Αγαπημένος λογοτεχνικός ντετέκτιβ

  • Έναρξη μίζας Έναρξη μίζας Thor
  • Ημερομηνία έναρξης Ημερομηνία έναρξης
Thor είπε:
Απ' ότι είδα στη Βικιπέδια όλα τα επεισόδια των φακέλων του Ηρακλή Πουαρό με τον Σάτσετ (1989-2013), αλλά και όλα επεισόδια των σειρων όπου ο Τζέρεμι Μπρετ ερμήνευσε τον Σέρλοκ Χολμς (1984-1994) βασίζονται σε διηγήματα ή μυθιστορήματα γραμμένα από τους Αγκάθα Κρίστι και Άρθουρ Κόναν Ντόιλ αντίστοιχα
Ωραιος φιλε ευχαριστω :thumb:
 
Ήμουν μεταξύ Πουαρό και Μπέκα. Τελικά ψήφισα τον Μπέκα...
 
Από τότε που άνοιξα το poll, μου πήρε μέχρι τώρα ν' αποφασίσω...

Με πάρα πολύ μικρή διαφορά, ο Πουαρώ κερδίζει την ψήφο...

Ο μόνος λόγος είναι ότι αυτός ο ήρωας κρυβόταν πίσω από το πρώτο αστυνομικό μυθιστόρημα που έπεσε στην κατοχή μου, οπότε είναι καθαρά συναισθηματικό το κριτήριο! :)
 
Με ντροπή μου ομολογώ πως τους περισσότερους δεν τους έχω διαβάσει #) Η ψήφος μου λοιπόν περιορίστηκε αναγκαστικά ανάμεσα σε Χολμς, Πουαρό, Μαρπλ και Μπέκα.

Και τελικά το κουκί πήγε στην "πτωχή πλην τίμια Ελλάδα":P Μ' αρέσει ο μικροαστός Μπέκας, πώς να το κάνουμε. Γιατί είναι μεθοδικός, δεν εντυπωσιάζεται ούτε μία φορά από τη χλιδή των σπιτιών που πηγαίνει και τα υψηλά αξιώματα των ανθρώπων που ανακρίνει, έχει κοφτερό μυαλό, αίσθηση του καθήκοντος και μια ανθρωπιά στην αντιμετώπιση των υποθέσεων. Μου τα χαλάει λίγο όταν στραβοκοιτάζει τις κοπέλες με μίνι και τους νεαρούς με μούσια στα τελευταία μυθιστορήματα του Μαρή αλλά, όπως λέει κι ο ίδιος, "είναι μιας άλλης εποχής":).

Νομίζω πως στα γενικά του χαρακτηριστικά ο Μπέκας έχει επηρρεάσει τον άλλον σταρ του ελληνικού, αστυνομικού μυθιστορήματος, τον αστυνόμο Χαρίτο του Μάρκαρη.

Από "άλλους" μ' αρέσει ιδιαίτερα ο επιθεωρητής Βαλάντερ του Χένινγκ Μάνκελ και η αδελφή Φιντέλμα του Πήτερ Τρεμέιν. Ο πρώτος κάνει και ιδιαίτερα οξυδερκείς κοινωνικοπολιτικές παρατηρήσεις, ψάχνοντας ταυτόχρονα τις υποθέσεις του κι είναι πολύ "δουλεμένος" ως προσωπικότητα. Η δεύτερη αναλαμβάνει να μας δείξει και να μας πείσει πόσο υπέροχη και μπροστά ήταν η Ιρλανδία του 7ου αιώνα σε όλα (τέχνη, δίκαιο, θέση της γυναίκας, πολιτικό σύστημα) πριν έρθει η εγγλέζικη λαίλαπα :darkglasses: . Και ναι μεν με πείθει αυτή η νομικός - καλόγρια - ερασιτέχνης ντέτεκτιβ αλλά υπάρχουν φορές που φέρεται με τέτοια υπεροψία στον συνοδό της αδελφό Αδόλφο που μου 'ρχεται να την αρχίσω στα χαστούκια.

Με βάλατε στα αίματα για τους υπόλοιπους και νομίζω πως θα κάνω την αρχή απ' αυτόν τον φλύαρο λόρδο του μεσοπολέμου που αναφέρει ο elephadas.

 


Αλήθεια thor αυτός ο Μάρλοου, πόσο αλάνι είναι; Για να δω δηλαδή αν θα νικήσει τον λόρδο στα σημεία :P
 
Ο Μάρλοου είναι αρκετά αλάνι, ταυτισμένος στο μυαλό μου με τον Μπόγκαρντ και τον Μίτσαμ (και σίγουρα περισσότερο αλάνι από τον λόρδο, άλλωστε δε θα φανταζόμουν έναν λόρδο αλάνι :P ). Και εγώ δανείστηκα ένα βιβλίο με τον Λόρδο Γουίμσεϊ αλλά δεν το έχω διαβάσει ακόμα :) .

μια ερώτηση έχει διαβάσει κανείς Σαρλ Εσμπαραγιά; Τι λέει σαν συγγραφέας; Εγώ δεν έχω διαβάσει αλλά πήρα σήμερα ένα βιβλίο του από τις εκδόσεις λυχνάρι (κλασικά στην κίτρινη σειρά) που απ' ότι βλέπω είχε γυριστεί ταινία με την Μπαρντό και τον Πέρκινς την δεκαετία του 60.
 
Τελευταία επεξεργασία από έναν συντονιστή:
Ο Σερλοκ έχει και μια ιστορία με ελληνικό ενδιαφέρον :) με έναν Ελληνα διερμηνέα! Θορ πόσο σύντομα τελειώνουν τα μυστήρια, πια με μιαν ανάσα, ειπαμε αλλά όχι και έτσι, χα, χα. Ρετροφαν, τα είπες όλα για τον Μπέκα, αυτό που τον κάνει να ξεχωρίζει είναι πως συμπάσκει και με τους ήρωες των υποθέσεων του( τουλάχιστον με όσους το αξίζουν) και δεν κάνει απλά το καθήκον του και τίποτα από εκεί και πέρα,δεν κινείται μηχανικά. Ειναι τίμιος και ξεκάθαρος, ετσι κοιτάζει τους άλλους στα μάτια, όσο ψηλά και αν ανήκουν και στα ατού είναι και η φιλία του με τον δημοσιογράφο Μακρή.
 
Παιδιά αξιόλογος είναι και ο Φίλιππος Φιλίπου στο αστυνομικό μυθιστόρημα και μάλιστα ''το χαμόγελο της τζοκόντας'' είναι καλό και ρετρό μιας και μιλά για το 80 '! Δεν ξέρω αν έχει πρωταγωνιστή σε κάποιο βιβλίο του κανέναν ντετεκτιβ. Την δουλειά αυτή στο ''χαμόγελο'' την αναλαμβάνει ένας δημοσιογράφος..
 
αριαδνη είπε:
Παιδιά αξιόλογος είναι και ο Φίλιππος Φιλίπου στο αστυνομικό μυθιστόρημα και μάλιστα ''το χαμόγελο της τζοκόντας'' είναι καλό και ρετρό μιας και μιλά για το 80 '! Δεν ξέρω αν έχει πρωταγωνιστή σε κάποιο βιβλίο του κανέναν ντετεκτιβ. Την δουλειά αυτή στο ''χαμόγελο'' την αναλαμβάνει ένας δημοσιογράφος..

Εκπληκτικό βιβλίο και δεν του το 'χα, να είμαι ειλικρινής! ;) Νομίζω το είχε δώσει μια εφημερίδα κάποια χρονιά, τα καλοκαίρια, που συνήθιζαν να δίνουν βιβλία αστυνομικής λογοτεχνίας....

Βλέπω τα λογοτεχνικά μας γούστα συμπίπτουν πάρα πολύ!.....
 
D@redevil είπε:
Εκπληκτικό βιβλίο και δεν του το 'χα, να είμαι ειλικρινής! ;) Νομίζω το είχε δώσει μια εφημερίδα κάποια χρονιά, τα καλοκαίρια, που συνήθιζαν να δίνουν βιβλία αστυνομικής λογοτεχνίας....
Βλέπω τα λογοτεχνικά μας γούστα συμπίπτουν πάρα πολύ!.....
βρε συ Μαριάννα και εγω δεν του το'χα και όμως κάνει την έκπληξη και έχει κάποιο απο το ύφος του Μαρή(μια γυναίκα του καλού κόσμου που χάνει τον συζυγό της περίεργα). Και έχει και ενδιαφέρον ρετρό, ειδικά ο αγώνας μπάσκετ όπως περιγράφεται , ενω ο δημοσιογραφος έχει αλλου το νου( φυσικά στην υπόθεση) και δεν συμμετέχει στην γενικότερη, εθνική χαρά αλλά αναφέρεται και ο ρετρό κάυσωνας.
 
Τελευταία επεξεργασία από έναν συντονιστή:
Mολις ειδα για πολοστη φορα και ενω ειχα πολυ καιρο να το δω ενα απο τα μεγαλου μηκους επεισοδια της αγαπημενης μου σειρας με ηρωα τον sherlock holmes ''Τhe hound of of the Baskervilles''.Προσωπικα θεωρω την σειρα Που ξεκινησε ως The adventures of sherlock holmes την καλυτερη και τον Jeremy Brett τον κορυφαιο sherlock holmes.Οσο για το συγκεκριμενο The hound of the Baskervilles πραγματικα οσες φορες και να το δω νοιωθω λες και θα δω κατι καινουργιο και η φρεσκαδα του παραμενει αναλλοιωτη.
 
Αυτον τον καιρο και μετα απο μια πενταετια που τα ειδα τελευταια φορα ξαναβλεπω της ιστοριες του αστυνομου μπεκα που ειχε δειξει το Alpha.Προσωπικα την θεωρω εξαιρετικη σειρα και αντιθετα με ωσα λενε πολλοι θεωρω τον Ιεροκλη μιχαηλιδη εξαρετικο στον ρολο του αστυνομου μπεκα.Βιβλια του γιαννη μαρη δεν εχω διαβασει κανενα αλλα εχω δει τα παντα ωσον αφορα ταινιες η σειρες με τον στυνομο μπεκα η απο ιστοριες γενικοτερα του Γιαννη μαρη και τα περισσοτερα μαρεσαν πολυ.Δεν ξερω αν ολα τα επεισοδια απο της ιστοριες του αστυνομου μπεκα στον Alpha βασιζοταν σε ιστοριες του γιαννη μαρη με ηρωα τον μπεκα αλλα αλλες ηταν εξαιρετικες και αλλες μετριες.Π.χ το εγκλημα στην υδρα δεν με πολυαρεσε ακομα και την πρωτη φορα που το ειδα γιατι σχεδον απο πριν τη μεση του επεισοδιου καταλαβαινουμε ποιος ειναι ο δολοφονος κανει μπαμ δηλαδη.Αν υπαρχει σε βιβλιο η συγκεκριμενη ιστορια ισως στο βιβλιο να ειναι καπως πιο ενδιαφερον και να χαλασε καπως κατα την μεταφορα του στην τηλεοραση αλλα πραγματικα υπαρχουν επεισοδια κορυφη και αλλα καπως μετρια.
 
Metalcandyman , από οτι είδα η σειρά με τον Μιχαηλίδη στηρίζονταν σε βιβλία του Μαρή( να σου πω δεν είναι αργά ποτέ να αρχίσεις με Μαρή και εγω σαν συγγραφέα τωρα τον ανακάλυψα μέσα εδώ, είναι εξαιρετικός και θα σου αρέσει ακόμα και τα ''τωρινά'' του που βγαίνουν τωρα από τις εκδόσεις άγρα είναι πολύ καλά, όπως ο 13 επιβάτης και η κυρία της νύκτας που εμφανίζεται πάλι ο Μπέκας). Σε σειρά πάλι τον Μπέκα τον έχω στο μυαλό μου σαν ρετρό ποσωπικότητα και με ξαφνιάζει το σήμερα των ιστοριών του.
 
Ξεχάσαμε και έναν άλλο μεγάλο ντεντεκτιβ, τον Μικυ Μάους στην σειρά μυστήριο :D :D, μονο που δεν ξέρω κατα πόσο είναι ρετρό το περιοδικό.
 
Είναι ντετέκτιβ ο Μίκυ Μάους, δεν είναι λογοτεχνικός όμως :) .

Μια λογοτεχνική ντετέκτιβ που γνώρισα αυτό το καλοκαίρι είναι η Σκοτσέζα γεροντοκόρη Ιμογένη μακ Κάρθερι του Σαρλ Εσμπραγιά. Θυμίζει κάπως την Μις Μαρπλ της Αγκάθα Κρίστη με μια διάθεση παρωδίας βέβαια. Ισχυρογνώμων και κουτσομπόλα, κάνει άνω κάτω το χωριόπου ζει και αποτελεί στερεοτυπική σκοτσέζα. Διάβασα το μυθιστόρημα Ιμογένη είσαι ανυπόφορη από τις εκδόσεις Λυχνάρι αλλά δε μπορώ να πω ότι με ενθουσίασε αν και το τέλος ήταν αρκετά καλό
 
Θορ ψάχνω μέρες να δω αν το ''μικυ μυστήριο'' εκδίδονταν το 80' και δεν τα καταφέρνω :) Με την καμπαρντίνα, το καπέλο και το μυστηριο ύφος , ίδιος ο Σερλοκ Χολμς ο Μίκυ :)
 
Απ' ότι είδα ξεκίνησε ο πρώτος κύκλος το 1995 και ο δεύτερος το 2008. Περισσότερο νομίζω ότι ήταν στο στυλ Αμερικανού ντετέκτιβ νουάρ λογοτεχνίας (πχ Σαμ Σπέιντ ή Φίλιπ Μάρλοου) και όχι και τόσο Σέρλοκ Χολμς.
 
Thor είπε:
Απ' ότι είδα ξεκίνησε ο πρώτος κύκλος το 1995 και ο δεύτερος το 2008. Περισσότερο νομίζω ότι ήταν στο στυλ Αμερικανού ντετέκτιβ νουάρ λογοτεχνίας (πχ Σαμ Σπέιντ ή Φίλιπ Μάρλοου) και όχι και τόσο Σέρλοκ Χολμς.

Πρέπει να μελετήσω πιο καλά τους τύπους των ντέτεκτιβ :D
 
Για να ευθυμήσουμε :[]Photo-0253.jpg

Μικυ και Μις Μαρλπ μαζί συνεργάζονται καθως ο Μικυ περνά διακοπές στο σπιτι της στην Αγγλία για ένα τριήμερο για να βρουν μαζί τι κρύβεται πίσω από την δηλητηριάση ενός σημαντικού διπλωμάτη.

Photo-0252.jpg
 
Πίσω
Μπλουζα