Αγαπημένο τραγούδι ελληνικού κινηματογράφου (μέρος 2ο)

  • Έναρξη μίζας Έναρξη μίζας katerinak
  • Ημερομηνία έναρξης Ημερομηνία έναρξης

katerinak

Expert
Joined
26 Ιουλ 2010
Μηνύματα
19.182
Αντιδράσεις
3.102
Οπως σας υποσχεθηκα αυτο ειναι το 2ο μερος της δημοσκοπησης "αγαπημενο τραγουδι ελληνικου κινηματογραφου" ,το πρωτο μερος βρισκεται εδω

1.παραμυθάκι μου / ιδιωτικη μου ζωη

2.

/ οι αδίστακτοι
 
Είμαι ο πρώτος που ψήφισα βλέπω! Όλα όμορφα τραγούδια , ήμουν ανάμεσα στο 2 , το 4 και το 6 , ψήφισα τελικά τη Ρένα Κουμιώτη με "Το κερί μας έσβησε" γιατί μ' αρέσει πολύ γενικά σαν τραγουδίστρια...
 
Ενα κι ενα τα τραγουδια της λιστας σου, katerinak! Mου αρεσουν ολα εκτος απο το 9 που ποτε δεν το συμπαθησα ιδιαιτερα.

Ολα τα αλλα ομως, τα θεωρω καταπληκτικα και βρεθηκα σε πολυ δυσκολη θεση μεχρι να διαλεξω.

Μετα πολυ μεγαλης δυσκολιας λοπον, ψηφισα το Shake per sempre για την αισιοδοξια που μου χαριζει καθε φορα που το ακουω. Ασε που σε συνδυασμο με τους ακρως πρωτοτυπους τιτλους του Υιε μου υιε μου, δενει απολυτα!
 
Το "Ποιος δρόμος είναι ανοιχτός" φυσικά, που για μένα συγκαταλέγεται στα 3-4 καλύτερα ελληνικά "χασάπικα". Και τρελή ματζοριά, φυσικά, παρά τον "μίζερο" στίχο του (βλέπε σχόλιό μου στην πρώτη ψηφοφορία).

Τραγουδούν Καζαντζίδης-Μαρινέλλα, σε στίχο Δ.Χριστοδούλου και μουσική Γ.Μαρκόπουλου. (ταινία "Οι αδίστακτοι", αλλιώς "Σε μένα πούλησες ψεύτικη μάνα ρε;").

Στο "έμπα" του δεύτερου κουπλέ ("αν είναι η νύχτα μάστορης") πατάει λίγο πάνω στο τραγούδι και ο Νίκος Κούρκουλος.

Το τραγούδι εξίσου εκπληκτικά έχει πει και ο (+)Πάνος Τζανετής, τρομερή φωνή του '60, γνωστός από το "Χάθηκες" ή "Δεν έχει δρόμο να διαβώ", αλλά και με συμμετοχές σαν...ηθοποιός, σε ελληνικές ταινίες!

Τα 2,4,8 και 9 επίσης τρομερά εξωστρεφή ματζόρε τραγούδια !
 
Τελευταία επεξεργασία από έναν συντονιστή:
Εγώ πάλι, όπως πάντα, τα μισά δεν τα ήξερα! :D

Και -μολονότι έχω δει τις ταινίες- δεν τα είχα συγκρατήσει...

Οπότε οι επιλογές μου ήταν λίγο περιορισμένες! Μπορώ να πω όμως, ότι ακόμα και με 5 (στην ουσία επιλογές), δυσκολεύτηκα να διαλέξω!

Τελικά, κράτησα το "Ζωγραφισμένα στο χαρτί", καθώς ανήκει σε μια ταινία που λατρεύω! #)



Σούζυ τρως! Και ψεύδεσαι, και τρως! Σώπα τώρα - τρως! Και κρυφοτρώς, και τρως και πολύ! :biglaugh:

 
Για μένα ήταν πολύ εύκολη η επιλογή! Κορίτσια στον ήλιο!
 
Μπράβο katerinak, πολύ ωραίες όλες οι επιλογές και γι' αυτό το δημοψήφισμα !!! Μας έδωσες την ευκαιρία να ξαναθυμηθούμε αυτά τα υπέροχα τραγούδια !!!

Απ' όλα, όμως, ψήφισα το "Χάθηκε το Φεγγάρι" από την ταινία "Λόλα" !!! Η μουσική ιδιοφυία ενός πολύ νεαρού συνθέτη - καλά καλά δεν είχε πατήσει τα 25 έτη του - ήταν παρούσα !!! Σταύρος Ξαρχάκος, στα πρώτα του βήματα !!! Πήρε το λαϊκό μας τραγούδι, πάτησε γερά στην παράδοση που έχτισαν ο Μάρκος, ο Τσιτσάνης και οι λοιποί ρεμπέτες και ... το ανανέωσε, του έδωσε νέα πνοή και πρωτοτυπία !!! Ας μην ξεχνάμε ότι την ίδια εποχή,που έγραψε τη μουσική για την ταινία "Λόλα", έγραψε και "Άπονη Ζωή" και "Φτωχολογιά" και "Καισαριανή" !!! Ιδίως, πια, στο τελευταίο ... πώς το σκέφτηκε : "το κουπλέ να είναι χασάπικο, αλλά το ρεφρέν ζεϊμπέκικο" !!! Πόση τόλμη, αλλά και πόση ευρηματικότητα, έπρεπε να διαθέτεις εν έτει 1963 - 1964 για να "ανατρέψεις" τη δομή του λαϊκού τραγουδιού και, ταυτόχρονα, να του δώσεις πνοή για ... άλλα 50 χρόνια !!!

Σε αυτό το κλίμα κινείται και το "Χάθηκε το φεγγάρι" : Ένα "φρέσκο" λαϊκό τραγούδι, που ... ακόμη και σήμερα δεν έχει χάσει τη "φρεσκάδα" του !!! Πάνω στη μελωδία του Ξαρχάκου "πάτησε" ο Ζαμπέτας [άλλη τεράααστια ιστορία κι αυτός] και έπαιξε τη σπαραχτική εισαγωγή του ... και η Βίκυ Μοσχολιού "συμπλήρωσε' το αριστούργημα με τη μοναδική της ερμηνεία !!! Φυσικά, να μην παραλείψουμε τους συγκλονιστικούς στίχους του Βαγγέλη Γκούφα !!!
 
Κορίτσια στον ήλιο - Μαρινέλλα.... σημείωσα Χ

και στην παράταση... τα ίδια κι αν έπαιζαν πέναλτυ ακόμα θα βάραγαν...

με αμπεμπαμπλόμ ψήφισα Μαρινέλλα...
 
Χατίρι ΔΕΝ χαλάς Κατερίνα ποτέ; :)

Ρένα Κουμιώτη και εγώ. Το αγαπώ πολύ αυτό το τραγούδι
 
Και νόμιζα θα ήμουν η μόνη που θα ψήφιζα τον Τόνι Πινέλλι!

Αγαπημένο τραγούδι, αγαπημένοι τίτλοι αρχής και φυσικά μου θυμίζει και στο πάρτι μας το φετινό που το παίζαμε μαζί με το Sunshine for your dreams συνέχεια. +1 ψήφος λοιπόν στο Shake per sempre!!!!!!!
 
Rinus Cesar είπε:
Μπράβο katerinak, πολύ ωραίες όλες οι επιλογές και γι' αυτό το δημοψήφισμα !!! Μας έδωσες την ευκαιρία να ξαναθυμηθούμε αυτά τα υπέροχα τραγούδια !!!
Απ' όλα, όμως, ψήφισα το "Χάθηκε το Φεγγάρι" από την ταινία "Λόλα" !!! Η μουσική ιδιοφυία ενός πολύ νεαρού συνθέτη - καλά καλά δεν είχε πατήσει τα 25 έτη του - ήταν παρούσα !!! Σταύρος Ξαρχάκος, στα πρώτα του βήματα !!! Πήρε το λαϊκό μας τραγούδι, πάτησε γερά στην παράδοση που έχτισαν ο Μάρκος, ο Τσιτσάνης και οι λοιποί ρεμπέτες και ... το ανανέωσε, του έδωσε νέα πνοή και πρωτοτυπία !!!
Απλώς συμπληρώνω σε αυτά που είπες ότι το "Χάθηκε το φεγγάρι" είναι γραμμένο πραγματικά δεξιοτεχνικά στον "δύσκολο" λαϊκό "δρόμο" Σαμπάχ, γεγονός που αναδεικνύει ακόμη περισσότερο την ιδιοφυία του Ξαρχάκου, να γράψει τόσο νέος σε τέτοιο ύφος. Θυμίζω και μερικά ακόμα τραγούδια σε Σαμπάχ : "Βρήκα την πόρτα σου κλειστή (Διονυσίου)", "Τα παιδιά της γειτονιάς σου με πειράζουνε", "Ήσουνα τι ήσουνα"...

Ο ίδιος ο συνθέτης τελικά χρησιμοποίησε αρκετά το δρόμο Σαμπάχ, δίνοντας μας επίσης την εισαγωγή στα "Μάτια Βουρκωμένα", το "Χορό του Σάκενα" αλλά και το νεώτερο "Καίγομαι, καίγομαι".

Ο δρόμος Σαμπάχ, (μια μορφή "μουσικής κλίμακας") για όσους δεν κατάλαβαν τίποτα που λέμε, ακουστικά υπάρχει εδώ, από το site tompazis.gr http://www.tompazis.gr/Sxoli/DROMOI/sampax/re-sampax.MID
 
Τελευταία επεξεργασία από έναν συντονιστή:
caprice είπε:
Χατίρι ΔΕΝ χαλάς Κατερίνα ποτέ; :)
Ρένα Κουμιώτη και εγώ. Το αγαπώ πολύ αυτό το τραγούδι
caprice αυτη τη φορα προσπαθησα να βαλω στη δημοσκοπηση αρκετα απ τα τραγουδια που επιλεξατε και που αρεσουν και σε μενα :)

σας ευχαριστω πολυ ολους για τα καλα σας λογια,για τις επιπλεον πληροφοριες που μας δινετε και για τη συμμετοχη σας!!

μου "κολλησε" απο προχτες αυτο το τραγουδι της Ρενας Κουμιωτη και θελω να το ακουω συνεχεια..

δεν ξερω ποιο απ ολα να διαλεξω :wait2:
 
Αλίκη και πάλι Αλίκη η αγάπη θέλει δύο. Αλίκη-Δημήτρης σε ένα πολύ ερωτικό τραγούδι
 
Δύσκολη επιλογή...Ψήφισα το τραγούδι ''Το κερί μας έσβησε'' της Ρένας Κουμιώτη. Αν επέλεγα και άλλα τραγούδια, θα επέλεγα ''Παραμυθάκι μου'', ''Ζωγραφισμένα στο χαρτί'', ''Η αγαπη θέλει δύο'', και ''Πού πας χωρίς αγάπη''.
 
Αυτή τη φορά επέλεξα με μεγάλη ευκολία γιατί στη λίστα ήταν το αγαπημένο μου, το κερί μας έσβησε, Ρένα Κουμιώτη.
 
δυσκολευτηκα αρκετα να ψηφισω σ αυτη τη δεκαδα αλλά τελικα επελεξα το τραγουδι "ενα πρωινο" γιατι οταν ημουν μικρη το συνδυασα με ενα συγκεκριμενο παραμυθι που ειχα διαβασει και κυριως ακουσει σε κασσετα,ηταν ενας ηχος που μου το θυμιζε εντονα
 
που πας χωρις αγαπη,πολυ ωραιο τραγουδι,ο ζαμπετας νομιζω το εγραψε.
 
Μα φυσικα το '' Χάθηκε το φεγγάρι'' μοναδική ερμηνεία απο την ανεπανάληπτη Βίκυ Μοσχολίου .
 
το τραγουδι που εκανε διασημη τη Βικυ Μοσχολιου ειναι το "χαθηκε το φεγγαρι"

στο σάιτ διαβασα κατι που δε γνωριζα : πώς ο Ντινος Δημοπουλος (σκηνοθετης της ταινιας "Λολα") γνωρισε τη Μοσχολιου και πώς εγινε το γυρισμα με τη μεγαλη αυτη ερμηνευτρια

"To 1964, o σκηνοθέτης Ντίνος Δημόπουλος γύριζε την ταινία «Λόλα». Xρειαζόταν μία τραγουδίστρια, για να ερμηνεύσει το τραγούδι της σκηνής, που ο Άρης (Νίκος Κούρκουλος), το πιο γρήγορο μαχαίρι της Τρούμπας, αποφυλακίζεται και επιστρέφει για να ξαναπάρει το κορίτσι του, τη Λόλα (Τζένη Καρέζη) και να εκδικηθεί, τους μάγκες που τον είχαν καρφώσει.

Η Βίκυ Μοσχολιού τότε, ήταν μια άσημη τραγουδίστρια, και δούλευε σε ένα μαγαζί της Λ. Συγγρού στην «Τριάνα». Εκείνη την εποχή, οι τραγουδίστριες δεν είχαν κεντρικό ρόλο στο πάλκο, αλλά κάθονταν στην καρέκλα, δίπλα στα άλλα μέλη της λαϊκής ορχήστρας, για να πουν ένα-δυο τραγούδια.

Σ αυτό το μαγαζί ένα χάραμα, μετά το νυχτερινό γύρισμα, βρέθηκε ο σκηνοθέτης Ντίνος Δημόπουλος, μαζί με τον φροντιστή της Φίνος Φιλμ, Παντελή Παλιεράκη. Κάθισαν στο μπαρ και παρήγγειλαν ένα ποτό. Έπεσαν ακριβώς στη στιγμή, που πάνω στο πάλκο τραγουδούσε η άγνωστη Μοσχολιού.

-Ποια είναι αυτή; Ρώτησε ο Δημόπουλος τον Παλιεράκη.

-Δεν ξέρω…

-Να μου τη φέρεις αύριο στο γραφείο μου, είπε ο Δημόπουλος.

Σε δέκα μέρες έγινε η ηχογράφηση του τραγουδιού του Σταύρου Ξαρχάκου «Χάθηκε το φεγγάρι» σε στίχους Βαγγέλη Γκούφα και ερμηνεύτρια τη Βίκυ Μοσχολιού.

Το τραγούδι ήταν έτοιμο, αλλά έπρεπε να γυριστεί και η σκηνή.

Το ντεκόρ είχε στηθεί στο προαύλιο των στούντιο της Φίνος Φιλμς, έξω από το τσιμεντάδικο «Άτλας» με την ψηλή καμινάδα. Ήταν ένα σκηνικό, που έμοιαζε πολύ με έναν τυπικό δρόμο της Τρούμπας.

Τα γυρίσματα έπρεπε να γίνουν νύχτα, επειδή το ντεκόρ, λόγω μεγέθους, δεν μπορούσε να χωρέσει στο μικρό τότε πλατό της Φίνος.

Τη νύχτα όμως, η Μοσχολιού δούλευε.

Έτσι, προγραμματίστηκε το γύρισμα να γίνει στις πέντε το πρωί, όταν σχόλαγε απ την Τριάνα.

Ο σκηνοθέτης πήρε τη Μοσχολιού από το χέρι και την ανέβασε από μια εσωτερική σκάλα. Έφτασαν σε ένα ανοιχτό παράθυρο, που έβλεπε στον δρόμο. Βέβαια, σπίτι και παράθυρο δεν ήταν αληθινά , αλλά τεχνητά, μέρος της σκηνογραφίας.

-Κυρ Ντίνο δεν έχει ταβάνι το σπίτι;, ρώτησε η Βίκυ, κοιτάζοντας έκπληκτη το ντεκόρ, που απ” έξω ήταν σοβαντισμένο, αλλά από μέσα ήταν κόντρα-πλακέ.

-Όχι, απάντησε ο Δημόπουλος, που πρώτη φορά άκουσε κάποιον να τον αποκαλεί «κυρ Ντίνο». Εσύ θα κάθεσαι εδώ, στο παράθυρο και θα κοιτάς απέναντι.

-Που θα κοιτάω;

-Απέναντι, μακριά, όπου θέλεις…

-Την καμινάδα;

- Άμα θες, την καμινάδα.

-Και τι θα κάνω;

- Θα κουνάς τα χείλη σου, ακούγοντας τη φωνή σου από το μαγνητόφωνο.

- Και δεν θα τραγουδάω;

-Θα κάνεις πως τραγουδάς.

- Κατάλαβα…

Πρώτη πρόβα με λάθη.

Δεύτερη πρόβα επίσης.

Στην τρίτη πρόβα, άρχισε να χιονίζει.

Η Μοσχολιού ανεβασμένη εκεί, πάνω στο παράθυρο, εξίμιση το πρωί, άρχισε να τουρτουρίζει.

-Κυρ Ντίνο, κρυώνω. Θʼ αργήσουμε;

Το γύρισμα διακόπηκε για την άλλη μέρα.

Δεύτερη μέρα, τέταρτη προσπάθεια στις πέντε το πρωί, αλλά η πρωινή βροχή είχε διαφορετική γνώμη.

Τελικά, το πλάνο ολοκληρώθηκε την τρίτη νύχτα, τη στιγμή που πίσω από τον Υμηττό σπίθιζε το πρώτο χλωμό χαμόγελο του χειμωνιάτικου ήλιου της Αθήνας του ΄64.

Άξιζε όμως τον κόπο.

Τρία ξενύχτια για ένα πλάνο.

Τρία ξενύχτια χρειάστηκαν για να γεννηθεί μια απ τις μεγαλύτερες Ελληνίδες ερμηνεύτριες.

Γιατί η Βίκυ Μοσχολιού δεν τραγουδούσε.

Ερμήνευε…"
 
Τελευταία επεξεργασία από έναν συντονιστή:
Πίσω
Μπλουζα