Έφυγε ο Νίκος Αλέφαντος (1939-2020)

ARETARA

RetroNuts!
Joined
1 Σεπ 2010
Μηνύματα
2.134
Αντιδράσεις
2.279
Τον Νίκο Αλέφαντο τον είχα γνωρίσει τηλεοπτικά από κάποια Δίκη της Δευτέρας στην ΕΡΤ 3 τότε όπου είχε προστριβές με τη διοίκηση της Δόξας Δράμας (περί το 1990). Αμφιλεγόμενη προσωπικότητα, αναμφίβολα όμως ισχυρός χαρακτήρας που δεν δίσταζε να συγκρουστεί με όλους και με όλα προκειμένου να βρει το δίκιο του. Από αυτό μάλλον εμπνεύστηκαν και τα Παιδιά από την Πάτρα και έβγαλαν το ομώνυμο τραγούδι.


Πρώτη και τελευταία φορά τον είδα ζωντανά την περίοδο 1991-1992 στον αγώνα Β' Εθνικής Απόλλων Καλαμαριάς - Ιωνικός 0-0 (για την ιστορία και οι δύο ομάδες ανέβηκαν στην Α' Εθνική εκείνη τη χρονιά). Έκανε εξαιρετικό κρύο εκείνη τη μέρα και όλοι προσπαθούσαμε κάπως να ζεσταθούμε με μπουφάν κλπ. Αυτός, αγέρωχος, προπονητής του Ιωνικού, κινούνταν πέρα δώθε φορώντας μόνο ένα κοντομάνικο μπλουζάκι. Αυτός ήταν ο Νίκος Αλέφαντος. Συνοδοιπόρος ή αντίπαλος δεν μπορούσες παρά να του βγάλεις το καπέλο.

Και μια φωτογραφία του σε νεαρή ηλικία με τη φανέλα του ΠΑΟ Ρουφ. Πηγή.

alefantos2.jpg
 
Τελευταία επεξεργασία:
Αξέχαστη προσωπικότητα του αθλητισμού!

Τα έλεγε "έξω απο τα δόντια" με τον δικό του ιδιαίτερο τρόπο.

Τελευταία φορά τον απόλαυσα στην εκπομπή του Αρναουτογλου! Μαχημος μέχρι το τελος! Έτσι άλλοτε θέλει να τον θυμόμαστε. RESPECT!!!!

RIP :(
 
Τελευταία επεξεργασία:
Τον θυμάμαι αρχές της δεκαετίας του 80 να φοράει ενα κοντομάνικο ριγε μπλουζάκι μες το καταχείμωνο
μες το κρύο. Γειά σου ρε Αλέφαντε είσαι παλικάρι.
Προπονουσε τότε τον Εθνικό και πριν αρχίσει το ματς τον βλέπαμε να φοράει το ίδιο κοντομάνικο μπλουζάκι κάθε φορά.
 
έγραψε τη δική του ιστορία στα γήπεδα αλλά και εκτός με τις απίστευτες αναλύσεις που έκανε.Χωρίς να τον απασχολεί τι θα πούνε οι άλλοι σχολίαζε τα πάντα και έκανε απολαυστικές αναλύσεις τεχνικής ποδοσφαίρου.Την ποδοσφαιρική του αξία την κρίνει η ιστορία και τα αποτελέσματα του στο γήπεδο.Εχε γεια Νικόλα " μάθε μπαλίτσα" αυτούς εκεί πάνω.
 
Και μια φωτογραφία του σε νεαρή ηλικία με τη φανέλα του ΠΑΟ Ρουφ. Πηγή.

Ο δαίμων του τυπογραφείου έδρασε πάλι. Ο Αλέφαντος είναι με τη φανέλα του Ατρομήτου Πειραιώς την περίοδο 1959-1963.
 
Ο τύπος ήταν προπονητής στον ΠΑΟ Ρουφ με πρόεδρο τον Θανάση Γιαννακόπουλο τον γνωστό του μπάσκετ, και παραλίγο να ανέβουν στην Α Εθνική την περίοδο 1971-72, έχασαν την άνοδο για μόλις 3 βαθμούς. Είχε τρελές γνώσεις αλλά και ένα χαρακτήρα οξύθυμο που δεν γινόταν εύκολα ανεκτός από ένα σημείο και μετά.
Rip. Μεγάλη μορφή των παιδικων μας χρόνων έως και σήμερα.


1974 ανεβάζει πρώτη φορά στην α Εθνική τον ΠΑΣ Γιάννινα
 
Τελευταία επεξεργασία:
Έφυγε και ο μέγιστος ο Αλέφας. Ένας σπουδαίος παράγοντας του Ελληνικού ποδοσφαίρου, που δεν δίσταζε να εκφράζει την άποψή του ανοιχτά. Πρόσφερε πολλά και μας έμαθε μπαλίτσα και το αποδοτικό σύστημα 5-3-2. Ο ΠΑΟ Ρουφ είναι Ποδοσφαιρικός Αθλητικός Όμιλος. Καμιά σχέση με τον Παναθηναϊκό. Στο καλό μέγιστε...
 
Μετά τον ΠΑΣ Γιάννινα είχε πάρει τον Πιερικό τον οποίο επίσης ανέβασε Α Εθνική. Έβγαλε αρκετούς παίκτες όπως ο Λάκης Παπαϊωάννου του Ηρακλή και πολλούς άλλους
 
Ατακες Αλέφαντου. 1984 προπονητής στον Ολυμπιακό, ο πρόεδρος Νταϊφάς προσπαθεί να επιβάλλει στον Νίκο να παίζει δεξί μπακ ο Γούναρης πριν από αγώνα με τον Ηρακλή, δηλαδή από την πλευρά που έπαιζε ο Βασίλης Χατζηπαναγής.

"Μου λέει ο Νταϊφάς ο Χιροχίτο να βάλω τον Γούναρη δεξί Μπακ, ο Ηρακλής με Λάκη Παπαϊωάννου, Κωφίδη, Χατζηπαναγή, φοβερή ομάδα σου λέω τώρα. Ο Γούναρης είναι αργός του λέω, άμα φύγει μπροστά και του πάρει την μπάλα ο Χατζηπαναγής καηκες, καηκες σου λέω... ο Χατζηπαναγής μόνος του από εκεί; Σαν καρχαρίας στην θάλασσα"
 
ηταν προπονητης σε 26 ομαδες(24 ελληνικες και 2 κυπριακες) και αν προσθεσουμε και τον φωστηρα που εκατσε λιγες ωρες 27.μερικες απο αυτες τις ανελαβε 2 φορες(πιερικο,πας γιαννινα,οφη,ηρακλης,δοξα δραμας,πανιωνιο,απολλων καλαμαριας).
τον ολυμπιακο τον ανεβαλε 3 φορες(1984,1994,2004) την πρωτη και την τριτη εκανε νταμπλ ο παναθηναϊκος.ηταν προπονητης εκτακτων αναγκων που αναλαμβανε ομαδες στη μεση της χρονιας ηταν στην καλυτερη μετα απο 2 μηνες απο την αρχη της χρονιας χωρις ποιοτικο ροστερ.μονο σε παναθηναϊκο και αρη δεν πηγε
βεβαια ανελαβε και τον καλο ηρακλη του χατζηπαναγη την πρωτη φορα κατεκτησε την τεταρτη θεση και εχασε την ευρωπαϊκη προκριση στην ισοβαθμια με την αεκ(1985-1986).
η μονη ομαδα που εστησε ηταν ο ολυμπιακος της σεζον 1994-1995.τον ειχε αναλαβει απο το γεναρη του 1994 και συνεχισε την επομενη σεζον(1994-1995) και απολυθηκε στην πρωτη ηττα του(με την μαρσεϊγ στο κυπελλο uefa).εφερε yekini,νταμπιζα,ιλια ιβιτς,τρουπκο,πετρο μαρινακη,ηλια σαπανη,τοχουρογλου
εκτος απο τα πρωταθληματα β εθνικης με πας γιαννινα και πιερικο κατεκτησε και το κυπελλο κυπρου το 1997 με τον αποελ
η πιο γνωστη ατακα του ηταν το μαθε μπαλιτσα στον αρχοντα(εννοουσε απο τον αρχοντα)
το τραγουδι οταν με κατηγορουν(ο αλεφαντος) των παιδιων απο την πατρα απο το καναλι της fm records
 
Την δεκαετια του 80 ειχε μια πορεια οπου περασε απο Ολυμπιακο, Ηρακλη, ΑΕΚ, ΠΑΟΚ, ΟΦΗ δηλαδη σημαντικες ομαδες. Μετα απο ενα σημειο και μετα επαιρνε σχεδον παντα μονο μικρες ομαδες σε ειδικες συνθηκες δηλαδη πηγαινε σε ειδικες αποστολες για λιγους μηνες. Ενδεικτικα το 2004 ο ΟΣΦΠ παραπαιει και εχει σχεδον χασει το πρβταθλημα μετα απο 7 χρονια και δεν θελει κανενας να αναλαβει, εχει φαει 7 γκολ απο την Γιουβεντους με προπονητη τον Προτασοφ ενω περασαν και πολλα αλλα φρουτα, μια ομαδα διαλυμενη σε ολα τα επιπεδα, ο Αναστοπουλος δεν ηθελε για να μην χρεωθει λεει την αποτυχια αυτος και πηγε τελικα μονο ο Αλεφαντος. Ο οποιος μετα απο λιγους μηνες απολυθηκε μετα την ειδικη αποστολη. Παντως ειχε αντερα το ελεγε η καρδια του.
 
Πίσω
Μπλουζα