"Έφυγε" ο ΜΕΓΙΣΤΟΣ Μίκης Θεοδωράκης...

Αρμαγεδών

RetroDB Feeder
Joined
7 Φεβ 2021
Μηνύματα
1.214
Αντιδράσεις
3.431

Δεν θα πω πολλά, μόνο ένα: ΑΔΙΚΟΝ ΕΣΤΙ............ :(:( :( :( :( :( :(

 
Τελευταία επεξεργασία:
ΑΞΕΠΕΡΑΣΤΟΣ. Μαζι του φευγει και μια ολοκληρη εποχη.Δυστηχως σημερα δεν υπαρχουν τετοιοι ανθρωποι.Καλο ταξιδι.
 
Τελευταία επεξεργασία:
"Εφυγε" ο μουσικός μας Γκάλης, ο Μπετόβεν μας, ο Μότσαρτ μας. Στην ηλικία που ήταν δε θα μπορούσε να μας προσφέρει αλλο έργο, αλλά μας αρκούσε που ήταν εδώ και ακούγαμε την παρουσία του. Είμαι βαθύτατα συγκινημένος.....


 
Αναντικατάστατο κομμάτι της πολιτιστικής κληρονομιάς της Ελλάδας. Αθάνατος μέσω των μουσικών του δημιουργιών.
 
Ρε παίδες ξερετε κατι; Δε λυπάμαι που εφυγε, αλλωστε ηταν υπερπληρης και ταλαιπωριοταν απ οσα ειπε η κορη του. Απλα να, θα ηθελα να ζει για παντα. Δεν το έχω γραψει αυτο ποτε για κανέναν καλλιτέχνη, ομως ειμαι βαθυτατα συγκλονισμένος. Τη μουσικη του εβαζε ο πατέρας μου στο Ντατσουν τελη του εβδομηντα. θα μουν 5 χρόνων οταν πρωτοακουσα τη φτωχογειτονιά.....
 
Ακόμα και ο πολυακουσμένος Ζορμπάς έχει την βαρύτητα του. Ζορμπάς = Ελλάδα.
Ακόμα και σε κονσέρτα στο Άλμπερτ Ρόυαλ Χωλ όταν άκουστηκε έγινε το ...ώπα.
 
Σε συναυλία που είχαμε δώσει με τη Φιλαρμονική μας, το Νοέμβριο του 2016, στο Σμεντέρεβο της Σερβίας, μεταξύ των κομματιών που παίξαμε, ήταν και ο "Ζορμπάς"! Με το που αρχίσαμε να παίζουμε τις πρώτες νότες του, το μισό θέατρο το έριξε στο χορό, με πολλούς ν' ανεβαίνουν επάνω στην τεράστια σκηνή, ενώ οι υπόλοιποι άρχισαν να φωνάζουν "ώπα, ώπα" ή να χτυπάνε ρυθμικά παλαμάκια! Θα μου μείνει αξέχαστη αυτή η εμπειρία...
 
τιτανοτεράστιος και δυστυχώς υπέφερε πολύ εξαιτίας της ιδεολογίας του. αγνός ιδεαλιστής και ανθρωπιστής. έχω το Αρχιπέλαγος πραγματικά υπέροχος δίσκος '60ς!
 
Όσο μοναδικός ήταν στις λαϊκές συνθέσεις του, τόσο υπέροχος ήταν και στα κλασικά του έργα κι ας μην είναι τόσο γνωστά στο ευρύ κοινό. Τα περισσότερα τα έγραψε σε νεαρή ηλικία και μέχρι τα τέλη του '50. Οι μνήμες του, τα παιδικά του χρόνια, η εμπειρία του πολέμου και της κατοχής, η αγάπη του για την Ελλάδα και τη μοναδική της ομορφιά, η επιρροή του από τους μεγάλους συνθέτες όλα αποτυπώνονται εκεί, σ' αυτό που ονομάζουμε κλασική μουσική. Καλό του ταξίδι!

Μίκης Θεοδωράκης - Fantasia in G minor (1943)*



*Το συγκεκριμένο έργο γράφτηκε κατά τη διάρκεια της κατοχής, όταν ο ίδιος ήταν 18 χρονων, και αντικατοπτρίζει όλα αυτά που αναφέρθηκαν πιο πάνω, ειδικά την ατμόσφαιρα του πολέμου, κάτι που γίνεται αισθητό ήδη από την εισαγωγή -πένθιμο εμβατήριο. Όλα τα έργα του για πιάνο κυκλοφόρησαν το 2009 με τίτλο "Πιανιστικά Άπαντα" από την δισκογραφική εταιρεία Elisarte.
 
Μίκης Θεοδωράκης - Μουσική Από Την Ταινία Του Κώστα Γαβρά "Ζ" (Original Soundtrack / Full Album)
Στην περιγραφή αναφέρονται μεταξύ άλλων τα ακόλουθα:

"Δήλωση του Μίκη Θεοδωράκη για το μουσικό άλμπουμ με τα τραγούδια της ταινίας "Z"

Η συμμετοχή μου στη ταινία Κώστα Γαβρά "Ζ" είχε μια ιδιομορφία, γιατί του ότι τον καιρό εκείνο ήμουν εξόριστος στη Ζατούνα, Το σενάριο δεν μπόρεσε να φτάσει ποτέ στα χέρια μου παρά τις προσπάθειες του Γαβρά. Επομένως η επιλογή της μουσικής πρέπει να έγινε από τον Κώστα Γαβρά και τον Γάλλο υπεύθυνο για τη μουσική της ταινίας.
Νομίζω πως βασικό κριτήριο στην επιλογή τους θα έπαιξε το γεγονός ότι τα έργα μου "Ένας Όμηρος" και "Mauthausen" από τα οποία άντλησαν τα κύρια θέματα της ταινίας ήσαν πολύ συγγενικά προς την ιστορία του "Z". Άλλωστε το «Γελαστό παιδί» (κύριο μουσικό θέμα της ταινίας), ο ελληνικός λαός το είχε απολύτως συνδέσει με τον Γρηγόρη Λαμπράκη μετά τον θάνατο του. Νομίζω ότι η επιλογή ήταν σωστή, όπως επίσης και η ενορχήστρωση υπήρξε πολύ καλή. Δεν μπορώ εκ των υστέρων να φανταστώ ότι θα έγραφα καλύτερη μουσική... Πάντως κι αυτό κανείς δεν μπορεί να το ξέρει.
Αθήνα 1-6-2002
Μίκης Θεοδωράκης"
 
1630626456509.png

1630626499933.png

 
Τελευταία επεξεργασία:
1630627268714.png

 
Τελευταία επεξεργασία:
Πίσω
Μπλουζα