Αγαπημένη περίοδος του Pixel

  • Έναρξη μίζας Έναρξη μίζας Wally
  • Ημερομηνία έναρξης Ημερομηνία έναρξης

Wally

Retired Admin
Joined
19 Ιαν 2006
Μηνύματα
25.861
Αντιδράσεις
4.549
Με μια τετοια μεγαλη παρακαταθηκη τευχων, εμπειριων, γνωσεων, παραλειπομενων γυρω απο το Pixel ηταν πλεον ωρα να μπει ενα τετοιο δημοψηφισμα....

Ποια περιοδο του Pixel εχει στη μνημη σας πιο περιοπη θεση? Δεν σημαινει η καλυτερη ή η ποιοτικοτερη. Για καθεναν παλιο αναγνωστη του συγκεκριμενου εντυπου υπαρχουν στιγμες που θυμαται περισσοτερο. Τι μπορουσε να γινει καλυτερα? Τι ελειπε? Τι καλο ειχε η περιοδος επιλογης? κτλ

Καλο θα ειναι να γινει κουβεντα αλλα τα flames δεν θα γινουν ανεκτα! Μην ανησυχειτε, καταμεσις Αυγουστου το poll θα διαρκεσει αρκετα παραπανω απο τη συνηθισμενη δεκαημερη περιοδο που δινουμε συνηθως.

Οι περιοδοι "βγηκαν" απο τον μαιτρ Billy και δεν νομιζω οτι μπορει καποιος να κανει σωστοτερη ομαδοποιηση.

Ξεκιναμε!

1983-1984 (τεύχη 1 - 5)

Tα πρώτα χρόνια του Pixel - η αρχή της καθιέρωσης.

Η εποχή του πειραματισμού, και του πρωτοπόρου χομπίστα του "χώρου". Η εποχή που υπήρχε ακόμα πληθώρα οκτάμπιτων να διαλέξεις. Πολλές οι σελίδες των listings, ενώ αλλάζουν κατά καιρούς oι συντάκτες (και αρχισυντάκτες) του περιοδικού - κάποιοι απο αυτούς "δανεικοί" απο το CΓΟ.

1985 (τεύχη 6-17)

Η καθιέρωση του Pixel.

Η Amstrad μπαίνει για τα καλά στο παιχνίδι. Το περιοδικό κλείνει τα δύο χρόνια και εμφανίζονται αρκετοί ακόμα συντάκτες (Γεωργιάδης, Κυριακός, Τσιριμώκος, Ευθυμίου, Παυλής, Δόγας, καθώς και ο Βασίλης Κωνσταντίνου με την στήλη "Εδώ Λονδίνο") που οι πιό πολλοί απο αυτούς θα γίνουν "μόνιμοι" αργότερα.

Τα listings συνεχίζουν να έρχονται με αμείωτη ένταση. Το Pixel φτάνει σε ορισμένα τεύχη και τις 200 σελίδες ύλη, και πραγματοποιείται το 1ο grand prix με αρκετά μεγάλη επιτυχία.

Νέα "σούπερ" μηχανήματα όπως ο ST, αρχίζουν να γίνονται ιδιαίτερα δελεαστικά για σχεδόν κάθε κάτοχο 8bit υπολογιστή.

1986 (τεύχη 18-28 )

Η αρχή της "χρυσής περιόδου" του Pixel. Πραγματοποιείται το 2ο grand prix. Ο Κυριακός γίνεται αρχισυντάκτης, ενώ κάνει την εμφάνισή του ο Λεκό, ο οποίος απο ένα σημείο και μετά αναλαμβάνει τα reviews, καθώς και νέες στήλες όπως εκείνη των hints & tips.

H Sinclair αγοραζεται απο την Amstrad, η αντιπροσωπεία της Amstrad στην Ελλάδα αλλάζει χέρια, ενώ το Pixel κλείνει τρία χρόνια κυκλοφορίας.

Ο Sugar ψηφίζεται σημαντικότερη πρoσωπικότητα στον ξένο χώρο απο τους αναγνώστες του περιοδικού, και το Εlite "παιχνίδι της χρονιάς". Σταθερά και τα listings, ενώ ο αριθμός των σελίδων του περιοδικού παραμένει μεγάλος.

Kυκλοφορεί το Super Pixel με tests των δημοφιλέστερων home micros.

1987 (τεύχη 29-39)

Xρυσής περιόδου συνέχεια.

Εμφάνιση αρκετών ακόμα καλών συντακτών (Τερζόπουλος, Βασιλάκης Bros, Κυπαρίσσης, Ασημακόπουλος), που με όρεξη, επαγγελματισμό και δημιουργικότητα "ανεβάζουν" ακόμα περισσότερο το status και την ύλη του περιοδικού, μέσα απο ποικίλα και άκρως ενδιαφέροντα άρθρα & στήλες.

Πρώτη παρουσίαση (και μάλιστα special) 16μπιτου παιχνιδιού, του Defender of the Crown. Η Amiga γίνεται με τη σειρά της το νέο dream machine πολλών απο τους τότε πιτσιρικάδες.

Πραγματοποιείται το 3ο grand prix με τεράστια επιτυχία. Ο δημοφιλής Atari ST αποκτά και αυτός top ten, μαζί με τους κραταιούς spectrum-amstrad-commodore.

1988 (τεύχη 40-50)

Χρυσή περίοδος - τρίτο μέρος:

Η χρονιά των home pc. Τώρα και στην Ελλάδα συμβαίνει αυτό που ήδη είχε συμβεί στο εξωτερικό: Οι τιμές των pc έχουν πέσει σε τέτοιο σημείο, που μπορούν να θεωρηθούν "home" μηχανήματα, ενώ κυκλοφορεί πληθώρα pc games - κάποια απο τα οποία αρχίζουν να παρουσιάζονται και στο Pixel. Στα tests των μηχανημάτων έχουμε πλέον και pc. To 4o grand prix πραγματοποιείται γνωρίζοντας και αυτό τεράστια ανταπόκριση.

Αρκετά απο τα listings μεταφέρονται σε ξεχωριστό περιοδικό, το Pixel junior, ενώ ο Αντρέας Τσουρινάκης ξεκινάει την στήλη που θα κάνει "mainstream" το είδος των adventures στην Ελλάδα.

Kυκλοφορεί Super Pixel 2 - αυτή τη φορά προσανατολισμένο στα games.

1989-1990 (τεύχη 51-72)

Τέλος της "χρυσής" περιόδου - αρχή της "αργυρής".

H ροή των listings μειώνεται σε μεγάλο βαθμό. Περιοδικά spin-off όπως το Pixel junior δεν έχουν πλέον λόγο ύπαρξης, και σταματάνε.

Οι σελίδες του περίφημου "Pixelware" μειώνονται. H εποχή που άνοιγες τον υπολογιστή και σε "προκαλούσε" να γράψεις πρόγραμμα, έχει αρχίσει να περνάει - για κάποιο κόσμο. Τα παιχνίδια έχουν γίνει πλέον μία πολύ σοβαρή υπόθεση, και έχουν φτάσει σε υψηλά επίπεδα ποιότητας - ειδικά στους 16μπιτους υπολογιστές με τις μεγάλες δυνατότητες στα γραφικά και τον ήχο. Kαθιερώνεται στήλη scores & scorers, και η Amiga μπαίνει και αυτή στο top 10 των games, παρέα με τον ST.

Το Pixel αρχίζει να πουλάει παιχνίδια μέσω "Software Boutique", ενώ για να δοθεί επιπλέον κίνητρο για την αγορά αυθεντικού software, χρησιμοποιούνται τα "πιξελόσημα".

Στον "χορό" των games έρχονται να μπούν και οι νέες κονσόλες που φτάνουν επίσημα και στη χώρα μας.

Ορισμένοι συντάκτες (ανάμεσα στους οποίους και ο Τσιριμώκος), σιγά-σιγά αποχωρούν.

1991-1992 (τεύχη 73-94)

Αργυρή περίοδος - part 2.

Recruitment του Theo Develegas. Παιχνίδια όπως το Wing Commander δείχνουν πόσο έχουν προχωρήσει τα pc στον τομέα των games. Kάτι ανάλογο συμβαίνει και με τις κονσόλες, οι οποίες επιπλέον προσφέρουν την "αμεσότητα" στο παίξιμο - πράγμα που τραβάει όσους θέλουν να ασχοληθούν αποκλειστικά με παιχνίδια.

To Pixel πέρα απο μία κάποια αλλαγή προσανατολισμού στην ύλη, επιχειρεί και αλλαγή μεγέθους σε κάτι μεγαλύτερο και

εντυπωσιακότερο, ενώ γίνεται και το πρώτο console game review.

Εχουμε μία (σύντομη) επιστροφή του Δ.Γαζήλα στα ευθυμογραφήματα και την εμφάνιση νέων ικανών συντακτών όπως ο Μανεσιώτης και ο Κακαλέτρης, όμως ο Χρήστος Kυριακός αποχωρεί λόγω υποχρεώσεων στρατιωτικής θητείας.

Ο ακούραστος Λεκό αναλαμβάνει καθήκοντα αρχισυντάκτη, αλλά σύντομα αποχωρεί και αυτός για τον ίδιο λόγο. Τελικά αναλαμβάνει την αρχισυνταξία ο Kυπαρίσσης - όχι όμως για πολύ - ενώ σταματά και το περίφημο "Εδώ Λονδίνο".

Με ορισμένα απο τα πλέον δυνατά στελέχη του "εκτός μάχης", το Pixel γυρίζει σελίδα, αφήνοντας πίσω του μία ολόκληρη εποχή.

1993-1996 (τεύχη 95-133)

Η "χάλκινη" περίοδος.

Οι νέοι συντάκτες που έχουν ήδη κάνει την εμφάνισή τους συνεχίζουν να συμβάλλουν όσο μπορούν στην ύλη του περιοδικού.

Στην αρχισυνταξία περνάει πλέον ο Grelloni, ενώ στο roster μπαίνει και ο Ραφτόπουλος.

To Pixel επιστρέφει στο "κλασσικό", αρχικό του μέγεθος.

Αν και ο κύριος όγκος των reviews για pc έχει μετατοπιστεί εδώ και καιρό στο PC Master, συντάκτες όπως ο Αργύρης Γιαγιάς συνεχίζουν να παρουσιάζουν παιχνίδια και για pc, με στόχο την πληρέστερη ενημέρωση. Δυστυχώς, η τεράστια υποστήριξη που χαίρουν τα pc απο τις εταιρίες ψυχαγωγικού software -ειδικά στον τομέα των adventures- οδηγεί στην αποχώρηση ενός απο τα τελευταία μεγάλα ονόματα του Pixel, του Aντρέα Tσουρινάκη, ο οποίος θα αρθρογραφεί εις το εξής αποκλειστικά στο PC Master.

Για ένα διάστημα η ύλη επικεντρώνεται μόνο σε θέματα Amiga-ST & consoles.

Το Pixel συνεχίζει τις φιλότιμες προσπάθειες να τραβήξει περισσότερους αναγνώστες επαναφέροντας τελικά έναν αριθμό reviews για pc games, και προσφέροντας συνοδευτική δισκέττα με κάθε τεύχος. Oμως η είδηση της πώλησης της Commodore, η εξαγορά απο την Εscom, και τα προβλήματα που αντιμετωπίζει και η δεύτερη στη συνέχεια, έρχονται να σφραγίσουν την μοίρα του Pixel ως περιοδικού προσανατολισμένου (εκτός απο τις κονσόλες) στους τελευταίους "καθαρόαιμους" home, όπως η Amiga.

1997-1998 (τεύχη 134-144)

Η τελευταία περίοδος.

Το Pixel επανεμφανίζεται αιφνιδιαστικά ως "console-only" περιοδικό. Το πείραμα αυτό θα κρατήσει περίπου ένα χρόνο, μέχρι την διακοπή της κυκλοφορίας του περιοδικού - αυτή τη φορά οριστικά.
 
Τελευταία επεξεργασία από έναν συντονιστή:
Από την αρχή μέχρι το τέλος του 1990.

Μάλλον πρέπει να μπουν και μεγαλύτερες σε διάρκεια χρονικοί περίοδοι.
 
όπως έγραψε ο pooky...κορύφωση τα έτη 1986-1988
 
Χμμμ...

Σωστές οι σκέψεις αυτές, αλλά υπάρχει πάντα η πιθανότητα ο κάθε ένας να έχει διαφορετική προτίμηση στην "ομαδοποίηση" των περιόδων. (δηλαδή κάποιος να θέλει απο '84 έως '87, κάποιος άλλος απο '88 έως '90, κλπ).

Γενικά είναι κάτι το δύσκολο να εκτελεστεί η όλη ιδέα του Wally - το "σπάσιμο" δηλαδή της κυκλοφορίας του Pixel σε περιόδους...

Οσο για τα συνοδευτικά σχόλια εννοείται ότι είναι πολύ (μα *πάρα* πολύ) περιληπτικά, και γράφτηκαν ώστε να υπάρχει ένας υποτυπώδης "μπούσουλας".

Οι δε χαρακτηρισμοί των περιόδων ως "χρυσή", κλπ, είναι σαφώς υποκειμενικοί και δεν θα πρέπει να ληφθούν υπ'όψιν "τοις μετρητοίς". Ο καθένας θα έχει την δική του αγαπημένη περίοδο ασφαλώς !!

Αν είναι δύσκολο να βρεθεί η δικιά σας μέσα στις προκαθορισμένες επιλογές, ίσως μπορέσει να γίνει μία κάποια αναδιοργάνωση - μόλις επιστρέψει ο φίλτατος Wally. :)
 
Εχω σε εντυπη μορφη ολα τα τευχη απο το 2 εως το 38 αλλα για μενα το τευχος σταθμος ηταν το Pixel 5 - Νοέμβριος / Δεκέμβριος 1984 (ο spectrum πεθανε - Ζητω ο Specrum Plus).


Ηταν η αφορμη λιγους μηνες αργοτερα να αγορασω τον πρωτο μου Spectrum +



 
Μαλλον ειμαι ο μονος που ψηφισε 73-92.

Αλλα τι αλλο να εβαζα αφου απο το 72 ξεκινησα να το αγοραζω και η επομενη περιοδος ηταν σαφως κατωτερη.
 
Άρχισα από το τεύχος 3 (καλοκαίρι 1984) και συνέχισα να το αγοράζω μέχρι τα μέσα περίπου του 1987, οπότε δεν μπορώ να εκφράσω συνολική γνώμη.

Μου άρεσε η περίοδος 1984-85. Τη διακατείχε ένα "χομπίστικο" πνεύμα και η χαρά της "πρωτοπορίας", καθώς τα micros δεν είχαν εξαπλωθεί ακόμη σε μεγάλο μέρος του πληθυσμού.

Πάντως κάποια PIXEL που δειγματοληπτικά αγόρασα γύρω στο 1990 δεν μου άρεσαν πολύ. Ήταν, κατά την προσωπική μου άποψη, προσανατολισμένα περισσότερο προς τα παιχνίδια και λιγότερο στις καινοτομίες.
 
από το 1986 μέχρι το τέλος του 1990 (πριν αλλάξει σχήμα το περιοδικό)
 
zxspec83 είπε:
Μου άρεσε η περίοδος 1984-85. Τη διακατείχε ένα "χομπίστικο" πνεύμα και η χαρά της "πρωτοπορίας", καθώς τα micros δεν είχαν εξαπλωθεί ακόμη σε μεγάλο μέρος του πληθυσμού.

Πάντως κάποια PIXEL που δειγματοληπτικά αγόρασα γύρω στο 1990 δεν μου άρεσαν πολύ. Ήταν, κατά την προσωπική μου άποψη, προσανατολισμένα περισσότερο προς τα παιχνίδια και λιγότερο στις καινοτομίες.
Συμφωνω απολυτα!
 
87 με αρχές 90 για μένα. Φυσικά χρυσή εποχή ήταν και πριν το 87 αλλά τότε δεν αγόραζα Pixel.

Ίσως είναι καλύτερα οι επιλογές του δημοψηφίσματος να είναι ανά έτος και να επιτρέπονται οι πολλαπλές επιλογές (checkboxes), ώστε να μπορεί ο καθένας να ψηφίσει τα χρόνια που ήταν τα αγαπημένα του.
 
Δρ.Χού είπε:
Ίσως είναι καλύτερα οι επιλογές του δημοψηφίσματος να είναι ανά έτος και να επιτρέπονται οι πολλαπλές επιλογές (checkboxes), ώστε να μπορεί ο καθένας να ψηφίσει τα χρόνια που ήταν τα αγαπημένα του.
Ωραία πρόταση αυτή !!

Θα συζητηθεί με τον Wally μόλις επιστρέψει.
 
Δεν νομιζω οτι το vbulletin εχει τοσο σοφιστικε polls
 
Για multiple choice πρέπει να υποστηρίζει. Για περισσότερες επιλογές απο 10, δεν είμαι σίγουρος !! (πράγμα που θα ακυρώνει την προσπάθεια κατηγοριοποίησης ανά έτος, αφού το Pixel κυκλοφορούσε επί 16 χρόνια - πράγμα που μεταφράζεται ως 16 επιλογές)

Θα κοιταχθεί (και θα συζητηθεί) προσεχώς...
 
Τελευταία επεξεργασία από έναν συντονιστή:
@billy: Από όσο ξέρω, ο Wally έχει πει αρκετές φορές παλιότερα ότι maximum επιλογές είναι οι 10.

Μου κάνει εντύπωση πάντως που παίρνει "κεφάλι" προς το παρόν η περίοδος 51-72. Εγώ κάπου εκεί μέσα σταμάτησα να το αγοράζω, γιατί πλέον η "στροφή" προς PC και 16bit ήταν εμφανής ενώ εγώ παρέμενα αμετανόητος 8μπιτος και τα περιεχόμενα του περιοδικού είχαν αρχίσει να μην με πολυενδιαφέρουν. Ναι, κύριοι, ακόμα και τότε ρέτρο ήμουνα. :P

Για το αποτέλεσμα πρέπει να φταίνε οι γεννηθέντες μεταξύ 1978-1980, που νομίζουν ότι το home computing άρχισε με την Amiga. :diablotin:

Κανά poll με τις ηλικίες μας θα βάλουμε ποτέ; :)
 
Εσάς θα σας βάλουμε σε φορμόλη για να διατηρηθείτε καλύτερα. Δεν αντέχετε να μείνετε σε ταμπλό. :diablotin:
 
Να σας δω πως θα είστε όταν έρθετε εδώ που είμαστε.

Για ταρίχευση θα σας πάνε. :P :P

Κακιασμένοι, ε κακιασμένοι!!!! :D :D
 
Αν και ξεκίνησα από το τεύχος 32 και το ευχαριστήθηκα μέχρι το τέλος του 1989 ή κάπου εκεί γύρω, μπορώ να πω ότι και τα πρώτα τεύχη είναι πολύ ενδιαφέροντα.

Ο,τιδήποτε μετά το 1990 ήταν απλώς πολύ λίγο σε σχέση με τα τεύχη του 1987-88.

Αυτό δεν έχει να κάνει μόνο με το ότι άλλαξε το στήσιμο του περιοδικού και η συντακτική ομάδα, αλλά και το ότι τα πρώτα home micros έφθιναν, τα PC είχαν αρχίσει να γεμίζουν την αγορά και η μπλούζα με τον πελεκάνο του Ευρωμπάσκετ είχε αρχίσει να ξεθωριάζει.

Μετά το 1989 σταμάτησα να αγοράζω κάθε μήνα και περιορίστηκα σε περιστασιακές αγορές (δοκιμή Α500+, A1200 κλπ). Έχοντας διαβάσει σχεδόν όλα τα μεταγενέστερα τεύχη, δε το μετάνιωσα.
 
Ημουν αναγνωστης απο τα μεσα του 90 μεχρι τα μεσα του 93, οποτε εχω να διαλεξω μεσα απο 2 περιοδους... χμμμμ
 
Εγώ το διάβαζα απο το 1998 έως το 1991 αδιαλείπτως. Μετά περιστασιακά, μιας και είχε αρχίσει αναγκαστικά να φθίνει λόγω της ανόδου των pc. Ήρθε και η δική μου μετάβαση σε pc το 1993 και κάπου εκεί το σταμάτησα. Καλύτερη περίοδος πάντως 1987-1989 για μένα.
 
Πίσω
Μπλουζα