Αλχημειες των μαμαδων μας του τυπου καντο μονος σου μπορεις στα στομαχια μας

metal kristi

RetroActive
Joined
15 Μάρ 2009
Μηνύματα
146
Αντιδράσεις
21
ποσες και ποσες φορες την δεκαετια 70/80 ζητουσαμε να φαμε κατιτις ως παιδια νατσιμπισουμε ρε παιδι μου και αυτες οι υπεροχες και εφευρετικοτατες μαμαδες μας ευρισκαν απιθανες συνταγες με οτι υπηρχε στο ντουλαπι μας

ενα παραδειγμα ηταν οταν θελαμε γλυκο

σπιτικη μερεντα

παταρατα

και ψωμι με νερο η'λαδι και ζαχαρη

πεστε και εσεις πραγματα που σκαρφιζοταν η δικη σας σουπερ μαμα

και ποιος ξερει μπορει να θυμηθουμε συνταγες με πολυ γευση νοσταλγια και μπολικη αγαπη οπως και πολυ γελιο ;) ;) ;)
 
Ψωμι με νερο και ζαχαρη αγαπημενο ,οπως και ενα μυστηριο κατασκευασμα με αυγο ωμο χτυπητο και ζαχαρη στην κουπα ονοματι κροκαδα!!
 
ναιιιιιιιιιιιιιιιιι το ταραχτο αυγοοοοο

μια παραλαγη του με καφε μεσα για τους αγριους τυπους μπραβο αρντυ
 
αυγοφέτες:

κομμένες φέτες ψωμί όχι φρέσκο, χθεσινό ή προχθεσινό, τις βουτάς σε γάλα, μετά σε αυγό κ τις τηγανίζεις κ από τις 2 πλευρές σε λάδι. Πασπαλίζεις με ζάχαρη κ κανέλλα!!!!!!

ΠΕΙΝΑΣΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑ!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
 
Εμεις ειχαμε "εφευρει" ενα γλυκο.. το βαζω σε εισαγωγικα επειδη απο τοτε εχω ξαναδει παραλλαγες του εδω κι εκει και μαλλον ειναι κλασσικο.

Μιλαω για το γλυκο που ως βαση εχει μπισκοτα η φρυγανιες με κονιακ, απο πανω κρεμα αραβισιτου Γιωτης, και απο πανω ζελε. Μηπως εχει και ονομα; :)
 
Rakeesh είπε:
Εμεις ειχαμε "εφευρει" ενα γλυκο.. το βαζω σε εισαγωγικα επειδη απο τοτε εχω ξαναδει παραλλαγες του εδω κι εκει και μαλλον ειναι κλασσικο.
Μιλαω για το γλυκο που ως βαση εχει μπισκοτα η φρυγανιες με κονιακ, απο πανω κρεμα αραβισιτου Γιωτης, και απο πανω ζελε. Μηπως εχει και ονομα; :)
γλυκο ψυγειου ξερω λεγετε..ναι εχουμε φαει και σαν τουρτα σε γενεθλια

επισης φοβερη παραλαγη ο κορμος ψυγειου με πτι μπερ καρυδια κακαο κονιακ γλυκο που αντεχει στο χρονο η αλτζιτα νομιζω το εκανε και παγωτο:dribble:
 
Το γλυκο αυτο υπαρχει σε δυο εκδοχες διαιτης και σε τουρτα

τουρτα

Βουτας μπισκοτα πτι μπερ ή μιραντα σε κονιακ και τα στρωνεις σε ταψακι. Απο πανω φτιαχνεις ανθος αραβοσιτου βανιλια και το απλωνεις. Μολις πηξει η κρεμα φτιαχνεις ζελε φραουλα και το απλωνεις. Καποιοι εβαζαν και φραουλες ψιλοκομμενες στπ ζελε.Πηζει το ζελε γαρνιρεις με κρεμα γαλακτος χτυπημενη με ζαχαρη να γινει σαντιγι και αμυγδαλα φιλε. Βαζεις στο ψυγειο 3 ωρες. Το μυστικο ειναι να περιμενεις να πηξει καθε στρωση αλλιως γινεται αμορφη μαζα.

διαιτης

Βουτας φρυγανιες σε γαλα και τις απλωνεις. Απο πανω βαζεις ζελε που πριν πηξει του βαζεις και στραγγιστο γιαουρτι. Γαρνιρεις με φρουτα.

Και τα δυο ειναι εκδοχες του αγγλικου triffle.

Ο δε κορμος ψυγειου βρισκεται σε ολα τα βιβλια συνταγων. Καλη ορεξη.

Εμενα μου εκαναν ντεκοτο δηλ. ωμο κροκο χτυπμενο με κακαο και ζαχαρη.
 
Μπισκότα θρυμματισμένα μέσα σε ζαχαρούχο γάλα και ένα κουτάλι. Μαζική επίθεση, το χτυπούσα αλύπητα. :dribble:
 
Εμάς η μητέρα μας μας έβαζε αυγά μελάτα χτυπημένα σε ποτήρι και κομμάτια ψωμί μέσα. Αλμυρό, αλλά γρήγορο. Για γλυκό, συχνά τρώγαμε γλυκό του κουταλιού της γιαγιάς με γιαούρτι (που ακόμα το τρώω αυτό όταν με πιάνουν υπογλυκαιμίες)

Επίσης, επειδή ήταν κατά των τσίπς η μαμά, μας τηγάνιζε μαρίδα και τρώγαμε βλέποντας βιντεοκασέτες.
 
Ρε σεις, ανακατεύτηκα με τόση ζάχαρη.

Κ όπως έλεγε η Κερά Φροσύνη όταν την έπνιγε ο Αλί Πασάς στην λίμνη των Ιωαννίνων "Όχι άλλη ζάχαρη μωρέ!!"
 
τελικα τρωγαμε πολυ ζαχαρη αλλα μαλλον αυτο συνεβενε γιατι ηταν τα πιο γλυκα χρονια της ζωης μας με μοναδικες πανγλυκες μανουλες
 
Όντως πρέπει να τρώγαμε πολλή ζάχαρη και απορώ πως δεν γινόμασταν ζουμπουρλούδικα. #)

Μα βέβαια, και το αβγό στο ποτήρι, άλλη αλμυρή λιχουδιά! Το κάνω ακόμα πότε πότε.
 
@ Rakeesh: εμείς το λέμε "τούρτα ψυγειου" και το φτιάχνει ακόμα η μάνα μου. Φυσικά, το έχει εξελίξει: προσθέτει φρέσκα κεράσια ή φέτες ροδάκινο στο ζελέ και περιμένει λίγο. σε μια ώρα έχει εξαφανιστεί.

Επίσης, αυγόφετες φτιάχνουμε ακομη αλλά τις τρώμε αλμηρές (χωρίς ζάχαρες - κανέλες κλπ)

ΝΙΑΜ ΝΙΑΜ ΝΙΑΜΜΜΜ
 
@shakti

Λες; Νομιζω απο τη γενια μας και μετα αρχισε η επιδημια της παχυσαρκίας :/ /emoticons/unsure@2x.png 2x" width="20" height="20" />

@soto

κι εγω μια περιοδο προσφατα ετρωγα αυγοφετες, αφου ειδα το V for Vendetta :p
 
Rakeesh είπε:
@shaktiΛες; Νομιζω απο τη γενια μας και μετα αρχισε η επιδημια της παχυσαρκίας :/ /emoticons/unsure@2x.png 2x" width="20" height="20" />
Απο την δική μας την γενιά ξεκίνησαν πολλές "επιδημίες". ;)

Είχε ξεκινήσει δειλά δειλά η εποχή της πλασματικής ευμάρειας βλέπεις. Ίσως τώρα όμως με αυτά και με αυτά επιστρέψουμε σε κάποιες βασικές αρχές που η κοινωνία μας ξέχασε και αποποιήθηκε. Νομίζω πως βλέπω ήδη δειλά δειλά να συμβαίνει αυτο.

Εγώ μια φορά, κάποιες συνήθειες τις κρατάω ακόμα.
 
Με τοσο τρεξιμο,λαστιχο,σχοινακι και κυνηγητό έφευγαν όλες οι θερμίδες!Εμένα οι δικοι μου ειχαν φουρνο και με τοση παραγωγή δεν τρώγαμε σχεδόν ποτέ γλυκά στο σπίτι. Οπως θα ξέρει όποιος ασχολείται με την εστιαση πάντα μενουν κέικ και πίτες τριών ημερών και σπασμένα μπισκότα, κουλούρια και παξιμάδια τα οποία φυσικά δεν ειναι κατάλληλα για πώληση (αν δηλ.σέβεσαι τον ευατό σου και τον πελάτη σου γιατί υπάρχουν και κάτι άλλοι...)αλλα τρωγονται ανετα . Οταν το προιόν λοιπόν δεν είχε πλεον την φρεσκάδα που έπρεπε μοιράζοταν στους εργαζόμενους και στους συγγενείς. Ετσι στο σπίτι μας το ψωμί ήταν σχεδόν πάντα χθεσινο και τρώγοταν ψημένο και θυμάμαι άπειρα γευματα που αποτελουταν απο προχθεσινή τυρόπιτα ή χορτοπιτα ή πρασοπιτα ζεσταμενη, με σαλατα ως συνοδευτικο.Επισης μπαγιατικα η σπασμενα κουλουρακια,παξιμαδακια και τσουρεκακια ως πρωινο ἠ με τον καφε των μεγαλων. Ακομα και τωρα εχω φετιχ και προσπαθω να μην πεταω τιποτα.
 
Καλά κάνεις Domenica, και εμένα δεν μου αρέσει καθόλου να πετάω, το θεωρώ ύβρη να κάνουμε κάτι τέτοιο όταν υπάρχουν δισεκατομμύρια άνθρωποι αυτή την στιγμή που υποσιτίζονται και πεθαίνουν απο την πείνα και τις αρρώστιες.

Και όντως, εμείς τότε τρέχαμε, πηδούσαμε σαν τα κατσίκια, είμασταν όλη την ώρα σε κίνηση και στο σχολείο και στις γειτονιές. Που να προλάβουμε να παχύνουμε;
 
μπορει να τρωγαμε πολυ ζαχαρη αλλα στην πραγματικοτητα καναμε καλη διατροφη

δεν ξεχνω οτι η κυριακη ηταν παντα η μερα του κρεατος οχι συνεχεια οπως τωρα

σοκολατα δεν την εβρησκες σε καθε γωνια και μορφη τα οσπρια εδηναν και επερναν οπως το φρεσκο ψαρι απο τον πλανοδιο υχθειοπωλη με χορτα που τα ειχαμε εμεις μαζεψει καθε πεμτη

τρωγαμε γλυκα αλλα μονο απο αγνα υλικα το μονο κακο ηταν η ζαχαρη

και φρουτα ρε παιδια πολλα φρουτα σαν επιδορπιο η'ετσι για να κοβουν την πεινα

και φυσικα εννοειται οτι υπηρχε η γειτονια με ολη την μαριδα να βγενει στον δρομο και οι μεγαλοι εξω απο τις πορτες τους με ηλιοσπορο και μπολικη ορεξη για κουτσομπολιο

υσηχια δεν ειχαμε-----τωρα μονο πλειστεσιον και τηλεοραση
 
τώρα που είπες φρούτα θυμήθηκα ένα γλυκό που φτιάχναμε με μήλο:

δεν θυμάμαι ακριβώς τη συνταγή αλλά καθαρίζεις μήλα, "καρφιτσώνεις" επάνω γαρύφαλα κ ή τα έβραζες ή τα έβαζες στον φούρνο.... δε θυμάμαι καλά....... αλλά ήταν πολύ νόστιμο κ υγειηνό γλυκό!!
 
Ναι μήλα ψητά με γαρίφαλο,κανέλα και απο πάνω σταφίδες,καρύδια και μέλι,θεικό!
 
Πίσω
Μπλουζα