"Έφυγαν" νωρίς...

Κατάσταση
Δεν είναι ανοικτή για περαιτέρω απαντήσεις.

saboter

RetroActive
Joined
11 Αύγ 2009
Μηνύματα
325
Αντιδράσεις
102
ΗΛΕΚΤΡΑ (1956-1992)

Το πλήρες όνομά της ήταν Ηλέκτρα Μπασδάνη. Το 1981 έλαβε μέρος στους "Αγώνες Ελληνικού Τραγουδιού" , ένα μουσικό διαγωνισμό με σκοπό την παρουσίαση νέων Ελλήνων καλλιτεχνών, που διοργάνωσε με επιτυχία ο Μάνος Χατζιδάκις στην Κέρκυρα.

Οι "Αγώνες Τραγουδιού" κυκλοφόρησαν σε δίσκους και αργότερα σε CD.

Η Ηλέκτρα συμμετείχε με το τραγούδι " Καμικάζι τί ζητάς;" Ηλέκτρα - Γιώργος Μελέκης (Γιώργος Μελέκης - ρης Πάνου)

Η ζωή του και το έργο του έφθασε σε δραματικό τέλος στα 35 του χρόνια, ύστερα από πολύμηνη μάχη με τον καρκίνο..
 
Τελευταία επεξεργασία από έναν συντονιστή:
Saboter πάρα πολύ ωραία η αναφορά σου και τα βιντεακια σε αυτές τις αγγελικές φωνές που πια δεν βρίσκονται κοντά μας, αν και με έριξε λίγο... :(
 
Αγαπημένοι τραγουδιστές και οι δύο...

... ειδικά το "Καμικάζι..." με γύρισε πολλά χρόνια πίσω σ΄εκείνα του γηπέδ... εμμ... της αθωότητας...

Κρίμα και για τους δύο...

Εγώ μόνο να προσθέσω έναν πολύ ξεχωριστό (κατ' εμέ) συνθέτη και τραγουδοποιό, το Δημήτρη Λάγιο...

Μικρός ο κύκλος της ζωής του σε αντίθεση με το έργο του...

[edit] O λογαριασμός YouTube με τον οποίον σχετίζεται έχει τερματιστεί εξαιτίας πολλαπλών ειδοποιήσεων από τρίτους για παραβιάσεις πνευματικών δικαιωμάτων [edit]

Νταλάρας - Όμορφη και παράξενη πατρίδα

 
Τελευταία επεξεργασία από έναν συντονιστή:
Πρώτος-πρώτος στην λίστα θα έπρεπε να είναι ο Μάνος Λοίζος.

Έγραψε τόσα πολλά πραγματικά κλασσικά τραγούδια. Δυστυχώς πέθανε μόλις στα 45 του το 1982. Άφησε όμως πίσω έναν πραγματικό θησαυρό. Εγώ τουλάχιστον ακόμα ανατριχιάζω με πολλά από αυτά τα τραγούδια. Βάζω ένα μόνο...από τις δεκάδες που θα μπορούσα.

[ame=http://www.youtube.com/watch?v=5GeIXT9xqWM]Δεν χρειάζονται καν λόγια. Μιλάει η μουσική.
 
Εγκχμ. Υπενθυμίζω για πολλοστή φορά ότι μια σελίδα με πολλα ΥΤ λινκς, βαραίνει τον browser. Οπότε βάλτε τα εντός quote, π.χ. :

 
Να αγοράσεις καλό PC να μην σου βαραίνει ο browser. :p
 
Άλλοι 2 που έφυγαν νωρίς είναι ο Άσιμος και ο Παύλος...




Νικόλας Άσιμος 1949-1988

Μπαγάσας





 
Maddog είπε:
Πρώτος-πρώτος στην λίστα θα έπρεπε να είναι ο Μάνος Λοίζος.
Υποθέτω πως ο σκοπός του saboter ήταν να αναφέρει καλλιτέχνες που ίσως και λόγω της σύντομης ζωής τους δεν πρόφτασαν να γίνουν ευρέως γνωστοί, οπότε αυτή είναι μια ευκαιρία για να τους μάθουμε... Προσωπικά, ντρέπομαι που το λέω, αλλά μέχρι να διαβάσω το post δεν είχα καν ακουστά την Ηλέκτρα και τον Θεοδόση...

Αντίθετα, τον Μάνο (αλλά και τον Νικόλα και τον Παύλο που αναφέρει πιο κάτω ο serano915) τους ξέρει -ή τουλάχιστον θα έπρεπε να τους ξέρει- κάθε Έλληνας...
 
Εεχμ, είμαι η serano915. ;) :)

Και για να είμαι ον τόπικ, το "έφυγαν νωρίς" εγώ το αντιλαμβάνομαι "Έφυγαν νωρίς και δεν πρόλαβαν να προσφέρουν όσα θα ήθελαν και όσα θα μπορούσαν στη μουσική, στην τέχνη, στην Ελλάδα..."

Αν κάνω λάθος, διορθώστε με... :)
 
serano915 είπε:
Εεχμ, είμαι η serano915. ;) :)
Sorry...my bad... #)

serano915 είπε:
Και για να είμαι ον τόπικ, το "έφυγαν νωρίς" εγώ το αντιλαμβάνομαι "Έφυγαν νωρίς και δεν πρόλαβαν να προσφέρουν όσα θα ήθελαν και όσα θα μπορούσαν στη μουσική, στην τέχνη, στην Ελλάδα..."
Αν κάνω λάθος, διορθώστε με... :)
Ναι, έτσι όπως το θέτεις δεν έχεις άδικο... και σίγουρα καλά έκανες κι εσύ κι ο γιατρός που τους αναφέρατε...

Στο κάτω-κάτω, δεν είμαι εγώ αυτός που το άνοιξε, απλώς είπα τι υπέθεσα όταν το είδα...

Απλώς το μόνο που ανέφερα είναι πως αν κάποιος δεν γνωρίζει μορφές όπως ο Μάνος, ο Νικόλας κι ο Παύλος... τότε τι το κρατάμε ακόμα αυτό το σαπιοκάραβο και δεν το βουλιάζουμε να πάρουμε ένα καινούριο... ;)
 
Εχμμ... αν αποφασιστεί τελικά σε ποιους αναφέρεται το παρόν thread και αν αυτοί είναι και καλλιτέχνες που γνώρισαν μεγάλη επιτυχία, όπως αναφέρθηκαν παραπάνω κάποιοι, τότε να προσθέσω κι εγώ το όνομα ενός καλλιτέχνη που αποτελεί μια από τις πιο χαρακτηριστικές ελληνικές φωνές.

Και δεν είναι άλλος από το μεγάλο Νίκο Ξυλούρη που έφυγε χτυπημένος από τον καρκίνο στα 44 του μόλις χρόνια.

Έβαλε ο θεός σημάδι...

 
Τελευταία επεξεργασία από έναν συντονιστή:
Μια μικρή προσθήκη για το θάνατο της Ηλέκτρας: πέθανε στις 5 Ιουνίου του 1992. Επίσης, ο Διονύσης Θεοδόσης απεβίωσε στο Λονδίνο στις 19/10/1993, όπως γράφει και εδώ:

http://www.e-orfeas.gr/artists/portraits/1715-article.html
 
Τελευταία επεξεργασία από έναν συντονιστή:
Η Σοφία Ασσυχίδου, από την Ολυμπιάδα Ελασσώνας, έκανε σύντομη πορεία στο πεντάγραμμο και οι επιλογές της ήταν τέτοιες, που δεν την έκαναν πασίγνωστη. Υπήρξε η ίδια μουσικός, θεωρήθηκε από τις καλύτερες ερμηνεύτριες της γενιάς της, μια επλιδοφόρα παρουσία με φωνή ιδιάζουσα, που κινούνταν στο χώρο του λαικού αλλά και του έντεχνου τραγουδιού. Δυστυχώς, σκοτώθηκε σε τροχαίο έξω απ' τη Θεσσαλονίκη το 2005, κι ήταν μόλις 37 ετών..

Συνεργάστηκε με τη Γ. Λύδια, το Μητροπάνο,τη Μαριώ, τη Διαμάντη, τους Παίδες εν τάξει, κ.α.

Συμμετείχε στο δίσκο του Βασίλη Καραπατάκη "Οι περασμένες μου χαρές" το 1998, σε κάποιες συλλογές, αλλά η πρώτη "προσωπική" της δουλειά, κυκλοφόρησε το 2004 από την εταιρεία Καθρέφτης Ήχων Αληθινών, με τίτλο "ΛΙΣΤΑ ΑΝΑΜΟΝΗΣ". (8 τραγούδια και 2 μουσικές του Μωυσή Ασέρ- τραγουδά επίσης ο Κοσμάς Κοκόλης).

cd_assyxidou_b.jpg



Έχω αυτό το δυσεύρετο cd στη συλλογή μου, και κάθε τόσο ανακαλύπτω κάτι καινούργιο να μου αρέσει σε κάποιο τραγούδι του.

[edit] dead pic [edit]

Το 2006 κυκλοφόρησε μετά το θάνατό της, και ένα cd σε μουσική Αντώνη Απέργη με τίτλο "Το στεφάνι".

R.I.P Σοφία...


cd_assyxidou_b.jpg
 
Τελευταία επεξεργασία από έναν συντονιστή:
O Κώστας Κόλλιας ένας απο τους μεγαλύτερους λαϊκούς καλλιτέχνες.Γεννήθηκε στα Καλύβια της Αττικής και ξεκίνησε το τραγούδι το 1969.Συνεργάστηκε επί σειρά ετών με τον Τάκη Σούκα, με κορυφαία στιγμή το πασίγνωστο «Έρωτά μου αγιάτρευτε» που τραγούδησε ο Κώστας Κόλλιας το 1980 μέσα από τον ομώνυμο δίσκο, ο οποίος έμελλε να είναι και ο τελευταίος του καθώς λίγο καιρό μετά την κυκλοφορία του σκοτώθηκε σε τροχαίο δυστύχημα (4 Ιουνίου 1980) στη λεωφόρο Βάρης Κορωπίου .

Κόλλιας Κώστας - 1976 - Αν σε χάσω αν

Κόλλιας Κώστας - 1977 - Οι καρδιές που αγαπάνε

Κόλλιας Κώστας - 1978 - Μπουζουκοκελαϊδίσματα

Κόλλιας Κώστας - 1980 - Έρωτα μου αγιάτρευτε

Κόλλιας Κώστας - 1980 - Τα τελευταία μου τραγούδια

Κόλλιας Κώστας - 1982 - Τα Καλύτερα μου τραγούδια

Κόλλιας Κώστας - 1996 - Ο Χρυσός δίσκος

 
Τελευταία επεξεργασία από έναν συντονιστή:
Και η Βίκυ Μοσχολιού μας άφησε σχετικά νωρίς πριν 5 ακριβώς χρόνια, χτυπημένη από τον καρκίνο. Ήταν μόλις 62 ετών.

getImage.do


Γεννήθηκε στις 23 Μαΐου του 1943 στο Μεταξουργείο και έζησε τα παιδικά της χρόνια στο Αιγάλεω. Χρόνια στερημένα, αλλά γεμάτα αγάπη και μουσική, καθώς ο πατέρας της δεν αποχωριζόταν το γραμμόφωνο και την πλούσια συλλογή του από λαϊκά δισκάκια της εποχής.

Για να βοηθήσει την οικογένειά της, δεκατριάχρονο κοριτσάκι ακόμα, πιάνει δουλειά σε εργοστάσιο ως κορδελιάστρα. Πάντα, όμως, είτε ανάμεσα στις κλωστές και τα καρούλια, είτε στις ανθισμένες μυγδαλιές της Αγίας Βαρβάρας, η Βίκυ έχει ένα τραγούδι στο στόμα. Οι αυστηρών αρχών γονείς της, όμως, δεν της επιτρέπουν να δουλέψει νύχτα.

Με την παρέμβαση της ξαδέρφης της Έφης Λίντα, πείθονται τελικά και το 1962, Κυριακή του Πάσχα, η Βίκυ κάνει την πρεμιέρα της στο πάλκο, δίπλα στον Γρηγόρη Μπιθικώτση και τη Δούκισσα, στην «Τριάνα του Χειλά». Εκεί, δύο χρόνια μετά, την ακούει τυχαία ο Σταύρος Ξαρχάκος που αναζητά εκείνη την περίοδο μια νέα φωνή για να ερμηνεύσει το θρυλικό πλέον τραγούδι «Χάθηκε το φεγγάρι» στην ταινία «Λόλα», με το Νίκο Κούρκουλο και την Τζένη Καρέζη. Είναι η αρχή μιας λαμπρής καριέρας, καθώς ακολουθούν αμέτρητες συνεργασίες, σχεδόν με όλους τους κορυφαίους συνθέτες και στιχουργούς: τον Σταύρο Ξαρχάκο, τον Γιάννη Σπανό, τον Γιώργο Ζαμπέτα, τον Απόστολο Καλδάρα, τον Δήμο Μούτση, τον Άκη Πάνου, τον Μίκη Θεοδωράκη, τον Σταύρο Κουγιουμτζή, τον Βασίλη Τσιτσάνη, τον Μάρκο Βαμβακάρη και τον Γιάννη Μαρκόπουλο.

«Τα τρένα που φύγαν», «Τα δειλινά», «Οι μετανάστες», «Τα αρχοντορεμπέτικα» είναι μερικές μόνο επιτυχίες από το πλούσιο ρεπερτόριό της που ξεκινά από το ρεμπέτικο και το λαϊκό για να καταλήξει στο ελαφρολαϊκό και το έντεχνο, γιατί η σπουδαία, ιδιαίτερη δωρική φωνή της με την χαρακτηριστική βραχνάδα και τις απεριόριστες δυνατότητες δεν χώρεσε ποτέ ταμπέλες.

Στις αρχές της δεκαετίας του '60 η Βίκυ Μοσχολιού αρχίζει συναυλίες με το Σταύρο Ξαρχάκο και το Γρηγόρη Μπιθικώτση σ' όλη την Ελλάδα, ενώ το 1968 πραγματοποιεί με δικά της έξοδα την πρώτη μεγάλη συναυλία Έλληνα καλλιτέχνη στην Κύπρο.

Το 1972 είναι η πρώτη λαϊκή τραγουδίστρια που εγκαταλείπει τα μεγάλα νυχτερινά κέντρα και τα υψηλά νυχτοκάματα για να κατέβει στην Πλάκα, αρχικά στο «Ζουμ» και μετά στο «Ζυγό», δημιουργώντας ένα εναλλακτικό τρόπο διασκέδασης με άλλο ήθος και ύφος. Έξι συνεχείς σαιζόν η Μοσχολιού τραγουδά στις μπουάτ Μούτση, Μαρκόπουλο, Θεοδωράκη και Σπανό και παράλληλα δισκογραφεί μερικά από τα σημαντικότερα τραγούδια της, όπως το «Έτσι είναι η ζωή», «Μια βραδιά στη Λάρισα», «Μεσόγειος», «Η Ρόζα η ναζιάρα», «Άνθρωποι Μονάχοι».

[video=youtube;PyGG-zp58rg]


Την ίδια διακριτικότητα επέδειξε και στην προσωπική της ζωή κρατώντας την πάντα μακριά από το φως της δημοσιότητας κι ας οργίαζε ο κοσμικός τύπος της εποχής για το φλογερό της ειδύλλιο με τον μετέπειτα σύζυγό της, για 18 ολόκληρα χρόνια, τον θρύλο των γηπέδων Μίμη Δομάζο, με τον οποίο απέκτησε δύο κόρες. Έφυγε από την ζωή χτυπημένη από την επάρατο νόσο στις 16 Αυγούστου του 2005.

93900.jpg
 
Τελευταία επεξεργασία από έναν συντονιστή:
@sparklingeagle

Βαζε πηγες!
 
Ο Χρήστος Λαγός, ήταν συνθέτης που έλαβε μέρος στην Γιουροβίζιον το 1992 και ευθύνεται για την 5η θέση της Ελλάδας με την σύζυγό του, Κλεοπάτρα, και το τραγούδι "Όλου του κόσμου η ελπίδα". Σκοτώθηκε σε τροχαίο δυστύχημα το 2003.

[edit] Αυτό το βίντεο δεν είναι διαθέσιμο [edit]
 
Τελευταία επεξεργασία από έναν συντονιστή:
Ξεχάσατε επίσης τον συνθέτη Δημήτρη Λάγιο, ο οποίος έφυγε από κοντά μας το 1991 χτυπημένος από τον καρκίνο σε ηλικία 38 ετών.

lagios_portrait.jpg






[edit] dead pic [edit]

lagios_portrait.jpg
 
Τελευταία επεξεργασία από έναν συντονιστή:
Κατάσταση
Δεν είναι ανοικτή για περαιτέρω απαντήσεις.
Πίσω
Μπλουζα