Αγορά τότε και τώρα. Πως την προτιμάτε;

  • Έναρξη μίζας Έναρξη μίζας johnny19818
  • Ημερομηνία έναρξης Ημερομηνία έναρξης

johnny19818

Retromaniax Thread Excavator!
Joined
18 Απρ 2010
Μηνύματα
7.723
Αντιδράσεις
2.141
Από καιρό ήθελα να ανοίξω αυτό το θέμα αν και δεν έψαξα αν υπάρχει παρόμοιο.

Όπως όλοι γνωρίζουμε, η αγορά πλέον έχει διαμορφωθεί έτσι ώστε τα περισσότερα καταστήματα είναι σαν σούπερ μάρκετ. Σε γνωστές μεγάλες αλυσίδες μπορείς να βρεις από συνδετήρα μέχρι τηλεόραση, κινητό τηλέφωνο, βιντεοπαιχνίδια κτλ. Παλαιότερα έπρεπε να πας σε συγκεκριμένο κατάστημα για να πάρεις τηλεόραση, σε άλλο για βιντεοπαιχνίδια κ.ο.κ.

Θα παραθέσω την προσωπική μου άποψη για τη σημερινή κατάσταση με θετικά και αρνητικά.

Θετικά:

Μπορείς να βρεις μεγάλη ποικιλία από διαφορετικά είδη προϊόντων και να αγοράσεις πολλά διαφορετικά αγαθά από ένα και μόνο κατάστημα το οποίο σημαίνει αυτομάτως εξοικονόμηση χρόνου και χρήματος για τις μετακινήσεις.

Αν οι αγορές που θα κάνεις αγγίξουν κάποιο συγκεκριμένο ποσό, αρκετές φορές σου παρέχεται μια μικρή έκπτωση ή κάποιο δώρο ως «επιβράβευση» προς τον πελάτη.

Αρνητικά:

Αρκετές φορές έχω παρατηρήσει ότι το προσωπικό δεν είναι τόσο εξειδικευμένο στον τομέα-πόστο/α που καλείται να εξυπηρετήσει. Μπορεί για παράδειγμα κάποιος υπάλληλος να εξυπηρετεί και το πόστο των κινητών τηλεφώνων και των τηλεοράσεων και οι γνώσεις του να μην είναι ίσες.

Κάποιες φορές, ένα κατάστημα δεν δύναται να έχει διαθέσιμα όλα τα προϊόντα που θα έπρεπε, με αποτέλεσμα να υπάρξουν ελλείψεις. Παλαιότερα ένα κατάστημα που πωλούσε αποκλειστικά βιντεοπαιχνίδια π.χ. ήταν πιο πιθανό να έχει μεγαλύτερη ποικιλία.

Προσωπικά θα ήθελα να υπήρχαν ακόμη καταστήματα αποκλειστικά για βιντεοπαιχνίδια και για κινητά τηλέφωνα. Όπως παλιά.

Όσον αφορά τα καταστήματα που πωλούν ηλεκτρικές συσκευές μαζί με χαρτικά κ.α. δεν με ενοχλεί η σημερινή κατάσταση.

Η γνώμη σας;
 
Στα μαγαζια τις γειτονιας αποκτουσες οικειοτητα αυτο ειναι που μετραγε...

Τωρα με ολα αυτα τα απροσωπα πολυκαταστηματα δεν ειναι το ιδιο!

Οσο για τις γνωσεις πλεον λιγο πολυ ολοι ψαχνουμε στο internet πριν αγορασουμε κατι οποτε λιγο μας ενδιαφερει τι θα πει ο υπαλληλος :P .

Γενικα οπου μπορω προτιμω τα μικρα μαγαζια αν και στην περιοχη μου ελαχιστα υπαρχουν πια... :(

ps. Να θυμισω οτι παλαιοτερα τα βιντεοπαιχνιδια τα πουλαγαν και στα παιχνιδαδικα , εκει να δεις ασχετοσινη... Οτι διαβαζαμε απο τα περιοδικα ή βλεπαμε σε κανα φιλο , αλλιως "γουρουνι στο σακι" η επιλογες παιχνιδιων :P
 
Τελευταία επεξεργασία από έναν συντονιστή:
Προσωπικά μου αρέσουν και οι δυο καταστάσεις. Όλοι έχουμε αναμνήσεις από ατελείωτες βόλτες στα μαγαζιά μιας περιοχής, μικρά ή λιγότερο μικρά δεν έχει σημασία. 'Η ακόμα και στο κέντρο της Αθήνας, με τα απίστευτα καταστήματα. Βέβαια και η σημερινή κατάσταση είναι βολική. Πολλές φορές όντως το προσωπικό πλέον δεν είναι και τόσο εξειδικευμένο, απλά προσπαθεί να εξυπηρετήσει. Βέβαια αυτός είναι και ο σκοπός των καταστημάτων. Απλοί υπάλληλοι των 600 ευρώ είναι (πολλά είπα?).
 
Θετικά :

- Μπορείς μέσω Ίντερνετ να βρεις πού κοστίζει λιγότερο κάτι που σε ενδιαφέρει (ας αφήσουμε, προς το παρόν, το να το αγοράσεις απ' έξω, γιατί αυτό είναι άλλη ιστορία).

- Σε πληθώρα πραγμάτων, υπάρχουν αξιολογήσεις χρηστών για το κάθε τι, κι έτσι διευκολύνεσαι στην επιλογή σου.

- Τουλάχιστον γνωρίζεις αυτό που ψάχνεις, πόσο κοστίζει παγκοσμίως !

Αρνητικά :

- Έχει διαμορφωθεί (και δυστυχώς, επιβιώσει) μια λογική "υπερκαταναλωτισμού", και τα πράγματα (ειδικά συσκευές, υπολογιστές κλπ.) πολλές φορές φτιάχνονται να αντέχουν μόνο τόσο ώσπου να βγει το επόμενο μοντέλο. Το κάνουν οι εταιρίες, αλλά "τσιμπάμε" κι εμείς... Δείτε π.χ. πόσοι άνθρωποι, λες και δεν έχουν, στριμώχνονται για να πάρουν το τελευταίας γενιάς εξυπνόφωνο...

- Η μείωση των τιμών έχει δημιουργήσει άλλοθι για πάρα πολλά εντελώς ευτελή πράγματα. Παλιότερα, ακόμα και το φτηνό, είχε κάποια στάνταρ ποιότητα. Ας πούμε, ένα αυτοκίνητο DACIA δεν είχε λεπτότερη λαμαρίνα από μια Mercedes (εντελώς ενδεικτικό το παράδειγμα).

- Δεν είναι τόσο η υπερσυγκέντρωση προϊόντων σε ένα κατάστημα, όσο το η ελαχιστοποίηση/ολιγοπώλιο των προμηθευτών. Έχει φτάσει να βλέπεις το ίδιο πράγμα σε 10 καταστήματα, με ένα διαφορετικό αυτοκολλητάκι, και να τρως το ίδιο σουβλάκι σε 100 σουβλατζήδικα, από το ίδιο χαρτόκουτο.

- Δεν υπάρχει καταναλωτική συνείδηση, για πράγματα ή επιχειρήσεις που για κάποιους λόγους θα πρέπει να αποφεύγουμε. Παλιότερα ο κόσμος ήταν πολύ "ψείρας", και μπορούσε να μην ξαναπατήσει σε ένα κατάστημα, αν δεν ήταν απόλυτα ευχαριστημένος. Σήμερα δίνουμε εύκολα "συγχωροχάρτια"... Ακόμα και για πράγματα που δεν αντέχουν ούτε μέχρι το σπίτι μας, λέμε "Έλα μωρέ, 5 ευρώ το πήρα,πες ότι τα πέταξα !" Αμ, παλιότερα, για το ενάμιση χιλιάρικο δεν υπήρχε περίπτωση να μην ξαναπάς πίσω, ή να μη βάλεις το κατάστημα σε black list.

- Σχετικό με το προηγούμενο, παλιότερα υπήρχε το "κούτελο" του μαγαζάτορα, της επιχείρησης. Θα έκαναν τα πάντα για να σου αλλάξουν κάτι, προκειμένου να μη δυσφημιστούν ή ακόμα και να μη στραβομουτσουνιάσεις ! Σήμερα κάνουν τα πάντα για να σου πουν ότι από δικό σου λάθος κάτι δεν πήγε καλά, κι αυτοί δε φταίνε σε τίποτα ! Υπάρχει "πολιτική" των επιχειρήσεων, ειδικά σε ελαττωματικά προϊόντα. Κι ακόμα και το να σου επισρέφουν χρήματα, δεν παύει να κρύβει μια αναγνώριση -από πλευράς τους- κακού προϊόντος,αφού το προτιμούν από το να σου το αντικαταστήσουν.

- Έχουμε παρασυρθεί από τις ξένες αλυσίδες, και δε βοηθάμε τις δικές μας επιχειρήσεις, ακόμα και παραγνωρίζοντας κάποια θέματα. Φεύγουν όλα τα λεφτά έξω κάθε βδομάδα, ως καταθέσεις σε τεράστιες πολυεθνικές, τις οποίες ξέρετε, δεν είναι ανάγκη να γράψω...

Αυτά, με μια πρώτη σκέψη...
 
Τελευταία επεξεργασία από έναν συντονιστή:
Ωραίες όλες οι απόψεις σας παιδιά. Μπορώ να πω ότι η ΦΖΠ1 είναι καλά διαβασμένη στο θέμα αυτό :) . Επιπλέον θα ήθελα να προσθέσω ότι αν και μέσω κρίσης οι εταιρίες αυτές σου πιπιλάνε όλη μέρα το μυαλό μέσα από τις διαφημίσεις για να σου περάσουν το μήνυμα ότι χρειάζεσαι ένα προϊόν που στην πραγματικότητα είναι από λίγο σημαντικό έως και άχρηστο. Κλασσικό παράδειγμα. Για πηγαίνετε να παραγγείλετε από σουβλατζίδικο. Δεν υπάρχει περίπτωση μία στο εκατομμύριο να μη σε ρωτήσουν "Θα πιείτε κάτι;". Έτσι και να μην ήθελες να πιεις θα το σκεφτείς εκείνη τη στιγμή λίγο και ίσως υποκύψεις. Αυτό προσωπικά με εκνευρίζει. Όχι κοπέλα/νεαρέ μου, αν ήθελα να πιω κάτι θα στο έλεγα. Θα πείτε αυτή είναι η δουλειά των πωλητών. Κάποιοι όμως το κάνουν σε βαθμό ασφυκτικό προς τον πελάτη.
 
Τελευταία επεξεργασία από έναν συντονιστή:
ΦΖΠ1 είπε:
Αρνητικά :

- Έχει διαμορφωθεί (και δυστυχώς, επιβιώσει) μια λογική "υπερκαταναλωτισμού", και τα πράγματα (ειδικά συσκευές, υπολογιστές κλπ.) πολλές φορές φτιάχνονται να αντέχουν μόνο τόσο ώσπου να βγει το επόμενο μοντέλο. Το κάνουν οι εταιρίες, αλλά "τσιμπάμε" κι εμείς... Δείτε π.χ. πόσοι άνθρωποι, λες και δεν έχουν, στριμώχνονται για να πάρουν το τελευταίας γενιάς εξυπνόφωνο...

- Η μείωση των τιμών έχει δημιουργήσει άλλοθι για πάρα πολλά εντελώς ευτελή πράγματα. Παλιότερα, ακόμα και το φτηνό, είχε κάποια στάνταρ ποιότητα. Ας πούμε, ένα αυτοκίνητο DACIA δεν είχε λεπτότερη λαμαρίνα από μια Mercedes (εντελώς ενδεικτικό το παράδειγμα).
To θεμα του marketing δεν είναι καινούργιο φρούτο. Δηλαδή οι εταιρίες σου "δημιουργούν" ανάγκες ώστε να καταναλώνεις τα νέα προϊόντα. ΟΚ, λογικό. Εάν ο κόσμος πέφτει στη παγίδα, είναι άλλο θέμα. Βλέπεις, πάντα είναι ωραίο το καινούργιο. Προσωπικά έχω αλλάξει κινητό στους 10 μήνες λόγω προβλημάτων, έχω κρατήσει και κινητό για 3 χρόνια όμως. Κανείς δεν σε αναγκάζει. Εάν είμαι ικανοποιημένος από μια συσκευή (και ναι, υπάρχουν καλά μηχανήματα και στις μέρες μας) δεν θα επισπεύσω την αντικατάστασή του. Επειδή πλέον έχει δημιουργηθεί μια νέα οικονομική κατάσταση στη χώρα μας, νομίζω ότι πλέον το φαινόμενο έχει μετριαστεί.

Όσο για τα παλιά Dacia, μπορεί να είχαν καλύτερη λαμαρίνα από τα σημερινά, αλλά δεν διέθεταν καμία ποιότητα. Άθλια ήταν. Νομίζω τα σημερινά low cost προϊόντα διαθέτουν -τηρουμένων των αναλογιών- καλύτερα ποιοτικά χαρακτηριστικά σε σχέση με το παρελθόν. Αντίθετα υπάρχουν και πολλά ακριβότερα που δεν δικαιολογούν το κόστος τους.
 
Η ΦΖΠ1 τα έθεσε πολύ ωραία όλα τα σημαντικά σημεία. Εγώ προσωπικά είμαι πολύ παραδοσιακή με αυτά και πάντα αναπολώ το παρελθόν, γι'αυτό προτιμώ το τότε, κι όχι το τώρα. Η ευκολία του σήμερα δεν με συγκινεί, γιατί στο βωμό αυτής της ευκολίας έχουν χαθεί πολλά πράγματα. Αυτό που με εκνευρίζει περισσότερο στην αγορά του σήμερα είναι 3 σημεία, που αναφέρθηκαν ήδη:

- Οι απρόσωπες σχέσεις που δημιουργούνται, ενώ παλιά το έβρισκα ωραίο να πας κάπου που να σε γνωρίζουν, να πεις μια καλημέρα, ή το να ξέρει ήδη ο πωλητής το τι αγοράζεις συνήθως.

- Το γεγονός ότι ο πλούτος συσσωρεύεται στα χέρια λίγων, και είναι δύσκολο πλέον για έναν φτωχό άνθρωπο να ζήσει με ένα μαγαζάκι. Αυτό με τη σειρά του φέρνει την ραγδαία αύξηση της φτώχειας και της ανεργίας.

- Ο υπερκαταναλωτισμός που αναπτύσσεται όλο και περισσότερο σήμερα. Όταν πήγαινες σ'ένα μαγαζάκι ζητώντας κάτι συγκεκριμένο, δεν υπήρχαν και πολλά περιθώρια για υπερκατανάλωση. Σήμερα όμως, ειδικά με τα εμπορικά κέντρα που σου προσφέρουν πάρα πολλές υπηρεσίες μαζεμένες, τα ψώνια δεν είναι πια απλά ψώνια, αλλά πολλές φορές η έξοδος στα κέντρα αυτά παίρνει τη μορφή οργανωμένης εξόρμησης, όπου εκτός από το να ψωνίσεις, θα κάτσεις και να φας, ή να δεις και μια ταινία ή να πληρώσεις και για παιδότοπο για να διασκεδάσουν τα παιδιά σου. Ορίστε ο υπερκαταναλωτισμός, και όλα αυτά γίνονται φυσικά επίτηδες, καθώς οι "ισχυροί" τρίβουν τα χέρια τους...
 
Bρε παιδιά, τι λέμε τώρα... έτσι είναι τα πράγματα. Όπως παλιά τα μπακάλικα έδωσαν τη θέση τους στα super market, έτσι και ορισμένα μαγαζιά κλείνουν, λόγω των αλλαγών στις συνθήκες τις αγοράς. Λυπηρό αλλά έτσι είναι. Όχι ότι θα εξαφανιστούν όπως τα μπακάλικα, αλλά τα πράγματα προχωράνε. Προσωπικά μια χαρά βρίσκω το να συνδυάσεις τα ψώνια με καφέ ή φαγητό σε ένα ελεγχόμενο περιβάλλον και μάλιστα φάνηκε ως πολύ καλή εναλλακτική τα 2 τελευταία χρόνια στις γιορτές, όταν η κάθοδος στο μίζερο και απωθητικό κέντρο δεν με γέμιζε για οικογενειακές εξορμήσεις. Αν θες να πας μόνο για ένα καφέ εκεί δεν σε υποχρεώνει κανείς να κάνεις και ψώνια. Αντίθετα, αν έχει καλό καιρό και το περιβάλλον είναι όμορφο, ΔΕΝ θα προτιμήσω το mall για καφέ και ψώνια αλλά τα "παραδοσιακά" μαγαζιά και και τον πεζόδρομο ή την πλατεία. Για όλα υπάρχει χώρος και αν συνδυάζεται το παλιό με το καινούργιο ακόμα καλύτερα. Άλλωστε πριν τα mall στη σημερινή τους μορφή, στην Αθήνα διαθέταμε το ΜΙΝΙΟΝ, τον Λαμπρόπουλο και μερικά ακόμα που ουσιαστικά υπηρετούσαν το ίδιο μοντέλο. Και αυτό δεν είναι κακό.
 
prisma είπε:
Όσο για τα παλιά Dacia, μπορεί να είχαν καλύτερη λαμαρίνα από τα σημερινά, αλλά δεν διέθεταν καμία ποιότητα. Άθλια ήταν. Νομίζω τα σημερινά low cost προϊόντα διαθέτουν -τηρουμένων των αναλογιών- καλύτερα ποιοτικά χαρακτηριστικά σε σχέση με το παρελθόν. Αντίθετα υπάρχουν και πολλά ακριβότερα που δεν δικαιολογούν το κόστος τους.
Δε θα με πείσεις ότι π.χ. μια ηλεκτρική κουζίνα Τάδε του 1960 ή ένα ψυγείο Δείνα, του 1970, που έχω και λειτουργούν μέχρι σήμερα, και ΔΕΝ ήταν τα πανάκριβα στην εποχή τους, αλλά τα συμβατικά, αυτά που μπορούσε να πάρει ο απλός άνθρωπος, υπάρχει περίπτωση να πιάσουν και σήμερα την ίδια αντοχή...

Σήμερα αν σου πιάσουν πάνω από δεκαετία, λές και "δόξα τω θεώ"...

Μια φορά κι έναν καιρό διατηρούσαμε αυτοκίνητα 20ετίας αναγκαστικά (λόγω τιμών και φόρων), αλλά τα αυτοκίνητα ήταν "τίμια" και κρατούσαν, κι όταν φτήνιναν τα αυτοκίνητα και μπορούσαμε να τα αλλάζουμε και πιο συχνά, τα περισσότερα από αυτά την 20ετία δε θα την έβλεπαν ούτε...ακίνητα !

Η λογική του "αναλώσιμου", του "μιας χρήσης", του "άλλαξε στυλ", είναι από τις βασικές παραμέτρους του καπιταλισμού, αφού αλλιώς ούτε παραγωγή υπάρχει, ούτε κατανάλωση... Μόνο που πρέπει να (συν)υπάρχουν και οι οικονομικές συνθήκες.

P.S. : Ίσως και το σημερινό ψυγείο να κρατούσε. Αν όμως δεν του καταργούσαν το μοτέρ, από την παραγωγή...
 
Τελευταία επεξεργασία από έναν συντονιστή:
ΦΖΠ1 είπε:
Δε θα με πείσεις ότι π.χ. μια ηλεκτρική κουζίνα Τάδε του 1960 ή ένα ψυγείο Δείνα, του 1970, που έχω και λειτουργούν μέχρι σήμερα, και ΔΕΝ ήταν τα πανάκριβα στην εποχή τους, αλλά τα συμβατικά, αυτά που μπορούσε να πάρει ο απλός άνθρωπος, υπάρχει περίπτωση να πιάσουν και σήμερα την ίδια αντοχή...Σήμερα αν σου πιάσουν πάνω από δεκαετία, λές και "δόξα τω θεώ"...

Μια φορά κι έναν καιρό διατηρούσαμε αυτοκίνητα 20ετίας αναγκαστικά (λόγω τιμών και φόρων), αλλά τα αυτοκίνητα ήταν "τίμια" και κρατούσαν, κι όταν φτήνιναν τα αυτοκίνητα και μπορούσαμε να τα αλλάζουμε και πιο συχνά, τα περισσότερα από αυτά την 20ετία δε θα την έβλεπαν ούτε...ακίνητα !

Δεν είπα ότι τα παλιά προϊόντα δεν ήταν καλά. Άλλωστε το έχω βιώσει και εγώ σε ανάλογες συσκευές. Απλά είπα πως και σήμερα υπάρχουν καλά προϊόντα, όχι αναγκαστικά ακριβά. Φυσικά παλιά μια ηλ. κουζίνα ή ένα ψυγείο αποτελούσαν και ένα είδος επένδυσης, τα τελευταία χρόνια όχι ιδιαίτερα.
 
ΦΖΠ1 είπε:
Δε θα με πείσεις ότι π.χ. μια ηλεκτρική κουζίνα Τάδε του 1960 ή ένα ψυγείο Δείνα, του 1970, που έχω και λειτουργούν μέχρι σήμερα, και ΔΕΝ ήταν τα πανάκριβα στην εποχή τους, αλλά τα συμβατικά, αυτά που μπορούσε να πάρει ο απλός άνθρωπος, υπάρχει περίπτωση να πιάσουν και σήμερα την ίδια αντοχή...Σήμερα αν σου πιάσουν πάνω από δεκαετία, λές και "δόξα τω θεώ"...
Αυτο που λες ειναι σχετικο ..ιδιως στις ηλεκτρικες συσκευες,ακομη και οι πιο "προσιτες",το 60/70 ηταν απροσιτες για τον απλο κοσμο,και οσοι τις επαιρναν το εκαναν μονο με δοσεις που τις πληρωναν για πολυ πολυ καιρο...
 
Το ίδιο ήταν. Και μετά, καταργήσαμε τις δόσεις και ανακαλύψαμε τις πιστωτικές. Ωστόσο, τη "μέση" συσκευή πάντα μπορούσε να την αγοράζει κάποιος μετρητοίς (δε μιλάω για τα τελευταία χρόνια).

Α, ναι ! Τις πιστωτικές δεν τις πιάσαμε καθόλου ! Εντελώς άλλο πράγμα οι δόσεις (που, άντε να σε κυνηγούσε κάποιος δοσάς και να σου παίρναν πίσω ένα ψυγείο), κι εντελώς άλλο πράγμα οι πιστωτικές, που για έναν καναπέ μπορούν να σου πάρουν ένα σπίτι !...

Κι εκείνο που με εκνευρίζει είναι ότι το χρήμα της πιστωτικής υπερτερεί πλέον έναντι των μετρητών ! Για όνομα του Θεού ! Να βρίσκεις φτηνότερες τιμές με πληρωμή πιστωτικής, που κρατάει ένα 5% του μαγαζάτορα η Τράπεζα, και θα του τα δώσει και στο τέλος του μήνα, και να είναι ακριβότερο το πράγμα αν τα βγάλεις και τ' ακουμπήσεις "μπανγκουϊ"; Πού ακούστηκε να παραμερίζεται τόσο το "ζεστό χρήμα"; Πλαστό είναι;
 
Τελευταία επεξεργασία από έναν συντονιστή:
ΦΖΠ1 είπε:
Α, ναι ! Τις πιστωτικές δεν τις πιάσαμε καθόλου ! Εντελώς άλλο πράγμα οι δόσεις (που, άντε να σε κυνηγούσε κάποιος δοσάς και να σου παίρναν πίσω ένα ψυγείο), κι εντελώς άλλο πράγμα οι πιστωτικές, που για έναν καναπέ μπορούν να σου πάρουν ένα σπίτι !...Κι εκείνο που με εκνευρίζει είναι ότι το χρήμα της πιστωτικής υπερτερεί πλέον έναντι των μετρητών ! Για όνομα του Θεού ! Να βρίσκεις φτηνότερες τιμές με πληρωμή πιστωτικής, που κρατάει ένα 5% του μαγαζάτορα η Τράπεζα, και θα του τα δώσει και στο τέλος του μήνα, και να είναι ακριβότερο το πράγμα αν τα βγάλεις και τ' ακουμπήσεις "μπανγκουϊ"; Πού ακούστηκε να παραμερίζεται τόσο το "ζεστό χρήμα";

Αυτο γινεται γιατι θελουν σιγα σιγα να γινονται ολες οι συναλλαγες μεσω τραπεζας! Πλεον μεχρι 1500ευρω πραγματα μπορεις να παρεις με μετρητα αν θες να παρεις κατι πιο ακριβο , μονο με καρτα ή με καταθεση σε τραπεζα.

Θα μου πεις που να βρεις τα 1500 τετοιους καιρους αλλα για χαρην της κουβεντας :D .

Καποια στιγμη θα εξαφανιστουν τα κανονικα χρηματα και θα εχουμε ενσωματομενο τσιπακι με τα στοιχεια μας το οποιο θα ειναι συνδεδεμενο με τραπεζικο λογαριασμο :P (ναι οκ βλεπω λιγο Λιακοπουλο :P )

ps. Νομιζω βγαινουμε Off Topic...
 
Τελευταία επεξεργασία από έναν συντονιστή:
Μα δεν καταργήθηκαν οι δόσεις. Η αγορά ολα τα προηγούμενα χρόνια εκεί βασίστηκε. Απο έπιπλα κ ηλεκτρικά εως αυτοκίνητα. Φυσικά υπάρχει κ το θέμα των πιστωτικών, τις οποίες δεν χωνεύω, αμ κ ορισμένες φορές είναι πολυ εξυπηρετικές. Αυτό που μου λείπει πάντως απο τη παλιά αγορά, είναι τα δισκοπωλεία.
 
prisma είπε:
Bρε παιδιά, τι λέμε τώρα... έτσι είναι τα πράγματα. Όπως παλιά τα μπακάλικα έδωσαν τη θέση τους στα super market, έτσι και ορισμένα μαγαζιά κλείνουν, λόγω των αλλαγών στις συνθήκες τις αγοράς. Λυπηρό αλλά έτσι είναι. Όχι ότι θα εξαφανιστούν όπως τα μπακάλικα, αλλά τα πράγματα προχωράνε. Προσωπικά μια χαρά βρίσκω το να συνδυάσεις τα ψώνια με καφέ ή φαγητό σε ένα ελεγχόμενο περιβάλλον και μάλιστα φάνηκε ως πολύ καλή εναλλακτική τα 2 τελευταία χρόνια στις γιορτές, όταν η κάθοδος στο μίζερο και απωθητικό κέντρο δεν με γέμιζε για οικογενειακές εξορμήσεις. Αν θες να πας μόνο για ένα καφέ εκεί δεν σε υποχρεώνει κανείς να κάνεις και ψώνια. Αντίθετα, αν έχει καλό καιρό και το περιβάλλον είναι όμορφο, ΔΕΝ θα προτιμήσω το mall για καφέ και ψώνια αλλά τα "παραδοσιακά" μαγαζιά και και τον πεζόδρομο ή την πλατεία. Για όλα υπάρχει χώρος και αν συνδυάζεται το παλιό με το καινούργιο ακόμα καλύτερα. Άλλωστε πριν τα mall στη σημερινή τους μορφή, στην Αθήνα διαθέταμε το ΜΙΝΙΟΝ, τον Λαμπρόπουλο και μερικά ακόμα που ουσιαστικά υπηρετούσαν το ίδιο μοντέλο. Και αυτό δεν είναι κακό.

Μιας και αναφέρεσαι και σε απόψεις που εξέφρασα εγώ, και το κάνεις κι ακούγεται σαν να ειπώθηκαν περίεργα ή εξωφρενικά πράγματα, αυτή είναι απλά μια άλλη πλευρά θεώρησης των πραγμάτων prisma, για σένα όλο αυτό που συμβαίνει είναι καλό, για μένα όχι (θέλω να πιστεύω ότι δεν είμαι η μόνη που σκέφτεται έτσι).

Συγκεκριμένα λες:

έτσι είναι τα πράγματα. Όπως παλιά τα μπακάλικα έδωσαν τη θέση τους στα super market, έτσι και ορισμένα μαγαζιά κλείνουν, λόγω των αλλαγών στις συνθήκες τις αγοράς. Λυπηρό αλλά έτσι είναι. Όχι ότι θα εξαφανιστούν όπως τα μπακάλικα, αλλά τα πράγματα προχωράνε
Εδώ είναι που διαφωνώ. Γιατί είναι έτσι τα πράγματα και ποιός μας λέει ότι τα πράγματα προχωράνε; Οι ίδιοι οι άνθρωποι θα έπρεπε να καθορίζουν τα πράγματα, κι όχι να δέχονται τις αλλαγές έτσι κι αλλιώς. Και το ότι έχουμε φτάσει στο 2014 δεν σημαίνει ότι υπάρχει πρόοδος στο θέμα της αγοράς. Η πρόοδος έχει έρθει στην τεχνολογία, ναι, σε όλα τα άλλα όμως; Είναι πρόοδος το να μην μπορεί να ζήσει ένας φτωχός μαγαζάτορας επειδή η Χ αλυσίδα ενός πλούσιου έχει παντού παρακλάδια με πολλά είδη μαζεμένα και ο κόσμος πάει εκεί; Είναι πρόοδος το ότι και αυτό το φαινόμενο ευθύνεται με τη σειρά του για την αύξηση της φτώχειας και της ανεργίας; Για μένα οι ανθρώπινες σχέσεις καθώς και αυτό που λέμε "well-being" των ανθρώπων έρχεται πάνω απ'όλα. Επιπλέον, αυτό που λες, ότι δεν είναι κακό να συνδυάζεις τα ψώνια σου με άλλα πράγματα, ασφαλώς κι από μόνο του δεν είναι κακό, γιατί να ήταν; Αυτό όμως δεν αναιρεί το γεγονός ότι όλα αυτά γίνονται επίτηδες και συμφέρουν κάποιους. Εννοείται ότι κανείς δεν σου βάζει το μαχαίρι στο λαιμό να αγοράσεις ένα προϊόν ή υπηρεσία. Πόσο δυνατοί όμως είναι οι άνθρωποι, πόσο ισχυρή προσωπικότητα έχουν έτσι ώστε να εγκρατευθούν και να περιοριστούν μόνο στις πραγματικές τους ανάγκες, όταν όλα τους πλασάρονται στη μούρη; Εκεί είναι που δημιουργούνται ανάγκες, οι οποίες δεν είναι πραγματικές. Εγώ προσωπικά προσπαθώ, όπου μπορώ και γίνεται, να μην στηρίζω τους ισχυρούς και τις αλυσίδες αλλά τα μικρά μαγαζάκια, αλλά στο σύνολο πόσοι άνθρωποι κάνουν το ίδιο; Καταλαβαίνω ότι αυτή είναι η άποψή σου prisma, απλά προσπαθώ να σου δείξω ότι υπάρχει και η άλλη πλευρά, και το ότι είμαστε έτσι σήμερα, εμένα δεν μου λέει τίποτα.
 
Προσωπικά, κι αν ήθλα να σκεφτώ και λίγο "μαρκετίστικα", νομίζω ότι δε θ' αργήσει η εποχή που, ακόμα και τα "πανίσχυρα" τα σούπερ-μάρκετ π.χ., θα "κλείνουν" συμβόλαια με οικογένειες, για αποκλειστική ετήσια προμήθεια των τροφίμων του νοικοκυριού, με on-line παραγγελία και με διανομή κατ' ευθείαν σπίτι. Θα καταργηθεί ακόμα και η "απόλαυση" της βόλτας με το καροτσάκι, θα κλείσουν ακόμα και τα (πολυάριθμα, και όλο και αυξανόμενα) σούπερ μάρκετ, και οι αλυσίδες, η μια μετά την άλλη θα σου την "πέφτουν" για να τις προτιμήσεις, όπως στην κινητή τηλεφωνία.

Ακριβώς όπως βλέπετε τις τράπεζες να κλείνουν ολοένα τα υποκαταστήματα, και να σε "πιέζουν" για web-banking. Μην ξεχνάμε ότι όταν το χρήμα δεν περνάει από το χέρι σου, πολλά μπορεί να γίνεται...Ακόμα και στιγμιαίες επενδύσεις σε εξασφαλισμένα προϊόντα : χρηματιστήρια, στοιχήματα κλπ.

Δίνω ιδέες; Μα, όλο το θέμα πια είναι το πόσο περισσότερο θα είσαι μπροστά από έναν υπολογιστή. Γεγονός που εξυπηρετεί διάφορους και ποικίλους σκοπούς.
 
Τελευταία επεξεργασία από έναν συντονιστή:
ΦΖΠ1 είπε:
Το ίδιο ήταν. Και μετά, καταργήσαμε τις δόσεις και ανακαλύψαμε τις πιστωτικές. Ωστόσο, τη "μέση" συσκευή πάντα μπορούσε να την αγοράζει κάποιος μετρητοίς (δε μιλάω για τα τελευταία χρόνια).
Δεν ξερω,αλλα πχ στην δικη μου οικογενεια πηραμε εγχρωμη τηλεοραση το 1994,ενω βιντεο δεν πηραμε ποτε...οταν η τιμη καθεμιας απο τις 2 αυτες συσκευες εκανε οσο οι μισθοι ενος ολοκληρου ετους,δεν υπηρχε δυνατοτητα ουτε με δοσεις... και δεν μιλαω καν για υπολογιστη που τον ζαχαρωνα στα pixel...επομενως θα προτιμουσα να παρω μια εγχρωμη τηλεοραση στα 80s πολυ πιο φτηνα ακομη και εαν μου κραταγε 5 χρονια απο το να περιμενω 15 χρονια μεχρι να μπορεσω να την παρω...

Οσον αφορα τα μικρα μαγαζια ,ναι και εγω τα στηριζω...αλλα προσωπικα χαρηκα οταν εκλεισαν οι διαφοροι μπακαληδες,που εβλεπαν καθε μερα τι παιρνεις,γιατι το παιρνεις,ποσα εχεις ,ποσα δεν εχεις..τωρα πας στο super (ρετρο εκφραση γιαγιας μου :D ) και παιρνεις ο,τι θες χωρις να δινεις λογαριασμο πουθενα.
 
Τελευταία επεξεργασία από έναν συντονιστή:
@ perlastar. Συγνώμη αλλα διαφωνώ απόλυτα. Τα S/M και τα mall έγιναν κ τα δέχτηκε κατά κόρον ο κόσμος διότι εξυπηρετούσαν κάποιες ανάγκες. Δεν είπα ότι όλα είναι ρόδινα, αλλα στα mall δεν εργάζονται ρομπότ. Άνθρωποι εργάζονται. Τουτέστιν, μπορεί να κλείσει ενα μαγαζί 1-2 ή 3 υπαλλήλων, όμως δημιουργούνται δεκάδες άλλες θέσεις εργασίας εκεί. Κ βέβαια δεν ευθύνονται τα 3-4 μεγάλα εμπορικά για όλα τα κακά. Στο Μαρούσι, προ κρίσης αποδείχθηκε ότι παρα το mall η παραδοσιακή αγορά της πόλης, μια χαρά επιβίωσε παράλληλα, διαψεύδοντας τις Κασσανδρες που φωναζαν για καταστροφή των μικρομεσαίων επιχειρήσεων.
 
Τελευταία επεξεργασία από έναν συντονιστή:
Ναι prisma, oκ, το ότι διαφωνούμε φάνηκε από την αρχή. :) Απλά άλλη μία παρατήρηση, επειδή λες

Τα S/M και τα mall έγιναν κ τα δέχτηκε κατά κόρον ο κόσμος διότι εξυπηρετούσαν κάποιες ανάγκες. Δεν είπα ότι όλα είναι ρόδινα, αλλα στα mall δεν εργάζονται ρομπότ. Άνθρωποι εργάζονται. Τουτέστιν, μπορεί να κλείσει ενα μαγαζί 1-2 ή 3 υπαλλήλων, όμως δημιουργούνται δεκάδες άλλες θέσεις εργασίας εκεί.
Μέχρι πότε; Κάτσε να δεις... Στην καρτέλα σου λέει ότι μένεις London/Athens. Δεν ξέρω που μένεις τώρα, αλλά αφού λογικά έχεις ζήσει και στο UK, ένα από τα μεγαλύτερα βασίλεια του καπιταλισμού, θα ξέρεις πόσο πολύ τα μηχανήματα αντικαθιστούν τους ανθρώπους. Υπάρχουν εννοείται ακόμα υπάλληλοι, αλλά ταυτόχρονα σε κάθε μέρος υπάρχουν και τα αυτοματοποιημένα συστήματα στα οποία μπορείς να εξυπηρετηθείς σε όλα. Αυτά άρχισαν δειλά δειλά και τώρα υπάρχουν παντού, στα σουπερμάρκετ, στα ταχυδρομεία, στα εμπορικά κέντρα κτλ. Ήδη έχουν πάρει θέσεις εργασίας από πολλούς, και περίμενε μέχρι να αντικαταστήσουν εντελώς τους ανθρώπους. Έπειτα, πάλι το UK σου φέρνω παράδειγμα, για ποιές θέσεις εργασίας μιλάς; Τα zero hour contracts; Για όσους δεν ξέρουν, αυτό το σύστημα έχει διαδοθεί πάρα πολύ στις ανεπτυγμένες χώρες και τα περισσότερα μαγαζιά προσλαμβάνουν κυρίως έτσι. Σύμφωνα με αυτό, ο εργοδότης δεν έχει καμία υποχρέωση απέναντί σου, και μπορεί να σε φωνάζει όποτε θέλει για να σε πληρώσει ένα άθλιο ωρομίσθιο. Αν δεν σε φωνάξει, απλά κάθεσαι απλήρωτος. Έτσι, έχουν κρατήσει μια μικρή μερίδα μόνιμων υπαλλήλων, κι όλους τους άλλους τους έχουν κλωτσοσκούφι όποτε θέλουν. Και το τραγικότερο είναι ότι θεωρείσαι εργαζόμενος, κι ας μην έχεις κερδίσει τίποτα για πολύ καιρό! Αυτό όμως που δεν καταλαβαίνουν οι "μεγάλοι" των αγορών, ή μπορεί να το καταλαβαίνουν και να κάνουν το κορόϊδο, είναι ότι όλα αυτά που ανέφερα κάνουν φαύλο κύκλο και λειτουργούν αυτοκτονικά στο σύστημα, καθώς εαν αυξηθούν οι άνεργοι, ποιός θα έχει μετά χρήματα για να αγοράζει προϊόντα και υπηρεσίες;

Αναφέρθηκα στο UK ως παράδειγμα, αλλά δυστυχώς αυτά τα μιμούνται σιγα σιγά κι άλλα μέρη. Ήδη έχω δει κάποια πράγματα, καθαρή επιρροή από τέτοιες χώρες, να συμβαίνουν και στην Ελλάδα.
 
Πάντως και τα mall νομίζω ότι είναι θέμα χρόνου να κλείσουν (ίσως να κατεδαφιστούν και με πανηγυρικές "ανατινάξεις"). Έχουν τεράστια λειτουργικά έξοδα, που δε θα μπορούν για πάντα να καλύπτονται,ούτε με τα προπληρωμένα συμβόλαια των θέσεων των καταστημάτων, ούτε με την "κοινωνική" τους στροφή, στο στυλ "φέρτε τα παιδιά σας, ανάβουμε το Χριστουγεννιάτικο Δέντρο".

Θα αντέξουν, απλώς, λίγο περισσότερο, με διάφορα φέσια προς το κράτος (που ένας μικρομεσαίος πάει φυλακή αν τα δημιουργήσει), υπό την απειλή των "πολυάριθμων εργαζόμενων", θα γίνουν προβληματικές επιχειρήσεις, κι όταν τα αφεντικά έχουν τελειώσει με τη μπίζνα, "που σε είδα πού σε ξέρω". Και τρέχα εσύ κράτος να μην αφήσεις τον κόσμο στο δρόμο...(σκεφτείτε ότι, ακόμα και σε πολύ μικρότερη κλίμακα, με το Μινιόν το ίδιο έγινε, παρόλο που ο επιχειρηματίας ήταν της παλιάς, πιο έντιμης σχολής, και η κρίση του καταστήματος ξεκίνησε από άλλες αιτίες...)

Ήδη μεγάλο περιφερειακό mall λέγεται ότι δεν καταβάλλει δημοτικά τέλη για όσα χρόνια λειτουργεί, ενώ διατηρεί το parking του δωρεάν, αν και έχει κατασκευαστεί έτοιμο με προδιαγραφή χρέωσης. Προφανώς μόλις βάλει χρέωση, θα δει τον κόσμο να μειώνεται...

Όλοι οι μεγάλοι έχουν προβλήματα. Μεγάλα καράβια, μεγάλες φουρτούνες. Παρατηρείστε, μόλις τους δώσετε κάποιο e-mail, πόσο συχνά σας ζαλίζουν...
 
Τελευταία επεξεργασία από έναν συντονιστή:
Πίσω
Μπλουζα