Αγώνες ράλλυ με matchbox στα πεζοδρόμια...

dpol

Retro Member
Joined
4 Οκτ 2009
Μηνύματα
136
Αντιδράσεις
15
Κάποια εποχή, τα καλοκαίρια, είχε επικρατήσει ένα παιχνίδι αγώνων ράλλυ.

Πέρναμε όλοι τα καλύτερα matchbox που είχαμε, αυτοκινητάκια με αναρτήσεις κλπ δηλαδή και χρησιμοποιούσαμε τις άκρες των πεζοδρομίων που σχημάτιζαν έναν διάδρομο σαν πίστα.

Ξεκινάγαμε από την αφετηρία και ο καθένας έπρεπε με 3 κινήσεις (3 σπρωξίματα) να στείλει το αμάξι του όσο ποιό μακρυά γινόταν, μετά έπαιζε ο επόμενος κλπ κλπ κλπ μέχρι να ξανάρθει η σειρά σου.

Αν έβγαινες από το δρόμο γύρναγες στο σημείο που βρισκόσουν ή αν κτύπαγες αμάξι του αντιπάλου αναγκαστηκά συνέχιζες από δίπλα του κλπ.

Συνήθως μαζευόμασταν πολλοί, οπότε γινόταν ένας χαμός από αυτοκινητάκια και το κυριότερο, ο αγώνας τελείωνε όταν ξαναπέρναγες από την αφετηρία.

Δηλαδή όταν ολοκλήρωνες γύρω γύρω ΟΛΟΚΛΗΡΟ το οικοδομικό τρετράγωνο :D άρα μιλάμε για πολλές ώρες μέχρι να τελειώσει ο αγώνας ή να βάλουν φωνή οι μανάδες μας για μεσημεριανό.

Επίσης ήταν αρκετά δύσκολο και ήθελε τέχνη αφού τα ρείθρα στα πεζοδρόμια ποτέ δεν ήταν ίσια, είχαν τρύπες, σπασίματα, κολλημένο τσιμέντο επάνω κλπ κλπ κλπ...

Πηγαίναμε να αγοράσουμε καινούργια αυτοκινητάκια και ο πωλητής τράβαγε τα μαλλιά του, γιατί αφού κατεβάζαμε τη μισή βιτρίνα, τα βγάζαμε από τα κουτιά τους και δοκιμάζαμε τις αναρτήσεις, φυσικά προτίμηση είχαμε στα pick up και τα τζιπάκια αφού εκείνη την εποχή η matchbox τα έφτιαχνε πολύ καλά...

Ήταν κανένας άλλος φαν ;;;;;; :cool:
 
Τελευταία επεξεργασία από έναν συντονιστή:
Από τις πιο ευχάριστες αναμνήσεις. Ομηρικές μάχες στην πλατεία Δημοκρατίας στον Χολαργό.

Είχαμε δημιουργήσει μάλιστα και χωμάτινη εκδοχή αφού τότε το επέτρεπε η διαμόρφωση της πλατείας.
 
πωπω...καλα νομιζα οτι μονο εγω και ο κολητος μου ο γιωργος παιζαμε με τα αυτοκινητακια ετσι..καλα θυμαμαι απιστευτα καλοκαιρια μες στον ηλιο απο το πρωι με παγωτο η μπομπονελα στο χερι και το audi αυτοκινητακι μου να παιζω με το γιωργο...

καλα αμα δεν υπηρχαν taboo και κομπλεξηκοι που θα με σχολιαζαν ακομα τετοια θα εκανα.

αληθεια τα παιδια της δεκαετιας 95 -05 τι ρατσα θα βγουνε ρε γαμωτο..αφου δεν εχουν ψυχωσωματικη εκτονωση με παιχνιδια της γειτονιας ..δεν καταλαβαινω αλλα κατι στην κοινωνια της πολης παει λαθος........................
 
Nα ενα τετοιο θεμα περιμενα..Αν και μπορει να μην ειμαι τοσο παλιος εκει στα τελη δεκαετιας 90 αρχες 00 με 2 φιλους μου αλλα και πιο παλια με αδερφο και ξαδερφο..

Η τσιμεντενια μαντρα γυρω γυρω απο το σπιτι μα εδινε τη δυνατοτητα να αναπτυξουμε το προσωπικα αγαπημενο μου παιδικο παιχνιδι το οποιο ομως ειχε καταληξει να εχει μια μεγαλη σειρα απο κανονες..

1.Απο αυτοκινητακια ειχα παααααααρα πολλα.Γενικως ειχα μανια με αυτοκινητα αγωνες κλπ οποτε ηταν λιγο αναποφευκτο..Ο αδερφος μου ειχε αρκετα απο δεκαετια 80 αρχες 90(στην πλειοψηφια τους matchbox) τα οποια απο τους αγωνες βρισκονταν ολα σε μετρια κατασταση!Εγω αγοραζα σαν μανιακος γεγονος που μου στερησε αρκετα αλλα παιχνιδια που θα ηθελα να ειχα παιξει.Τελος παντων.Οι μαρκες ηταν

Matchbox(αγγλικη(εκεινη την εποχη αμερικανοποιημενη θα ελεγα) αλλα φτιαχνονταν στη Κινα)

Majorette(Γαλλικη επισης φτιαχνονταν στη Κινα)

Βburago(Iταλικη ηταν σε κλιμακα 1/43)

Λιγα maisto και λιγα hot wheels

Eπισης μερικα απο αυτα τα κινεζικα διχως ετικετα..

Πρεπει να ειχα καμια 180αρα συνολικα.

Οι φιλοι μου επισης ειχαν αρκετα αλλα οχι τοσο πολλα.

Λιγο πριν τελειωσουν τα σχολεια το καλοκαιρι(αλλες φορες και απο τις διακοπες του πασχα)

Ημουν απο τους τυχερους που ειχα κηπο οποτε..Μαζευομασταν στην αυλη και τα αραδιαζαμε ολα.Με καποιο κανονα ξεκιναγαμε να διαλεγουμε..Ετσι τα αυτοκινητακια μοιραζονταν /3.

Φτιαχναμε τρια ''παρκινγκ'' και τα βαζαμε εκει..Αυτη η διαλογη θα διαρκουσε μεχρι να χρειαστει να τα ξαναμαζεψουμε(ειτε λογω επισκεψεων ειτε λογω διακοπων)..

Συνθετοι κανονες..

-Ο καθε ενας ειχε ενα αυτοκινητακι αρχηγο..Εμενα θυμαμαι ηταν ενα κιτρινο ford escort-majorette.

-Tα υπολοιπα τα ειχα χωρισει βαση της ''κατηγοριας'' τους.Αγωνιστικα,παλια,σπορ,κανονικα,τζιπ,μικρα(τα κινεζικα) και μεγαλα(τα Μπουραγκο).Αυτι γινοταν ωστε ο καθενας να αναγκαζεται να βαζει απο ολα τα ειδη κα οχι συνεχεια τα ιδια και τα ιδια.

-Για τον αγωνα διαλεγονταν 15-20 απο τον καθενα.

Ο αγωνας

Ειχαμε αρκετες διαφορετικες μαντρες και πεζουλια(και στα τρια σπιτια αλλα βασικα στο δικο μου) οποτε πολλες πιστες.Διαλεγαμε πιστα και στηναμε στην αρχη της την ομαδα μας με οποια σειρα θελαμε(συνηθως πρωτα αυτα με τις αναρτησεις κλπ).Στην ακρη της μαντρας ειχε κενο οπου τα αυτοκινητακια πολλες φορες επεφταν αλλα δεν εγκατελειπαν αναγκαστικα.Ειχαμε τις λεγομενες ''ευκαιριες''(5 σε καθε αγωνα ο καθενας)..Κατι σαν ζωες δηλαδη.Ετσι αν επεφτε καποιο απο τα καλα μας τη χρησιμοποιουσαμε και τα βαζαμε ξανα στον αγωνα.Πρωτος ξεκιναγε αυτος που θα στηνοταν στην εκκινηση στην εξω λωριδα(ειχε μειονεκτημα λογω του κενου).Ο αγωνας γινοταν με ''σπρωξιματα''.Στη περιπτωση που το αυτοκινητακι καποιου τρακαρε καποιο αλλο και το εριχνε κατω ειχε δικαιωμα για εκδικιση!Φυσικα νικαγε αυτος που θα γυρναγε στο ιδιο σημειο πρωτος!

Η εξέλιξη

Επηρεασμενος μαλλον απο τα arcade βιντεοπαιχνιδια αλλα και τους πραγματικους αγωνες αυτοκινητων ειχα εξελιξει τους κανονες και επρηζα τους υπολοιπους να τους δεχτουν(ευτυχως γουσταραν και αυτοι-με ανεχονταν!)..Το χαμε μετατρεψει σε πρωταθλημα..Σε ενα τετραδιο λιστα ολα τα αυτοκινητακια και ποιος εχει το καθενα..Διπλα βαθμοι που εχουν συγκεντρωσει..Βαθμολογουνταν τοσο συνολικα οσο και ανα κατηγοριες..

Μαλιστα το καιγαμε τοσο που ειχαμε μαθει ποια ειναι τα καταλληλα αυτοκινητακια για καθε πιστα ωστε να κανουμε την καλυτερη συγκομοιδη βαθμων.Κοντα στο Σεπτεμβρη βγαζαμε νικητη αυτοκινητο και νικητη αγωνιζομενο!!

Special edition

Συνηθως πριν φυγουμε για διακοπες καναμε τη λεγομενη διαδρομη μαραθωνιος..Δηλαδη ενταγμενες σε εναν αγωνα ολες οι πιστες(μεταφορα απο τη μια στην αλλη κλπ χαχα)..Εκει ετρεχε ολο το παρκινγκ μας δηλαδη γυρω στα 65-70 αυτοκινητακια για τον καθενα και διαρκουσε απο το πρωι μεχρι θυμαμαι μια φορα 7 η ωρα το απογευμα με διαλειμμα για μεσημεριανο!

Εντονες αναμνησεις

Τα αυτοκινητακια να πεφτουν μεσα στις πρασιες του φραχτη και να μην μπορουμε να τα βρουμε..Ακομα ο πατερας μου καμια φορα τα βρισκει οταν καθαριζει τον κηπο.

Ο δρομος που εμενα δεν ειχε πολυ κινηση αλλα οταν φτιαχτηκε ο Σκλαβενιτης εκει κοντα απεκτησε σχετικη..Οι περαστικοι μας κοιταγαν πολυ περιεργα χαχα..

Οι καντηλες που εβγαζα απο τις καμπιες μιας και ειχαμε πευκα.

Ολοκληρες μερες σκεψεις και διαπργματευσεις για ανταλλαγες..

Τσακωμοι και ιντριγκες κατα τη διαρκεια των αγωνων..

Ο πατερας μου που οταν διαλυονταν καποιο το ανοιγε και του εφτιαχνε χειροποιητη αναρτηση που τις περισσοτερες φορες ηταν αποτυχια!

Η επισκεψη σε Τζαμπο και Ζαχαρια(η με γονεις στα κοντινεντ) για αγορα ενος η δυο το πολυ!(ειχε 400 δρχ το ενα μετα πηγε 500)..

Φυσικα τα αυτοκινητακια μου το εχω κρατησει και δεν νομιζω να τα πεταξω..Θελω καποια στιγμη να τα εκθεσω καπως ωστε να μην ειναι μεσα σε σακουλες αλλα δεν εχω χωρο..

Συγνωμη για τη πολυλογια,αλλα βλεποντας αυτο το θεμα δεν μπορουσα να μην απαντησω...
 
Ευτυχώς που απαντήσατε εσείς, έστω και έναν χρόνο μετά γιατί ένοιωθα ότι μόνο εγώ είχα ασχοληθεί με το εν λόγο «άθλημα»... :) :) :)
 
Περιμενουμε ανυπομονα τις φωτογραφιες σου απο την συλλογη σου....

Τις ιδιες εμπειριες ειχα και εγω στο τελος δεκαετιας 80 και αρχες 1990, στην αυλη μου οπου εγω και τα παιδια της γειτονιας, μαζευαμε ο καθενας τα αυτοκινητακια μας (Matchbox, Majorette κυριως, hot wheels, αλλα και απο τα ελληνικα αυτοκινητακια οπως polfi toys και joy toy), και παιζαμε... Φτιαχναμε παρκινγκ, σπιτακια απο διαφορα υλικα (ξυλο χαρτονι κ.τ.λ.), αυτοσχεδια δρομακια στο χωμα και στο γρασιδι. Το παιχνιδι δεν ειχε τελειωμο...Αξεχαστες Εποχες...
 
::) Σαν να σκαλισα το παταρι μου.Μπραβο dpol!!!Κλασικα matchbox σε κλασικη κατασταση!!
 
Πίσω
Μπλουζα