Αγαπημένη Ελληνική ταινία για το έπος του 40

Αγαπημένη Ελληνική ταινία για το έπος του 40

  • Κοντσέρτο για πολυβόλα

    Ψηφοφορίες: 5 41,7%
  • Στη Μάχη της Κρήτης

    Ψηφοφορίες: 1 8,3%
  • 28η Οκτωβρίου Ωρα 5:30

    Ψηφοφορίες: 1 8,3%
  • Οχι

    Ψηφοφορίες: 1 8,3%
  • Οι τελευταίοι του Ρούπελ

    Ψηφοφορίες: 0 0,0%
  • Υποβρύχιο: Παπανικολής

    Ψηφοφορίες: 0 0,0%
  • Αέρα Αέρα Αέρα

    Ψηφοφορίες: 2 16,7%
  • Υπολοχαγός Νατάσσα

    Ψηφοφορίες: 2 16,7%
  • Η Χαραυγή της Νίκης

    Ψηφοφορίες: 0 0,0%
  • Η Μεσόγειος φλέγεται

    Ψηφοφορίες: 0 0,0%

  • Συνολικοί ψηφοφόροι
    12

Wally

Retired Admin
Joined
19 Ιαν 2006
Μηνύματα
25.785
Αντιδράσεις
4.254
Δεν θυμαμαι να εχουμε κανει τετοιο poll. Εβαλα τις πρωτες ταινιες που μου ηρθαν στο μυαλο...

Δειτε και καμμια, χρονιαρες μερες που ειναι.

Κοντσέρτο για πολυβόλα



Στη Μάχη της Κρήτης



28η Οκτωβρίου Ωρα 5:30

Οχι

 
Τελευταία επεξεργασία από έναν συντονιστή:
Ψήφισα φυσικά την Υπολοχαγό Νατάσσα! Είναι υπέρ παραγωγή , είναι συγκινητική και η Αλίκη εκεί πιστεύω είναι και στις μεγαλύτερές της ομορφιές αλλά και στις καλύτερές της ερμηνείες. Φυσικά και όλοι οι υπόλοιποι στη ταινία αυτή νομίζω είναι εξαιρετικοί!
 
Ψήφισα το ΟΧΙ. Εντυπωσιακή παραγωγή, καλογυρισμένες σκηνές μάχης και πολύ καλή μουσική. Αποτυπώνει πολύ καλά τις συγκρούσεις στην Πίνδο και στην Αλβανία και είναι προσεγμένη και στον οπλισμό, που χρησιμοποιήθηκε...
 
Φυσικά το "ΟΧΙ" για τους λόγους πoυ ανέφερε ο RIO παραπάνω.
 
Κοντσέρτο για πολυβόλα. Εξαιρετικές ερμηνείες από την Καρέζη και τον Καζάκο, χωρίς να παραβλέπω και τους υπόλοιπους ρόλους. Είναι η αγαπημένη μου ταινία.
 
Πολυ ωραιο το θεμα. Επιβαλλεται τετοιες μερες να θυμομαστε, εστω και μεσα απο ταινιες, το μεγαλειο του επους του '40.

Ηταν για μενα ισως η πιο ευκολη ψηφος που εδωσα ποτε σ' αυτο το φορουμ. Χωρις δευτερη σκεψη ψηφισα Κοντσερτο για πολυβολα γιατι ειναι εργο της Φινος Φιλμ που οσο να' ναι εχει αλλη ποιοτητα, εχει μια υπεροχη και αντρεπτικη ιστορια (ο Φωσκολος στα καλυτερα του), θειικη μουσικη απο τον Κωστα Καπνιση, και καταπληκτικες ερμηνειες ιδιως απο Κατρακη και Καρεζη.

Στα γυριματα αυτης της ταινιας αναπτυχθηκε και ο μεγαλος ερωτας Καρεζη - Καζακου γι' αυτο και το κινηματογραφικο τους φλερτ ειναι τοσο αληθοφανες.
 
Υποβρύχιο Παπανικολής
 
Οπως πολλακις εχω αναφερει, οι πολεμικες ταινιες του τελους του 60 με μεσα του 70 ειναι το αγαπημενο μου κομματι οσο αφορα το Ελληνικο σινεμα.

Ψηφιζω το Οχι αφου αποτελει μια αρτια και ακριβη παραγωγη με 3 βραβεια στο Φεστιβαλ Θεσ/κης το 1969. Περα απο τον Δαδηρα, το μεγαλο ατου του εργου θεωρω οτι ειναι ο Πρεκας. Σε ολες τις ιστορικες-πατριωτικες ταινιες ειναι μεσα στο πετσι του ρολου, τον ζει πραγματικα οχι μονο λογω ταλεντου αλλα και μιας γραμμης ζωης ακολουθει και στην κανονικη του ζωη απαρεγκλιτα.

Ελπιζω μεσα σε αυτο το καινουργιο υποφορουμ για τις ιστορικες/πολεμικες Ελληνικες ταινιες να ασχοληθουμε με πολλα εργα, ξεχασμενα και μη. Να μαθουμε κατι παραπανω γι αυτα και να δωσουμε κινητρα να τα παρακολουθησουν και ανθρωποι που δεν ειναι λατρης του παλιου Ελληνικου σινεμα.

Θα επιθυμουσα τη βοηθεια ολων σας για την ποιοτικη/ποσοτικη αναβαθμιση του συγκεκριμενου section.
 
Πολύ ωραίο θέμα για την Εθνική μας Επέτειο!

Ήμουν μεταξύ των ταινιών "Κοντσέρτο για Πολυβόλα" και "Υπολοχαγός Νατάσσα" για τους λόγους που προανέφεραν tsalk-bambinella 100 και tonytony αντίστοιχα.

Τελικά "με κέρδισε" η δεύτερη!

Wally είπε:
Ελπιζω μεσα σε αυτο το καινουργιο υποφορουμ για τις ιστορικες/πολεμικες Ελληνικες ταινιες να ασχοληθουμε με πολλα εργα, ξεχασμενα και μη. Να μαθουμε κατι παραπανω γι αυτα και να δωσουμε κινητρα να τα παρακολουθησουν και ανθρωποι που δεν ειναι λατρης του παλιου Ελληνικου σινεμα. Θα επιθυμουσα τη βοηθεια ολων σας για την ποιοτικη/ποσοτικη αναβαθμιση του συγκεκριμενου section.
Δεν θα μπορούσα να συμφωνήσω περισσότερο! Θα ήταν πολύ ευχάριστο να "αγκαλιάσετε" το νέο αυτό υπο-φόρουμ για τις Ελληνικές ταινίες, όπως έχετε αγκαλιάσει εδώ και καιρό το υπο-φόρουμ των Ελληνικών σειρών. Το νέο αυτό υπο-φόρουμ δημιουργήθηκε με πολύ κέφι από τους administrators και ελπίζω να καταφέρει να σας κρατήσει όμορφη συντροφιά, διότι έχουμε πολλά να συζητήσουμε. Άλλωστε, η "οικογένεια" του Retromaniax, δηλαδή όλοι εμείς, τα μέλη του, έχουμε πολλά να δώσουμε και να μοιραστούμε σε αυτό τον χώρο που δημιουργήθηκε για αυτόν ακριβώς το σκοπό! :)
 
Τελευταία επεξεργασία από έναν συντονιστή:
Υποβρυχιο Παπανικολης και απο εμενα.. terror from the deep!
 
Να ζητησω συγνωμη για το γεγονος οτι αντικατεστησα την επιλογη "Αλλη" με το "Η Μεσόγειος φλέγεται". Σορρυ αλλα θα ηταν εγκληματικο να μην περιληφθει.

Δυστυχως το οριο των 10 επιλογων του vbulletin δημιουργει δυσκολια...

Για να μην μεινουν εξω διαφοροι συντελεστες και να μην επαναληφθουν αλλοι, δεν περιεληφθησαν διαμαντια οπως Στα σύνορα της προδοσίας, Εσχατη Προδοσία κτλ
 
Καλά, να μην έχει βρεθεί άλλος να ψηφίσει "Χαραυγή της Νίκης"; Πολύ στενοχωρήθηκα τώρα :( :p

Αγαπημένη ταινία για εντελώς δικούς μου λόγους ή μάλλον μόνο για έναν ...

... Λάκης Κομνηνός :flower:

Γενικώς οι πολεμικές ταινίες δεν είναι το καλύτερό μου. Ήμουν και είμαι από τα κοριτσάκια που με δυσκολία ξεχωρίζουν το αντιτορπιλικό από το ρυμουλκό :cool: οπότε και η πιο άρτια παραγωγή θα μ' αφήσει ασυγκίνητη αν δεν έχει δύο απαραίτητα στοιχεία:

1.Ηρωικό και όμορφο πρωταγωνιστή

2.Ρομάντζο

Στη λεβεντογέννα Κρήτη πάει λοιπόν η προτίμησή μου για το έπος του 40΄ όπου δύο αδέλφια (που δεν το ξέρουν ότι είναι αδέλφια), το αρχοντόπουλο Λευτέρης Σήφακας (Λάκης Κομνηνός) και ο φτωχός Νικήτας Πετράκης (Νίκος Δαδινόπουλος) συγκρούονται για την αγάπη της Μιράντας Κουνελάκη. Ο Λευτέρης δεν μπορεί να ξεπεράσει την απόρριψη της κοπέλας για κάποιον που κουβαλάει το επιπλέον στίγμα να είναι ο γιος του "λεβαντίνου" (δεν είναι τυχαίο το όνομα Φραντζέσκος που έχει και δηλώνει αμέσως την αντίθεση με τη γνήσια και καλά ελληνικότητα) και μεθύστακα Δήμου Σταρένιου.

Η ώρα της εκδίκησης φτάνει όταν ο Νικήτας, που είναι αξιωματικός του ελληνικού στρατού, ζητάει, επιστρέφοντας από την Αλβανία, να μπει στην αντάρτικη ομάδα του Λευτέρη για να εισπράξει μια προσβλητική άρνηση (το τι εντύπωση μου είχε κάνει η ατάκα "γιε του ζήτουλα και τώρα του προδότη" δεν λέγεται). Επειδή στο μεταξύ ο "πατέρας" του είχε γίνει συνεργάτης των Γερμανών.

Φεύγει λοιπόν για τη Μέση Ανατολή αλλά επιστρέφει με αποστολή την ανατίναξη ενός στρατιωτικού αεροδρομίου και απαραίτητη προϋπόθεση την συνεργασία με τον αρχηγό των ανταρτών Λευτέρη.

Ιδιαίτερα πετυχημένη (κι αγαπημένη μου) παρουσία η Μπέττυ Αρβανίτη στον ρόλο της αρχοντοπούλας κι ανταρτοπούλας Χρύσας που βγήκε στο βουνό από απέλπιδο έρωτα για τον Λευτέρη.

Σειρά μ' ένα σωρό κλισέ αλλά ωραίες ερμηνείες (παίζει κι η Ίλια Λιβυκού στον ρόλο της μάνας του Νικήτα), δράση, συναίσθημα κι έναν Κομνηνό που μαγνητίζει την οθόνη (δεν είναι τυχαίο ότι τον ανέφερα σ' αυτήν την ταινία και στο τόπικ με τους "γοητευτικούς πρωταγωνιστές του ελληνικού κινηματογράφου").

"Χαραυγή της Νίκης" δαγκωτό λοιπόν :) :) :)
 
Ωραία ανάλυση retrofan! :thanx2:

Και μην στεναχωριέσαι για την "Χαραυγή της Νίκης".

Είναι πρώτη μέρα ακόμα, έχουμε ακόμα καιρό...! ;)
 
(Mε τετοιο nick ...) Υποβρυχιο Παπανικολης φυσικα :p
 
Θα ήθελα να ψηφίσω το "Αυτοί που μίλησαν με τον θάνατο" του πρόσφατα χαμένου Γιάννη Δαλιανίδη. Όπως έχουν κάποιοι/ες κριτικοί, είναι η πιο σεμνή ταινία που γυρίστηκε για την περίοδο αυτή. Αφού όμως απουσιάζει από το ψηφοδέλτιο, θα ψηφίσω το "Κοντσέρτο για πολυβόλα".

Ωραία ιδέα αυτό το δημοψήφισμα!
 
Εγω θα ψηφιζα το "Με Την Λαμψη Στα Ματια" 1966 με τους Λαυρεντη Διανελλο,Γιωργο Φουντα,Ξενια Καλογεροπουλου,Γιαννη Φερτη,Ζωρα Τσαπελη κ.α ! Αλλα δεν ειναι στην λιστα!!!!!!!! Μου αρεσει γιατι εχει πρωτοτυπο σεναριο κ πολυ αγωνια!!

Επισης "Στρατιωτες Διχως Στολη" (ειδικα η τελευταια σκηνη που δειχνει τον Μιχαλη Νικολινακο να ανηφοριζει σε ενα βουνο κ ο εκφωνητης να λεει "ο κρυος χειμωνας περασε ολα θα πανε καλα" ειναι φοβερη) Ακομα "Αυτοι Που Μιλησαν Με Τον Θανατο" & ''Ματωμενα Χριστουγεννα"


 
Τελευταία επεξεργασία από έναν συντονιστή:
Έγώ ψήφισα την ταινία "κονσέρτο για πολυβόλα" λόγω των ερμηνειών Καρέζη, Καζάκου , Κατράκη.
 
O argy εχει απολυτο δικιο για την ταινια Στρατιωτες διχως στολη. Ειναι εξαιρετικη. Το σεναριο της ειναι ενδιαφερον και πρωτοτυπο, εχει ωραια σκηνοθεσια απο τον Δημητρη Ιωαννοπουλο, και ειναι προσεγμενη στη λεπτομερεια μολονοτι δεν ανηκει στα πρωτα ονοματα εταιρειων παραγωγης. Ακομα και ο πιτσιρικος που ειναι φιλος της Καλογεροπουλου λεει "Το εφερα αυτο για τη δεσποινις" αντι για "τη δεσποινιδα" για να ειναι οι διαλογοι αληθοφανεις αφου θα ηταν εξαιρετικα δυσκολο για ενα παιδι της Κατοχης να ξερει σωστη γραμματικη.

Παραγνωρισμενη ταινια σιγουρα και ελαχιστα προβεβλημενη στην μικρη οθονη, αν και τωρα τελευταια αυτο αρχισε ευτυχως να μην ισχυει και τοσο.
 
"ΟΧΙ" για μένα. Ο Πρέκας είναι όλα τα λεφτά, ιδανικός για το ρόλο.
 
Πίσω
Μπλουζα