Καλά, να μην έχει βρεθεί άλλος να ψηφίσει
"Χαραυγή της Νίκης"; Πολύ στενοχωρήθηκα τώρα
Αγαπημένη ταινία για εντελώς δικούς μου λόγους ή μάλλον μόνο για έναν ...
... Λάκης Κομνηνός :flower:
Γενικώς οι πολεμικές ταινίες δεν είναι το καλύτερό μου. Ήμουν και είμαι από τα κοριτσάκια που με δυσκολία ξεχωρίζουν το αντιτορπιλικό από το ρυμουλκό
οπότε και η πιο άρτια παραγωγή θα μ' αφήσει ασυγκίνητη αν δεν έχει δύο απαραίτητα στοιχεία:
1.Ηρωικό και όμορφο πρωταγωνιστή
2.Ρομάντζο
Στη λεβεντογέννα Κρήτη πάει λοιπόν η προτίμησή μου για το έπος του 40΄ όπου δύο αδέλφια (που δεν το ξέρουν ότι είναι αδέλφια), το αρχοντόπουλο Λευτέρης Σήφακας (Λάκης Κομνηνός) και ο φτωχός Νικήτας Πετράκης (Νίκος Δαδινόπουλος) συγκρούονται για την αγάπη της Μιράντας Κουνελάκη. Ο Λευτέρης δεν μπορεί να ξεπεράσει την απόρριψη της κοπέλας για κάποιον που κουβαλάει το επιπλέον στίγμα να είναι ο γιος του "λεβαντίνου" (δεν είναι τυχαίο το όνομα Φραντζέσκος που έχει και δηλώνει αμέσως την αντίθεση με τη γνήσια και καλά ελληνικότητα) και μεθύστακα Δήμου Σταρένιου.
Η ώρα της εκδίκησης φτάνει όταν ο Νικήτας, που είναι αξιωματικός του ελληνικού στρατού, ζητάει, επιστρέφοντας από την Αλβανία, να μπει στην αντάρτικη ομάδα του Λευτέρη για να εισπράξει μια προσβλητική άρνηση (το τι εντύπωση μου είχε κάνει η ατάκα "γιε του ζήτουλα και τώρα του προδότη" δεν λέγεται). Επειδή στο μεταξύ ο "πατέρας" του είχε γίνει συνεργάτης των Γερμανών.
Φεύγει λοιπόν για τη Μέση Ανατολή αλλά επιστρέφει με αποστολή την ανατίναξη ενός στρατιωτικού αεροδρομίου και απαραίτητη προϋπόθεση την συνεργασία με τον αρχηγό των ανταρτών Λευτέρη.
Ιδιαίτερα πετυχημένη (κι αγαπημένη μου) παρουσία η Μπέττυ Αρβανίτη στον ρόλο της αρχοντοπούλας κι ανταρτοπούλας Χρύσας που βγήκε στο βουνό από απέλπιδο έρωτα για τον Λευτέρη.
Σειρά μ' ένα σωρό κλισέ αλλά ωραίες ερμηνείες (παίζει κι η Ίλια Λιβυκού στον ρόλο της μάνας του Νικήτα), δράση, συναίσθημα κι έναν Κομνηνό που μαγνητίζει την οθόνη (δεν είναι τυχαίο ότι τον ανέφερα σ' αυτήν την ταινία και στο τόπικ με τους "γοητευτικούς πρωταγωνιστές του ελληνικού κινηματογράφου").
"Χαραυγή της Νίκης" δαγκωτό λοιπόν