Αλέκα Κανελλίδου, απλά μαγευτική...

demis

RetroActive
Joined
26 Απρ 2009
Μηνύματα
466
Αντιδράσεις
59
Την έχουν χαρακτηρίσει ως μία από τις πιο σαγηνευτικές τζαζ φωνές που διαθέτει η Ελλάδα. Η Αλέκα Κανελλίδου, μία ιδιαίτερα διακριτική όσο και αγαπητή παρουσία στο χώρο του τραγουδιού, συνδέθηκε με τις πιο ραφινάτες στιγμές του ποπ ρεύματος της δεκαετίας '70-'80.

 


large_Aleka_Kanellidou.jpg






Η Αλέκα Κανελλίδου γεννήθηκε στην Πλάκα, στην καρδιά της Αθήνας, και μεγάλωσε σε οικογένεια μουσικών. Πατέρας της ήταν ο βιολιστής Γιάννης Κανελλίδης. Στα 17 της χρόνια, όντας ακόμη μαθήτρια στο Αʼ Γυμνάσιο Πλάκας, άρχισε να τραγουδά. Ο πρώτος της – μικρός, 45 στροφών – δίσκος περιλάμβανε δύο τραγούδια του Γιάννη Σπάρτακου, οικογενειακού φίλου και λάτρη της τζαζ μουσικής. Στη συνέχεια ηχογράφησε έναν ακόμη μικρό δίσκο σε μουσική Βαγγέλη Παπαθανασίου και στίχους Νίκου Μαστοράκη.Το ιδιαίτερο χρώμα της φωνής της και η αγάπη της για την τζαζ την έκαναν ιδανική ερμηνεύτρια του ξένου τραγουδιού. Πέρα από μια σειρά μικρών δίσκων με επιτυχίες της εποχής, η καριέρα της εμπλουτίστηκε από τις εμφανίσεις της στα μεγάλα κλαμπ όπου σχεδόν αποκλειστικά ερμήνευε – είτε με μικρά σύνολα είτε με μεγάλες ορχήστρες – τραγούδια από ένα ευρύτατο ρεπερτόριο ξένης μουσικής. Το 1974 στο Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης, πήρε μέρος με το «Ασε με να φύγω», ένα τραγούδι του Γιώργου Μανίκα σε στίχους του Νίκου Ελληναίου.Τραγούδι-ορόσημο για το Φεστιβάλ το οποίο βραβεύτηκε, όπως και η ίδια η Αλέκα Κανελλίδου με το βραβείο των δημοσιογράφων για την καλύτερη ερμηνεία. Η πρώτη αυτή δισκογραφική της επιτυχία την έφερε σε επαφή με το πλατύ κοινό. Με το γνώριμο και απόλυτα προσωπικό της ύφος ερμήνευσε στη συνέχεια τραγούδια των Γιάννη Σπανού, Γιώργου Κατσαρού, Μίμη Πλέσσα, Αλέξη Παπαδημητρίου, Γιώργου Χατζηνάσιου, Μάριου Τόκα, Λαυρέντη Μαχαιρίτσα. Ιδιαίτερη στιγμή αποτελεί ο δίσκος της με τίτλο «
BacktoJazz» που ηχογράφησε με τον Μάρκο Αλεξίου, σταθερό συνεργάτη της επί σειρά ετών, και το Λάκη Ζώη (από: Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, εκδηλώσεις 2006).

 




 
Τελευταία επεξεργασία από έναν συντονιστή:
Demis παλι δεν εβαλες πηγη
 
Wally είπε:
Demis παλι δεν εβαλες πηγη
Φίλε Wally, νομίζω ότι αυτό καταντάει ολίγον τι εκνευριστικό. Δεν βλέπεις την πηγή; Είναι βιογραφικά στοιχεία της καλλιτέχνιδος από το πρόγραμμα παλιών εκδηλώσεων [να προσθέσω και τη χρονιά, για να μην υπάρχει αμφιβολία (2006)] του Μεγάρου της Μουσικής. Το γράφω ξεκάθαρα. Σε παρακαλώ διάβαζε λίγο πιο προσεκτικά ή πες μου να μην ξαναμπώ στον κόπο να κάνω κάποια δημοσίευση.
 
Τελευταία επεξεργασία από έναν συντονιστή:
Κατ αρχην μην μανουριαζεις! Εχω ορεξη νομιζεις να παω να συγκρινω δημοσιευσεις για να διασφαλιζω τις αδειες?

Σου ειπα να βαλεις το link. Αλλα βρηκα κατα τυχη οτι υπαρχει και τυπωμενο και στο επισημο προγραμμα του Μεγαρου οποτε ειναι ΟΚ.
 
Wally είπε:
Κατ αρχην μην μανουριαζεις! Εχω ορεξη νομιζεις να παω να συγκρινω δημοσιευσεις για να διασφαλιζω τις αδειες?
Σου ειπα να βαλεις το link. Αλλα βρηκα κατα τυχη οτι υπαρχει και τυπωμενο και στο επισημο προγραμμα του Μεγαρου οποτε ειναι ΟΚ.
Δεν μανουριάζω καθόλου. Όσο για το ρόλο με τον οποίο είσαι επιφορτισμένος εδώ, νομίζω ότι τον επέλεξες αυτοβούλως. Αντί του ύφους της απάντησης σου λοιπόν, νομίζω ότι προτιμότερη θα ήταν μια συγνώμη.
 
Αφου εισαι παραπονιαρης, παρε μια 80s τουρτα να γλυκαθεις :)

Geekcake_operation.jpg
 

η φωνή που τραγουδάει ειναι της Αλέκας Κανελλίδου!
 
Μία από τις πολύ ωραίες καλλιτεχνικές στιγμές της Καννελίδου ήταν το ντουέτο με τον Δημήτρη Μητροπανο στα τραγούδι, Δίδυμα φεγγάρια
 
Πολυ ξεχωριστη και ευαισθητη καλλιτεχνις. Κριμα που δεν την ακουμε πια τοσο πολυ.

Μολονοτι διαφωνω με τον στιχο, αυτο το τραγουδι ειναι το καλυτερο της για μενα (τουλαχιστον οσον αφορα τη συνθεση και την ερμηνεια). ;)

 
Μπράβο Demis, ωραίο θέμα. Πολύ αξιόλογη τραγουδίστρια με ιδιαίτερη χροιά στη φωνή. Εμένα μου αρέσει η ''μελαγχολία''. Α! και το ''μαγγανοπήγαδο'' που το άκουγα μικρή και ενθουσιαζόμουν με το ρυθμό! :)

 
Μια από τις σπουδαιότερες διασκευές που έχουν γίνει από Έλληνα/ Ελληνίδα ερμηνευτή είναι το Μόλις χθες της Αλέκας Κανελλίδου από το δίσκο "Εμπιστευτικά" του 1980 σε στίχους Νινής Ζαχά. Το πρωτότυπο τραγούδι από το 1961 με τον τίτλο

από τον Charles Aznavour σε στίχους και μουσική δικά του και του ΓαλλοΑρμένιου (γεννημένου στην Αθήνα) Georges Garvarentz.
http://www.youtube.com/watch?v=mdHXjZERx5g
 
Δεν μπορώ να πώ οτι είμαι απο τους λάτρεις της τραγουδιστριας ,αλλά εντελός συμπτωματικά τελευτεα ακούω και αυτό :

, (μονά -ζυγά) τραγούδι που ακουγότανε σχεδόν συνέχεια απο το ραδιοφωνο κατά τα έτη 1988 και 1989 τότε στην επαρχία οπου περνούσαμε πιτσιρικάδες με τα ποδήλατα και το ακουγαμε σε συνεργεία σε φουρνους σε παντοπολεία κτλ... ,Ειμαι σε φάση αναβίωσης αυτών των τραγουδιών!
 
Μια ανατύπωση του "Μόλις χθες", της διασκευής του Hier Encore του Charles Aznavour.


Οι δύο καταξιωμένοι καλλιτέχνες έχουν συναντηθεί τουλάχιστον μία φορά όπως δείχνει και το παρακάτω video.

http://www.youtube.com/watch?v=ueDOad13Fc8&feature=related
 
Μια πραγματικά μοναδική προσπάθεια "εκμοντερνισμού" της, ήταν αυτό το καταπληκτικό τραγούδι, σε μουσική Αλέξη Παπαδημητρίου και στίχους Ρόνης Σοφού. Είχα φάει τρομερό κόλλημα, και ειδικά σε στίχους όπως "Σαν μια σκια πέρασα δίπλα σου κι εγώ", "στα βήματά σου πέφτει αγέρας και βροχή" σχεδόν έκλαιγα...

 
Τελευταία επεξεργασία από έναν συντονιστή:
'Ακουσα αυτό σε ραδιοφωνική εκπομπή και έπαθα ένα μικρό σοκ, με τάραξε:

 
Πίσω
Μπλουζα