Αγαπημένο τραγούδι ελληνικού κινηματογράφου

katerinak

Expert
Joined
26 Ιουλ 2010
Μηνύματα
19.182
Αντιδράσεις
2.942
Ομολογω οτι δυσκολευτηκα παρα πολυ να διαλεξω 10 τραγουδια του ελληνικου κινηματογραφου,ειναι τοσα πολλα αυτα που μου αρεσουν..Η σειρα που τα εγραψα στη λιστα ειναι τυχαια,διπλα απ τον τιτλο του τραγουδιου βρισκεται ο τιτλος της ταινιας που ακουγεται το συγκεκριμενο τραγουδι που επελεξα.Ελπιζω να σας αρεσει καποιο απ αυτα,αν οχι ειστε ελευθεροι να πειτε ποιο ειναι το δικο σας αγαπημενο τραγουδι

1.

- Εκεινο το καλοκαιρι10.η μπαλαντα της Καιτης - Σκιες στην αμμο
 
Πολύ ετερογενή τραγούδια, αλλά τέλος πάντων, διαλέγω μέσα από αυτά, παραθέτοντας και κάποιες καθαρά μουσικές απόψεις, για όποιον ίσως θέλει να προβληματιστεί.

Ως κλασσικός "ματζοράκιας", απορρίπτω με τη μία όλα τα μινόρε, δηλ. τα 2,3,4,9,10. (θα θίξω ένα θέμα επ' αυτού παρακάτω, γι αυτό το κάνω).

Επίσης απορρίπτω τα '80s με τις πιο σύνθετες συγχορδίες, κάτι έβδομες, κάτι ένατες κλπ. που κινούνται σε ένα ύφος μεταξύ ματζόρε-μινόρε. τέτοια τραγούδια είναι τα 1,8.

Μένουν τα 5,6,7 που είναι καθαρά ματζόρε τραγούδια, από τα οποία ψηφίζω το 6, "Μην πιεις νερό", Σταύρου Ξαρχάκου σε στίχους Ιάκωβου Καμπανέλλη.

Το τραγούδι αυτό έχει βγει με δύο "πακέτα" στίχων, ένα όπως το ακούμε στην ταινία από το Νίκο Κούρκουλο (βλέπε το παραπάνω link), και ένα με τη Βίκυ Μοσχολιού,

που είναι η εκτέλεση που προτιμάω (από μουσικής πλευράς εννοώ, δηλ. ενορχήστρωση, όργανα και tempo - το τραγούδι μέσα στην ταινία είναι πολύ ταιριαστό με τον διαφορετικό τρόπο που ερμηνεύεται).
Για προσέξτε τώρα όμως, πώς εκείνες τις άτιμες δεκαετίες του 50 και του 60, με τα χίλα δύο προβλήματα, με τη φτώχεια, με τον "λαϊκό" κόσμο του μεροκάματου, πριν το μεγάλο "μπαμ" της αστυφιλίας, πώς λοιπόν στίχοι με θλιμμένο νόημα περνάγαν μέσα από ματζόρε μελοποιήσεις, φαινομενικά "αταίριαστες", αφού τα ματζόρε θεωρούνται "εξωστρεφή" τραγούδια, ως ανάγκη να "τραγουδηθούν" !

Αυτό το θέμα ήθελα να θίξω, και κλείνοντας αναφέρω ελάχιστα μόνο τραγούδια με "θλιμμένου" νοήματος στίχους, που ωστόσο τη δεκαετία εκείνη, λόγω της γενικότερης "εξωστρέφειας" του κόσμου - που πέρναγε ίσως ως "απαίτηση" στο τραγούδι - μελοποιήθηκαν και μας κληροδοτήθηκαν πάνω σε χαρούμενες "ματζόρε" μελωδίες, ενώ σήμερα ίσως θα τύγχαναν (οι ίδιοι στίχοι) πολύ "στριφνών" και "έντεχνων" μινόρε μελοποιήσεων, τύπου Περίδη, Μάλαμα, Πορτοκάλογλου (για παράδειγμα τους είπα, δεν έχω τίποτα με τους ανθρώπους !).

Λοιπόν, για προσέξτε :

  • «Μη γράφεις άλλα γράμματα, γιατί με πιάνουν κλάματα» (Μούτσης-Ελευθερίου). Τραγούδι ματζόρε !
  • «Μάτια βουρκωμένα, παραπονεμένα» (Ξαρχάκος-Γκάτσος). Τραγούδι ματζόρε !
  • «Καρδιά που μʼ αλησμόνησες και μʼ έλιωσε ο πόνος, θα σβήσει το κορμάκι μου προτού να κλείσει χρόνος» (Ξαρχάκος-Γαλανός). Τραγούδι ματζόρε !
  • «Τι να την κάνω τη χαρά» (Θεοδωράκης-Περγιάλης). Τραγούδι ματζόρε !
  • Ακόμα κι ένα βαρύ λαϊκό «Σαν πεθάνω στο καράβι» (Μπακάλης). Τραγούδι ματζόρε !
  • "Το τελευταίο βράδι μου", Καζαντζίδης-Παπαγιαννοπούλου. Τραγούδι ματζόρε !
  • Η κορυφαία «Συννεφιασμένη Κυριακή» (Τσιτσάνης). Τραγούδι ματζόρε !
  • Και άλλα ματζόρε, ων ουκ έστι αριθμός : «Πικρό το μεροκάματο παρέα με το θάνατο», «Μανούλα, θα φύγω, μην κλάψεις για μένα», «Δεν είναι όνειρο η ζωή, δεν είναι πανηγύρι, απόψε που χωρίζουμε είναι πικρό ποτήρι» (Μοσχολιού).


Θα έλεγε κανείς "Μα βρε παιδί μου, είναι δυνατόν να λέει για το τελευταίο βράδι του και να το λέει χαρούμενα;" Έλα ντε !

Για φανταστείτε λοιπόν, όλοι αυτοί οι στίχοι να μελοποιούνταν πάνω στο σημερινό ύφος της εποχής, ή τέλος πάντων να είχαν μελοποιηθεί από το 90 και μετά, τι μοιρολόγια θα έβγαιναν !

Όποιος θα ήθελε να παραθέσει την άποψή του, στο περιθώριο της ψηφοφορίας, θα την άκουγα ευχαρίστως !
 
Τελευταία επεξεργασία από έναν συντονιστή:
panp ευχαριστουμε πολυ για τις ενδιαφερουσες πληροφοριες που μας εδωσες!!

εβαλα ετερογενη τραγουδια στη λιστα για να υπαρχει ποικιλια και κυριως επειδη (οπως εγραψες κι εσυ στο ποστ) σε αλλους αρεσουν τα "ματζορε" τραγουδια, σε αλλους τα "μινορε"
 
Με πολύ λίγα λόγια θα πω πως επιλέγω το "Μην πιείς νερό" με τον Νίκο Κούρκουλο από την ταινία "Γυμνοί στο δρόμο". Αυτό το τραγούδι με αγγίζει πολύ.
 
"Εμείς γι'αλλού, κινήσαμε γι'αλλού


κι αλλού η ζωή μας πάει..."
 
Ωραίο θέμα Κατερίνα μου

Ψήφισα το "Μη μου μιλάς γι' αγάπη" από τις Όμορφες Μέρες. Τα λόγια περιττά :flower:
 
Φυσικα Εσυ κι Εγω
 
Πολύ ωραίο δημοψήφισμα katerinak, αν και η επιλογή ... πολύ δύσκολη !!! Το τραγούδι που ψήφισα τελικά είναι το "Μη μου μιλάς γι' αγάπη" !!! Επειδή είμαι αυτοδίδακτος / εμπειρικός / καλαμπόρτζος μουσικός [κι ενίοτε "τραγουδοφτιάχτης"] δεν μπορώ να μιλήσω με μουσικούς όρους όπως κάνει πιο πάνω ο συμφορουμίτης panp !!! Θα πω, όμως [ως εμπειρικός μουσικός και ακροατής], ότι στη μελωδία, που έγραψε ο Σπανός, είναι εμφανής όχι μόνο η ευαισθησία του συνθέτη αλλά και η μουσική του ιδιοφυία !!! Στο πρώτο κουπλέ ακούμε την πολύ όμορφη και τρυφερή μελωδία του τραγουδιού και στή συνέχεια, αντί για ρεφρέν ... τι έκανε ο συνθέτης : Παίρνει την ίδια μελωδία και τη μεταφέρει ... μερικούς τόνους παραπάνω !!! Και στη συνέχεια, αντί για "γέφυρα" ... τι κάνει πάλι : Η ίδια μελωδία με παραλλαγμένες μόλις δυο νότες, οι οποίες, όμως είναι "καθοριστικές" για να προκαλέσουν ... ανατριχίλες στον ακροατή !!! Διότι, όταν γράφεις ένα τραγούδι, και έχεις εμπνευσθεί τη βασική μελωδική του γραμμή, το βασικό μέλημα για να προχωρήσεις στο παραπερα χτίσιμό του είναι : "όσο προχωράει το τραγούδι, τι θα αλλάξεις σε αυτή τη μελωδική γραμμή, πώς θα το αλλάξεις και πότε θα το αλλάξεις" !!! Και εδώ ο Σπανός, με μόλις μία μελωδική γραμμή ... τα καταφέρνει παραπάνω από θαυμάσια !!!

Να προσθέσω, επίσης, ότι μού αρέσουν περισσότερο οι στίχοι του Ασημακόπουλου σε σχέση με τους στίχους του Λευτέρη Παπαδόπουλου, που γράφτηκαν πάνω στην ίδια ιδιοφυή μελωδία [το πολύ αγαπημένο "Βροχή και σήμερα"] !!! Οι στίχοι του Ασημακόπουλου είναι "αμιγώς ερωτικοί", όπως ακριβώς ταιριάζει στη μελωδία !!! Ο Λευτέρης Παπαδόπουλος "πέρασε" στην ίδια μελωδία κοινωνικούς / αντιπολεμικούς στίχους, οι οποίοι είναι μεν υπέροχοι, έδεσαν με το τραγούδι, αλλά ... το τραγούδι έχασε κάτι από τον .... "100% ερωτισμό" του !!! Όλα αυτά απολύτως προσωπική άποψη ....

Τέλος ... στη "Μπαλάντα της Καίτης" ένα "έμπειρο αυτί" μπορεί να διακρίνει τις επιρροές του Σπανού απ'το The House Of The Rising Sun, έτσι όπως το διασκεύασαν και εκτέλεσαν οι Animals :cool: :cool: .... Αν δεν είχε να συναγωνισθεί με το "Μη μου μιλάς γι' αγάπη", μάλλον αυτό θα ψήφιζα .... Συν το γεγονός ότι το έχω συνδυάσει με την υπέροχη Καίτη Χωματά να το τραγουδά με την κιθαρούλα της στις παραλίες της Νάξου [Αγία Άννα ή Άγιος Προκόπης], όπου φέτος έμεινα μέχρι το Σεπτέμβρη και γέμισα με ένα σωρό εικόνες από ατέλειωτες αμμουδιές, ατέλειωτους καλαμιώνες κλπ .... σαν κι αυτές που βλέπουμε στο βιντεάκι με το τραγούδι και σκηνές απ' την ταινία :[video=youtube_share;Ai3KQBNi0B8]

 
Τελευταία επεξεργασία από έναν συντονιστή:
Το άνοιξε το παράθυρο με μικρή διαφορά από το ποτάμι. Δυο καταπληκτικά τραγούδια, από δυο εξίσου θαυμάσιες ταινίες...
 
Σαν με κοιτάς... Εκείνο το καλοκαίρι...

Λάκης Κομνηνός και Ελενα Ναθαναήλ! Το πιο όμορφο και ερωτικό ζευγάρι του ελληνικού κινηματογράφου!
 
Rinus Cesar είπε:
Τέλος ... στη "Μπαλάντα της Καίτης" ένα "έμπειρο αυτί" μπορεί να διακρίνει τις επιρροές του Σπανού απ'το The House Of The Rising Sun, έτσι όπως το διασκεύασαν και εκτέλεσαν οι Animals :cool: :cool: ....
Εμένα δεν ξέρω αλλά το δικό μου "έμπειρο αυτί" στο τραγούδι αυτό διακρίνει ομοιότητα με το τραγούδι του Ξαρχάκου "Νανούρισμα", με τον Μπηθικώτση, στο "κουπλέ" που λέμε ! O Ξαρχάκος το κυκλοφόρησε το 1969, ενώ οι "Σκιές στην άμμο" είναι του 1970. Επειδή όμως δεν ξέρω αν το τραγούδι του Σπανού προϋπήρξε της ταινίας, ποιός άραγε "έκλεψε" ποιον;

 
Τελευταία επεξεργασία από έναν συντονιστή:
Eκανες πολυ καλα, katerinak, που εβαλες ετεροκλητα τραγουδια στη λιστα, ετσι ωστε να πιασεις ολη τη γκαμα των προτιμησεων μας.

Το θεμα δεν ειναι ποια μου αρεσουν, αλλα ποια δε μου αρεσουν, αφου ολα ειναι του γουστου μου πλην δυο: Το ποταμι και το Ασε το πεισμα σου. Ολα τα υπολοιπα τα ακουω με περισση ευχαριστηση.

Ομως πρεπει να επιλεξω μονο ενα, οποτε αυτο θα ειναι το Μη μου μιλας για αγαπη, τραγουδισμενο απο τη μαγευτικη φωνη του Γιωργου Μαρινου.

Εδω θα ηθελα να αναφερθω και σε καποια αλλα πολυ αγαπημενα μου κομματια απο τον ελληνικο κινηματογραφο:


Το τελευταιο εχει τη μαγικη ιδιοτητα να μου δημιουργει αμεσως πολυ καλη διαθεση, οταν το εχω αναγκη.

Δοκιμαστε το κι εσεις, γιατι σε μενα πιανει παντα!
 
Τελευταία επεξεργασία από έναν συντονιστή:
οπως εγραψα και στην αρχη,δυσκολευτηκα πολυ στην επιλογη των τραγουδιων για να καλυψω (οσο αυτο ειναι δυνατον) τις προτιμησεις των περισσοτερων.Σιγουρα αφησα εκτος λιστας παρα πολλα τραγουδια που μας αρεσουν αλλά επρεπε να διαλεξω.. Οποιος θελει μπορει να προσθεσει καποια επιπλεον αγαπημενα του τραγουδια οπως εκανε η bambinella πιο πανω για να δω ποσο κοντα ή μακρυα επεσα με τις επιλογες που εκανα

ΒΒ δεν ξερω γιατι αλλά περιμενα να δω στη λιστα σου και το

απ την ταινια "πεθαινω καθε ξημερωμα"
 
Μου αρεσει το Μην αργησεις. Κι αυτο κι ενα σωρο αλλα ακομα.

Για την ωρα ομως, τα 8 τραγουδια της λιστας μου προηγουνται στην καρδια μου.
 
καλα εκανες τοτε κι εγραψες τα 8 πιο αγαπημενα σου τραγουδια :)

εγω ακομη δεν αποφασισα ποιο τραγουδι θα διαλεξω,πολυ πιθανο να ειναι καποιο ερμηνευμενο απο τραγουδιστη του "νεου κυματος" ..
 
Τελευταία επεξεργασία από έναν συντονιστή:
Επέλεξα το τραγούδι ''Σαν με κοιτάς'' από την ταινία ''Εκείνο το καλοκαίρι''. Για μένα είναι ένα μελωδικό τραγούδι...
 
Θα συμφωνησω με την Bambinella για το shake per sempre του Tony Spineli πολυ ανεβαστικο!!

Απο τη λιστα ψηφησα το Ανοιξε Το Παραθυρο μου αρεσει παρα πολυ γιατι συνδιαζει την μελανγχολια με την δροσια και την αισιοδοξια της ανοιξης!
 
Για το "Άνοιξε το παράθυρο", να σημειώσω ότι αυτός που το πρωτοηχογράφησε σε δίσκο ήταν ο Περικλής Περράκης. Ένα χρόνο μετά (1975) εκδόθηκε σε δισκάκι 45 στροφών μαζί με το "Της μοίρας τ' αδράχτι" με τον Καλογιάννη (το είχε πρωτοπεί και αυτό ο Περράκης), και αυτή η έκδοση "έμελλε" να καθιερωθεί.

Και τέλος, αφού αναφέρουμε και τραγούδια-παράπονο που δεν υπάρχουν στη λίστα, να προσθέσω από την πλευρά μου "Το μεγάλο μυστικό μου", του Κώστα Καπνίση, από τη "Τζένη Τζένη".
 
panp είπε:
Και τέλος, αφού αναφέρουμε και τραγούδια-παράπονο που δεν υπάρχουν στη λίστα, να προσθέσω από την πλευρά μου "Το μεγάλο μυστικό μου", του Κώστα Καπνίση, από τη "Τζένη Τζένη".
panp να σου την αληθεια ημουν μεταξυ των τραγουδιων "η μπαλαντα της Καιτης" και "το μεγαλο μυστικο μου" αλλά επελεξα το πρωτο γιατι βλεπουμε την Καιτη να τραγουδαει ενω στο δευτερο ακουγεται μονο η φωνη της
 
Πίσω
Μπλουζα