπασμα από κάποια εμφάνιση του πολύ - πολύ αξιόλογου τραγουδιστή Νικόλα Μητσοβολέα σε τηλεοπτική εκπομπή στα 80ς !!! Δυστυχώς, έφυγε κι αυτός νωρίς, σε ηλικία μόλις 50 ετών περίπου, το έτος 1998 .... Προσέξτε στο βίντεο του Akis Tv την υπέροχη, αντρίκεια φωνή του Νικόλα Μητσοβολέα ....

[video=youtube_share;_Y2rpndHEBs]

Το πλέον αγαπημένο μου τραγούδι από αυτά που έχει ερμηνεύσει είναι το "Μεγάλη Πλατεία" σε μουσική Παντελή Θαλασσινού και στίχους Ηλία Κατσούλη !!! Αυτό το τραγούδι δεν το βρήκα στο YouTube, όμως αξίζει τον κόπο να ανατρέξετε στο stixoi.info για να διαβάσετε τους στίχους του .....
 
Τελευταία επεξεργασία από έναν συντονιστή:
Δυο πρόσωπα σχετιζόμενα με το Νίκο Γκάλη, για τον οποίο όπως μαθένουμε θα γίνει μια κορυφαία εκδήλωση τις προσεχείς μέρες, ήταν ο Γιουγκοσλαβος σύγχρονός του Ντράζεν Πέτροβιτς ("Μότσαρτ"), που αναγνώριζε, όπως πολλοί άλλοι, την αξία του Γκάλη, αλλά και η πρώτη του σύζυγος Τζένη Γκάλη, η οποία σκοτώθηκε σε τροχαίο το 1988, όταν ο Νικ βρισκόταν στο εξωτερικό ([edit] Ανεπιβεβαίωτες θεωρίες όπως και ανέφερες αλλά καλύτερα να τις αποφεύγουμε ;) [edit] ).

Δεν ξέρω αν το θέμα αφορά και τέτοιου είδους πρόσωπα, αλλά το γράφω με τη λογική ότι σίγουρα θα παρίσταντο στην εκδήλωση, όπως δεκάδες άλλοι...
 
Τελευταία επεξεργασία από έναν συντονιστή:
Ο Διονύσης Θεοδόσης τραγούδησε το θέμα των τίτλων στην "Όστρια" του Αντρέα Θωμόπουλου. Το πολύ όμορφο, κατά την ταπεινή κρίση μου, "Μη Μου Κρυφτείς".


Στην ίδια ταινία πρωταγωνιστεί και ο Γιώργος Σαμπάνης (πολύ γνωστή φυσιογνωμία, αλλά όχι ιδιαίτερα προβεβλημένο όνομα) ο οποίος πέθανε κι αυτός σχετικά νωρίς (δυστυχώς δεν βρήκα λινκ, αλλά θυμάμαι να το λέει ο - συμφοιτητής του στο Ελεύθερο Θεάτρο - Γιώργος Κοτανίδης).
 
Kαι από την ίδια ταινία επίσης πρόωα χαμένοι η Κατερίνα Γώγου και ο Δημήτρης Καμπερίδης...
 
Άλλη μία σπουδαία στιχουργός και δημοσιογράφος που έφυγε νωρίς ήταν η Βαρβάρα Τσιμπούλη σε ηλικία μόλις 45 ετών, το 1992 (δεν γνωρίζω την αιτία). Είχε συνεργαστεί με σημαντικούς συνθέτες όπως Νίκος Καρβέλας (σε πολύ μεγάλο βαθμό και ειδικά στα '70s), Γιάννη Σπανό, Νίκο Λαβράνο, Δήμο Μούτση και άλλους. Εδώ μια φωτογραφία από το αρχείο του Μάκη Μάτσα και την απονομή πλατινενιου δίσκου στον Τόλη Βοσκόπουλο για το "Είναι το κάτι που μένει" (1977). Η Βαρβάρα Τσιμπούλη που έγραψε το ομώνυμο κομμάτι διακρίνεται δίπλα στον Νίκο Καρβέλα, συνθέτη της μεγάλης αυτής επιτυχίας.

Και μερικά δείγματα της δουλειάς της.

1. Δε θέλω να θυμάμαι. Ερμηνεία: Τόλης Βοσκόπουλος. Μουσική: Νίκος Λαβράνος, από τον ομώνυμο δίσκο (1982).


42.jpg
 
Τελευταία επεξεργασία από έναν συντονιστή:
Μια επίσης καταπληκτική φωνή του νέου κύματος και της δεκαετίας του 70 ήταν και ο Δημήτρης Ζευγάς. Μια τρομερά ζεστή μπάσα φωνή, ανάμεσα στη χροιά του Πουλόπουλου και του Μητσιά. Έφυγε στις 20 Ιανουαρίου του 1981. Πιο γνωστά του τραγούδια "Ο σιδεράς", "Η Κατερίνα", το "Κυρά μου Κυψελιώτισσα", "Στις σαράντα εκκλησιές" και άλλα που θα βρείτε
 
Κατάσταση
Δεν είναι ανοικτή για περαιτέρω απαντήσεις.
Πίσω
Μπλουζα